Recenze Canon EF 16-35mm f/4 L IS USM

David Michalík

David Michalík • 26. 06. 2014

Klady a zápory

Klady a zápory

Co se nám líbí?

  • Výborná kresba až do rohů
  • Optická stabilizace obrazu
  • Světelnost f/4,0 v celém rozsahu
  • Kvalitní dílenské zpracování
  • Závit na filtry 77mm

Co se nám nelíbí

  • Lehká soudkovitost na nejširším ohnisku
  • Vysoká hmotnost

Představení Canon EF 16-35 mm f/4 L IS USM

Představení Canon EF 16-35 mm f/4 L IS USM

Dlouho očekávaný objektiv, který se pro některé možná stane nástupcem oblíbeného objektivu Canon 17-40mm, je konečně skladem a my jsme neváhali a využili příležitosti k testování a pořízení několika snímků. Na dotaz našich zákazníků jsme také prováděli porovnání právě s objektivem 17-40mm, ale k tomu se ještě dostaneme.

 
Zpravování a stabilizace
Zpracování je jako u všech prémiových objektivů řady L perfektní. Je vidět, že Canon na kvalitních materiálech nešetřil a tomu napovídá i váha, která je přes 600 gramů. Není to žádný prcek, na délku má 11cm, a tak je třeba počítat s tím, že se objektiv trochu pronese. Optická soustava, která se skládá z 16 členů ve 12 skupinách, se někam umístit musela. Tuhost zoomu mi byla příjemná jak ve směru přiblížení, tak následně i opačným směrem. Co do konstrukce nemohu nic vytknout. Někdo říká, že stabilizace u širokoúhlého objektivu je zbytečná. Nemyslím si to a moje zkušenost je taková, že je užitečná. Když chcete v krajině použít polarizační filtr a nemáte stativ je stabilizace k nezaplacení. Stabilizace je 4 kroková a funguje velice dobře. Umožní vám tak pořídit snímky s expozičními časy, které byste bez stabilizace neměli možnost udržet z ruky, což se třeba na fotky v interiéru hodí. Ještě k tělu objektivu. Je utěsněno proti prachu a vlhkosti, což je velké plus. Další pochvalu si objektiv zaslouží za to, že na něj lze našroubovat filtry i přesto, že je širokoúhlý. Doporučuji filtry SLIM, aby vám nevznikala vinětace na nejširším ohnisku. 
 
Kvalita obrazu a ostření
Úvodem jsem vzpomínal, že jsme porovnávali kvalitu obrazu s objektivem Canon 17-40mm. Proti 17-40 se zlepšila kresba především v rozích objektivu a to na všechna ohniska. Objektiv je dobře schopen vykreslit objekty nejen ve středu snímku, ale i v rozích a vy tak nepřicházíte o cenné detaily. Je pravda, že na full framovém snímači je na nejširší ohnisko trochu soudkovitý, viz naše testovací snímky, ale stačí nastavit ohnisko např 18mm a již je soudkovitost téměř pryč. Umí ostřit od 28cm, což je pozitivní, protože se můžete docela dobře přiblížit k fotografovanému objektu. USM - UltraSonic motor umožňuje rychlé a tiché ostření, které funguje stejně dobře jako u jiných objektivů s touto funkcí. 
 
Závěr
Myslím, že širokoúhlý objektiv Canon EF 16-35mm f/4,0 L IS USM se povedl. Světelnost ocení všichni, kdo potřebují fotit za zhoršených světelných podmínek typicky třeba v interiéru, kde jsem současně ocenil široké ohnisko, takže s objektivem pořídíte snímek i ve stísněných prostorech. Kresba je podle očekávání vynikající a to už od clony f4. Velmi si cením optické stabilizace, utěsnění a tradičně u "L" řady perfektního zpracování.

Hodnocení zákazníků (16)

Hodnocení zákazníků (16)

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Michael, Ostopovice, 02.03.2023

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Kuba, 11.01.2022

5

Při vhodných světelných podmínkách skvělá kresba.

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Vlastislav, Jakubovice u Šumperka, 07.12.2021

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Jiří, 30.07.2020

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Richard, Brno, 12.12.2019

5

Objektiv je skutečně výborný. Rozhodně doporučuji. Dříve jsem fotil s 17-40 f/4,0 L. Tento je ostrý již od clony f/4,0 na všech ohniscích i v rozích, minimum chromatické aberace a vinětace. Zkreslení na nejširším ohnisku je také akceptovatelné. Vcelku kompaktní, velmi dobrá kvalita konstrukce a hlavně má účinný IS. Krásné barvy, ostrý, kontrastní.

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Tomáš, Praha 9, 12.11.2019

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Kateřina, Hradec Králové, 20.09.2019

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Václav, Rousínov, 26.06.2019

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Ivo, Praha 6, 04.05.2019

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Jiří, Brno, 16.12.2018

5

Jsem rozhodně spokojena - nechala jsem si poradit od Vašeho člověka a nelituji. Mám srovnání s Tokinou 16-28 f2,8, kterou jste vykoupili a musím potvrdit, že ostření a ostrost záběru je lepší.

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Dagmar, Ostrava, 06.05.2018

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
X, Tlučná, 18.04.2018

5

Jsem spokojena ostří dobře :-)

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Táňa, 06.03.2018

5

Jedná se o objektiv vynikajících kvalit. Kresba i barevné podání vyhovuje nejpřísnějším požadavkům. Doporučuji koupi tohoto objektivu všem fotografům. Amatérům i profesionálům.

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Stanislav, Drahanovice - Ludéřov, 24.03.2016

5

Vynikající objektiv který nádherně kreslí a rychle ostří.

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Jaroslav, Jablonec nad Nisou, 05.12.2015

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Pavel, Praha 4, 23.11.2014

5

Popis a parametry

Popis a parametry

Canon EF 16-35mm f/4 L IS USM je velmi všestranný objektiv, který využijí jak profesionálové, tak i nadšení amatéři. Objektiv je vhodný zejména pro pořizování širokoúhlých záběrů včetně krajin a architektury a pro fotografování ve stísněných prostorách. Canon EF 16-35mm f/4 L IS USM je vybaven optickou stabilizací obrazu a ultrazvukovým motorkem AF. Minimální zaostřovací vzdálenost je 28cm v celém rozsahu ohnisek.

Klíčové vlastnosti objektivu EF 16-35mm f/4L IS USM:

• Konstrukce a optika profesionální řady L

• Pevná světelnost f/4

• 4kroková optická stabilizace obrazu

• Rychlé a tiché automatické zaostřování

• Vynikající kvalita obrazu

• Kruhová clona s devíti lamelami

• Možnost manuálního zaostřování i při AF

• Minimální zaostřovací vzdálenost 0,28 metru

• Neotáčivý přední prvek

• Odolnost vůči vlivům prostředí

Obrazový snímač

Formát snímače 2/3

Objektiv

Typ bajonetu Canon EF
Optický zoom 2,18 x
Ohnisková vzdálenost (eqv. 35mm) 16-35
Minimální ohnisková vzdálenost 16 mm
Maximální ohnisková vzdálenost 35 mm
Maximální clona (F) 22
Konstrukce objektivu 16 členů / 12 skupin
Stabilizátor obrazu Ano
Typ sluneční clony EW-82
Délka objektivu 113 mm
Počet lamel clony 9
Vhodný pro žánr Krajina, Architektura / Interiér, Portréty, Reportáže, Street foto, Koncerty
Rozdělení podle ohniska Širokoúhlý
Vhodný pro formát snímače Full Frame
Typ objektivu Zoom

Ostření

Minimální zaostřovací vzdálenost 28 cm

Fyzikální specifikace

Průměr filtru 77 mm
Hmotnost 615 g
Odolnost Utesnění proti prachu a vlhkosti

Ostatní

Číslo produktu 9518B005
Značka Canon

Ke stažení

Návod - Canon EF 16-35mm f4 L IS USM (PDF)

Zobrazit popis a parametry