Recenze Nikon 105mm f/2,8 G NIKKOR AF-S Micro IF-ED VR

Klady a zápory

Klady a zápory

Co se nám líbí?

  • špičkový optický výkon
  • stabilizátor obrazu
  • ultrazvukový ostřící motor
  • vnitřní ostření, přední člen se neotáčí
  • velmi solidní konstrukce

Co se nám nelíbí

  • vyšší hmotnost

Ukázkové snímky

Ukázkové snímky

Snímky vytvořené s pomocí Nikon 105 mm f/2,8 G NIKKOR AF-S Micro IF-ED VR od členů naší Galerie

Zobrazit fotky z Nikon 105 mm f/2,8 G NIKKOR AF-S Micro IF-ED VR v Galerii

Snímky vytvořené s pomocí Nikon 105 mm f/2,8 G NIKKOR AF-S Micro IF-ED VR

Představení Nikon 105 mm f/2,8 G NIKKOR AF-S Micro IF-ED VR

Představení Nikon 105 mm f/2,8 G NIKKOR AF-S Micro IF-ED VR

Objektiv Nikon 105 mm F 2,8 G NIKKOR AF-S Micro IF-ED VR patří nesporně k těm nejlepším, jaké jsem měl možnost vyzkoušet. Díky použití nejmodernějších technologií nabízí skutečně profesionální výkon ať už jde o obrazovou kvalitu a nebo konstrukci. Vnitřní ostření je velmi rychlé a přesné a díky němu se jednak neotáčí přední člen, ale ani se při změně zaostření nemění rozměry objektivu. Za zmínku určitě stojí také velmi výkonný stabilizátor obrazu, který dokáže minimalizovat pohybovou neostrost způsobenou chvěním fotoaparátu. Díky světelnosti f/2,8 se tento objektiv dá kromě makra velmi dobře použít i jako skvělý portrétní objektiv (především na přístrojích s FX sníkačem) a nebo jako střední teleobjektiv například pro focení přírody, sportu, architektury a dalších žánrů. Asi jedinou nevýhodou je relativně vyšší hmotnost, ale vzhledem k výkonu, jaký je tento objektiv schopen nabídnout, je tato nevýhoda jen drobností.

Megapixel videorecenze Nikon 105 mm f/2,8 G NIKKOR AF-S Micro IF-ED VR

Megapixel videorecenze Nikon 105 mm f/2,8 G NIKKOR AF-S Micro IF-ED VR

Hodnocení zákazníků (16)

Hodnocení zákazníků (16)

4.6875

Ověřený zákazník
Ivan Holko, 10.05.2021

5

Ověřený zákazník
Martin Hepl, 28.02.2021

5

Ok

Ověřený zákazník
Zdeněk Rybka, 09.10.2020

5

Ověřený zákazník
Petr Kučera, 12.09.2020

5

O.K. oceňuji kompatibilitu, záruku, vysokou kvalitu a prakticky stoprocentní spolehlivost.

Ověřený zákazník
Jitka Molíková, 03.06.2020

3

Vypadá výborně - zatím se učím.

Ověřený zákazník
Miloslav Růžička, 22.03.2020

3

Vynikající objektiv nejen pro Makro fotografii

Ověřený zákazník
Karin Rohanová, 24.07.2019

5

Řeže jako břitva, spokojenost ????

Ověřený zákazník
Quido Kout, 22.06.2019

5

Ověřený zákazník
Radek Stehlík, 05.05.2019

5

Jsem velmi spokojeny, i kdyz v tomto pocasi se moc fotografovat neda ( skoro stale snezi).

Ověřený zákazník
Slezacek Antonin, 26.01.2019

5

Ověřený zákazník
Tomáš Kratejl, 22.11.2018

5

Naprostá spokojenost. Splnil všechny mé očekávání. Masivní, solidní sklo se skvělými vlastnostmi. Součástí je i sluneční clona a klasický pouch. Nutno počítat s vyšší hmotností.

Ověřený zákazník
Hana Rusková, 10.05.2018

5

Ověřený zákazník
Martin Starec, 10.11.2015

5

Ověřený zákazník
Ilja Hubálek, 18.09.2015

5

Ověřený zákazník
Miloš Zábrodský, 09.12.2014

5

Ověřený zákazník
Josef Havlíček, 22.11.2014

4

Popis a parametry

Popis a parametry

Objektiv Nikon 105mm se světelnosí f/2,8 je první makroobjektiv na světě vybavený ultrazvukovým zaostřovacím motorem (SWM) a systémem optického stabilizátoru (VR). Jde použít jak na zrcadlovkách FX (FULL FRAME) tak na přístrojích s menším snímačem DX (APS-C). Na těch ohnisko odpovídá 157,5mm. Objektiv je vhodný především na macro, ale také na portréty a reportáže.

  • Společnost Nikon Corporation uvádí AF-S VR Micro-Nikkor 105 mm f/2,8G IF-ED, první makroobjektiv na světě vybavený ultrazvukovým zaostřovacím motorem (SWM) a systémem redukce vibrací (VR).
  • Nový objektiv obsahuje množství pokročilých optických technologií Nikon, jako jsou antireflexní vrstvy tvořené nanokrystaly, optické členy ze skel s extrémně nízkým rozptylem světla (ED) a vnitřní zaostřování (IF). Objektiv AF-S VR Micro-Nikkor 105 mm f/2,8G IF-ED je konstruován pro použití na digitálních jednookých zrcadlovkách Nikon formátu DX a na kinofilmových jednookých zrcadlovkách.
  • Ultrazvukový zaostřovací motor zajišťuje rychlé a tiché automatické zaostřování při současné možnosti rychlého přepínání mezi automatickým a manuálním zaostřováním. Systém vnitřního zaostřování IF odstraňuje nutnost otáčení přední čočky objektivu a usnadňuje tak použití polarizačních filtrů.
  • S novým systémem redukce vibrací (VRII) je možné zhotovit ostré snímky při použití o přibližně 4 stupně delších časů závěrky [v rozsahu od nekonečna do 3 m (měřítko zobrazení 1:30)] než obvykle. Negativní efekt chvění fotoaparátu má při pořizování makrosnímků mnohem vyšší vliv a výrazně ovlivňuje ostrost obrazu. Zabudování technologie Nikon VR do objektivu Micro-Nikkor poprvé rozšiřuje všestrannost použití tohoto objektivu redukcí vibrací a usnadňuje pořizování makrosnímků z ruky. Systém redukce vibrací VRII navíc zprostředkovává klidný obraz v hledáčku pro snadnou kompozici obrazu i při práci s vysokým měřítkem zobrazení.
  • Objektiv AF-S VR Micro-Nikkor 105 mm f/2,8G IF-ED je rovněž vybaven osvědčenými funkcemi a technologiemi Nikon, jako jsou antireflexní vrstvy tvořené nanokrystaly pro
  • drastickou redukci závoje a optický člen z ED skla pro minimalizaci barevné vady a vyšší rozlišení a kontrast obrazu.

Objektiv

Typ bajonetu Nikon F
Minimální ohnisková vzdálenost 105 mm
Maximální ohnisková vzdálenost 105 mm
Světelnost pevného objektivu 2,8
Maximální clona (F) 32
Konstrukce objektivu 14 členů / 12 skupin
Stabilizátor optický Ano
Typ sluneční clony HB-38 (součást balení)
Délka objektivu 116 mm
Počet lamel clony 9
Vhodný pro žánr Portréty, Makro / Detail
Rozdělení podle ohniska Teleobjektiv
Vhodný pro formát snímače Full Frame
Typ objektivu Pevné ohnisko

Zaostřování

Minimální zaostřovací vzdálenost 31 cm

Fyzikální specifikace

Hmotnost 790 g
Utěsnění (prach/vlhkost) Ne

Ostatní

Číslo produktu JAA630DB
Značka Nikon

Filtry

Průměr filtru 62 mm

Zobrazit popis a parametry