Recenze Manfrotto Element MII, hliník

Jiří Vacek

Jiří Vacek • 27. 04. 2020

Klady a zápory

Klady a zápory

Co se nám líbí?

  • Kovové zpracování
  • Váha
  • Otočení středové tyče
  • Zatěžovací háček
  • Pouzdro je součástí
  • Každá součástka se dá dokoupit

Co se nám nelíbí

  • Plastová destička

Představení Manfrotto Element MII hliníkový

Představení Manfrotto Element MII hliníkový



Každý, kdo alespoň trochu fotí, tak dobře ví, že Manfrotto je jedním z nejlepších výrobců foto stativů a celkově příslušenství. Co mám na tété značce opravdu rád je , že každou součástku, která se vám rozbije nebo jí ztratíte (což mě se stává bohužel dost často), si můžete kdykoliv dokoupit. A to opravdu není běžná věc. U některých značek je někdy problém dokoupit i náhradní destičku. :)

Řada Element

Vývojáři z Manfrotta se rozhodli rozšířit řadu Element, která vznikla v roce  2017 a začala být velmi oblíbená. Proč zrovna  MII? Znamená to made in Italy a Mark 2. Tato řada nabízí kvalitní zpracování, zajímavý design a výborné doplňky které nemohou chybět u žádného stativu. Řadu element udělali převážně kvůli velikosti a praktičnosti, ale zároveň chtěli zachovat design. K dostání je ještě karbonová verze s označením MII karbon, u které ani nezaznamenáte, že nějaký stativ nesete. :) Maximální výška je 160 cm a velikost balení je pouze 42,5 cm. Hliníková verze váží 1,55 kg, karbonová verze pouze 1,35 kg. Stativy mají nostnost až 8 kg a jestli nebudete často využívat maximální výšku a nebudete fotit na extrémně dlouhé časy, tak vám stativ unese skoro cokoliv.

Fotografům, kteří jsou obzvlášť nerozhodní, to kluci z Itálie ještě zkomplikovali a do nabídky dali 3 barevné varianty (černá, červená, modrá).

Příslušenství

Při vybalování na mě vypadl zatěžovací hák který se dá našroubovat ze spodní části stativu. Je sice plastový, ale nejspíš opět kvůli váze. :) Háček je prostě hrozně užitečná věc. Za prvé máte díky možnosti zavěšení brašny mnohem větší stabilitu a za druhé si brašnu nezašpiníte, protože je ve vzduchu.
Další věcí je jednoduché černé pouzdro, které vám ochrání stativ proti poškrábání nebo vám ho umožní nosit pohodlně přes rameno.
Poslední věc je malý imbus, kterým si dotáhnete tuhost nohou podle libosti.

Kulová hlava

Hliníková hlava hned na první dojem vypadá velmi dobře zpracovaná a krásně studí, takže ani zde není žádný plast. Zajišťuje hladký pohyb při vyrovnávání a udržuje fotoaparát pevně na svém místě. Hlava má dva otočné voliče. Jeden pro libovolný pohyb a druhý (menší) pro otočný pohyb o 360 stupňů, určený pro panoramata. Chválím krásně měkké pogumování, díky kterému se zase pracuje o chlup lépe. Je dodávána s lehkou (plastovou) stativovou destičkou 200PL-PRO-Light.

Určitě vás potěší kompaktibilita s Arca Swiss, na který doufám časem přejdou všichni výrobci stativů. Radost budou mít hlavně nadšenci do příslušenství Peakdesign.
Nejdražší bublinky ve vodě (vodováha) jsou zde samozřejmě také, a tak si i fotografové architektury přijdou na své. :)

Stativ umožňuje otočení středové tyče o 180 ° , a to je důležité zejména pro fotografy makrofotografie a reprodukce. Já osobně jsem to využíval hlavně při focení těsně nad hladinou.
Další věc, která se jim povedla, je starší Systém M-lock, převážně použvaný u Beefree. Utažení polohy nohou zajišťuje rychlé a spolehlivé používání na cestách.


Závěr

Jakou barvu si vyberete, nechám na vás (mně se ta černá, co jsem měl zapůjčenou, líbí). O co jde při zakoupení tohoto stativu především? Nebudete mít nikdy pocit, že jste udělali chybu, protože za necelé 3 tisíce máte plnohodnotný stativ, na který bych se ani já nebál nasadit svojí zrcadlovku Nikon D850 s teleobjektivem 70-200 f/2,8. Práce s ním vás bude bavit a značka Manfrotto vám opět potvrdí svou dlouhodobou praxi v tomto segmentu.

Hodnocení zákazníků (16)

Hodnocení zákazníků (16)

4.5625

Kulová hlava se nehodí pro filmování. Na fotografování je dobrá. Šroubovací systém u vysouvání noh není tak dobrý jako u systémů pákových.

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Jiří, Sedlec-Prčice, 15.05.2024

3

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Miroslav, Odolena Voda, 09.01.2024

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Martin, Hradešín, 17.08.2022

4

moc libovka, koupil jsem ho jako nástupce mého 0,6kg stativu kvůli focení hvězd na Šumavě, chtěl jsem v první řadě otestovat limity foťáku, zda v budoucnu bude mít smysl investovat do star trackeru a účel to splnilo, manfrotto krásně podržel a ze složení cca 1000 snímků + cca 300 kalibračních snímků dohromady mi vyšla na první pokus poměrně dobrá fotka (mlhoviny v souhvězdí orionu), se stativem se krásně manipuluje a nést ho se zbytkem výbavy v krosně bylo taky na klid, 14km túra lesem a po kopcích úplná pohoda, rozhodně doporučuju

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Jan, Praha 10, 21.04.2022

5

Jsem velmi spokojeny.

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Pavel, Kyjov, 16.04.2022

5

stativ splnil mé očekávání.

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Václav, 06.03.2022

4

Pravděpodobně nejlepší stativ jaký jsem kdy měl.

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Gabriel, Brno-Řečkovice, 04.01.2022

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Eleni, Brno-Líšeň, 05.12.2021

5

Můžu jen doporučit.

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Vojťech, Aš, 26.11.2021

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Jaroslav, Příbram, 25.10.2021

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Anonymní zákazník, 15.10.2021

5

Se stativem jsem velice spokojený. I v úplně nejvyšší poloze je docela dost pevný, po složení fakt nezabírá místo, zatím jsem na něm nenašel žádnou slabinu.

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Petr, 22.01.2021

3

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Zdeněk, Vrchlabí, 07.01.2021

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Adam, Postřekov, 11.11.2020

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Hubert, Brno, 20.08.2020

4

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Leopold, Hořice na Šumavě, 19.07.2020

5

Popis a parametry

Popis a parametry

Ideální stativ pro kompaktní, CSC a DSLR fotoaparáty. Díky váze 1,55 kg a rozměru ve složeném stavu 42,42 cm je vhodný nejen na cesty. S nosností až 8 kg vás nezradí ani při použití těžší kombinace fotosestavy. Maximální výška 160 cm! Je vybaven dvojitým zámkem s velkým knoflíkem pro ovládání pohybu kulové hlavy a sekundárním pro 360° záběr. Disponuje systémem rychlého otevírání nohou a ergonomickými zámky. Poutavé barvy a grafika dokonale vyjádří vaší jedinečnost.

Manfrotto Element MII, hliník

Ideální stativ pro hobby i ctižádostivé fotografy, kteří používají kompaktní, CSC a DSLR fotoaparáty. Manfrotto Element MII je lehký na ramenou a stabilní na zemi.

Nespočet inovací!

Kolekce Element MII v základu vychází z řady Element Big. Nabízí vysoce kvalitní, bezchybnou konstrukci, stylový design a několik vylepšujících a cenných funkcí.

Konstrukčně nedostižný

Ultra kompaktní, lehký a spolehlivý, přesně takový je špičkový hliníkový stativ Element MII. Pyšní se vynikající konstrukcí a must-have funkcemi. Podpoří vaší kreativní práci na cestách. Dosahuje výšky až 160 cm, snížit lze na 42,5 cm a váží pouze 1,55 kg.

Element MII (hliník) si poradí s hmotností až 8 kg, díky čemuž je vhodný také pro objektivy s větším zoomem, kde je pro ostré fotografie robustní stativ nezbytný.

Hliníková kulová hlava umožňuje uživatelům Element MII těšit se při snímání z plynulejšího pohybu a uzamknout zařízení na místě. Je vybaven dvojitým zámkem s velkým knoflíkem pro ovládání pohybu kulové hlavy a menším sekundárním knoflíkem pro záběr 360 °. Hlava je dodávána s přiloženou vysoce kvalitní techno polymerovou destičkou 200PL-PRO Light, která je jak silná, tak lehká a kompatibilní s hlavami Arca a Manfrotto RC2. Díky integrovaným gumovým vložkám se stativ pevně sevře a zvládne práci i v obtížném úhlu.

Vždy spolehlivý

Robustní hliníkový spider poskytuje nadstandardní stabilitu a spolehlivost v terénu. Díky patentovaným voličům úhlu nohou, které umožňují rychlé přepínání, se můžete spolehnout na přesné umístění fotoaparátů.

Opravdu pohotový

Systém rychlého otevírání nohou a ergonomické zámky pevně uzamykají nohy na místo, což umožňuje okamžité nastavení a udržení vaší pozornosti při práci.

Připraven na zátěž

Součástí stativu je také háček umístěný ve spodní části středového sloupku, abyste v případě potřeby mohli přidat další váhu pro větší stabilitu.

Stylový i na pohled

Díky poutavým barvám a grafice je tento model ideální vyjádřením vaší jedinečnosti.

Element MII se stane vaším parťákem na cestách, kterého si snadno zabalíte do polstrované a pohodlné přenosné tašky.

Obecné

Úroveň produktu Poloprofesionál a pokročilý

Stativy a stativové hlavy

Set hlavy a stativu Ano
Zámky nohou otočné
Maximální výška 160 cm
Transportní výška 42,5 cm
Minimální výška 43 cm
Typ stativové hlavy Kulová
Výměnná hlava Ano
Typ destičky 200LT-PL-PRO
Rychloupínací destička Ano
Možnost vyosení středové tyče Ne
Vodováha Ano
Panoramatická stupnice Ano
Pouzdro v ceně Ano
Nosnost 8000 g
Použití nohy jako monopodu Ne
Zakončení nohou Gumové konce

Fyzikální specifikace

Materiál Hliník
Hmotnost 1550 g

Ostatní

Číslo produktu MKELMII4BK-BH
Značka Manfrotto

Zobrazit popis a parametry