Jezte i očima

Jezte i očima

Leden 2025

Nahrát soutěžní fotografii

Jezte i očima

V loňském roce mělo poměrně velký úspěch soutěžní téma, ve kterém jste kromě fotoaparátu potřebovali také cukrářskou zástěru. Pojďme si to společně zopakovat, tentokrát však s kuchařskou čepicí. 

Vaším úkolem bude nafotit konkrétní jídlo tak, aby fotografie vypadala, jako by vypadla z nějaké krásné kuchařské knihy. Daný pokrm ale musíte nejprve uvařit, přesněji řečeno upéct. Do soutěže samozřejmě můžete zapojit zbytek rodiny a obsadit je do role asistentů, kuchtíků nebo food stylistů. A aby to bylo zajímavější, všichni budou fotografovat stejné jídlo. Tím bude pečené kuře s nádivkou a libovolnou přílohou. Jaký recept a jakou formu tohoto oblíbeného jídla zvolíte, necháme na vás. Pokuste se ho ale připravit tak, aby z fotografického hlediska vypadalo co nejlákavěji.

Nezapomeňte, že porota bude hodnotit nejen kvalitu fotografie, ale také to, jak se vám podaří jídlo připravit, naaranžovat, naservírovat i nastylovat pomocí nejrůznějších rekvizit i doplňků. Inspirací vám může být nejen fotografie z loňského lednového kola soutěže, ale také mnoho článků na téma food fotografie, které naleznete v Magazínu Megapixel.

A koho by dané téma bavilo tak, že by se v něm chtěl zlepšit a věnovat se mu trochu více, může navštívit náš exkluzivní praktický workshop, který vede food blogerka a fotografka Martina Baťhová (Lancingerová) a profesionální fotograf jídla a editor Galerie Martin Lukeš. 

Zadání

Upečte kuře s nádivkou a libovolnou přílohou a následně ho vyfoťte tak, jako by šlo o snímek do kuchařské knihy. Zaměřte se na kompozici a světlo. Do fotografie můžete zakomponovat příslušné rekvizity i ukázat použité ingredience. Inspirujte se food blogy, magazíny věnovanými jídlu či vaší oblíbenou kuchařkou. Uzávěrka je 31. ledna. Tak hodně štěstí!