Recenze Canon EOS 80D tělo

Martin Lukeš

Martin Lukeš • 21. 04. 2016

Klady a zápory

Klady a zápory

Co se nám líbí?

  • nový snímač 24 Mpx
  • nový procesor DiGIC 6
  • vylepšený systém AF
  • časosběrné video
  • nízká hladina šumu
  • dva stavové displeje
  • výklopný a otočný LCD
  • Wi-Fi a NFC
  • výstup na mikrofon a sluchátka

Co se nám nelíbí

  • nemá GPS

Ukázkové snímky

Ukázkové snímky

Snímky zachycené s pomocí Canon EOS 80D tělo od členů naší Galerie

Zobrazit fotky z Canon EOS 80D tělo v Galerii

Snímky zachycené s pomocí Canon EOS 80D tělo

Ukázková videa

Ukázková videa

Představení Canon EOS 80D tělo

Představení Canon EOS 80D tělo

Modelova řada digitálních zrcadlovek Canon EOS si za posledních 15 let svého působení upevnila své místo na trhu. V současné době patří značka Canon k jednomu ze dvou největších hráčů na trhu a její fotoaparáty jsou populární jak mezi širokou amatérskou veřejností, tak mezi profesionály.

Od roku 2002 s nástupem fotoaparátu Canon EOS D60, po mnoho let nosily dvouciferné označení především modely, které byly koncipovány spíše na polo-profi až profi klientelu. Od té doby se ale spousta věcí změnila a náročnější amatéři i profesionální fotografové dávají přednost jednočíselným modelům, jako je například Canon EOS 7D Mark II, nebo fotoaparátům s velkým snímačem tzv. full frame


ISO 3200


Fotoaparáty s dvoumístným označením, tedy spadly do kategorie hobby a zmenšily tudíž svou velikost a snížily váhu. Odlehčily se především díky samotným materiálům, ze kterých jsou vyrobeny. Na druhou stranu jsou stále vybaveny kvalitním snímačem, rychlým procesorem a celou řadou pokročilých funkcí. A přesně těmto parametrům odpovídá i novinka, kterou je Canon EOS 80D.

Jde o přímého nástupce modelu Canon EOS 70D, který se však dočkal celé řady vylepšení.

Základem nové zrcadlovky je nový obrazový snímač CMOS s rozlišením 24 Megapixelů. Ten je podpořen novým obrazovým procesorem DiGIC 6, díky kterému je novinka rychlejší, lépe měří expozici, vyvážení bílé barvy a v neposlední řadě mají snímky zase o něco nižší hladinu šumu i pře nejvyšších citlivostech. ISO jde nastavit v rozmezí 100 – 16 000. V rozšířeném módu až na 25 600.

Tělo této novinky je vyrobeno z tvrzeného plastu na bázi polykarbonátové pryskyřice, protkané skleněnými vlákny. To zaručuje i přes nízkou hmotnost dostatečnou pevnost a odolnost a to i v náročnějších podmínkách. Samotné tělo je navíc utěsněno proti prachu a vlhkosti což jistě ocení dobrodružnější povahy.


ISO 5000

Pro ortodoxní zastánce  fotoaparátu z hořčíkové slitny mám jednoduchý vzkaz v podobě několika značek zvučných jmen jako je Glock, Heckler Koch, Smith Wesson, Sig Sauer, nebo Česká Zbrojovka. Jde o přední výrobce střelných zbraní, kteří již mnoho let nahrazují kovové části svých pistolí a pušek tvrzeným plastem a světe div se, ono to funguje. A myslím, že nemusím zdůrazňovat, že tyto zbraně jsou vystaveny mnohem většímu mechanickému zatížení, než miláčci v našich fotobrašnách... :)

Na první pohled se nová osmdesátka moc neliší od předchozí sedmdesátky. Pod samotnou kapotou se ale skrývá pár příjemných překvapení. První z nich je 100% pokrytí hledáčku. Pro někoho možná zbytečnost, ale pro ty fotografy, kteří se zaměřují na žánry jako jsou architektura, interiér případně i krajiny je to dost zásadní. Proč bych měl mít na fotce o kus víc, než vidím v hledáčku. Z hlediska precizní kompozice je to nepřípustné. A podobná starost u 80D již odpadá.


výřez 1:1 (ISO 100)

Dalším drobným vylepšením je vstup na sluchátka. Vzhledem k tomu, že zrcadlovky již delší dobu nahrazují videokamery a to jak v oblasti rodinného videa, tak i v profesionálních produkcích, tak je tato vymoženost příjemným krokem vpřed.

Mnohem důležitější a dovolím si říci i zásadní obměnou si prošel systém ostření. Nový autofokus nabízí 45 zaostřovacích bodů, které pokrývají mnohem větší oblast hledáčku, než jsme byli zvyklí u starších modelů. Naprostou bombou je, že jsou všechny AF body křížové. Prostřední je dokonce dvojitý křížový a bez nadsázky mohu potvrdit, že zaostří skoro po tmě. Tento nový systém ostření také přinesl vyšší rychlost a přesnost zaostření, což se hodí u méně kontrastních scén, nebo při fotografování sportu, zvířat, dětí a zkrátka všeho co se hýbe.

Vylepšený způsob ostření se ale dá využít nejen při focení, ale také při natáčení videa. Při testech jsem podrobil fotoaparát velmi náročné zkoušce a to natáčení videa během divadelního vystoupení. Samozřejmě jsem měl ale vyřízenou akreditaci. Bez té to prosím tedy raději nezkoušejte. Přesto že byla scéna osvětlena velmi slabým světlem, dokázal nový objektiv, Canon EF-S 18-135mm f/3,5-5,6 IS USM, který byl představen spolu s fotoaparátem zaostřit velmi přesně, rychle, plynule a navíc naprosto tiše a to i při takém extrému jako když jsme ho otočil z nasvíceného jeviště, do potemnělého jeviště. Před takovým ostřením klobouk dolů.


ISO 16000

Ač se to na první pohled nezdá, tak je Canon EOS 80D určena i pro zkušené fajnšmekry a pokročilé kreativce. Další vychytávkou jsou například pokročilé režimy časovačů. Samozřejmostí je tedy klasické intervalové snímání s možností nastavení intervalu od jedné vteřiny, až po (bez vteřiny) 100 hodin. Velkou vymožeností je ale možnost poskládat stále populárnější časosběrné video, tzv. time-laps přímo ve fotoaparátu. Stačí si nastavit interval a počet snímků a o zbytek se postará zrcadlovka za vás. Přiznám, se že osobně se mi efektní time-laps videa velmi líbí, ale nemám trpělivost je stříhat a upravovat. Pokud ale tuto otročinu za mě udělá foťák, no tak co víc si přát. Samozřejmě že je výsledný záznam ve Full HD rozlišení, což je asi zbytečné zmiňovat.

Stejně tak je samozřejmostí integrovaný wi-fi modul a párování NFC, pro rychlé a pohodlné spojení s chytrým zařízením, ať už jde o telefon, tablet, nebo domácí Wi-Fi síť. Jedním z mála mínusu je absence integrované GPS, ale na druhou stranu je fotoaparát levnější a má větší výdrž baterie. Souřadnice lze navíc do snímku dostat díky spárování s chytrým zařízením.

Příjemným překvapením byla nezvykle nízká hladina šumu a to i při vyšších citlivostech ISO. I v tomto směru jsem podrobil novinkou zátěžové zkoušce a to při již zmiňovaném divadelním vystoupení. Je zřejmé, že na nejvyšší hodnoty se šum na snímku objeví, na druhou stranu vzpomeňme si na éru kinofilmu, kdy si filmy s citlivostí ISO 800 dostaly do ruky jen málo komu a vrchol byl, když jsme si na rodinou oslavu pořídili černobílou čtyřstovku. V tomto směru si troufám říci, že hodnoty mezi 100 – 1600 v podstatě bez ztráty obrazové kvality a pokud fotografie netisknete ve velkém formátu nemusíte se bát ani hodnot ISO 3200 – 6400. To je na zrcadlovku střední třídy velmi slušné.

U každé novinky se také sluší napsat něco o designu, ovládání a samotné ergonomii. Canon nám recenzentům naštěstí v tomto směru dost šetří práci. Drží se osvědčených konceptů, nelaboruje a neexperimentuje a tak v podstatě stačí konstatovat, že hned na první omak sedí v ruce naprosto skvěle a všechny potřebné ovládací prvky jsou velmi příjemně dostupné. Také záložkové, kaskádové menu se drží zavedených standardů a tak přesto, že posledním Canonem, který jsem vlastní byl EOS 20D, nemám s ovládáním a jeho logikou sebemenší problém.


ISO 16000

Příjemným prvky jsou také horní stavový displej, na který je zvyklá většina pokročilejších fotografů, výklopný a otočný LCD.

V kombinaci s novým, již zmiňovaným objektivem Canon EF-S 18-135mm f/3,5-5,6 IS USM, jde o skvělý univerzální set, který pokryje všechny potřeby většiny rodinných a hobby fotografů. Bez nadsázky věřím tomu, že díky pokročilým možnostem skončí i v brašně nejednoho profesionála jako záložní , ale v podstatě plnohodnotné tělo.

Když k tomu připočítám cenově dostupné objektivy,

Canon EF-S 10-18mm f/4,5-5,6 IS STM
Canon EF 50mm f/1,8 STM
Canon EF-S 55-250mm f/4,0-5,6 IS STM

tak máte za pár tisíc navíc kompletně pokrytý rozsah ohniska a v podstatě nic dalšího nepotřebujet :)


Canon EF-S 18-135mm f/3,5-5,6 IS USM

Megapixel videorecenze Canon EOS 80D tělo

Megapixel videorecenze Canon EOS 80D tělo

Hodnocení zákazníků (11)

Hodnocení zákazníků (11)

4.7273

Ověřený zákazník
Martin Štefka, 31.08.2019

5

Vynikající přesně co potřebuji

Ověřený zákazník
Aleš Palát, 18.08.2019

5

Ověřený zákazník
Jan Franta, 10.07.2019

5

Ověřený zákazník
Václav Šesták, 27.06.2019

5

Zatím se s ním seznamuji. Dle dosud vyzkoušených funkcí si myslím, že bude vyhovovat mým potřebám. Jeho kvality ve větším rozsahu vyzkouším až na prac. cestách a dovolené.

Ověřený zákazník
Jaroslav Haluza, 18.03.2019

4

Ověřený zákazník
Jakub Janata, 26.10.2018

5

Ověřený zákazník
Vojtěch Halamíček, 19.08.2018

3

Parádní APSC zrcadlovka, bez chyby, spolehlivá. Jsem plně spokojen

Ověřený zákazník
Robert Fizek, 19.08.2018

5

Ověřený zákazník
Tibor Hevesi, 01.08.2018

5

Zatím se stále učím, 8 let jsem fotil s 50D, a to je přece jen trochu jiná práce. Báječně ostří, i když si člověk musí chvíli zvykat na velké množství možných nastavení ostřících bodů; stále ještě nemám vyladěno. Oceňuji zámek nastavení clony v M modu, prakticky přestávám využívat Tv/Av, toto mi stačí a vyhovuje. Zanedbatelná zrnitost v ISO 3200 mne uchvacuje, i 6000 je ještě skoro normálně použitelná hodnota. Fotím často v lese černého psa, opravdu to ocením. Dosud jsem neověřil utěsnění proti vlhkosti a prachu, vloni ve Skotsku mi 50D vypověděla při deštíku službu, na toto jsem zvědav. Video si nechám na dlouhé zimní večery, zatím se kochám focením a jsem spokojen.

Ověřený zákazník
Josef Porkert, 18.05.2017

5

Měl jsem od roku 2010 EOS 50D, pak jsem si ještě nekoupil sedmdesátku i když jsem hodně chtěl a vydržel jsem do prodeje Canon EOS 80D a udělal jsem moc dobře, zatím jsem fotografoval jen s objektivem 18-135 STM a jsem překvapen jak to rychle a přesně ostří, bezvadně se točí filmy, zkrátka tenhle fotoaparát je o několik úrovní výše než moje stará 50. V polovině května jedu fotit do rumunské přírody, tam teprve ho pořádně vyzkouším. Zatím se s fotoaparátem ještě poznávám a zkouším jeho možnosti, je složitější na možnosti nastavení. Při použití širokoúhlého objektivu je na snímku více detailů (24 Mp), fotil jsem již i v klášteře a kostelích s vysokým ISO, nedostatek světla, šum zanedbatelný. Zatím si hovím.

Ověřený zákazník
Karel Ing. Urban, 26.04.2016

5

Porovnání obrazové kvality

Porovnání obrazové kvality

Jak používat nástroj pro porovnání obrazové kvality?

V náhledech pod hlavní fotografií si můžete vybrat z modelů fotoaparátů, ke kterým máme srovnávací fotografie dostupné. Vzájemně porovnat můžete až 4 fotoaparáty. Posouváním levého horního náhledu si pak volíte výřez v rámci fotografie, na kterém lze srovnat kvalitu vyfoceného objektu. Tento výřez si můžete posouvat taktéž přesouváním obdélníkového výřezu v rámci velké fotografie.

Popis a parametry

Popis a parametry

Canon EOS 80D je ideální pro pokročilé uživatele, kteří rádi experimentují s různými žánry a styly. Fotoaparát v sobě kombinuje špičkové technologie pro zpracování obrazu včetně nového snímače CMOS s rozlišením 24,2 megapixelů a obrazového procesoru DIGIC 6 s novým systémem automatického zaostřování se 45 křížovými body a s rychlostí fotografování 7 snímků za sekundu. Canon EOS 80D je tedy ideálním fotoaparátem pro vytváření pozoruhodných fotografií i filmů v rozlišení Full HD.

Excelentní ve všech oblastech fotografování i natáčení filmů

Canon EOS 80Dje mimořádně pohotový přístroj, který vyniká při zachycení opravdu čehokoli – od sportovních událostí přes divokou přírodu až po akční záběry. To vše s výjimečnou mírou podrobnosti i u velmi složitých detailů. Nový snímač přináší ohromující čistotu obrazu i maximální volnost pro jeho oříznutí. Fotoaparát EOS 80D využívá nový systém automatického zaostřování se 45 body – všechny jsou křížové – a díky rychlosti kontinuálního snímání 7 snímků za sekundu umožňuje jakoukoli akci doslova zmrazit, a to s naprosto dokonalou přesností. Uživatelé mohou jak pro co nejpřesnější zaostření, tak i při sledování rozsáhlé oblasti pracovat s každým bodem automatického zaostřování zcela samostatně, nebo z nich vytvářet skupiny. Bez ohledu na pozici objektu v záběru tak nová digitální zrcadlovka umožňuje mnohem větší kontrolu nad kompozicí. Hned 27 bodů automatického zaostřování je přitom plně funkčních i při použití objektivů se třídou světelnosti f/8 – menší clona tak nebrání přesnému zaostření ani v těch nejsložitějších podmínkách.

Nový fotoaparát je navržený pro pořizování snímků v různorodých světelných podmínkách – rozsah hodnot citlivosti ISO je 100 až 16 000 s možností rozšíření horní hranice na 25 600 a systém automatického zaostřování je funkční i za měsíčního svitu, tedy při -3 EV. Měřící snímač RGB+IR s 7 560 pixely využívá jak viditelné, tak i infračervené spektrum a umožňuje tak velmi přesnou expozici. Součástí EOS 80D je i technologie detekce blikání, která zajišťuje konzistentní expozici i během snímání při mihotavém osvětlení. Se snížením výskytu teplejších tónů pomáhá i novinka v podobě priority bílé barvy.

Fotoaparát, který se přizpůsobí uživateli 

Canon EOS 80D je perfektně propracovaný kousek a nabízí fotografům vše, co potřebují. Díky instinktivnímu designu s vhodně umístěnými ovládacími prvky mají uživatelé okamžitý přístup k nejpoužívanějším režimům i nastavením a mohou tak ovládání fotoaparátu přizpůsobit svému vlastnímu stylu snímání.

Inteligentní hledáček zobrazuje 100 procent záběru i informace o aktuálních nastaveních. Uživatelé navíc mohou rychle přepnout do režimu živého náhledu, který vše potřebné zobrazuje na dotykovém otočném displeji Clear View LCD II s úhlopříčkou 7,7 cm (3,0 ”). Tento displej je ideální jak pro natáčení v pohybu, tak i pro rychlý přístup k funkcím fotoaparátu.

Kameramanem podle svých představ 

Nový fotoaparát je díky podpoře rozlišení Full HD maximálně flexibilní jak při vytváření obsahu pro video blogy, tak i při natáčení filmů ve stylu produkce profesionálních filmařů. Za snadnou použitelností a vysokou přesností automatického zaostřování i průběžného zaostřování se sledováním stojí jedinečná technologie Canon CMOS AF s dvojitými pixely. Uživatelé navíc mohou rychlost zaostřování i citlivost sledování snadno přizpůsobovat a ovlivňovat systém automatického zaostřování tak, aby maximálně odpovídal jejich vlastnímu filmovému stylu.

Pokročilí kameramani mají jistotu, že jejich záběry budou mít vždy profesionální kvalitu, a to díky kombinaci snímkovací frekvence 60p a formátu MP4, ideální pro zpomalení akce při zachování možností zaostřování. Součástí zrcadlovky EOS 80D jsou navíc vstupy pro sluchátka i mikrofon, které během natáčení umožňují plnou kontrolu nad záznamem zvuku.

Snadné připojení, vzdálené ovládání i sdílení výstupů

Nový EOS 80D přináší uživatelům dostatečnou tvůrčí svobodu s pomocí dálkového snímání prostřednictvím aplikace Canon Camera Connect, která je dostupná pro kompatibilní chytré telefony a tablety. Vestavěná podpora Wi-Fi a NFC umožňuje snadné připojení k chytrému zařízení i přenos fotografií ve formátu JPEG s plným rozlišením. K nové zrcadlovce se navíc uživatelé mohou připojit z osobního počítače i bez použití domácího Wi-Fi routeru a pomocí zařízení Canon Connect Station CS100 rychle a snadno ukládat, prohlížet i sdílet své fotografie a filmy z jednoho místa.

Klíčové vlastnosti fotoaparátu EOS 80D:

  • Rychlá digitální zrcadlovka, která umožňuje zachytit jakoukoli akci
  • Ohromující kvalita fotografií i filmů při snímání v široké škále podmínek
  • Vše potřebné pro zdokonalení fotografického umu
  • Perfektní přístroj pro natáčení filmů
  • Snadné propojení s dalšími zařízeními, snímání a sdílení fotografií i filmů

Typ fotoaparátu

Typ fotoaparátu Digitální zrcadlovka (DSLR)
Podle použití Pokročilý

Obrazový snímač

Formát snímače APS-C
Rozlišení 24 Mpx
Rozlišení fotografií 6000x4000
Obrazový snímač CMOS
Poměr stran snímku 16:9, 1:1, 3:2, 4:3
Automatické čištění snímače Ano
Poměr stran snímače 3:2
Stabilizátor snímače Ne
Velikost snímače (mm) 22.5 x 15

Obrazový procesor

Typ obrazového procesoru DIGIC VI

Objektiv

Typ bajonetu Canon EF, Canon EF-S
Crop faktor 1,6 x

Zaostřování

Počet AF bodů 45
Pomocné světlo AF Ano

Nastavení expozice

Způsob měření expozice Zónové, Středové, Bodové
Korekce expozice ± 5 EV po 1/2 EV, ± 5 EV po 1/3 EV
Blokování AE Ano
ISO - minimální citlivost 100
ISO - maximální citlivost 25600

Závěrka

Typ závěrky Mechanická závěrka
Nejdelší expoziční čas 30
Nejkratší expoziční čas 1/8000
Bulb Ano

Fotografování

Expoziční režimy Auto, P, A (Av), M, S (Tv)
Histogram Ano
Rychlost sériového snímání 7 sn./s
Prodleva samospouště 10, 2

Vyvážení bílé

Vyvážení bílé barvy Automatické / přednastavené hodnoty / ruční kalibrace

Hledáček

Typ hledáčku Optický
Pokrytí hledáčku 100 %

LCD

Velikost displeje 3 "
Rozlišení displeje 1040000
Živý náhled (Live View) Ano
Dotykový displej Ano
Výklopný displej Ano
Stavový displej Ano

Blesk

Vestavěný blesk Ano
Synchronizační čas blesku (X-sync) 1/250
Možnost připojení externího blesku Ano, hot-shoe
Dálkové řízení extreního blesku Ano
Vysokorychlostní synchronizace blesku Ano

Záznam

Typ paměťového media SD / SDHC / SDXC
Rozlišení videa Full HD (1920×1080)
Audiozáznam Ano
Časosběrné snímání Ano
Integrovaný GPS Ne
Stereo zvuk Ano
Snímková frekvence u videa 60 sn./s

Obecné

České menu Ano

Rozhraní a napájení

Wi-Fi Ano
Výdrž baterie (sn.) 960 snímků
Nabíječka a akumulátor v ceně Ano
Rozhraní USB, HDMI, výstup na sluchátka, vstup na mikrofon
Typ akumulátoru LP-E6N
Způsoby napájení Akumulátor

Fyzikální specifikace

Rozměry v mm 139 x 105 x 79
Hmotnost 730 g
Barva černá
Utěsnění (prach/vlhkost) Ano

Ostatní

Číslo produktu 1263C032
Ocenění EISA 2016-2017
Značka Canon

Zobrazit popis a parametry