Recenze Canon EOS RP + 24-105 mm + EF-EOS R adaptér

Ukázkové snímky

Ukázkové snímky

Snímky zachycené s pomocí Canon EOS RP + 24-105 mm + EF-EOS R adaptér

Hodnocení zákazníků (8)

Hodnocení zákazníků (8)

5

Ověřený zákazník
Igor Čižmarik, 06.12.2020

5

Ověřený zákazník
Fakulta chemická, 03.11.2020

3

Ověřený zákazník
Dalibor Kouřil, 21.02.2020

5

Ověřený zákazník
Petr BOB Bouchal, 18.02.2020

5

Klasická chemická fotografie (tzv. analogová) stavící na latentním, a tedy utajeném, neviditelném obraze přímé vidění optického obrazu zcela vylučuje a je nutné si vypomáhat různými analogiemi, tzv. hledáčky. Historicky nejdokonalejší je hledáček singulárně reflexní, který umožňuje předvídat dost přesně, jak bude vypadat obraz vyvolaný z jeho latentní fixace. Je to hledáček, s nímž pracují fotografické přístroje SLR (Single Lens Reflex). Podoba SLR obrazu je v těsné analogii k reálnému obrazu optickému a do příchodu elektronické (tzv. digitální) fotografie nebylo nic lepšího, než SLR hledáček. Doposud většina technicky nejpokročilejších digitálních fotografických přístrojů je jím vybavena. Elektronickému záznamu je od jeho počátku vlastní, že umožňuje přímý živý náhled na monitoru LCD, čímž i disponuje většina přístrojů SLR, a co je pro kompaktní digitální přístroje samozřejmostí. A je to právě tento živý náhled, který znamená průlom – proměnu paradigma! S živým náhledem se můžeme, dívat přímo na optický obraz a dát bezprostřední popud k jeho zachycení a téměř okamžitě pozorovat výsledek své manipulace – je zde okamžitá zpětná vazba mezi optickým obrazem a jeho manipulací/fixací. Problémem živého náhledu do roku 2012 bylo, že obraz monitoru byl relativně malý, s malým rozlišením a jasově neuspokojivý vlivem interference s jasem okolí – pokud na monitor dopadalo sluneční světlo, byl téměř neviditelný. Samozřejmě je možné obraz monitoru zvětšit lupou a problém jasové interference odstranit jeho izolací, ale pokud není rozlišení monitoru dostatečné, není výsledný dojem uspokojivý. Kromě toho, je to dost těžkopádné řešení, protože lupový nástavec může být i větší než fotografický přístroj samotný. Věc se zásadně mění ve chvíli, kdy se objevuje tzv. elektronický hledáček, a to v technologické podobě MicroOLED (Organic Light-Emitting microDisplay). Francouzská firma MicroOLED uvedla v roce 2012 OLED s rozlišením 5,2 miliónů bodů, což znamená možnost barevného zobrazení o rozlišení 1280x1024 pixel ve struktuře 4 bodů na jeden pixel. Vskutku a doslovně jen tak zvaný, protože se nejedná o hledáček, jak jsme jej svrchu charakterizovali a jak byl v analogických (chemických) fixacích optického obrazu nezbytností. Nejedná se o analogickou výpomoc, ale o přímé vidění optického obrazu. Jsme okem uvnitř temné místnosti, i když tělem jsme mimo. Podařilo se to, co v klasické tzv. analogové fotografii bylo a je nemožné. V současnosti se možného maxima rozlišení běžně nedosahuje. Hledáček Přístroje Canon eos RP 0,39 palců OLED colour EVF má rozlišení 2.36 milionů bodů. I tak, jak snadno zjistíme pohledem do hledáčku samého, je obraz velmi kvalitní a na vizuální úrovni jednooké zrcadlovky. Přístroj je i jinak na leading-edge technické úrovni, která je pro firmu Canon příznačná. Podoba a kvalita „hledáčku“ je pro rozhodnutí jím nahradit stávající zrcadlovky zásadní. Je to jiná dimenze. Je to proměna paradigmatu. Navíc s dodávaným adaptérem je neproblematicky možné užívat téměř veškeré optické příslušenství předcházejících zrcadlovek. Do budoucnosti se můžeme těšit, že firma Canon konečně inovuje základní 50mm objektivy. Stávající Canon EF f/1,4 USM je za dobou. Konstrukce ještě světelnějšího objektivu, který by třeba i předstihl famózní objektiv firmy Leica Noctilux f/0,95, je nyní možná, jak se zkrátila možná vzdálenost posledního členu objektivu od senzoru. Uvidíme, zda se předpoklad vyplní a hlavně, zda bude objektiv ekonomicky dostupný. Noctilux jistě takový není!

Ověřený zákazník
Bořek Sousedík, 29.10.2019

5

Oceňuji velikost, obrazový výstup a rychlost ostření. Co se baterie týká, tak tam to chce počítat, že nevydrží úplně to co zrcadlovka.

Ověřený zákazník
Josef Pavlovic, 29.07.2019

5

Ověřený zákazník
Petr Puchala, 24.03.2019

5

Výborný.

Ověřený zákazník
Jan Mašinský, 08.03.2019

3

Popis a parametry

Popis a parametry

Nový EOS RP cenově dostupný fotoaparát s rozlišením 26,2 mpx z produktové řady full-frame modelů značky Canon. EOS RP je postaven na inovativním bajonetu RF s průměrem 54 mm, s 12pinovým vysokorychlostním komunikačním systémem – spolu s optickým výkonem obvyklým u full-frame přístrojů nabízí veškerý potenciál k maximálnímu využití chystaných objektivů RF, Fotografové i kameramani mohou navíc využít veškerý výkon svých stávajících objektivů EF a EF-S, a to díky trojici dostupných adaptérů EF-EOS R včetně varianty s ovládacím kroužkem a s podporou zásuvných filtrů. Můžete ho ovládat chytrým telefonem přes Wifi, je vybaven funkcemi nahrávání videa ve 4k 25p a full HD 60p, časosběrným videem, rychlost sériového snímání: 5 sn./s. V tomto setu je s tělem EOS RP dodáván také základní objektiv Canon RF 24-105 mm určený pro fotoaparáty Canon s bajonetem Canon EOS R. Tento objektiv je díky svému pokrytí univerzální pro většinu fotografovaných situací. Navíc je vybaven optickou stabilizací obrazu. Součástí balení je i adaptér EF-EOS R, díky kterému můžete na fotoaparátu používat starší objektivy Canon s bajonetem EF a EF-S.

Vstup do full-frame světa systému EOS R

Nový EOS RP je velmi pokročilý, ale stále ještě dobře cenově dostupný fotoaparát z produktové řady full-frame modelů značky Canon. Součástí EOS RP je inovativní bajonet RF s průměrem 54 mm, s 12pinovým vysokorychlostním komunikačním systémem a krátkým zadním zaostřováním – spolu s optickým výkonem obvyklým u full-frame přístrojů tak novinka nabízí veškerý potenciál k maximálnímu využití chystaných objektivů RF, jako je například již zmíněný RF 24-240mm F4-6.3 IS USM. Canon vyvinul bajonet RF zcela od základů a díky tomu může tento systém nabídnout dosud nevídaný optický výkon, citlivost i funkcionalitu. Fotografové i kameramani mohou navíc využít veškerý výkon svých stávajících objektivů EF a EF-S, a to díky trojici dostupných adaptérů EF-EOS R včetně varianty s ovládacím kroužkem a s podporou zásuvných filtrů.

Jitka na pláži s EOS RP

Kreativita, rychlost, kvalita i naprosto tichý provoz

Srdcem EOS RP je full-frame snímač CMOS s rozlišením 26,2 megapixelů doplněný nejnovějším obrazovým procesorem značky Canon – DIGIC 8. Tato kombinace přináší vyšší kreativitu i optimální rovnováhu mezi úrovní zaznamenatelných detailů, kontrolou nad hloubkou ostrosti a výborným výkonem při fotografování za špatných světelných podmínek. Uživatelé určitě ocení vysokou maximální citlivost ISO 40 000, která je rozšiřitelná až na 102 400, a výkonný systém automatického zaostřování s duálními pixely CMOS umožňující spolehlivě pořídit snímky i v těch nejtmavších prostředích – expozici lze kompenzovat až o -5 EV.

lepší výkon za slabého osvětlení

Mezi funkce EOS RP patří i korekce DLO (Digital Lens Optimiser), která přímo ve fotoaparátu zajišťuje dosažení optimální čistoty obrazu a spolupracuje s objektivy RF a po jejich zaregistrování v přístroji až s pěti objektivy EF. Široké jsou i možnosti následných úprav pořízených snímků – uváděný fotoaparát využívá nejnovější generaci 14bitového formátu RAW CR3 včetně úsporného formátu kompaktní RAW, ve kterém jsou soubory až o 40 procent menší. Výsledkem je celkově vyšší počet snímků, které lze na paměťovou kartu uložit a současně zachovat flexibilitu následných úprav umožněnou formátem RAW. Uživatelé mohou pořízené fotografie editovat přímo ve fotoaparátu, a to pomocí kreativního asistenta nabízejícího širokou škálu filtrů, efektů i ovládacích prvků, které usnadňují získání požadovaného výstupu umožňujícího okamžité sdílení.

Ovládání známé z EOS

Přenosný a praktický EOS RP je dosud nejlehčí a cenově nejdostupnější full-frame digitální fotoaparát s výměnným objektivy v portfoliu společnosti Canon. Samotné tělo váží pouhých 485 gramů a EOS RP je tak perfektní volbou na všechny cesty, kdy jsou co nejmenší rozměry a nízká hmotnost velmi důležité. Novinka je přímo navržená pro použití v široké škále situací – základem fotoaparátu je šasi ze slitiny hořčíku doplněné o vysoce přesně vyrobené další části těla včetně těsnících materiálů, které zajišťují odolnost vůči prachu a vlhkosti.

Univerzálnost EOS RP zvyšuje i stabilizace obrazu technologií Dual Sensing IS, která snižuje chvění fotoaparátu při focení z ruky, a scénický režim tichého fotografování pro diskrétní pořizování snímků. K dispozici je kontinuální snímání rychlostí až 5 snímků za sekundu nebo 4 snímků za sekundu v režimu průběžného automatického zaostřování – takto vysoká rychlost přináší v kombinaci s paměťovou kartou UHS-II neomezenýbuffer na snímky ve formátu JPEG nebo RAW dostatečný pro pohotové zachycení snímků na cestách.

Ovládání nového fotoaparátu vychází z tradice modelů systému EOS – je tedy jednoduché, komfortní a pro mnohé uživatele dobře známé. Nechybí ani vysoká flexibilita díky přizpůsobitelným ovládacím prvkům, scénické režimy nebo grafické rozhraní. Jinými slovy vyhoví EOS RP všem potřebám uživatelů s různými úrovněmi dovedností a zkušeností, navíc bez ohledu na to, zda jde o focení nebo natáčení filmů. Potěší také dobře navržená rukojeť, opět ve stylu systému EOS, otočný dotykový displej s vysokým rozlišením a úhlopříčkou 7,5 centimetrů i elektronický hledáček typu 0,39 s technologií OLED. Všechny tyto vlastnosti mohou inspirovat další generaci uživatelů k inovativním způsobům používání včetně odhalení nových tvůrčích možností nebo pohodlného dotykového ovládání prsty – od položek nabídky až po výběr zaostřovací pozice. Nový fotoaparát je také kompatibilní s širokou škálou příslušenství systému EOS včetně dnes uváděného gripu EG-E1, který zvyšuje komfort úchopu těla EOS RP, a Canon Speedlite 470EX-AI, prvního blesku s funkcí AI bounce.

Zaostřeno na každý detail

Canon EOS RP využívá na maximum systém automatického zaostřování s duálními pixely CMOS, který se může pochlubit nejrychlejším ostřením na světě – 0,05 sekundy – a špičkovou přesností s možností výběru z až 4 779 pozic AF v široké oblasti záběru až 88 x 100 procent. Součástí nového fotoaparátu je elektronický hledáček (EVF) s 2,36 miliónů bodů a přibližně stoprocentním pokrytím sledované scény – uživatelé tak mohou pořídit a ihned si prohlédnout skvělé záběry i v případě, kdy se pohybují v prostředí s problémovým osvětlením. Jednou ze čtyř metod ostření je automatické zaostřování dotykem a přetažením, které umožňuje snadnou kontrolu nad zaostřovací oblastí při kompozici záběru pomocí hledáčku nebo prostým dotykem na LCD displej.

Užitečné je také automatické zaostřování na oči, které ve spojení s režimem detekce tváře nepřetržitě zaostřuje na oko fotografovaného objektu a zajišťuje vždy profesionální kvalitu výstupu včetně tak důležité ostrosti. Canon EOS RP má funkci nepřetržitého sledování objektů a umožňuje tak, aby kameramani i fotografové pořizující snímky pohybujících předmětů, zvířat nebo lidí udrželi akci v zamýšleném záběru. S dosažením ideální hloubky ostrosti a maximálně ostrých výstupů při makrofotografii pomůže bracketing zaostřování – na jediné stisknutí spouště je automaticky pořízena řada snímků s více rovinami zaostření. Následně lze využít například aplikaci Digital Photo Professional pro platformy Windows nebo macOS a vytvořit výsledný snímek, který bude ostrý v celé požadované hloubce ostrosti.

Bodové automatické zaostřování zajišťuje perfektní ostrost např. makrofotografie, další režimy včetně automatického zaostřování s detekcí obličeje, automatického zaostřování s jednou pozicí, rozšířeného automatického zaostřování a zónového zaostřování přináší vysokou flexibilitu při pořizování snímků široké škály objektů.

snadné ovládání

Vyfotit, sdílet a zůstat připojený

Díky chytré Bluetooth a Wi-Fi konektivitě je mnohem snadnější pořizování i sdílení snímků. Prostřednictvím Wi-Fi a chytrého telefonu nebo tabletu mohou uživatelé EOS RP vzdáleně fotit i natáčet videa. Jde o užitečnou vlastnost zejména v situacích, kdy je nutné předcházet vyrušení fotografovaného objektu nebo při snaze o netradiční kreativní záběry – například při focení zvířat v jejich přirozeném prostředí a během pořizování sportovních záběrů z jedinečných úhlů. Vše je velmi jednoduché, stačí si stáhnout aplikaci Canon Connect, která umožňuje měnit jednotlivá nastavení fotoaparátu, pomocí režimu živého náhledu sledovat dění před objektivem, a dokonce i prostřednictvím technologie Bluetooth vzdáleně probudit EOS RP z režimu spánku.

neustále připojení

Je-li fotoaparát připojený ke kompatibilnímu zařízení se systémem iOS nebo Android, může EOS RP vkládat do snímků souřadnice GPS a usnadnit tak udržování záznamů o navštívených lokalitách. Fotoaparát také umí automaticky synchronizovat snímky na chytrá zařízení – a zjednodušit tak sdílení na cestách – nebo přenášet data ve formátu RAW do aplikace Canon DPP Express pro editaci přímo v mobilním zařízení.

Vysoce kvalitní videa v rozlišení 4K na cestách 

EOS RP přináší svobodu a široké možnosti i video tvůrcům, kteří chtějí využívat přenosný a snadno použitelný přistroj. Díky obrazovému procesoru DIGIC 8 lze natáčet videa v rozlišení 4K rychlostí 25 snímků za sekundu a v rozlišení Full HD rychlostí 60 snímků za sekundu. Funkce pořizování časosběrných filmů v rozlišení 4K, intervalové snímání, průběžné automatické zaostřování při natáčení filmů nebo filmy s vysokým dynamickým kontrastem HDR umožňují zachytit rychlé akce i pomalé sekvence a využít všech výhod rozšířeného dynamického rozsahu. Systém automatického zaostřování s duálními pixely CMOS umožňuje přesné ostření i detekci tváře a Movie Digital IS poskytuje stabilizaci filmů v pěti osách, čímž při natáčení z ruky předchází roztřeseným záběrům.

Pozornost si zaslouží i konektory pro mikrofon a sluchátka, díky kterým můžete monitorovat zvuk v reálném čase. Skvělým pomocníkem je i otočný dotykový displej zajišťující pohodlí při focení a natáčení z různých úhlů. Nechybí ani režim Video Snapshot, který vytváří krátká videa spojující 4,6 nebo 8sekundové klipy – uživatelé tak mohou snadno získat přehled o nezapomenutelných událostech a scénách třeba ze svých cest. Všeobecně kompatibilní kodek umožňuje pohotové editace i redukci objemu ukládaných dat.

Objektiv Canon 24-105 mm + EF-EOS R adaptér

V tomto setu je s tělem EOS RP dodáván také základní objektiv Canon RF 24-105 mm určený pro fotoaparáty Canon s bajonetem Canon EOS R. Tento objektiv je díky svému pokrytí univerzální pro většinu fotografovaných situací. Navíc je vybaven optickou stabilizací obrazu. Součástí  balení je i adaptér EF-EOS R, díky kterému můžete na fotoaparátu používat starší objektivy Canon s bajonetem EF a EF-S. 

Typ fotoaparátu

Typ fotoaparátu Kompakt s výměnným objektivem
Podle použití Rodinný, Pokročilý, Poloprofesionální

Obrazový snímač

Formát snímače Full Frame / FX
Rozlišení 26,2 Mpx
Rozlišení fotografií 6240x4160
Obrazový snímač CMOS
Poměr stran snímku 16:9, 1:1, 3:2, 4:3
Automatické čištění snímače Ano
Poměr stran snímače 3:2
Stabilizátor snímače Ne
Velikost snímače (mm) 35,9x24

Obrazový procesor

Typ obrazového procesoru DIGIC 8

Objektiv

Typ bajonetu Canon RF
Crop faktor 1 x

Zaostřování

Počet AF bodů 4779
Pomocné světlo AF Ano

Nastavení expozice

Způsob měření expozice Zónové, Středové, Bodové
Korekce expozice ± 3 EV po 1/3 EV
Blokování AE Ano
ISO - minimální citlivost 100
ISO - maximální citlivost 40000

Závěrka

Typ závěrky Mechanická závěrka
Nejdelší expoziční čas 30
Nejkratší expoziční čas 1/4000
Bulb Ano

Fotografování

Expoziční režimy Auto, P, A (Av), M, S (Tv)
Histogram Ano
Rychlost sériového snímání 5 sn./s
Prodleva samospouště 10, 2
HDR Ano

Vyvážení bílé

Vyvážení bílé barvy Automatické / přednastavené hodnoty / ruční kalibrace / v Kelvinech

Hledáček

Typ hledáčku Elektronický
Rozlišení hledáčku 2360000
Dioptrická korekce -4,0 až +1
Velikost hledáčku 0,39 "
Zvětšení hledáčku 0,7 x

LCD

Velikost displeje 3 "
Rozlišení displeje 1040000
Živý náhled (Live View) Ano
Dotykový displej Ano
Výklopný displej Ano
Stavový displej Ne

Blesk

Vestavěný blesk Ne
Synchronizační čas blesku (X-sync) 1/180
Možnost připojení externího blesku Ano, hot-shoe
Externí blesk v balení Ne
Vysokorychlostní synchronizace blesku Ano

Záznam

Typ paměťového media SD / SDHC / SDXC (UHS-I)
Formáty souborů JPEG, RAW
Rozlišení videa 4K UHD (3840x2160)
Audiozáznam Ano
Zvuková poznámka Ne
Bracketing Ano
Časosběrné snímání Ne
Počet audio kanálů 2.0
Video formát AVCHD, H.264, MP4
Stereo zvuk Ne

Obecné

České menu Ano

Rozhraní a napájení

Dálková spoušť Ano
Wi-Fi Ano
Výdrž baterie (sn.) 250 snímků
Rozhraní USB 2.0, mini HDMI
Typ akumulátoru LP-E17
Způsoby napájení Akumulátor

Fyzikální specifikace

Materiál těla Hořčík
Rozměry v mm 132,5x85x70
Hmotnost 440 g
Barva černá
Utěsnění (prach/vlhkost) Ano

Ostatní

Číslo produktu 3380C043
Ocenění DP Review - Silver award, TIPA 2019
Značka Canon

Hodnocení zboží

Celkové hodnocení 90 %
Obrazová kvalita 91 %
Konstrukce a zpracování 95 %
Ovládání 91 %
Funkční výbava 80 %
Poměr cena/výkon 93 %

Zobrazit popis a parametry