Recenze Canon EF-S 24mm f/2,8 STM

Pavel Pazlar

Pavel Pazlar • 09. 02. 2015

Klady a zápory

Klady a zápory

Co se nám líbí?

  • Rozměry
  • STM ostření
  • Kvalita obrazu
  • Cena
  • Kovový bajonet

Co se nám nelíbí

  • Neshledány

Ukázkové snímky

Ukázkové snímky

Snímky vytvořené s pomocí Canon EF-S 24 mm f/2,8 STM od členů naší Galerie

Zobrazit fotky z Canon EF-S 24 mm f/2,8 STM v Galerii

Snímky vytvořené s pomocí Canon EF-S 24 mm f/2,8 STM

Představení Canon EF-S 24 mm f/2,8 STM

Představení Canon EF-S 24 mm f/2,8 STM

Palačinky mám velmi rád, tak jsem se na tento objektiv s přívlastkem „pancake“ hodně těšil. A skutečně nový EF-S 24mm f / 2.8 STM od společnosti Canon chutná moc dobře. Je mírně širokoúhlý a primárně určen pro APS-C senzory. Poskytuje ekvivalent cca 38mm ohniskové vzdálenosti, je tímpádem mírně širší než normální základní ohnisko(50mm) a lze jej využít širokém spektru fotografických situací. Velice příjemné je rychlé, hladké a téměř tiché zaostřování zvlášť ocenitelné při natáčení videa. Spolu s propracovaným optickým designem, je tento tenký, lehký a univerzální objektiv je ideální volba.

 

Aberace u tohoto objektivu není tak závratná jako u některých objektivů v této kategorii, které jsem měl možnost testovat. Vinětace na nižší clonová čísla je sice zřetelná, nicméně je jednoduše korigovatelná většinou dostupných fotoeditorů.

 

Tento objektiv ocení zvlášť milovníci street fotografie, ti kteří potřebují co nejmenší výbavu na celodenní tůry a chtějí být co nejméně nápadní. Rozšiřuje už celkem početnou rodinku objektivů s označením STM(zjednodušeně krokový tichý motor zaostřování), kde jsou už tyto ohniska 40, 10-18, 18-55, 18-135, 55-250 a 24-105mm. A my se můžeme těšit co nás bude čekat dále...

Hodnocení zákazníků (34)

Hodnocení zákazníků (34)

4.4706

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Jan, Čelákovice, 08.05.2023

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Michal, 25242, Jesenice, 14.10.2022

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Radek, Mladá Boleslav, 08.04.2022

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Filip, 04.04.2022

5

Velice dobrý objektiv. Vynikající kresba, dobrá světelnost, rychlé ostření. Pro APS-C výborný do interiéru.

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Bohuslav, Hlubočky-Mariánské Údolí, 03.03.2022

5

Nevěřila bych, že si ho tak oblíbím. Původně jsem ho chtěla mít jako lehký objektiv, který vezmu s foťákem na případné focení v běžném dni. Je ale skvělý i na focení portrétů, cestování, focení krajiny... nízká cena a skvělé vlastnosti! Můj nejpoužívanější objektiv

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Veronika, Praha 6, 01.02.2022

5

Líbí se mi, jak je lehoučký a malý. Beru jej s sebou na své outdoorové cesty, kdy jsou tyto vlastnosti ceněné.

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Marek, 12.08.2021

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Martin, Nýrsko, 22.07.2021

5

Zatím jsem ještě pořádně nevyzkoušel, až na pár záběrů, které se ale povedly.

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Ivo, Teplice, 11.06.2021

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Jiří, Štramberk, 14.04.2021

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Kateřina, Bojkovice, 11.03.2021

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Daniel, Znojmo, 14.01.2021

2

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Andrea, Malé Svatoňovice, 01.09.2020

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
vladimír, Horni Sucha, 23.06.2020

3

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Roman, Litoměřice, 12.02.2020

4

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Dagmar, Proseč nad Nisou, 11.12.2019

3

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Jan, Praha 10, 10.10.2019

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Jiří, Chotěboř, 30.11.2018

4

Skvělá kresba, objektiv je malej lehkej rychlej, není co vytknout

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Tomáš, 20.10.2018

5

Super stealth sklo, s dostatečnou světelností a krásnou váhou. Na street photography je super, lidé se toho tolik nebojí, nejste nápadní a záběr to má do ulic právě akorát. Bohužel AF motor je hlučný, na video bez externího mikrofonu nepoužitelné, pokud nestačí pouze video záznam a je potřeba i zvuk.

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Janek, České Budějovice, 27.07.2018

4

Zakoupil jsem ke Canon 77D hlavně za účelem focení a natáčení malého dítěte. Jsem velmi spokojen - působí solidně, kreslí pěkně i na plnou clonu. Na natáčení mnohem lepší než mé ostatní pevné skla s klasickým ostřícím motorkem - ostří plynule a potichu. Plus jsou nepochybně také miniaturní rozměry. Celkově dobrá koupě.

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Stipal, Bilovice nad Svitavou, 25.07.2018

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Hana, Křemže, 19.07.2018

5

Toto je môj prvý objektív s pevným ohniskom. Celkovo sa mi s ním fotí veľmi dobre - je malý, vojde sa v podstate do vrecka, keď na to príde. Jediné negatívum vidím v relatívne hlučnom motore, čo sa prejaví hlavne vo videu v tichšom prostredí. Keď som prvýkrát počul ten zvuk pri manuálnom ostrení v tichom prostredí až som sa zľakol, že je niekde problém a šiel som sa radšej spýtať na predajňu, či je to normálne. Predajca povedal "Ty jo, to je jak DJský pult", ale zistili sme, že nový objektív znie presne rovnako. Vzhľadom na to, že je to rovnaký/podobný motor ako má 15-55 mm STM, tak ma hlučnosť dosť prekvapuje. Tiež sa mi zdá, že sa po dvoch dňoch motor o niečo spomalil, ale môže sa mi to len zdať a pripisujem to tomu, že som spozoroval hlučnosť motora.

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Jakub, Praha 2, 16.04.2018

4

Krásné pevné sklo s širším záběrem. Využíváno v interiéru, kde se s padesátkou nevejdu :-)

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Jakub, 12.10.2017

4

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Rastislav, Rohatec, 27.06.2016

5

Malý, lehký, dobré zpracování. Jeho skučení jde slyšet ve videu a pomalu přeostřuje z blízka na dálku. Při předostření do přibližného místa snímání jde použít i pro focení sportu. Zkoušeno na EOS 70D na závodech ve sjezdu horských kol. Kvalita snímků výborná.

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
David, Prostějov, 06.04.2016

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Roman, Praha 4, 23.03.2016

4

Klady: malý, lehký, dobrá světelnost, cena, minimální zaostřovací vzdálenost 16 cm Zápory: pomalé přeostřování z blízka na vzdálenější objekty, hlučný motorek AF - na video v tichém prostředí nevhodný (při použití interních mikrofonů a kontinuálního ostření)

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Jiří, Neratovice, 30.01.2016

4

Vzhledem k pomerne nizke cene porizeni foti objektiv velmi dobre.

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Jaroslav, Praha 4, 28.01.2016

4

Objektiv jsme dlouho hledali různě po recenzích a opravdu jsme velice spokojeni, pěkná kresba, světelnost 2,8 paráda za ty peníze a hlavně si cením přesného chodu kroužku ostření a tichosti STM pohonu.

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Martin, Třeboň, 25.01.2016

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Barbora, Praha 5, 01.01.2016

4

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Milan, Brno, 11.06.2015

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Jakub, praha 1, 23.04.2015

4

Objektiv mi dává to co jsem od něj čekal. Je malý, lehký a pořizuje kvalitní fotky. Na pohyb ve městě či v přírodě s partou lidí je ideální. Nasazen a EOS 70D - paráda.

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Vladimír, Hulín, 11.03.2015

4

Parametry

Parametry

Pořiďte si vybraný fotoaparát nebo videokameru Canon spolu s objektivem, zaregistrujte produkty na stránce akce a získejte zpět až 27 000 Kč! Objektiv EF-S 24mm f/2,8 STM z řady EF-S je prvním 24mm objektivem typu „pancake“ značky Canon. Díky kompaktnímu a lehkému provedení je ideální pro dokumentování městské architektury nebo fotografování na společenských akcích.

Obrazový snímač

Formát snímače 2/3

Objektiv

Typ bajonetu Canon EF-S
Ohnisková vzdálenost (eqv. 35mm) 38,4
Minimální ohnisková vzdálenost 24 mm
Maximální ohnisková vzdálenost 24 mm
Světelnost objektivu (nejkratší ohnisko) 2,8
Světelnost objektivu (nejdelší ohnisko) 2,8
Maximální clona (F) 22
Konstrukce objektivu 6 členů / 5 skupin
Stabilizátor obrazu Ne
Typ sluneční clony ES-52
Délka objektivu 22,8 mm
Počet lamel clony 7
Vhodný pro žánr Krajina, Reportáže, Street foto
Rozdělení podle ohniska Základní
Vhodný pro formát snímače APS-C
Typ objektivu Pevný

Ostření

Minimální zaostřovací vzdálenost 16 cm

Fyzikální specifikace

Průměr filtru 52 mm
Hmotnost 125 g

Ostatní

Číslo produktu 9522B005
Značka Canon

Zobrazit parametry