Recenze Nikon 18-105mm f/3,5-5,6 AF-S DX G ED VR

Klady a zápory

Klady a zápory

Co se nám líbí?

  • dobrá obrazová kvalita
  • vynikající poměr výkon/cena
  • velmi univerzální
  • dobrý rozsah zoomu
  • stabilizátor obrazu
  • rychlé, přesné a tiché ostření

Co se nám nelíbí

  • plastový bajonet
  • relativně horší světelnost

Představení Nikon 18-105mm f/3,5-5,6 AF-S DX G ED VR

Představení Nikon 18-105mm f/3,5-5,6 AF-S DX G ED VR

Pokud hledáte cenově dostupný základní objektiv pro svou digitální zrcadlovku Nikon, troufnu si říci, že nemůžete vybrat lépe, než právě tento objektiv.

Objektiv Nikon 18-105 mm F 3,5-5,6 AF-S DX G ED VR spadá do té nejzákladnější kategorie, pokud jde o cenu. To ale určitě neplatí o jeho kvalitě. Je pravda, že konstrukce s cenou do jisté míry koresponduje, takže nemůžeme očekávat nijak vysokou odolnost, ale to je u objektivů této třídy naprosto běžné a dá se to očekávat. O to větší radost nám ale udělají obrazové výsledky. Opticky je tento objektiv na velmi dobré úrovni a možná by snesl i srovnání s objektivy o třídu dražšími. Rozsah zoomu pokreje všechna nejčastěji užívaná ohniska, takže pokud vyloženě nepotřebujete dlouhý teleobjektiv, bez problémů vystačíte jen s tímto jediným. To je vynikající zpráva pro majitele levnějších zrcadlovek, protože tento objektiv ostří se všemi modely. Velkou výhodou je také stabilizátor obrazu, takže ani tak moc nevadí o něco horší světelnost.

Hodnocení zákazníků (18)

Hodnocení zákazníků (18)

4.3333

Ověřený zákazník
Daniel Dermíšek, 29.12.2018

5

S objektivem jsem prozatím velmi spokojen. Delší dobu jsem neměl objektiv s pohyblivou ohniskovou vzdáleností, proto nemohu adekvátně hodnotit do posledního detailu.

Ověřený zákazník
Karel Rakušan, 22.07.2018

3

Ověřený zákazník
Ivan Pavelec, 02.01.2018

5

Ověřený zákazník
Jan Říha, 23.01.2016

4

Ověřený zákazník
Pavel Vlk, 06.01.2016

5

Ověřený zákazník
Jan Holan, 21.11.2015

5

Jedná se o dárek pro dceru k Vánocům, takže ohodnotit výrobek bude možné až po Vánocích :-)

Ověřený zákazník
Eva Lébrová, 20.11.2015

3

Ověřený zákazník
Barbora Zoubková, 05.11.2015

5

Ověřený zákazník
Tomáš Čech, 15.09.2015

5

Ověřený zákazník
Petr Voráček, 26.08.2015

3

Ověřený zákazník
Michal Ondráš, 11.08.2015

5

pomer cena-vykon skvele... muzu doporucit

Ověřený zákazník
Josef Mahdal, 20.07.2015

4

Prima, na to, že je to zoom kreslí hezky. Na krátké ohnisko má soudek, ale v Lightroomu to kompenzují profily pro tento objektiv, takže není problém. Dobrá volba.

Ověřený zákazník
Alexandr Vasilenko, 18.06.2015

5

Vše OK.

Ověřený zákazník
Antonín Mívalt, 13.05.2015

5

S objektivem jsem s pokojen.

Ověřený zákazník
Hana Drábková, 26.03.2015

4

Jako nouzovka dobrý, ale je to prostě tmavý (clona) plastový chrastítko. Ten bajonet je zabiják

Ověřený zákazník
Štěpán Maxa, 23.09.2014

3

Lechky rychly přesny

Ověřený zákazník
Radan Hurdálek, 06.09.2014

5

S tímto objektivem jsem velmi spokojen, především proto, že pokrývá dostatečně širokou škálu ohnisek a kvalita obrazu přitom vůbec není špatná, uvítal bych sice lepší světelnost, ale cena/výkon jinak naprosto odpovídá mým představám o univerzálním objektivu pro můj Nikon D3100.

Ověřený zákazník
Roman Vrzoň, 16.05.2014

4

Popis a parametry

Popis a parametry

Kompaktní a cenově dostupný objektiv Nikon 18-105mm s ultrazvukovým ostřením a optickým stabilizátorem VR je určen pro digitální zrcadlovky formátu DX (APS-C). Ohnisko přepočtené na kinofilm odpovídá rozsahu 27-157,5mm což odpovídá cca 5,8x zoomu. To z něj dělá univerzální objektiv vhodný k všestrannému použití.

Nikon 18-105 mm F 3,5-5,6 AF-S DX G ED VR

Kompaktní, cenově dostupný a výkonný objektiv se zoomem. Objektiv je vybaven vysoce kvalitní optikou určenou pro digitální jednooké zrcadlovky Nikon formátu DX a 5,8x zoomem nabízejícím vynikající všestrannost v širokém spektru snímacích situací. Objektiv obsahuje systém redukce vibrací Nikon (VRII) a exkluzivní ultrazvukový zaostřovací motor (SWM). Nabízí pokročilý výkon za nízké hladiny osvětlení a poskytuje stabilní obraz na obrazovém snímači i v hledáčku - to vše při zachování rychlého a tichého automatického zaostřování.

  • Výkonný objektiv formátu DX s 5,8x zoomem o rozsahu ohniskových vzdáleností 18 až 105 mm (ekvivalent u kinofilmu a formátu Nikon FX: 27-157,5 mm).
  • Zoom s rozsahem od širokoúhlého objektivu až po teleobjektiv je perfektní pro všechny motivy od portrétů až po snímky interiérů, architektury a krajiny.
  • Systém redukce vibrací umožňuje vyšší flexibilitu při fotografování z ruky a dovoluje používat časy závěrky až o tři stupně delší než obvykle.
  • Ultrazvukový zaostřovací motor SWM (Silent Wave Motor) pro tiché a rychlé automatické zaostřování.
  • Optické členy ze skel ED (optická skla s extrémně nízkým rozptylem světla) a asférické optické členy pro vysoké rozlišení a kontrast, minimalizaci sférické aberace, astigmatismu a dalších optických vad.
  • Povrchová úprava odpovídající tělům jednookých zrcadlovek Nikon.
  • Vynikající poměr ceny a výkonu.

Vysoký výkon a vysoké rozlišení

Objektiv AF-S DX NIKKOR 18-105 MM F/3,5-5,6G ED VR je užitečným vybavením pro široké spektrum snímacích situací. Krátké ohniskové vzdálenosti objektivu jsou vhodné pro snímky budov a krajiny, zatímco dlouhé ohniskové vzdálenosti objektivu jsou ideální pro portrétní snímky. Vestavěný systém redukce vibrací nového objektivu je ekvivalentem použití o tři stupně kratšího času závěrky u běžného objektivu a nabízí tak výjimečnou všestrannost. Vysoce výkonný optický systém objektivu je vybaven jedním optickým členem ze skla ED a jedním asférickým optickým členem optimalizovaným pro použití v digitálních jednookých zrcadlovkách. Tato kombinace konstrukčních prvků umožňuje dosáhnout vysokého rozlišení a kontrastu snímků a současně minimalizovat barevnou vadu. Extrémně kompaktní vestavěný ultrazvukový zaostřovací motor zaručuje tiché, rychlé a efektivní automatické zaostřování. Vylepšené provedení vnějších částí objektivu s povrchem připomínajícím kůži odpovídá svým vzhledem tělům jednookých zrcadlovek Nikon a je tak jejich důstojným doplňkem.

Objektiv

Typ bajonetu Nikon F
Optický zoom 5,8 x
Ohnisková vzdálenost (eqv. 35mm) 27-157
Minimální ohnisková vzdálenost 18 mm
Maximální ohnisková vzdálenost 105 mm
Světelnost objektivu zoom 3,5-5,6
Světelnost objektivu - nejkratší ohnisko (F) 3,5
Světelnost objektivu - nejdelší ohnisko (F) 5,6
Maximální clona (F) 22
Konstrukce objektivu 15 členů / 11 skupin
Stabilizátor optický Ano
Crop faktor 1,5 x
Typ sluneční clony HB-32 (součást balení)
Délka objektivu 89 mm
Počet lamel clony 7
Ultrasonické ostření Ano
Vhodný pro žánr Krajina, Interiéry, Architektura / Interiér, Portréty, Street foto, Produktová fotografie
Rozdělení podle ohniska Univerzální
Vhodný pro formát snímače APS-C

Zaostřování

Minimální zaostřovací vzdálenost 45 cm

Fyzikální specifikace

Hmotnost 420 g

Ostatní

Číslo produktu JAA805DD
Značka Nikon

Filtry

Průměr filtru 67 mm

Zobrazit popis a parametry