Recenze Haida polarizační cirkulární filtr NanoPro MC 62mm

Lucie Drietomská

Lucie Drietomská • 03. 03. 2023

Klady a zápory

Klady a zápory

Co se nám líbí?

  • Povrchová nano úprava
  • Slim rámeček

Představení Haida polarizační cirkulární filtr NanoPro MC 62 mm

Představení Haida polarizační cirkulární filtr NanoPro MC 62 mm

Polarizační filtr


Co je to vlastně polarizační filtr a proč jej stále i v době digitální fotografie a pokročilých možnostech postprocesu stále nedokážeme nahradit?

Standardně se dá říci, že efekt polarizačního filtru je vlastně velmi jednoduchý. Odstraňuje odlesky z nekovových předmětů, jako je například vodní hladina, skleněné povrchy nebo atmosféra samotná. Polarizační filtr tedy nikdy nemá vliv na odlesky na kovových materiálech.

Světlo je ve svém principu jen elektromagnetické vlnění a procesem polarizace odfiltruje nežádoucí směr vlnění a ponechá pouze jeden. Jako výsledný efekt nám dojde ke zvýšení sytosti a živnosti baterné složky, především modré a zelené.

Vždy doporučujeme používat ve stejnou chvíli pouze jeden kruhový filtr a nesnažit se jich překrývat více naráz. Překrývání více filtrů přes sebe může vyvolat zhoršení vinětace nebo můžeme filtr v extrémních případech vidět na výsledné fotografii. Pokud opravdu chcete nasadit více kruhových filtrů přes sebe, vhodným řešením může být pořízení o velikost většího fitru a za pomocí step-up kroužku jej adaptovat na váš objektiv. 
 

Haida polarizační cirkulární filtr NanoPro MC

Filtr s označením NanoPro je prakticky to nejlepší, co na svůj objektiv můžete od značky Haida použít. Oproti levnějším variantám nabídne prémiovou povrchovou úpravu, která eliminuje nežádoucí efekty. 
Mezi tyto efekty můžeme zařadit například odrazy světla (při vstupu i výstupu z jakéhokoliv materiálu může dojít k odrazu a tedy i ztrátě světla). Mezi známější označení můžeme zařadit „prasátka“, ve světě označované jako „flares“. Dalším nežádaným efektem může být například barevné zakalení fotografie, tedy že výsledná fotografie je barevně ovlivněna, ať už přidanou barevnou informací nebo její ztrátou.
Filtry NanoPro mají také velmi úzké rámečky, a tak minimalizují možnost vzniku mechanické vinětace neboli ztmavení okrajů fotografie. 
Filtry jsou balené mimo papírové krabičky také v plastovém přepravním pouzdru, v případě cestování s více filtry, je ovšem prostorově efektivnější zakoupení pouzdra pro umístění více filtrů dohromady.

Hodnocení zákazníků (12)

Hodnocení zákazníků (12)

4.8333

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Jan, Praha 6, 01.06.2024

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Lubomir, 01.10.2022

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Roman, Bělá pod Bezdězem, 15.06.2022

5

Jsem spokojen, splnil očekávání.

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Jakub, Červená Voda, 23.05.2022

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Ivo, Zábřeh, 05.03.2022

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Radislav, Havířov Podlesí, 07.02.2022

5

Does what it needs to

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Petar, Praha, 21.04.2021

3

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Jan, Bor, 20.04.2021

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Martin, Český Těšín 6, 20.02.2021

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Roman, Cheb, 07.02.2020

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Antonin, 17.10.2019

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Simona, Praha 8, 30.07.2019

5

Popis a parametry

Popis a parametry

Haida polarizační cirkulární filtr NanoPro MC 62mm - vícevrstvý polarizační filtr, který eliminuje odrazy od ploch a zlepšuje reprodukci barev a kontrast obrazu. Rovněž blokují odrazy vody a okenních skel a nekovových ploch. Cirkulární se liší od lineárního v tom, že obsahuje navíc čtvrt-vlnovou plochu, která kruhově polarizuje polarizované světlo během autofocusu a expozičních funkcích, které při použití pouze lineárního polarizačního filtru bývají méně přesné. Za použití cirkulární polarizace je umožňuje používat normálně. Haida filtr C-POL Nano Pro filtry jsou vyrobené z vysoce kvalitního skla pro zvýšenou čirost a barevnou věrnost. Hliníkový kroužek filtru dlouho vydrží a zabraňuje zasekávání. Tento filtr má i anti-reflexní vrstvu a také ochranný povrch. Anti-reflexní vrstva pomáhá zvýšit propustnost světla pomocí snížení odlesků, roztříštění světla a ghostingu. Dále pak filtr vydrží déle chráněn proti nečistotám než běžné filtry.

Haida polarizační cirkulární filtr NanoPro MC 62mm  - vícevrstvý polarizační filtr, který eliminuje odrazy od ploch a zlepšuje reprodukci barev a kontrast obrazu. Rovněž blokují odrazy vody a okenních skel a nekovových ploch. Cirkulární se liší od lineárního v tom, že obsahuje navíc čtvrt-vlnovou plochu, která kruhově polarizuje polarizované světlo během autofocusu a expozičních funkcích, které při použití pouze lineárního polarizačního filtru bývají méně přesné. Za použití cirkulární polarizace je umožňuje používat normálně. Haida filtr C-POL Nano Pro filtry jsou vyrobené z vysoce kvalitního skla pro zvýšenou čirost a barevnou věrnost. Hliníkový kroužek filtru dlouho vydrží a zabraňuje zasekávání. Tento filtr má i anti-reflexní vrstvu a také ochranný povrch. Anti-reflexní vrstva pomáhá zvýšit propustnost světla pomocí snížení odlesků, roztříštění světla a ghostingu. Dále pak filtr vydrží déle chráněn proti nečistotám než běžné filtry.

Obecné

Úroveň produktu Poloprofesionál a pokročilý

Fyzikální specifikace

Průměr filtru 62 mm

Ostatní

Číslo produktu HD3291
Značka Haida

Filtry

Typ filtru Polarizační filtry
Slim Ne

Zobrazit popis a parametry