Jak fotit jídlo: harmonie všech smyslů podle Marka Kučery Rozhovory

Jak fotit jídlo: harmonie všech smyslů podle Marka Kučery

Martin HájekAktualizováno: 8. 2. 2017 v 17:56 • Rubrika: Rozhovory

Kulinářská fotografie je na vzestupu, což je dáno hlavně tím, že gastronomie se stala v posledních letech vyloženě společenským fenoménem. Je to vcelku logické, téměř každý rád jí a navíc - jíst prostě musíme. Jelikož fotografie představuje další fenomén současnosti, spojení těchto dvou - na první pohled zcela rozdílných oborů - se přímo nabízí. Jak ale vyfotit skvělé jídlo tak, aby též úžasně vypadalo? To vám poradí špičkový foodfotograf Marek Kučera, garant právě probíhajícího soutěžního kola.

Jídlo jako takové má zcela specifický význam. Nejen, že je nezbytnou potřebou, ale současně zaměstnává většinu našich smyslů. Důležitá je pro nás nejen samotná chuť jídla, ale také jeho vůně, teplota a v neposlední řadě samozřejmě i vizuální vjem. A právě posledně jmenovaný smysl má úlohu zcela rozhodující. To, jak jídlo vypadá, totiž významně ovlivní, jestli nám bude chutnat či nikoli (ostatně proč bychom měli jíst něco, co vypadá na první pohled nevábně až odpudivě).

Kvalitní fotografie prodává

Zde by měl zbystřit každý šéfkuchař, barista, číšník, kuchař, restauratér či hoteliér. Můžete mít sebelepší a sebechutnější pokrm, který navíc bude nádherně vypadat. Ale k čemu to, když fotografie daného jídla budou působit obyčejně, tuctově, nezajímavě? Kvalitní, špičkové jídlo si zaslouží i stejně kvalitní obrazovou prezentaci.

Fotit jídlo však není jen tak. Vyžaduje to samozřejmě vhodnou techniku: fotoaparát, objektiv a další příslušenství typu: stativ, blesky nebo třeba i ateliérová světla. Kromě toho ale nutně musíte znát spoustu věcí - od správného nastavení, přes citlivou práci s kompozicí, souznění barev, tvarů až po volbu vhodného pozadí či výběru správných rekvizit. Často je navíc nutná rada tzv “food-stylisty”, což je člověk specializující se na aranžování jídla. Zkrátka aby to vypadalo nádherně a samotný obrázek vzbudil touhu po jídle.  

Rozhovor s Markem Kučerou (video)

Na téma fotografování jídla jsme si povídali s Markem Kučerou, fotografem - specializujícím se právě na FoodPhoto. Pusťte si videorozhovor:    


POZVÁNKA NA BESEDU A WORKSHOP

Přijďte na únorovou besedu s Markem Kučerou, dne 15. 2. od 17h (MEGAPIXEL, Praha) profesionálním fotografem jídla. Marek patří mezi českou špičku a jeho snímky naleznete ve významných českých i zahraničních časopisech a kuchařkách. Přijďte na jednu z nejlepších akcí v tomto měsíci a získejte cenné rady od zkušeného fotografa. Zjistíte také, jak odlišné je focení doma a focení v týmu, kdy je na place fotograf, kuchař, food stylistka. Marek poukáže i na trendy v této oblasti, které dlouhodobě sleduje. Ideální pro lidi co mají blog o jídle.

REGISTRUJTE SE na besedu - počet míst omezen!  

Popularita fotografování jídla vzrostla v poslední době snad stejně, jako zájem o gastronomii jako takovou. Díky oblíbeným televizním pořadům už víme, že vrcholem jídelníčku není katův šleh, nebo kuřecí plátek zapečený se sýrem a broskví. A díky novým trendům v gastronomii dnes pokrmy v restauracích nejen lépe chutnají, ale také krásně vypadají. To přineslo do tohoto oboru nové pojmy jako food photo, food styling, nebo food blog. Pokud máte blízko nejen ke sporáku, ale také k fotoaparátu a chtěli byste se naučit jak velmi jednoduše, ale zároveň efektivně a reprezentativně nafotit jídlo pro různé účely, pak je vám tento workshop ušitý přímo na míru.

REGISTRUJTE SE na workshop s Martinem Lukešem!

Ukázkové fotografie: Martin Lukeš


Zobrazeny komentáře (2 - 1)

  • 2

    Lukeš

    Reaguje na (1) | Díky tohle jídlo se fotilo samo. Navíc restaurace na houseboatu s francouzskými okny až na zem, takže denní světlo ze všech stran. K ruce navíc šikovný kuchař... co víc si přát :)

    Martin Lukeš - Megapixel, Šéfeditor galerie, Lektor fotografických kurzů, 14.02.2017 | Reagovat

  • 1

    Orlík

    Ten hovězí flank vypadá senzačně. Fotka hezká, ale úprava jídal na talíři ještě lepší. Flank jsem dělal loni na podzim a neměl chybu.

    Jaroslav Orlík, 09.02.2017 | Reagovat

Vložit nový komentář

: *

:

: *


Tip: odkaz na konkrétní komentář vytvoříte tak, že napíšete jeho číslo do hranatých závorek. Příklad: [1] na webu zobrazí odkaz na komentář číslo 1

Komentáře slouží ke zveřejnění vašeho názoru, děkujeme za vaše příspěvky. Jako provozovatelé této diskuse si vyhrazujeme právo na odstranění nevhodných komentářů.


Související články

Fotografie z galerie

Přejít do galerie

Související články

Nové recenze

Přihlásit

Přihlásit pomocí Facebooku

nebo e-mailem


Košík

Způsoby doručení

Doprava zdarma od 10 000 Kč

Nahrát fotku

Do fotosběrny Do galerie

Do fotosběrnyDo galerie

Používáme cookies, abychom Vám mohli nabídnout nejlepší možné služby na našich webových stránkách. Dozvědět se víc.
Souhlasím