Recenze Canon EOS 5D Mark III

Martin Lukeš

Martin Lukeš • 02. 03. 2012

Klady a zápory

Klady a zápory

Co se nám líbí?

  • vysoké rozlišení
  • ISO 100-25.600 (102.400)
  • procesor DIGIC 5+
  • nízká hladina šumu při vysokém ISO
  • rychlý auto fokus
  • 61 ostřících bodů
  • pokrytí hledáčku 100%
  • Full HD video
  • hořčíkové utěsněné tělo

Co se nám nelíbí

  • nemá integrovanou GPS
  • nemá interní blesk

Ukázkové snímky

Ukázkové snímky

Snímky vytvořené s pomocí Canon EOS 5D Mark III tělo od členů naší Galerie

Zobrazit fotky z Canon EOS 5D Mark III tělo v Galerii

Snímky vytvořené s pomocí Canon EOS 5D Mark III tělo

Ukázková videa

Ukázková videa

Představení Canon EOS 5D Mark III tělo

Představení Canon EOS 5D Mark III tělo

Od představení profesionální full-frame zrcadlovky Canon EOS 5D Mark II už uplynulo téměř 3,5 roku a fotografická veřejnost poslední dny netrpělivě očekávala, jaká vylepšení přinese jeho přímý nástupce fotoaparát Canon EOS 5D Mark III. Před pár minutami byly ukončeny veškeré spekulace a společnost Canon představila tuto novinku, včetně kompletní technické specifikace.

Na první pohled se nový model od svého nástupce moc neliší. Egronomie a ovládání zůstala velmi podobné což, ale není vůbec špatně, protože je obojí z hlediska uživatel opravdu příjemné. V ovládacích prvcích přibylo například tlačítko Q pro rychlou volbu změny nejdůležitějších nastavení.

Mnohem více vylepšení najdeme pod povrchem velmi bytelného hořčíkového těla. Rozlišení snímače, který má velikost kinofilmového pole, vzrostlo na 22 Megapixelů. To není o moc, na druhou stranu je tímto optimálním rozlišením zajištěn velmi dobrý odstup signálu od šumu při vyšších citlivostech ISO. Nízká hladina šumu je dána také zcela novým procesorem DiGiC 5. Dost podstatně vylepšen byl také zaostřovací systém, který je v podstatě převzatý z vyššího modelu Canon EOS 1D X. Fotoaparát disponuje 61 ostřícími body, z nichž je 41 křížových a 5 duálních křížových. Ostření je tedy nejenom rychlejší, ale hlavně o daleko přesnější. Při sériovém snímání dokáže fotoaparát zachytit až 6sn./s., což je v této třídě přístrojů standard. Vylepšení se dočkal také systém měření expozice, který tvoří 63 zón.

Pokud to shrneme, nese tento fotoaparát spíše prvky evoluční než revoluční. Na druhou stranu každá drobná změna posouvá tuto modelovou řadu zase o kousek výš. Díky svým parametrům patří Canon EOS 5D Mark III k velmi univerzálním fotoaparátům a lze je použít jak ve studiu, tak v terénu, nebo třeba při reportážích. Věřím, že bude nový Canon stejně oblíbený jako jeho předchůdci a že přinese svým majitelům spoustu skvělých záběrů.

Hlavní parametry Canon EOS 5D Mark III

  • 22.3 Mpx full-frame snímač
  • 61 bodový autofokus
  • sériové snímání až 6 sn/s
  • rozsah ISO 100-25,600
  • Full HD video s plně manuálním ovládáním
  • 14-bit DIGIC 5+ procesor
  • zlepšená odolnost proti vnikání prachu a vlhkosti
  • displej s úhlopříčkou 8.11cm (3.2"), rozlišení 1.040.000 px
  • HDR režim

Porovnání se staršími modely

  Canon EOS 5D Canon EOS 5D Mark II Canon EOS 5D Mark III
Datum představení 22 Srpen 2005 17 září 2008 2 březen 2012
Rozlišení 12.7 Mpx 21 Mpx 22 Mpx
Procesor Digic II Digic 4 Digic 5+
ISO 100 - 1600 (3.200) 100-6400 (25.600) 100-25.600 (102.400)
Počet ostřících bodů 9 9 61
LCD 2,5" (230.000) 3" (920.000) 3,2" (1.040.000)
Sériové snímání 3sn./s 3,9sn./s 6sn./s
Video ne 1920 x 1080 (30sn./s) 1920 x 1080 (30sn./s), 1280 x 720 (60 a 50sn./s)
Karty CF CF (UDMA) CF (UDMA)/SD/SDHC/SDXC
Pokrytí hledáčku 98% 98% 100%

Další rozdíly oproti EOS 5D Mark II

  • Ovládací prvky a vzhled velmi podobný jako u EOS 7D (hlavní vypínač, zámek otočného voliče, ovladač videa a živého náhledu)
  • Elektronická vodováha jak na displeji, tak v hledáčku
  • Uživatelsky nastavitelné tlačítko
  • Displej s poměrem stran 3:2 se sníženou odrazivostí
  • Upravený režim přehrávání s porovnáním snímků
  • Rozšířený bracketing, HDR, vícenásobná expozice
  • Zpracování RAW přímo v přístroji

První praktické zkušenosti s Canon EOS 5D Mark III

Přestože se ergonomie a ovládání na první pohled moc neliší od svého předchůdce, pár rozdílů tu skutečně je. Ty jsou ale patrné až když vezmete fotoaparát do ruky. Nový model je sice jen o pár gramů těžší než jeho předchůdce, nicméně zkušenější uživatel to pozná.

Co mě velmi potěšilo je tlačítko rychlé volby [Q]. To v kombinaci s joystickem a velkým kruhovým voličem velmi usnadňuje a zrychluje pohyb v menu, nebo při nastavení jednotlivých funkcí a hodnot.

Další drobné změny v ovládání nalezneme například u tlačítka LUPA (pro zvětšení obrazu). To bylo z pravé horní časti přesunuto do levého sloupce tlačítek vedle LCD. Na vrcholu této řady pak nalezneme zcela nové tlačítko s ikonkou štětce, které umožňuje rychlé přepnutí do funkcí PICTURE STYLE, vícenásobná expozice a nově do režimu HDR.

Nejcitelnější rozdíl při práci s novým 5D Mark III je ale hlavně v autofokusu. Ten funguje s neuvěřitelnou rychlostí a přesností. Člověk má až pocit, že fotoaparát předvídá, na jaké místo chcete zaostřit.

Za zmínku stojí kromě funkcí a technických parametrů fotoaparátu především samotný obrazový výstup. Velkým překvapením je odstup od šumu i při maximálních hodnotách ISO. V podstatě se asi ani nesluší mluvit o šumu. Jeho charakteristika je spíše podobná kinofilmovému zrnu. Na snímcích se do hodnoty ISO 51.200 objevuje pouze monochromatická "krupička", která sice zhoršuje obrazovou kvalitu, ale nevytváří barevné mapy a shluky pixelů. V rozšířeném módu ISO H1 a H2 se už začínají objevovat i barevné skvrny, na druhou stranu je to ale celkem pochopitelné.

Martin Lukeš
lektor fotografických kurzů 

Megapixel videorecenze Canon EOS 5D Mark III tělo

Megapixel videorecenze Canon EOS 5D Mark III tělo

Hodnocení zákazníků (12)

Hodnocení zákazníků (12)

4.5385

absolutni spokojenost a porad objevuji!

Ověřený zákazník
petr hubal, 03.09.2016

1

Ověřený zákazník
Jiří Černý, 01.04.2016

5

Fajn telo

Ověřený zákazník
Daniel Kopečný, 10.02.2016

5

Je velmi dobře tvarovaný, má perfektní povrchovou úpravu. Ovladače a tlačítka jsou perfektně řešeny.Speciální přepínač fotografování/natáčení videa spolu s tlačítkem pro zahájení a ukončení snímání, nabízí snadnější a pohotovější použití než u předešlé II.Prostě skvělé :-)

Ověřený zákazník
Marek Svoboda, 01.01.2016

5

úplně nejvíc jsem se těšila na to ostření, a nesklamalo mě to oproti mark II úplně super nemůžu se toho nabažit, zatím co jsem ostřila na kterýkoliv bod bylo to přesný- vůbec žádný odpad, to u markII jsem se mohla spolehnout jen na středový bod což bylo dost málo, jsem nadšená

Ověřený zákazník
Ludmila Kebísková, 05.12.2015

3

Ověřený zákazník
Igor Šaněk, 07.11.2015

5

Bezvadnej !!!

Ověřený zákazník
Zdenek Pachovský, 10.09.2015

5

Naprostá spokojenost. Zatím neni co vytknout.

Ověřený zákazník
Jiří Beneš, 02.08.2012

5

Jediná drobnost - kvůli novému SD slotu byl zůžen CF slot a nepojme mojí oblíbenou 32gb kartu prostě protože je moc široká. Jinak fantastický stroj. Silent mode je dar z nebes.

Ověřený zákazník
Vojtěch Brtnický, 22.06.2012

5

Dosud jsem fotil s Canon 5d mark I. Prechod na 5DMark III byl jednoznacne prechod k tomu nejlepsimu. Je to nadhera: skvele drzeni fotoaparatu, nove ovladani, na ktere jsem si hned zvykl. Skvely je i navod. Canon 5 DMark III je vynikajici a vsem jej doporucuji. Tento fotoaparat jsem zakoupil v Megapixelu - u odborniku. S uctou 100jar

Ověřený zákazník
Jaroslav Stodůlka, 17.06.2012

5

Fotoaparát je skvělý - takové fotky jsem nikdy nebyl schopen udělat. Trochu mě překvapila váha (tedy hlavně moji ženu), ale s tím je třeba v této třídě počítat. Jinak jsem měl strach z ovládání, ale je opravdu velmi příjemné. Skvěle udělaný návod (i pro neprofesionály). Vadu jsem zatím žádnou nenašel.

Ověřený zákazník
Tomáš Palzer, 07.06.2012

5

Dobrý foťák, ale stále čekám, čekám...

Ověřený zákazník
Václav Vaff Markvart, 14.05.2012

5

Porovnání obrazové kvality

Porovnání obrazové kvality

Jak používat nástroj pro porovnání obrazové kvality?

V náhledech pod hlavní fotografií si můžete vybrat z modelů fotoaparátů, ke kterým máme srovnávací fotografie dostupné. Vzájemně porovnat můžete až 4 fotoaparáty. Posouváním levého horního náhledu si pak volíte výřez v rámci fotografie, na kterém lze srovnat kvalitu vyfoceného objektu. Tento výřez si můžete posouvat taktéž přesouváním obdélníkového výřezu v rámci velké fotografie.

Popis a parametry

Popis a parametry

Pořiďte si vybraný fotoaparát nebo videokameru Canon spolu s objektivem, zaregistrujte produkty na stránce akce a získejte zpět až 27 000 Kč! Fotoaparát EOS 5D Mark III je 22,3 MPx digitální jednooká zrcadlovka se snímačem o velikosti políčka kinofilmu, 61bodovým automatickým zaostřováním a kontinuálním snímáním rychlostí 6 sn./s. Pořizujte vysoce kvalitní filmy v rozlišení Full HD s ručním ovládáním všech funkcí, od snímkové frekvence po zvuk.

Canon EOS 5D Mark III

Digitální jednooká zrcadlovka se snímačem o velikosti políčka kinofilmu schopná pořizovat 22megapixelové snímky rychlostí 6 sn./s a filmy v rozlišení Full-HD.

Vlastnosti

  • 22,3megapixelový snímač o velikosti políčka kinofilmu
  • 61bodové automatické zaostřování
  • Kontinuální snímání rychlostí 6 sn./s
  • Rozsah citlivosti ISO 100 až 25 600, rozšířitelný do ISO 102 400
  • Filmy s rozlišením Full-HD s ručním ovládáním
  • 14bitový procesor DIGIC 5+
  • Utěsnění proti povětrnostním vlivům
  • 8,11cm (3,2") displej s 1 040 000 body
  • Režim HDR

22,3megapixelový snímač o velikosti políčka kinofilmu

Pořizujte vysoce kvalitní snímky plné detailů pomocí 22,3megapixelového snímače CMOS a obrazového procesoru DIGIC 5+. Barvy jsou jasné, ale přirozené, a jemné detaily jsou zachovány i v oblastech s tmavými stíny a jasným světlem.

Vysoce kvalitní výkon, dokonce i za slabého osvětlení

Fotoaparát EOS 5D Mark III poskytuje skvělou kvalitu obrazu za jakýchkoli světelných podmínek. Pokračujte ve fotografování z ruky i po západu slunce zásluhou rozsahu citlivosti ISO 100 až 25 600 (rozšířitelného až do ISO 102 400).

61bodové širokoplošné automatické zaostřování

Zaostřujte rychle a přesně, dokonce i na objekty, které se nenacházejí uprostřed záběru, pomocí 61bodového širokoplošného systému automatického zaostřování. 41 křížových bodů (z toho pět duálních křížových bodů s mimořádnou citlivostí) zajišťuje vysoce přesné sledování pohybujících se objektů.

Rychlé kontinuální snímání

Udržujte krok s akcí rychlostí 6 sn./s a zaznamenejte souvisle až 16 270 snímků typu JPEG na kartu s režimem UDMA 7 v jediné sekvenci.

Snímání s vysokým dynamickým rozsahem

Zachovejte detaily v oblastech světel a stínů pomocí vytváření snímků HDR přímo ve fotoaparátu.

Filmy s rozlišením Full-HD s ručním ovládáním

Užijte si vysoce kvalitní filmy Full HD v rozlišení 1080p. Použijte prvky pro ruční ovládání a komplexní řadu objektivů EF od společnosti Canon k dosažení filmařských vizuálních efektů.

Úžasně kvalitní zvuk

Poskytněte svému videozáznamu zvukový záznam, který si zaslouží. Fotoaparát EOS 5D Mark III nahrává digitální stereofonní zvuk s vzorkovací frekvencí 48 kHz a nabízí ruční kontrolu nad úrovní zvuku. Standardní zdířka 3,5 mm pro mikrofon umožňuje používat mikrofony od jiných výrobců a zdířka pro sluchátka dovoluje sledovat zvuk během nahrávání.

Editační funkce ve fotoaparátu

Začněte s pracovním postupem digitálních úprav dříve, než se vrátíte domů. Ohodnoťte své snímky podle stupnice od jedné do pěti a porovnávejte dva snímky zobrazené současně na obrazovce. Použijte zpracování snímků typu RAW přímo ve fotoaparátu a prozkoumejte kreativní možnosti, jako jsou převod na černobílý snímek a vyvážení bílé se zpětnou účinností.

Vytvořený tak, aby jej bylo možné vzít kamkoli

Šasi vyrobené z hořčíku zajišťuje pevnost a trvanlivost bez zvýšení hmotnosti. Utěsnění proti povětrnostním vlivům nabízí ochranu proti prachu a vlhkosti.

Typ fotoaparátu

Typ fotoaparátu Digitální zrcadlovka (DSLR)
Podle použití Poloprofesionální

Obrazový snímač

Formát snímače Full Frame / FX
Rozlišení 22,3 Mpx
Rozlišení fotografií 5760x3840, 3840x2560, 2880x1920, 1920x1280, 720x480
Obrazový snímač CMOS
Poměr stran snímku 3:2
Automatické čištění snímače Ano
Poměr stran snímače 3:2
Stabilizátor snímače Ne
Velikost snímače (mm) 36 x 24

Obrazový procesor

Typ obrazového procesoru DIGIC V

Objektiv

Typ bajonetu Canon EF
Stabilizátor optický Ne
Crop faktor 1 x

Zaostřování

Počet AF bodů 61
Pomocné světlo AF Ne

Nastavení expozice

Způsob měření expozice Zónové, Středové, Bodové
Korekce expozice ± 5 EV po 1/3 EV
Blokování AE Ano
ISO - minimální citlivost 50
ISO - maximální citlivost 102400

Závěrka

Typ závěrky Mechanická závěrka
Nejdelší expoziční čas 30
Nejkratší expoziční čas 1/8000
Bulb Ano

Fotografování

Expoziční režimy Auto, P, A (Av), M, S (Tv)
Histogram Ano
Rychlost sériového snímání 6 sn./s
Prodleva samospouště 10, 2
HDR Ano

Vyvážení bílé

Vyvážení bílé barvy Automatické / přednastavené hodnoty / ruční kalibrace / v Kelvinech

Hledáček

Typ hledáčku Optický
Pokrytí hledáčku 100 %
Dioptrická korekce -3 až +1
Zvětšení hledáčku 0,71 x

LCD

Velikost displeje 3,2 "
Rozlišení displeje 1040000
Živý náhled (Live View) Ano
Dotykový displej Ne
Výklopný displej Ne
Stavový displej Ano

Blesk

Vestavěný blesk Ne
Korekce zábleskové expozice ± 3 EV po 1/3 EV, ± 3 EV po 1/2 EV
Možnost připojení externího blesku Ano, hot-shoe
Vysokorychlostní synchronizace blesku Ano
Výstup na studiový blesk (x kontakt) Ano

Záznam

Typ paměťového media SD / SDHC / SDXC (UHS-I), CF (Compact Flash)
Formáty souborů JPEG, MOV, RAW
Rozlišení videa Full HD (1920×1080)
Audiozáznam Ano

Obecné

České menu Ano

Rozhraní a napájení

Dálková spoušť Kabelová, Bezdrátová
Výdrž baterie (sn.) 950 snímků
Nabíječka a akumulátor v ceně Ano
Rozhraní USB, HDMI, AV
Typ akumulátoru LP-E6
Způsoby napájení Akumulátor, Síťový adaptér

Fyzikální specifikace

Materiál těla Hořčík
Rozměry v mm 152 x 116,4 x 76,4
Hmotnost 950 g
Barva černá
Utěsnění (prach/vlhkost) Ano

Ostatní

Číslo produktu 5260B023AA
Příslušenství v balení Akumulátor, nabíječka, popruh, USB kabel, AV kabel, síťový kabel, Software
Ocenění EISA
Značka Canon

Zobrazit popis a parametry

Doporučené příslušenství

Doporučené příslušenství

Všechno příslušenství