Recenze Canon EOS 7D Mark II tělo

Martin Lukeš

Martin Lukeš • 13. 10. 2014

Klady a zápory

Klady a zápory

Co se nám líbí?

  • rozlišení 20.2Mpx
  • kovové a utěsněné tělo
  • super rychlý ostřící systém
  • 65 ostřících bodů (všechny křížové)
  • sériové snímání 10 sn./s
  • fázová detekce
  • integrovaný GPS modul
  • životnost závěrky 200.000 cyklů
  • ISO 100-25.600 (rozšířené 52.600)
  • 100% pokrytí hledáčku

Co se nám nelíbí

  • nemá integrované Wi-Fi

Ukázkové snímky

Ukázkové snímky

Snímky zachycené s pomocí Canon EOS 7D Mark II tělo od členů naší Galerie

Zobrazit fotky z Canon EOS 7D Mark II tělo v Galerii

Snímky zachycené s pomocí Canon EOS 7D Mark II tělo

Ukázková videa

Ukázková videa

Představení Canon EOS 7D Mark II tělo

Představení Canon EOS 7D Mark II tělo



V listopadu 2009, tedy zhruba před pěti lety, byla světu představena digitální zrcadlovka Canon EOS 7D. Ve své době šlo poměrně o výjimečný fotoaparát, který díky dvěma procesorům vynikal rychlostí. Díky tomu si ji velmi rychle oblíbili především sportovní fotografové, reportéři a vůbec všichni, kteří mají rádi akčnější fotografování. Mnohým navíc vyhovovalo i to že nejde o fotoaparát plného formátu a díky APS-C snímači a cropfaktoru tak získali prodloužení ohniska (1,6x). To je ohromnou výhodou hlavně při fotografování na dálku.

Doba ale přeci jenom trochu pokročila, a původní „sedm déčko“ začalo být v některých ohledech zastaralé. Mnoho měsíců se vedle diskuze a spekulovalo se o tom, jestli se tento legendární fotoaparát dočká svého nástupce. Vzhledem k tomu, že začaly být cenově dostupnější Full Frame zrcadlovky, tak to chvíli vypadalo, že pokročilým APS-C zrcadlovkám zcela odzvonilo. Naštěstí je ale všechno jinak a společnost Canon ohlásila nový vylepšený model s označením Canon EOS 7D Mark II.

Tato novinka navazuje na pověst svého předchůdce a je tedy znovu zaměřena především na sportovní a reportážní žánry. Tělo z hořčíkové slitiny v sobě ukrývá ty nejmodernější technologie, které současné digitální zrcadlovky vůbec mohou nabídnout.



Srdcem přístroje je APS-C snímač typu CMOS s rozlišením 20,2Mpx. Mozek pak tvoří duální procesor DiG!C 6, který se stará nejen o rychlé zpracování obrazu, ale o celou řadu dalších věcí, jako například o nízkou hladinu šumu a to i při vyšších citlivostech. ISO lze nastavit v hodnotách 100 – 16.000 s možností rozšíření až na ISO 51.200.

Mezi další klíčové vlastnosti patří super rychlé sériové snímání až 10sn./s, dále měřící RGB senzor se 150.000 body, který reaguje i na infračervené světlo. Unikátní systém ostření nabízí 65 AF bodů, z čehož je každý křížový. Samozřejmostí je dnes možnost nahrávání videa ve vysokém rozlišení 1080p o rychlosti 60sn/s. Pro kvalitnější záznam videa je přístroj vybaven výstupem pro sluchátka i extrení mikrofon a nechybí ani možnost plynulého průběžného zaostřování během videa. Dva sloty na paměťové karty CF a SD nabízí možnost rozšíření kapacity, nebo přímého zálohování dat. Integrovaný modul GPS umožňuje označení fotografií a filmů souřadnicemi a informací o poloze. Pro použití v terénu a náročnějších podmínkách je EOS 7D Mk II utěsněn proti prachu a vlhkosti. Životnost závěrky je dimenzována na 200.000 cyklů. Všechny tyto parametry naznačují, že fotoaparát vydrží opravdu hodně a je určen všem reportážním fotografům, bez ohledu na to co fotí a kde fotí.

Porovnání rozdílů Canon EOS 7D Mark II a Canon EOS 7D

 

Canon EOS 7D Mark II

Canon EOS 7D Mark

Rozlišení

20.2 Mpx

18 Mpx

Rozsah citlivosti

100 – 16 000 (25 600)

100 – 6 400 (12 800)

Video

1080p/60/50/30/25/24 (MP4, MOV)

1080p  (MP4)

Počet ostřících bodů

65 (64 křížových, 1 dvojitý křížový)

19 (všechny křížové)

Autofokus v živém náhledu

Fázová detekce

Detekce kontrastu

Měřící senzor pro AF tracking

Ano

Ne

Displej

3.0" / 3:2 / 1 036 800 bodů

3.0" / 4:3 / 920 000 bodů

Sekvenční snímání

10 sn./s

8 sn./s

Velikost vyrovnávací paměti

 1090 jpg / 31 Raw

130 jpg / 25 Raw

Slot na paměťové karty

CF + SD

CF

GPS

Ano

Ne

Váha s baterií

910g

860g

Rozměry

149 x 112 x 78 mm

148 x 111 x 74 mm


 
Pokročilý ostřící systém fotoaparátu je ale nejen velmi rychlý, ale také naprosto přesný. Prostřední ostřící bod, který je samozřejmě křížový, a to navíc jak horizontálně tak vertikálně, dokáže přesně ostřit v rozsahu -3EV až +18EV. U fotoaparátu této třídy je již jakýmsi standardem jemné doladění automatického ostření na vady jako je front focus a back focus pro různé objektivy. Další zajímavostí ostřícího systému je technologie iTR. Díky ní ostřící systém zvládá přeostřovat během sériového snímání a navíc předvídá směr pohybu fotografovaného objektu. Když tedy objekt na chvíli zmizí ze scény, přístroj nepřeostří na popředí, ale počká si, až se znovu objeví. To samozřejmě velmi zrychluje a zpřesňuje samotné zaostření.

Interní blesk fotoaparátu má výkon 11 směrného čísla (při ISO 100) a pokrývá úhel záběru od ohniska 15mm (eqv. 24mm). Na fotoaparát lze ale nasadit také některý ze systémových blesků Canon. Samozřejmostí je komunikace prostřednictvím systém TTL a blesky lze navíc ovládat i bezdrátově na dálku, tedy bez toho aby byly nasazeny na přístroji.

Značného vylepšení se dočkal také měřící RGB senzor s rozlišení 150.000 bodů rozdělených do 252 oblastí. Ten má na starosti kromě přesného měření expozice také vyvážení bílé barvy a navíc pomáhá ostření. Zajímavostí je také to, že dokáže snímat i infračervené světlo, což pomáhá ve světelně extrémně náročných podmínkách.

Canon EOS 7D Mark II je doslova prošpikován celou řadou dalších technických vychytávek. Kromě zmiňovaného GPS modulu stojí za zmínku například funkce HDR, kdy fotoaparát poskládá výslednou fotografii ze tří snímků s různou expozicí a kromě toho že uloží výsledný soubor umí uchovat i všechny tři zdrojové fotografie.  Další zajímavostí je multiexpozice, tedy exponování více scén do jednoho záběru, intervalové snímání, nebo softwarová korekce obrazových vad objektivu jako jsou vinětace, chromatická aberace, nebo zkreslení.

Ti fotografové, kteří před sportem a reportáží dávají raději přednost architektuře, nebo interiérům určitě ocení 100% pokrytí hledáčku.

Megapixel videorecenze Canon EOS 7D Mark II tělo

Megapixel videorecenze Canon EOS 7D Mark II tělo

Hodnocení zákazníků (10)

Hodnocení zákazníků (10)

4.8

Ověřený zákazník
Karel Skumanc, 25.08.2018

4

bez chyby, naprostá spokojenost

Ověřený zákazník
Hynek Gazsi, 26.01.2016

5

Po pár dnech můžu napsat,že splnil má očekávání... rychlá sekvence na focení sportovních akcí je užasná,neunikde žádný moment.Dokonce i špatné osvětlení mu nedělá problém,iso 4000 se dá snét s drobným šumem.Snad jen výdrž baterie by mohla být delší oproti 1000D vydrží max 500 snímků.

Ověřený zákazník
Zbyněk Vymyslický, 17.12.2015

5

Ověřený zákazník
Dominik Veringer, 16.12.2015

5

Škoda, že nemá Wi-Fi a je dosti těžký. AF je dokonale propracováno.

Ověřený zákazník
Petr Kotulán, 13.10.2015

4

Zcela splnil moje očekávání. Přecházela jsem z Canon EOS 50D a ta rychlost je úžasná.

Ověřený zákazník
Alena Portešová, 05.10.2015

5

Fotoaprát Canon EOS 7D Mark II funguje téměř přesně, jak jsem očekával. Oceňuji zejména ostření, možnosti individuálního nastavení a šíři nastavení. Pro fotografování sportu a akce výborný. Myslím, že u ostření je to nová kvalita. Obrazová kvalita je v mezích očekávání. Přecházím na něj z Canon EOS 50D, kde jsem výstup jpg vyhodnotil jako velmi často nepoužitelný. Naštěstí u 50D šlo hodně spravit dobrým zpracováním raw. U 7D Mark II je oproti 50D velký pozitivní posun právě v kvalitě jpg. Podle dosavadních zkušeností se zdá, že naplňuje očekávání, že při stejném šumu je možné jít na dvojnásobné ISO. Velmi milé a výrazné je snížení hluku zrcátka a uzávěrky. Také oceňuji, že do hledáčku dostanu informace, které si nastavím a které potřebuji. Spořeba energie je o trochu větší, než jsem čekal. Záložní akumulátor je prakticky nutností. Citlivost GPS by mohla být lepší. Asi ji často zapínat nebudu. Dosud jsem to řešil jinak, a tak u toho zůstanu. Pro koho je fotoaparát vhodný? Pro ty, co ocení velké možnosti nastavení, a pro ty, kterým se stává, že fotoaparát nestíhá ostřit a zase tak netrvají na výstupu z FF. Mně se pro danou cenovou hladinu jeví jako ideální univerzální fotoaparát.

Ověřený zákazník
Jan Dostál, 22.08.2015

5

mohu doporučit, vynikající autofocus, ve srovnání s 7D spolehlivost zaostření, nižší šum i přes vyšší rozlišení. první test 7DMarkII + ext1,4xIII + 70-200/4L IS, vliv 1,4x na rychlost zaostření jsem nepozoroval, pokud byl brankář před sítí branky tak 7D zaostřila z 80% síť, 7DMarkII vždy brankáře <a href="http://zdenekdivis.cz/web/archiv/2015/2015.04.26/index.html" rel="nofollow">http://zdenekdivis.cz/web/archiv/2015/2015.04.26/index.html</a>

Ověřený zákazník
Zdeněk Diviš, 06.05.2015

5

Ověřený zákazník
Vladimír Doležal, 31.03.2015

5

Přecházel jsem z Canonu 450D a jelikož jsem se v průběhu zaměřil docela na sport a zároveň staré tělo už nedokázalo tak nějak uspokojit moje požadavky tak jsem hledal náhradu. Vzhledem k tomu, že jsem v té době nevlastnil žádné sklo pro ff tak 6D nepřipadal v úvahu. Nicméně jsem se dočetl, že bude k dispozici právě 7D mark II. Počkal jsem asi měsíc a vyplatilo se to. Tělo funguje přesně tak, jak jsem očekával. Ostření je hodně príma. Kvalitou a zpracováním jde o špičku. Jsem opravdu spokojen a těším se na další a další fotky. Avizovaných 10 snímků za sekundu je nespornou výhodou při rychlém focení a ve spojení se světelným sklem jsou výsledky top. Nutno podotknout, že bez opravdu rychlé karty to nepůjde. Vlastním kartu s rychlostí zápisu 60 mb za sekundu a tato kombinace je skvělá. Doporučuji všem, kdo uvažuje nad focením rychlé akce ale uspokojí i ostatní fotografy. Pokud ale sport není priorita - berte o chlup levnější ff 6D.

Ověřený zákazník
, 24.11.2014

5

Porovnání obrazové kvality

Porovnání obrazové kvality

Jak používat nástroj pro porovnání obrazové kvality?

V náhledech pod hlavní fotografií si můžete vybrat z modelů fotoaparátů, ke kterým máme srovnávací fotografie dostupné. Vzájemně porovnat můžete až 4 fotoaparáty. Posouváním levého horního náhledu si pak volíte výřez v rámci fotografie, na kterém lze srovnat kvalitu vyfoceného objektu. Tento výřez si můžete posouvat taktéž přesouváním obdélníkového výřezu v rámci velké fotografie.

Popis a parametry

Popis a parametry

Pořiďte si vybraný fotoaparát nebo videokameru Canon spolu s objektivem, zaregistrujte produkty na stránce akce a získejte zpět až 27 000 Kč! Pro více informací klikněte na kolečko Cashback v obrázku produktu. Canon EOS 7D Mark II tělo je dlouhoočekávaný nástupce Canon EOS 7D, který byl v prodeji od roku 2009. Nový model disponuje 20,2Mpx APS-C CMOS snímačem a dvěma obrazovými procesory DIGIC 6, které umožní pořizovat až 10sn./s. v plném rozlišení. Bleskově reaguje i nový 65-bodový AF(všechny body křížového typu) s vylepšeným systémem Canon Dual-pixel CMOS AF. Dále je Canon EOS 7D vybaven optickým hledáčkem se 100% pokrytím, 3" LCD diplejem s cca milionem pixelů, GPS, dvěma sloty pro CF/SDXC karty a vstupy pro sluchátka, mikrofon či dálkovou spoušť. Natáčí FullHD video 1080/60p!

Zachyťte kýžené okamžiky i při zběsilém tempu

Pořizujte sekvence snímků rychlostí až 10 snímků za sekundu s plným automatickým ostřením a expozicí. Díky pohotové manipulaci zachytíte ve zlomku vteřiny kýžený okamžik, přičemž velká vyrovnávací paměť zajistí, že ve fotografování budete moci pokračovat při vysokém výkonu. Fotoaparát EOS 7D Mark II využívá dva obrazové procesory DIGIC 6, které poskytují vysoký výkon. Díky minimálním prodlevám při fotografování zachytíte prchavé okamžiky s precizním načasováním.

65bodové širokoplošné automatické zaostřování

canon7D

Fotoaparát EOS 7D Mark II disponuje 65 zaostřovacími body, které umožňují sledovat rychle se pohybující objekty a při fotografování zajistí precizní zaostření. Každý z těchto bodů je tzv. „křížový“*, což znamená, že se dokáže rychle a přesně zaměřit na detail ve vodorovném i svislém směru. Při fotografování za velice slabého osvětlení je fotoaparát 7D Mark II schopen zaostřit, i když jediným zdrojem světla je měsíc a úroveň osvětlení dosahuje hodnoty až −3 EV.

canon7D-1

Volba AF bodu

Můžete použít všech 65 AF bodů najednou nebo je můžete seskupit do pohyblivých zón pokrývajících objekty mimo střed záběru. Případně vyberte pouze jeden AF bod, který zajistí přesné zaostření pro konkrétní část scény.

canon7D-2

Výkonné zaostřování iTR

Systém automatického zaostřování iTR fotoaparátu EOS 7D Mark II sleduje objekty napříč záběrem na základě informací o barvách a tvářích. Citlivost automatického zaostřování lze přizpůsobit pomocí jednoduchého nástroje, který upravuje průběžné zaostřování na základě prostředí snímání a daného objektu. Pokud tedy kupříkladu před objektem někdo projde, nemá to na zaostření vliv.canon7D-3

Výtisky v kvalitě vhodné pro výstavy

Ať už fotografujete divokou přírodu, motoristické klání nebo pouliční život, s novým 20,2megapixelovým snímačem dosáhnete výsledků, které si s hrdostí pověsíte na zeď. Fotoaparát EOS 7D Mark II pořizuje fotografie a videa nabité detaily i za slabého osvětlení.

canon7D-4

Měřicí snímač s rozlišením 150 000 pixelů a infračervenou detekcí

Snímač s rozlišením 150 000 pixelů, který rozděluje scénu na 252 oblastí, zajišťuje fotoaparátu EOS 7D Mark II stále přesné měření expozice. Každá z těchto oblastí je analyzována a správná nastavení expozice jsou buď nastavena automaticky, nebo ukázána jako doporučení. Za účelem větší přesnosti při složitých světelných podmínkách se kromě světla z viditelné části spektra měří i světlo infračervené.

 

Vynikající výkon v podmínkách s nedostatečným osvětlením

Když se sníží úroveň osvětlení, můžete dál fotografovat bez omezení kreativních možností. Fotoaparát EOS 7D Mark II přináší vynikající kvalitu snímků při citlivostech ISO až ISO 16000 (s možností rozšíření na hodnotu odpovídající citlivosti ISO 51200), což se dokonale hodí pro diskrétní pouliční fotografii, zmrazení pohybu za obtížných podmínek a dokonce i pro makrosnímky z ruky.

 

canon7D-5

Detekce blikání

Blikající světlo, které vydávají například zářivky, může být při fotografování příčinou nestálého jasu a barev. Fotoaparát EOS 7D Mark II umí takovéto podmínky rozpoznat a zajistit stálou kvalitu fotografií tím, že snímky vždy pořídí při nejvyšší úrovni jasu blikajícího zdroje světla.

Těsnění proti povětrnostním vlivům

I když se zhorší podmínky, můžete dál s jistotou fotografovat. Ovládací prvky odolné vůči nepříznivému počasí chrání fotoaparát EOS 7D Mark II proti vodě a prachu, a konstrukce ze slitiny hořčíku mu dodává odolnost. 

Vestavěný systém GPS

Fotoaparát EOS 7D Mark II může snímkům a videím přiřadit údaje o zeměpisné poloze a zaznamenat jakékoli místo na zemi, kde se právě nacházíte. Zaznamená se zeměpisná šířka a délka, směr ukázaný kompasem a koordinovaný světový čas.

Režim vysokého dynamického rozsahu (HDR)

Při fotografování za podmínek s vysokým kontrastem vám snímání v režimu HDR pomůže zachovat detaily v tmavých stínech i oblastech s nejvyššími úrovněmi jasu. Fotoaparát EOS 7D Mark II vyfotografuje tři snímky rychle za sebou při různých expozicích a následně je spojí. Výsledkem je přirozený výsledek přímo z fotoaparátu.

Rozlišení Full HD a zpomalené záběry 

Rozšířené funkce videa zahrnují záznam v rozlišení Full HD (1080p) při proměnlivých rychlostech snímání až 50 nebo 60 sn./s – vhodné pro rychlou akční scénu i velice plynulé zpomalené záběry, které zachycují jemné nuance pohybu.

canon7D-6

 Vysoce výkonné zaostřování pro videa a živý náhled

Fotoaparát EOS 7D Mark II disponuje technologií CMOS AF s duálními pixely, která umožňuje rychle a plynule sledovat objekt a automaticky zaostřovat při snímání filmů či živém náhledu. Každý pixel je opatřen dvěma fotodiodami, jejichž hodnoty mohou být zjišťovány nezávisle na sobě při automatickém zaostřování nebo společně při pořizování snímku. Za účelem jemné změny zaostření budete při nahrávání videí moci upravovat rychlost a citlivost průběžného zaostřování.

canon7D-7

Buďte připojeni

Pro výstup záznamu v kvalitě Full-HD do externích rekordérů lze využít samotné připojení HDMI, takže můžete fotoaparát EOS 7D Mark II bez problémů používat při profesionálních úpravách videozáznamů. Zdířky pro sluchátka a mikrofon umožňují zaznamenat vysoce kvalitní digitální zvukovou stopu, a tiché ovládací prvky se postarají, aby provádění změn nastavení fotoaparátu nevytvářelo rušivé zvuky.

Až 10 snímků za sekundu
 

Snímejte nepřetržité sekvence snímků rychlostí až 10 snímků za sekundu.

Dva procesory Digic 6

Snímejte s vysokou snímkovou frekvencí a vychutnejte si vynikající reprodukci barev.

Měřicí snímač s rozlišením 150 000 pixelů a infračervenou detekcí

Každá scéna je rozdělena a analyzována za účelem dosažení konzistentního měření expozice.

Automatické zaostřování s až 65 křížovými body

Zaostřete na objekty, ať se nacházejí kdekoli, a to pomocí 65 křížových AF bodů rozložených v celém záběru.

Film EOS v rozlišení Full HD

Pořizujte filmy v rozlišení až 1080p se snímkovou frekvencí 60 sn./s. Zdířky pro mikrofon a sluchátka pro plnou kontrolu nad ovládáním zvuku.

Dva sloty pro paměťové karty CF a SD

Dva sloty pro paměťové karty umožňují automatické zálohování během fotografování nebo rozšíření úložné kapacity.

Snímač CMOS s rozlišením 20,2 megapixelu

Vytvářejte fotografie skvělé kvality, které překypují detaily.

Systém CMOS AF s dvojitými pixely

Vychutnejte si plynulé průběžné zaostřování při snímání filmů a fotografií s živým náhledem.

GPS

Jednotlivé fotografie a filmy můžete označit údaji o aktuální poloze – vynikající funkce pro 

Typ fotoaparátu

Typ fotoaparátu Digitální zrcadlovka (DSLR)
Podle použití Pokročilý

Obrazový snímač

Formát snímače APS-C
Rozlišení 20,9 Mpx
Rozlišení fotografií 5472x3648
Obrazový snímač CMOS
Poměr stran snímku 16:9, 3:2
Automatické čištění snímače Ano
Poměr stran snímače 3:2
Stabilizátor snímače Ne
Velikost snímače (mm) 22,4 x 15

Obrazový procesor

Typ obrazového procesoru DIGIC VI

Objektiv

Typ bajonetu Canon EF, Canon EF-S
Crop faktor 1,6 x

Zaostřování

Počet AF bodů 65
Pomocné světlo AF Ano

Nastavení expozice

Způsob měření expozice Zónové, Středové, Bodové
Korekce expozice ± 5 EV po 1/3 EV
Blokování AE Ano
ISO - minimální citlivost 100
ISO - maximální citlivost 16000

Závěrka

Typ závěrky Mechanická závěrka / elektronická závěrka
Nejdelší expoziční čas 30
Nejkratší expoziční čas 1/8000
Bulb Ano

Fotografování

Expoziční režimy Auto, P, A (Av), M, S (Tv)
Histogram Ano
Rychlost sériového snímání 10 sn./s
Prodleva samospouště 10, 2

Vyvážení bílé

Vyvážení bílé barvy Automatické / přednastavené hodnoty / ruční kalibrace

Hledáček

Typ hledáčku Optický
Pokrytí hledáčku 100 %
Dioptrická korekce -3 až +1
Zvětšení hledáčku 1 x

LCD

Velikost displeje 3 "
Rozlišení displeje 1040000
Živý náhled (Live View) Ano
Dotykový displej Ne
Výklopný displej Ne
Stavový displej Ano

Blesk

Vestavěný blesk Ano
Synchronizační čas blesku (X-sync) 1/250
Možnost připojení externího blesku Ano, hot-shoe, Bezkontaktní ovládání blesku
Dálkové řízení extreního blesku Ano
Vysokorychlostní synchronizace blesku Ano
Výstup na studiový blesk (x kontakt) Ano

Záznam

Typ paměťového media SD / SDHC / SDXC, CF (Compact Flash)
Formáty souborů MP4, JPEG, MOV, RAW
Rozlišení videa Full HD (1920×1080)
Integrovaný GPS Ano
Video formát H.264
Snímková frekvence u videa 60 sn./s

Obecné

České menu Ano

Rozhraní a napájení

Dálková spoušť Kabelová, Bezdrátová
Wi-Fi Ne
Výdrž baterie (sn.) 670 snímků
Nabíječka a akumulátor v ceně Ano
Rozhraní USB, HDMI
Typ akumulátoru LP-E6N
Způsoby napájení Akumulátor

Fyzikální specifikace

Materiál těla Hořčík
Rozměry v mm 148,6 x 112,4 x 78,2
Hmotnost 910 g
Utěsnění (prach/vlhkost) Ano

Ostatní

Číslo produktu 9128B039AA
Ocenění EISA, TIPA 2015
Značka Canon

Ke stažení

Návod - Canon EOS 7D Mark II (PDF)

Zobrazit popis a parametry