Recenze Nikon 16-85mm f/3,5-5,6 G AF-S DX ED VR

Klady a zápory

Klady a zápory

Co se nám líbí?

  • vynikající rozsah zoomu
  • výkonný stabilizátor obrazu
  • rychlé ostření
  • dobrá konstrukce a zpracování
  • skvělá univerzálnost
  • ostří i modely D40/40x/60/5000

Co se nám nelíbí

  • ne příliš dobrá světelnost

Představení Nikon 16-85mm f/3,5-5,6 G AF-S DX ED VR

Představení Nikon 16-85mm f/3,5-5,6 G AF-S DX ED VR

Jestliže ke svému Nikonu hledáte co nejlepší univerzální objektiv a nechcete utratit příliš mnoho peněz, je tento model naprosto ideální volbou.

Jedná se o všestranně použitelný objeltiv, který pokrývá všechna nejpoužívanější ohniska, tedy přibližně 24-130 mm v přepočtu na kinofilm. Výborně se tedy hodí k fotografování krajiny, portrétů, akční fotografii a podobně. Jediné, co bychom mu mohli vytknout, je světelnost. Díky výborně fungujícímu stabilizátoru je to ale jen velmi malý nedostatek.

Hodnocení zákazníků (17)

Hodnocení zákazníků (17)

4.6

Ověřený zákazník
Martin Čábal, 24.11.2017

5

Ověřený zákazník
Zdeněk Prejzek, 21.03.2016

5

Ověřený zákazník
Jan Hudeček, 18.02.2016

5

Velice dobrý objektiv. Barevné podání i kontrast nádherné.

Ověřený zákazník
Zdenek Tomáš, 29.09.2015

3

Kompaktní,splňuje očekávané,negativa žádná nevím.

Ověřený zákazník
Miloslav Zárybnický, 17.03.2015

5

Splnil moje očekávání - používám namísto seťáku na cesty. Stabilizátor výborný, na krátkém konci velice dobrý a široký záběr. Světelnost až překvapivě dobrá.

Ověřený zákazník
Bohumil Limburský, 19.11.2014

3

SUPER

Ověřený zákazník
Miroslav Křížek, 29.10.2014

3

Ověřený zákazník
Luděk Bouchner, 21.08.2014

5

Objektiv Nikkor 16-85 3,5-5,6 AF-S G ED VR používám především s D300 (celková hmotnost asi 1.3 kg). Podle mého názoru je to pro tiskové výstupy do A4 srovnatelná sestava s D700 + 24-70 2,8 AF-S G ED (asi 2 kg a mnohem dražší). Objektiv bych doporučil jako univerzální cestovní k D300, D7100, D5300 apod.

Ověřený zákazník
Vlastimil Pohnětal, 18.05.2014

3

Výborný objektiv s perfektní kresbou,asi to nejlepší v dané cenové relaci.Perfektní hlavně při focení krajiny.

Ověřený zákazník
Daniel Kopidol, 14.11.2012

5

Výborná kresba, rychlé a přesné ostření. Jedná se o výborný základní objektiv lde výkon odpovídá ceně.

Ověřený zákazník
Václav Jelínek, 17.08.2012

5

Tento objektiv používám jako základní s tělem D5100. Perfektně kreslí v celém svém rozsahu. Doporučuji jako jeden z mimořádně povedených skel ve své cenové třídě

Ověřený zákazník
Jíří Krákora, 17.07.2012

5

Jsem mírně pokročilý amatersky fotograf. Zatím jse s objektivem AF-S Nikkor 16-85mm velmi spokojen!

Ověřený zákazník
Peter Palla, 16.05.2012

5

Opravdu precizní sklo. pořídil jsem jej k Nikonu 5100 jako základní objektiv. Pro toho kdo si umí pohrát s cloněním (hloukou ostrosti) je to velmi inspirující hračka.Jak automatika ostření i stabilizace je zcela super. Opravdu radost fotit. Optikou se zabývám 40let za ty prachy je fakt dobrej!

Ověřený zákazník
Jaroslav Teuber, 15.05.2012

5

Objektiv splnil moje představy, vynikající jak pro krajinu, tak i portréty. Ideální základní objektiv.

Ověřený zákazník
Jíří Krákora, 18.04.2012

5

Vlastním jej zatím krátce, ale nenašla jsem žádnou chybu. Splnil zcela vše co jsem od něj očekávala. Rychlý a ostrý v celém rozsahu. Velké plus focení zvířat a dětí.

Ověřený zákazník
Pavla Roupcová, 17.04.2012

5

Objektiv je úžasný. Od té doby co ho používám se mi začínají dařit fotky :) Dřív jsem měl seťák 18-55. Nejvíc se mi libí jeho hloubka ostrosti a kvalita skel (rychlost je taky výborná). Asi jediné mínus co bych u něj viděl, že u normálního polarizáku, nebo nasazením 2 filtrů trochu vinětuje na nejkratší ohnisko.

Ověřený zákazník
Luděk Janča, 09.09.2011

5

Popis a parametry

Popis a parametry

Objektiv Nikon 16-85mm s 5,3x zoomem a optickým stabilizátorem VR je určená pro digitální zrcadlovky formátu DX (APS-C). Díky ultrazvukovému motorku dokáže zaostřovat i na fotoaparátech nižší třídy, u kterých chybí ostřící motor v těle. Přepočet ohniska na kinofilm je 24mm-127,5mm takže se výborně hodí jako základní objektiv pro široké využití. Předností objektivu je rychlost ostření a dobrá kresba.

Kompaktní a výkonný zoom s velmi kvalitní optikou konstruovaný pro použití s digitálními jednookými zrcadlovkami Nikon formátu DX. S 5,3x zoomem a ohniskovými vzdálenostmi v rozsahu 16-85 mm nabízí tento objektiv vynikající všestrannost pro široké spektrum snímacích podmínek. Objektiv je vybaven systémem redukce vibrací Nikon druhé generace (VRII) a exkluzivním ultrazvukovým zaostřovacím motorem (SWM). Nabízí vynikající výkon za nízké hladiny osvětlení a poskytuje stabilní obraz na obrazovém snímači i v hledáčku - to vše při zachování rychlého a tichého automatického zaostřování. Ideální univerzální objektiv pro dnešní zrcadlovky s vysokým rozlišením.

  • Výkonný objektiv s 5,3x zoomem o širokém rozsahu ohniskových vzdáleností 16-85 mm (ekvivalent u kinofilmu: 24 až 127,5 mm), který je perfektní pro všechny motivy od portrétů až po snímky interiérů, architektury a krajiny.
  • Systém redukce vibrací druhé generace (VR II) umožňuje vyšší flexibilitu při fotografování z ruky a dovoluje používat časy závěrky až o čtyři stupně delší než obvykle.
  • Výjimečný vysoký optický výkon: konstruovaný speciálně pro použití s digitálními jednookými zrcadlovkami Nikon formátu DX.
  • Nejkratší zaostřitelná vzdálenost: 0,38 m.
  • Optické členy z ED skel (skla s extrémně nízkým rozptylem světla) a asférické optické členy zaručují vysoké rozlišení a kontrast při současné minimalizaci otvorové vady, astigmatismu a dalších optických vad.
  • Ultrazvukový zaostřovací motor (SWM) pro rychlé a tiché automatické zaostřování.
  • Vícenásobné antireflexní vrstvy Nikon výrazným způsobem redukují reflexy a závoj a zajišťují vynikající barevné podání.
  • Objektiv je vybaven filtrovým závitem o průměru 67 mm.

 

Objektiv

Typ bajonetu Nikon F
Optický zoom 5,3 x
Minimální ohnisková vzdálenost 16 mm
Maximální ohnisková vzdálenost 85 mm
Světelnost objektivu zoom 3,5-5,6
Světelnost objektivu - nejkratší ohnisko (F) 3,5
Světelnost objektivu - nejdelší ohnisko (F) 5,6
Maximální clona (F) 36
Konstrukce objektivu 17 členů / 11 skupin
Stabilizátor optický Ano
Crop faktor 1,5 x
Typ sluneční clony HB-39 (součást balení)
Délka objektivu 85 mm
Počet lamel clony 7
Ultrasonické ostření Ano
Vhodný pro žánr Krajina, Street foto
Rozdělení podle ohniska Základní
Vhodný pro formát snímače APS-C

Zaostřování

Minimální zaostřovací vzdálenost 40 cm

Obecné

Fyzikální specifikace

Hmotnost 485 g

Ostatní

Číslo produktu JAA800DA
Značka Nikon

Filtry

Průměr filtru 67 mm

Zobrazit popis a parametry