Recenze Canon EOS 5D Mark III tělo

Zpět na detail

Martin Lukeš

Recenzoval:
Martin Lukeš Další recenze

Canon EOS 5D Mark III tělo máme Skladem >5ks za 74 990 Kč
Koupit

Hodnoceni
zakazniků:
5 z 5

Nahoru

Klady a zápory

Co se nám líbí?

  • vysoké rozlišení
  • ISO 100-25.600 (102.400)
  • procesor DIGIC 5+
  • nízká hladina šumu při vysokém ISO
  • rychlý auto fokus
  • 61 ostřících bodů
  • pokrytí hledáčku 100%
  • Full HD video
  • hořčíkové utěsněné tělo

Co se nám nelíbí

  • nemá integrovanou GPS
  • nemá interní blesk

Nahoru

Získaná ocenenění Canon EOS 5D Mark III těloCo to je?

  • EISA

    EISA

    Ocenění EISA je udělováno od roku 1982 organizací 50 specializovaných magazínů, které se zabývají technickými novinkami. Tuto prestižní cenu mohou každoročně získat špičkové produkty v rámci několika produktových kategorií mimo jiné i fotoaparáty a objektivy.

Nahoru

Snímky zachycené s pomocí Canon EOS 5D Mark III tělo od členů naší Galerie

Přejít do Galerie

Snímky zachycené s pomocí Canon EOS 5D Mark III tělo

  • Canon EOS 5D Mark III tělo 001.JPG
    Exp. čas:1/20 sClona:f/16ISO:100Ohnisko:24 mmKorekce Exp.:0 EV Objektiv:
    EF24-70mm f/2.8L USM
  • Canon EOS 5D Mark III tělo 002.JPG
    Exp. čas:1/320 sClona:f/8ISO:100Ohnisko:70 mmKorekce Exp.:0 EV Objektiv:
    24-70mm
  • Canon EOS 5D Mark III tělo 003.JPG
    Exp. čas:1/250 sClona:f/9ISO:100Ohnisko:24 mmKorekce Exp.:0 EV Objektiv:
    24-70mm
  • Canon EOS 5D Mark III tělo 004.JPG
    Exp. čas:1/250 sClona:f/8ISO:200Ohnisko:24 mmKorekce Exp.:0 EV Objektiv:
    24-70mm
  • Canon EOS 5D Mark III tělo 005.JPG
    Exp. čas:1/400 sClona:f/8ISO:200Ohnisko:50 mmKorekce Exp.:0 EV Objektiv:
    24-70mm
  • Canon EOS 5D Mark III tělo 006.JPG
    Exp. čas:1/400 sClona:f/11ISO:400Ohnisko:27 mmKorekce Exp.:-2 EV Objektiv:
    24-70mm
  • Canon EOS 5D Mark III tělo 007.JPG
    Exp. čas:1/640 sClona:f/5,6ISO:800Ohnisko:47 mmKorekce Exp.:-0.67 EV Objektiv:
    24-70mm
  • Canon EOS 5D Mark III tělo 008.JPG
    Exp. čas:1/800 sClona:f/8ISO:800Ohnisko:70 mmKorekce Exp.:-0.67 EV Objektiv:
    24-70mm
  • Canon EOS 5D Mark III tělo 009.JPG
    Exp. čas:1/2000 sClona:f/3,5ISO:1600Ohnisko:70 mmKorekce Exp.:-1 EV Objektiv:
    24-70mm
  • Canon EOS 5D Mark III tělo 010.JPG
    Exp. čas:1/80 sClona:f/5,6ISO:3200Ohnisko:56 mmKorekce Exp.:0.67 EV Objektiv:
    24-70mm
  • Canon EOS 5D Mark III tělo 011.JPG
    Exp. čas:1/30 sClona:f/4,5ISO:6400Ohnisko:62 mmKorekce Exp.:0 EV Objektiv:
    24-70mm
  • Canon EOS 5D Mark III tělo 012.JPG
    Exp. čas:1/80 sClona:f/4ISO:12800Ohnisko:70 mmKorekce Exp.:-0.67 EV Objektiv:
    24-70mm
  • Canon EOS 5D Mark III tělo 013.JPG
    Exp. čas:1/8 sClona:f/4ISO:12800Ohnisko:24 mmKorekce Exp.:0 EV Objektiv:
    24-70mm
  • Canon EOS 5D Mark III tělo 014.JPG
    Exp. čas:1/30 sClona:f/4ISO:25600Ohnisko:50 mmKorekce Exp.:-0.67 EV Objektiv:
    24-70mm
  • Canon EOS 5D Mark III tělo 015.JPG
    Exp. čas:1/200 sClona:f/4,5ISO:25600Ohnisko:44 mmKorekce Exp.:-0.33 EV Objektiv:
    24-70mm

Nahoru

Ukázkové video z Canon EOS 5D Mark III tělo

Nahoru

Představení Canon EOS 5D Mark III tělo

Od představení profesionální full-frame zrcadlovky Canon EOS 5D Mark II už uplynulo téměř 3,5 roku a fotografická veřejnost poslední dny netrpělivě očekávala, jaká vylepšení přinese jeho přímý nástupce fotoaparát Canon EOS 5D Mark III. Před pár minutami byly ukončeny veškeré spekulace a společnost Canon představila tuto novinku, včetně kompletní technické specifikace.

Na první pohled se nový model od svého nástupce moc neliší. Egronomie a ovládání zůstala velmi podobné což, ale není vůbec špatně, protože je obojí z hlediska uživatel opravdu příjemné. V ovládacích prvcích přibylo například tlačítko Q pro rychlou volbu změny nejdůležitějších nastavení.

Mnohem více vylepšení najdeme pod povrchem velmi bytelného hořčíkového těla. Rozlišení snímače, který má velikost kinofilmového pole, vzrostlo na 22 Megapixelů. To není o moc, na druhou stranu je tímto optimálním rozlišením zajištěn velmi dobrý odstup signálu od šumu při vyšších citlivostech ISO. Nízká hladina šumu je dána také zcela novým procesorem DiGiC 5. Dost podstatně vylepšen byl také zaostřovací systém, který je v podstatě převzatý z vyššího modelu Canon EOS 1D X. Fotoaparát disponuje 61 ostřícími body, z nichž je 41 křížových a 5 duálních křížových. Ostření je tedy nejenom rychlejší, ale hlavně o daleko přesnější. Při sériovém snímání dokáže fotoaparát zachytit až 6sn./s., což je v této třídě přístrojů standard. Vylepšení se dočkal také systém měření expozice, který tvoří 63 zón.

Pokud to shrneme, nese tento fotoaparát spíše prvky evoluční než revoluční. Na druhou stranu každá drobná změna posouvá tuto modelovou řadu zase o kousek výš. Díky svým parametrům patří Canon EOS 5D Mark III k velmi univerzálním fotoaparátům a lze je použít jak ve studiu, tak v terénu, nebo třeba při reportážích. Věřím, že bude nový Canon stejně oblíbený jako jeho předchůdci a že přinese svým majitelům spoustu skvělých záběrů.

Hlavní parametry Canon EOS 5D Mark III

  • 22.3 Mpx full-frame snímač
  • 61 bodový autofokus
  • sériové snímání až 6 sn/s
  • rozsah ISO 100-25,600
  • Full HD video s plně manuálním ovládáním
  • 14-bit DIGIC 5+ procesor
  • zlepšená odolnost proti vnikání prachu a vlhkosti
  • displej s úhlopříčkou 8.11cm (3.2"), rozlišení 1.040.000 px
  • HDR režim

Porovnání se staršími modely

  Canon EOS 5D Canon EOS 5D Mark II Canon EOS 5D Mark III
Datum představení 22 Srpen 2005 17 září 2008 2 březen 2012
Rozlišení 12.7 Mpx 21 Mpx 22 Mpx
Procesor Digic II Digic 4 Digic 5+
ISO 100 - 1600 (3.200) 100-6400 (25.600) 100-25.600 (102.400)
Počet ostřících bodů 9 9 61
LCD 2,5" (230.000) 3" (920.000) 3,2" (1.040.000)
Sériové snímání 3sn./s 3,9sn./s 6sn./s
Video ne 1920 x 1080 (30sn./s) 1920 x 1080 (30sn./s), 1280 x 720 (60 a 50sn./s)
Karty CF CF (UDMA) CF (UDMA)/SD/SDHC/SDXC
Pokrytí hledáčku 98% 98% 100%

Další rozdíly oproti EOS 5D Mark II

  • Ovládací prvky a vzhled velmi podobný jako u EOS 7D (hlavní vypínač, zámek otočného voliče, ovladač videa a živého náhledu)
  • Elektronická vodováha jak na displeji, tak v hledáčku
  • Uživatelsky nastavitelné tlačítko
  • Displej s poměrem stran 3:2 se sníženou odrazivostí
  • Upravený režim přehrávání s porovnáním snímků
  • Rozšířený bracketing, HDR, vícenásobná expozice
  • Zpracování RAW přímo v přístroji

První praktické zkušenosti s Canon EOS 5D Mark III

Přestože se ergonomie a ovládání na první pohled moc neliší od svého předchůdce, pár rozdílů tu skutečně je. Ty jsou ale patrné až když vezmete fotoaparát do ruky. Nový model je sice jen o pár gramů těžší než jeho předchůdce, nicméně zkušenější uživatel to pozná.

Co mě velmi potěšilo je tlačítko rychlé volby [Q]. To v kombinaci s joystickem a velkým kruhovým voličem velmi usnadňuje a zrychluje pohyb v menu, nebo při nastavení jednotlivých funkcí a hodnot.

Další drobné změny v ovládání nalezneme například u tlačítka LUPA (pro zvětšení obrazu). To bylo z pravé horní časti přesunuto do levého sloupce tlačítek vedle LCD. Na vrcholu této řady pak nalezneme zcela nové tlačítko s ikonkou štětce, které umožňuje rychlé přepnutí do funkcí PICTURE STYLE, vícenásobná expozice a nově do režimu HDR.

Nejcitelnější rozdíl při práci s novým 5D Mark III je ale hlavně v autofokusu. Ten funguje s neuvěřitelnou rychlostí a přesností. Člověk má až pocit, že fotoaparát předvídá, na jaké místo chcete zaostřit.

Za zmínku stojí kromě funkcí a technických parametrů fotoaparátu především samotný obrazový výstup. Velkým překvapením je odstup od šumu i při maximálních hodnotách ISO. V podstatě se asi ani nesluší mluvit o šumu. Jeho charakteristika je spíše podobná kinofilmovému zrnu. Na snímcích se do hodnoty ISO 51.200 objevuje pouze monochromatická "krupička", která sice zhoršuje obrazovou kvalitu, ale nevytváří barevné mapy a shluky pixelů. V rozšířeném módu ISO H1 a H2 se už začínají objevovat i barevné skvrny, na druhou stranu je to ale celkem pochopitelné.

Martin Lukeš
lektor fotografických kurzů 

Nahoru

Megapixel videorecenze Canon EOS 5D Mark III tělo

Nahoru

Hodnocení zákazníků

  • absolutni spokojenost a porad objevuji!

    Ověřený zákazník
    petr hubal, 03.09.2016
    1 z 5

  • Ověřený zákazník
    Jiří Černý, 01.04.2016
    5 z 5

  • Fajn telo

    Ověřený zákazník
    Daniel Kopečný, 10.02.2016
    5 z 5

  • Je velmi dobře tvarovaný, má perfektní povrchovou úpravu. Ovladače a tlačítka jsou perfektně řešeny.Speciální přepínač fotografování/natáčení videa spolu s tlačítkem pro zahájení a ukončení snímání, nabízí snadnější a pohotovější použití než u předešlé II.Prostě skvělé :-)

    Ověřený zákazník
    Marek Svoboda, 01.01.2016
    5 z 5

  • úplně nejvíc jsem se těšila na to ostření, a nesklamalo mě to oproti mark II úplně super nemůžu se toho nabažit, zatím co jsem ostřila na kterýkoliv bod bylo to přesný- vůbec žádný odpad, to u markII jsem se mohla spolehnout jen na středový bod což bylo dost málo, jsem nadšená

    Ověřený zákazník
    Ludmila Kebísková, 05.12.2015
    3 z 5

  • Ověřený zákazník
    Igor Šaněk, 07.11.2015
    5 z 5

  • Bezvadnej !!!

    Ověřený zákazník
    Zdenek Pachovský, 10.09.2015
    5 z 5

  • Naprostá spokojenost. Zatím neni co vytknout.

    Ověřený zákazník
    Jiří Beneš, 02.08.2012
    5 z 5

  • Jediná drobnost - kvůli novému SD slotu byl zůžen CF slot a nepojme mojí oblíbenou 32gb kartu prostě protože je moc široká. Jinak fantastický stroj. Silent mode je dar z nebes.

    Ověřený zákazník
    Vojtěch Brtnický, 22.06.2012
    5 z 5

  • Dosud jsem fotil s Canon 5d mark I. Prechod na 5DMark III byl jednoznacne prechod k tomu nejlepsimu. Je to nadhera: skvele drzeni fotoaparatu, nove ovladani, na ktere jsem si hned zvykl. Skvely je i navod. Canon 5 DMark III je vynikajici a vsem jej doporucuji. Tento fotoaparat jsem zakoupil v Megapixelu - u odborniku. S uctou 100jar

    Ověřený zákazník
    Jaroslav Stodůlka, 17.06.2012
    5 z 5

  • Fotoaparát je skvělý - takové fotky jsem nikdy nebyl schopen udělat. Trochu mě překvapila váha (tedy hlavně moji ženu), ale s tím je třeba v této třídě počítat. Jinak jsem měl strach z ovládání, ale je opravdu velmi příjemné. Skvěle udělaný návod (i pro neprofesionály). Vadu jsem zatím žádnou nenašel.

    Ověřený zákazník
    Tomáš Palzer, 07.06.2012
    5 z 5

  • Dobrý foťák, ale stále čekám, čekám...

    Ověřený zákazník
    Václav Markvart, 14.05.2012
    5 z 5

Nahoru

Porovnání obrazové kvality

Jak používat nástroj pro porovnání obrazové kvality?

V náhledech pod hlavní fotografií si můžete vybrat z modelů fotoaparátů, ke kterým máme srovnávací fotografie dostupné. Vzájemně porovnat můžete až 4 fotoaparáty. Posouváním levého horního náhledu si pak volíte výřez v rámci fotografie, na kterém lze srovnat kvalitu vyfoceného objektu. Tento výřez si můžete posouvat taktéž přesouváním obdélníkového výřezu v rámci velké fotografie.

  • Canon EOS 5D Mark III tělo

    Stáhnout fotku:

Nahoru

Parametry

Typ fotoaparátu
Typ fotoaparátu: Digitální zrcadlovka (DSLR)
Podle použití: Profesionální
 
Obrazový snímač
Formát snímače: Full Frame / FX
Rozlišení: 22,3 Mpx
Typ snímače: CMOS
Rozlišení fotografií: 1920x1280, 2880x1920, 3840x2560, 5760x3840, 720x480
Poměr stran snímku: 3:2
Automatické čištění snímače: Ano
Poměr stran snímače: 3:2
Stabilizátor snímače: Ne
Velikost snímače (mm): 36 x 24
 
Obrazový procesor
Typ obrazového procesoru: DIGIC V
 
Objektiv
Stabilizátor optický: Ne
Crop faktor: 1 x
Typ bajonetu: Canon EF
 
Zaostřování
Počet AF bodů: 61
Pomocné světlo AF: Ne
 
Nastavení expozice
Způsob měření expozice: Bodové, Středové, Zónové
Korekce expozice: ± 5 EV po 1/3 EV
Blokování AE: Ano
ISO - minimální citlivost: 50
ISO - maximální citlivost: 102400
 
Závěrka
Typ závěrky: Mechanická závěrka
Minimální životnost závěrky: 150000 cyklů
Nejdelší expoziční čas: 30
Nejkratší expoziční čas: 1/8000
Bulb: Ano
 
Fotografování
Expoziční režimy: A (Av), Auto, M, P, S (Tv)
Histogram: Ano
Rychlost sériového snímání: 6 sn./s
Prodleva samospouště: 10, 2
HDR: Ano
 
Vyvážení bílé
Vyvážení bílé barvy: Automatické / přednastavené hodnoty / ruční kalibrace / v Kelvinech
 
Hledáček
Typ hledáčku: Optický
Pokrytí hledáčku: 100 %
Dioptrická korekce: -3 až +1
Zvětšení hledáčku: 0,71 x
 
LCD
Velikost displeje: 3,2 "
Rozlišení displeje: 1040000
Živý náhled (Live View): Ano
Dotykový displej: Ne
Výklopný displej: Ne
Stavový displej: Ano
 
Blesk
Vestavěný blesk: Ne
Korekce zábleskové expozice: ± 3 EV po 1/2 EV, ± 3 EV po 1/3 EV
Možnost připojení externího blesku: Ano, hot-shoe
Vysokorychlostní synchronizace blesku: Ano
Výstup na studiový blesk (x kontakt): Ano
 
Záznam
Typ paměťového media: CF (Compact Flash), SD / SDHC / SDXC
Formáty souborů: JPEG, MOV, RAW
Rozlišení videa: Full HD (1920×1080)
Audiozáznam: Ano
Snímková frekvence u videa: 30 sn./s
 
Obecné
České menu: Ano
 
Rozhraní a napájení
Dálková spoušť: Bezdrátová, Kabelová
Výdrž baterie: 950 snímků
Nabíječka a akumulátor v ceně: Ano
Rozhraní: AV, HDMI, USB
Typ akumulátoru: LP-E6
Způsoby napájení: Akumulátor, Síťový adaptér
 
Fyzikální specifikace
Materiál těla: Hořčík
Rozměry v mm: 152 x 116,4 x 76,4
Hmotnost: 950 g
Barva: černá
Utěsnění (prach/vlhkost): Ano
 
Ostatní
Základní příslušenství: Akumulátor, nabíječka, popruh, USB kabel, AV kabel, síťový kabel, Software
Ocenění: EISA

Kompletní parametry Sbalit parametry

Nahoru

Vybrané příslušenství

Vybrali jsme pro vás příslušenství, které by vám určitě nemělo chybět.

Všechno vybrané příslušenství
pro Canon EOS 5D Mark III tělo

Canon EOS 5D Mark III tělo Canon EOS 5D Mark III tělo máme Skladem za 74 990 Kč Koupit

Nahoru

Přihlásit

Přihlásit pomocí Facebooku

nebo e-mailem


Košík

Způsoby doručení

Doprava zdarma od 10 000 Kč

Nahrát fotku

Do fotosběrny Do galerie

Do fotosběrnyDo galerie

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Souhlasím