Jak se fotí jídlo - rozhovor s Markem Kučerou garantem soutěže Rozhovory

Jak se fotí jídlo - rozhovor s Markem Kučerou garantem soutěže

Martin LukešVydáno: 21. 2. 2017 v 12:09 • Rubrika: Rozhovory

Minulý týden proběhla na naší pražské prodejně beseda s garantem soutěže, profesionálním fotografem jídla, Markem Kučerou. Ateliér, kde se beseda konala, byl obsazen do posledního místečka. Aby to nebylo líto těm, kteří se na besedu nedostali, připravili jsme s Markem zajímavý rozhovor o tom, co všechno obnáší tento zajímavý a velmi populární žánr.


beseda s Markem Kučerou v ateliéru Megapixelu

Prozraďte těm kteří Vás neznají něco o sobě. Odkud jste a čím se živíte?
Jmenuji se Marek Kučera, živím se fotogrfováním, velkou částí mé produkce je fotografie jídla.


 
Jak jste se dostal k fotografii a kdy jste se rozhodl, že se stanete profesionálním fotografem?
K fotografii jsem se dostal poměrně brzy. Nejprve jako malý jsem chodil za otcem když zvětšoval do fotokomory. Po základce jsem se dostal na SUPŠ Grafickou na obor  fotografie, to už byly první kroky věnovat se fotografii jako profesionál.


 
Vystudoval jste SPŠ Grafickou - Hellichova, co Vám dala tato škola?
Grafárna byla skvělá, násáklá umělci a vůní těchto oborů, z hlediska focení mi dala skvělý a poměrně široký základ, napříč celým spektrem fotografie jako umění, technickým základy, historií, i propojením s dalšímy uměleckými obory.



Být v dnešní době profesionálním fotografem na full time je poměrně složité. Dnes fotí každý a klienti všeobecně hlavně za tuto službu nechtějí platit takové částky jako dříve. To platí hlavně o tuzemském trhu. Jak je pro Vás těžké vypořádat se s tímto fenoménem?
Rozhodně se toto na trhu objevuje, jenže i dnes klientela sama vidí, že je potřeba s ohledem na výstupy věnovat tomu víc, "než že se to někde nějak cvakne" :-)
 


Proč jste si vybral zrovna food footgrafii?
První kroky byly přes reklamní obor, fotografie jídel na obaly, pak jsem dostal nabídku na knihu o jídle, ta se zalíbila a dostavila se možnost spolupracovat s časopisem Apetit a následné nadšení a možnosti se rozrůstaly a obsáhly většinu činnosti. Přišlo a přitáhlo mě to samo, je to o fotografii, kompozici, plasticitě, barvách, tvarech, tvorbě… je to prostě krásné.
 


Berete jídlo čistě jako objekt v hledáčku fotoaparátu, nebo sám vaříte a máte k tomuto oboru bližší vztah?
Prioritně přes hledáček, samozřejmě mám k jídlu hodně blízko, doma taky něco uvařim, zkoušim, učim se. :-)


 
Považujete se za gurmeta?
Jídlo mám rád, dobré a chutné obzvlášt, takže ano.


 
Ve svém portfóliu máte několik knih, jejichž autory jsou populární osobnosti z oblasti gastronomie a dokonce taková esa, jako například Zdeněk Pohlreich. Jak se Vám s nimi spolupracovalo?
Velice dobře a bezkonfliktně, jsou to profíci ve svém oboru, nechaj vás s důvěrou, abyste se realizoval ve svém. A je s nimi  ještě zábava a legrace, víc si už nemůžete přát.



Většina lidí vůbec nemá představu, jak fotografie pro takové knihy vznikají. Mohl byste v kostce popsat, co všechno to obnáší, kde se fotí, kdo je na place, kdo rozhoduje o stylingu a kompozici, jak dlouho trvá nafocení celé knihy, zda máte při focení volnou ruku, nebo jestli to konzultuje nějaký team přímo na místě atd. ?
Většina knih vzniká po domluvě o vizuální představě s vydavatelem, ten vám dá buď volnou ruku, nebo artdirectora, s kterým konzultujete a tvoříte. Na place je většinou fotograf, foodstylista, dekorstylista (ne vždy), art director (ne vždy). Samozřejmě tomu předchází práce redaktora, který sestaví recepty.


 
Stává se vám, že má klient jinou představu o tom jak budou fotky vypadat a jste nucen dělat nějaké ústupky?
Představy se dovídáte před začátkem procesu, když si myslíte, představujete něco jinak, tak to konzultujete, něco vzniká a vyvíjí se. Vlastně je to také sdílení týmové práce, nevnimám to proto jako ústupky. Navíc mám štěstí na lidi, se kterými pracuji.


 
Předpokládám, že focení jídla je pro vás hlavním tématem. Věnujete se také jiným žánrům?
Spolupracuji s mnoha časopisy a institucemi, mimo jídlo rád fotim lidi, produktové kompozice, cokoliv, co mě zaujme i venku, baví mě prostě fotit.


 
Kromě jídla děláte také reklamní kampaně, na kterou zakázku jste nejvíc pyšný?
Těžko výbírat jednotlivě, baví mě ten proces, to, když se to vytváří. Hodně rád jsem za ty dobročinné , neziskové, nehonorované focení, ty hřejou. V reklamě jako takové je asi nejměřitelnější bronzový louskáček s McCannem za reklamu na Opel.

 
A u které jste se naopak nejvíc "zapotil"?
Nejvíce jsem se zapotil, když jsem kvůli fotce skočil volným pádem z letadla, to jsem si řikal cestou nahoru zajímavý monolog... :)


 
Berete fotoaparát čistě jako pracovní nástroj, nebo se věnujete i volné tvorbě a vlastním projektům?
Focení je moje práce i hobby, rozhodně to není jen pracovní nástroj. Na vlastní projekty dostavám někdy prostor i v některých mediích/časopisech. Když řeknou udělej tu knihu jak chceš, věříme ti … tak to je pro mě odměna.

 
Jakou techniku používáte?
V současnosti nejvíc používám digitální zrcadlovku Nikon D4  k tomu asi 6 objektivů. Mám ovšem taky stále kinofilm, střední formát Pentax II  6x7, i velkej Sinar 9x12. Chtěl bych teď něco víc vymyslet s těmi filmovými materiály a věnovat se tomu trochu víc. Vrátit se zkrátka k tomu kumštu, na to se těšim.


Pracujete jak se studiovými světly tak se světlem přirozeným?
Pracuji jak se studiovými blesky, tak s denním světlem, to mám opravdu rád. Je to dar z nebes.


 
Co byste doporučil začínajícím fotografům, kteří by se chtěli věnovat focení jídla?
At’ si zkouší, hrajou a koukaj se na svoje fotky vedle těch, co se jim líbí. Nejlíp se člověk naučí samotnou tvorbou, navnímá si to, prostě to chce praxi.



foto: Marek Kučera
www.marekkucera.com


Pokud se chcete naučit dělat podobné fotografie, navštivte náš nový workshop zaměřený na téma JAK FOTIT JÍDLO s Martinem Lukešem / 25. 2 .2017.



Vložit nový komentář

: *

:

: *


Tip: odkaz na konkrétní komentář vytvoříte tak, že napíšete jeho číslo do hranatých závorek. Příklad: [1] na webu zobrazí odkaz na komentář číslo 1

Komentáře slouží ke zveřejnění vašeho názoru, děkujeme za vaše příspěvky. Jako provozovatelé této diskuse si vyhrazujeme právo na odstranění nevhodných komentářů.


Související články

Doporučené stránky

  • Dobrou chuť!

    Pamětníci počátků naší Galerie si možná vzpomenou, že první soutěž, kterou jsme před více než 2,5 lety vyhlásili, byla na téma JÍDLO V HLEDÁČKU. Nový…

  • Tisíc barev, vůní a chutí světa

    Gastronomie je v poslední době doslova společenským fenoménem. A není divu. Kdo by neměl rád dobré jídlo. Pryč je doba kaťáku a kuřecích steaků se…

Fotografie z galerie

Přejít do galerie

Související články

Nejbližší události

Nové recenze

Přihlásit

Přihlásit pomocí Facebooku

nebo e-mailem


Košík

Způsoby doručení

Doprava zdarma od 10 000 Kč

Nahrát fotku

Do fotosběrny Do galerie

Do fotosběrnyDo galerie

Používáme cookies, abychom Vám mohli nabídnout nejlepší možné služby na našich webových stránkách. Dozvědět se víc.
Souhlasím