Recenze Nikon 16-85mm f/3,5-5,6 G AF-S DX ED VR

Klady a zápory

Klady a zápory

Co se nám líbí?

  • vynikající rozsah zoomu
  • výkonný stabilizátor obrazu
  • rychlé ostření
  • dobrá konstrukce a zpracování
  • skvělá univerzálnost
  • ostří i modely D40/40x/60/5000

Co se nám nelíbí

  • ne příliš dobrá světelnost

Představení Nikon 16-85mm f/3,5-5,6 G AF-S DX ED VR

Představení Nikon 16-85mm f/3,5-5,6 G AF-S DX ED VR

Jestliže ke svému Nikonu hledáte co nejlepší univerzální objektiv a nechcete utratit příliš mnoho peněz, je tento model naprosto ideální volbou.

Jedná se o všestranně použitelný objeltiv, který pokrývá všechna nejpoužívanější ohniska, tedy přibližně 24-130 mm v přepočtu na kinofilm. Výborně se tedy hodí k fotografování krajiny, portrétů, akční fotografii a podobně. Jediné, co bychom mu mohli vytknout, je světelnost. Díky výborně fungujícímu stabilizátoru je to ale jen velmi malý nedostatek.

Hodnocení zákazníků (17)

Hodnocení zákazníků (17)

4.6

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Martin, Ostrava - Pustkovec, 24.11.2017

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Zdeněk, 21.03.2016

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Jan, Praha 5, 18.02.2016

5

Velice dobrý objektiv. Barevné podání i kontrast nádherné.

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Zdenek, Strašice, 29.09.2015

3

Kompaktní,splňuje očekávané,negativa žádná nevím.

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Miloslav, Plzeň, 17.03.2015

5

Splnil moje očekávání - používám namísto seťáku na cesty. Stabilizátor výborný, na krátkém konci velice dobrý a široký záběr. Světelnost až překvapivě dobrá.

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Bohumil, Pardubice, 19.11.2014

3

SUPER

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Miroslav, Liberec 25, 29.10.2014

3

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Luděk, Mirošov, 21.08.2014

5

Objektiv Nikkor 16-85 3,5-5,6 AF-S G ED VR používám především s D300 (celková hmotnost asi 1.3 kg). Podle mého názoru je to pro tiskové výstupy do A4 srovnatelná sestava s D700 + 24-70 2,8 AF-S G ED (asi 2 kg a mnohem dražší). Objektiv bych doporučil jako univerzální cestovní k D300, D7100, D5300 apod.

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Vlastimil, Voděrady, 18.05.2014

3

Výborný objektiv s perfektní kresbou,asi to nejlepší v dané cenové relaci.Perfektní hlavně při focení krajiny.

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Daniel, Bruntál, 14.11.2012

5

Výborná kresba, rychlé a přesné ostření. Jedná se o výborný základní objektiv lde výkon odpovídá ceně.

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Václav, 17.08.2012

5

Tento objektiv používám jako základní s tělem D5100. Perfektně kreslí v celém svém rozsahu. Doporučuji jako jeden z mimořádně povedených skel ve své cenové třídě

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Jíří, Praha 22, 17.07.2012

5

Jsem mírně pokročilý amatersky fotograf. Zatím jse s objektivem AF-S Nikkor 16-85mm velmi spokojen!

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Peter , Růžďka, 16.05.2012

5

Opravdu precizní sklo. pořídil jsem jej k Nikonu 5100 jako základní objektiv. Pro toho kdo si umí pohrát s cloněním (hloukou ostrosti) je to velmi inspirující hračka.Jak automatika ostření i stabilizace je zcela super. Opravdu radost fotit. Optikou se zabývám 40let za ty prachy je fakt dobrej!

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Jaroslav, Praha 6, 15.05.2012

5

Objektiv splnil moje představy, vynikající jak pro krajinu, tak i portréty. Ideální základní objektiv.

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Jíří, Praha 22, 18.04.2012

5

Vlastním jej zatím krátce, ale nenašla jsem žádnou chybu. Splnil zcela vše co jsem od něj očekávala. Rychlý a ostrý v celém rozsahu. Velké plus focení zvířat a dětí.

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Pavla, Brno, 17.04.2012

5

Objektiv je úžasný. Od té doby co ho používám se mi začínají dařit fotky :) Dřív jsem měl seťák 18-55. Nejvíc se mi libí jeho hloubka ostrosti a kvalita skel (rychlost je taky výborná). Asi jediné mínus co bych u něj viděl, že u normálního polarizáku, nebo nasazením 2 filtrů trochu vinětuje na nejkratší ohnisko.

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Luděk, Vracov, 09.09.2011

5

Popis a parametry

Popis a parametry

Objektiv Nikon 16-85mm s 5,3x zoomem a optickým stabilizátorem VR je určená pro digitální zrcadlovky formátu DX (APS-C). Díky ultrazvukovému motorku dokáže zaostřovat i na fotoaparátech nižší třídy, u kterých chybí ostřící motor v těle. Přepočet ohniska na kinofilm je 24mm-127,5mm takže se výborně hodí jako základní objektiv pro široké využití. Předností objektivu je rychlost ostření a dobrá kresba.

Kompaktní a výkonný zoom s velmi kvalitní optikou konstruovaný pro použití s digitálními jednookými zrcadlovkami Nikon formátu DX. S 5,3x zoomem a ohniskovými vzdálenostmi v rozsahu 16-85 mm nabízí tento objektiv vynikající všestrannost pro široké spektrum snímacích podmínek. Objektiv je vybaven systémem redukce vibrací Nikon druhé generace (VRII) a exkluzivním ultrazvukovým zaostřovacím motorem (SWM). Nabízí vynikající výkon za nízké hladiny osvětlení a poskytuje stabilní obraz na obrazovém snímači i v hledáčku - to vše při zachování rychlého a tichého automatického zaostřování. Ideální univerzální objektiv pro dnešní zrcadlovky s vysokým rozlišením.

  • Výkonný objektiv s 5,3x zoomem o širokém rozsahu ohniskových vzdáleností 16-85 mm (ekvivalent u kinofilmu: 24 až 127,5 mm), který je perfektní pro všechny motivy od portrétů až po snímky interiérů, architektury a krajiny.
  • Systém redukce vibrací druhé generace (VR II) umožňuje vyšší flexibilitu při fotografování z ruky a dovoluje používat časy závěrky až o čtyři stupně delší než obvykle.
  • Výjimečný vysoký optický výkon: konstruovaný speciálně pro použití s digitálními jednookými zrcadlovkami Nikon formátu DX.
  • Nejkratší zaostřitelná vzdálenost: 0,38 m.
  • Optické členy z ED skel (skla s extrémně nízkým rozptylem světla) a asférické optické členy zaručují vysoké rozlišení a kontrast při současné minimalizaci otvorové vady, astigmatismu a dalších optických vad.
  • Ultrazvukový zaostřovací motor (SWM) pro rychlé a tiché automatické zaostřování.
  • Vícenásobné antireflexní vrstvy Nikon výrazným způsobem redukují reflexy a závoj a zajišťují vynikající barevné podání.
  • Objektiv je vybaven filtrovým závitem o průměru 67 mm.

 

Objektiv

Typ bajonetu Nikon F
Optický zoom 5,3 x
Minimální ohnisková vzdálenost 16 mm
Maximální ohnisková vzdálenost 85 mm
Světelnost objektivu zoom 3,5-5,6
Světelnost objektivu - nejkratší ohnisko (F) 3,5
Světelnost objektivu - nejdelší ohnisko (F) 5,6
Maximální clona (F) 36
Konstrukce objektivu 17 členů / 11 skupin
Stabilizátor optický Ano
Crop faktor 1,5 x
Typ sluneční clony HB-39 (součást balení)
Délka objektivu 85 mm
Počet lamel clony 7
Ultrasonické ostření Ano
Vhodný pro žánr Krajina, Street foto
Rozdělení podle ohniska Základní
Vhodný pro formát snímače APS-C

Zaostřování

Minimální zaostřovací vzdálenost 40 cm

Obecné

Fyzikální specifikace

Hmotnost 485 g

Ostatní

Číslo produktu JAA800DA
Značka Nikon

Filtry

Průměr filtru 67 mm

Zobrazit popis a parametry