Recenze Nikon 200-500mm f/5,6 E ED VR

Luděk Bouška

Luděk Bouška • 07. 09. 2015

Klady a zápory

Klady a zápory

Co se nám líbí?

  • Velmi dobrá kvalita fotek i na otevřenou clonu
  • Rychlé a přesné ostření
  • Kvalitní zpracování
  • Velice účinný stabilizátor obrazu
  • Výborný poměr výkonu a ceny

Co se nám nelíbí

  • Průměr závitu pro filtry je 95 mm

Ukázkové snímky

Ukázkové snímky

Snímky vytvořené s pomocí Nikon 200-500 mm f/5,6 E ED VR od členů naší Galerie

Zobrazit fotky z Nikon 200-500 mm f/5,6 E ED VR v Galerii

Snímky vytvořené s pomocí Nikon 200-500 mm f/5,6 E ED VR

Představení Nikon 200-500 mm f/5,6 E ED VR

Představení Nikon 200-500 mm f/5,6 E ED VR

Objektiv s rozsahem 80-400 mm má Nikon v nabídce už poměrně dlouho, konstruktéři Nikonu poměrně nedávno přišli se zcela novou a kompletně přepracovanou verzí, která má označení Nikon 80-400mm f/4,5-5,6 G AF-S ED VR a je prostě perfektní. Ale je také relativně drahý. Nový přírůstek s označením Nikon 200-500mm f/5,6 E ED VR je znatelně levnější, má delší ohnisko a možná kromě rozměrů jsem z něj byl nadšen asi úplně stejně.

Nejdřív je na řadě asi otázka, pro koho je vlastně takový teleobjektiv určen. Ohnisko 500 mm, to je už opravdu hodně, světelnost f/5,6 zase není žádný zázrak. Takže na focení sportu to úplně to pravé ořechové nebude, i když při dobrém světle bude nejspíš zvládat i to. Předpokladem je samozřejmě zrcadlovka s kvalitním AF systémem, protože ta světelnost může být především za horšího světla limitující. A když použijete ještě konvertor, tak o to víc. Takže na sport si asi vyberete něco jiného. Ale jestli rádi fotíte divoce žijící zvířata, měli byste zbystřit, protože podle mého názoru je přesně pro tyto účely 200-500mm vynikající. Já to vyzkoušel na safari v ZOO ve Dvoře Králové a celý okruh jsem si projel hned dvakrát. Škoda, že se nesmí vystupovat z auta, to bych tam byl asi ještě teď… :) Jeden z postřehů při focení z auta: objektiv je celkem velký a když zazoomujete na 500mm, máte co dělat, abyste uvnitř vozu něco nerozbili. Určitě by se hodil nějaký příruční stativ, protože v krkolomných pozicích, kdy v autě neustále něco překáží, by se vám s nějakou oporou jistě fotilo lépe a nebraly by vás křeče do zad, jak se snažíte najít vhodnou polohu pro focení.

Zpracování objektivu je velmi solidní, tělo je vyrobeno z kvalitního plastu v kombinaci s kovovými součástkami. Zoom jde naprosto plynule v celém rozsahu, což se dá u takového objektivu očekávat. Jde ale relativně ztuha. Neberu to jako nějakou nevýhodu, protože díky tomu aspoň tubus nevyjíždí při sklopení objektivu směrem dolů.

Velmi dobrý dojem jsem měl ale i z toho, jak tento objektiv funguje po nasazení na fotoaparát. Ostření funguje naprosto spolehlivě, rychle a přesně, až mi to přišlo trochu neuvěřitelné vzhledem k tomu, jakou má světelnost.

Pokud jde o optickou stránku, myslím, že se najde skutečně jen málo toho, co bychom mohli hodnotit negativně. Velmi dobře je korigována chromatická aberace, která se vyskytuje jen při extrémních situacích. Kresba je vynikající dokonce i na otevřenou clonu (což jsem popravdě moc nečekal), přičemž nejlepší je kolem f/8. Na f/11 je to jen nepatrně horší a od f/16 se už celkem znatelně projevuje difrakce. I tahle vlastnost naznačuje, že je objektiv vhodný právě pro focení zvířat, kde potřebujete používat raději kratší časy a tedy otevřenou clonu. Na otevřenou clonu jsem pořídil naprostou většinu fotek a skutečně velice mile mě překvapilo, jak dobrých výsledků jsem dosáhl.

Velmi dobře funguje stabilizátor, se kterým se mi povedlo z ruky vyfotit celkem ostrou fotku i na 1/20s (!!!!). Při použití stativu a delšího expozičního času je samozřejmě třeba stabilizátor vypnout. Se stativem jsem ale nefotil, užíval jsem si toho, že mi stabilizátor pomohl i v situacích, kde jsem to od něj už skoro nečekal.

Hodnocení zákazníků (13)

Hodnocení zákazníků (13)

4.8462

Ověřený zákazník
Alexandr Bíbr, 23.04.2021

5

Zatím jen pár fotografování měsíce, mám ho velmi krátce. Později přidám podrobnější hodnocení.

Ověřený zákazník
Pavel Prokeš, 17.04.2020

5

Ověřený zákazník
Tomáš Landa, 15.10.2019

5

Ověřený zákazník
Aleš Kouřil, 05.08.2019

5

Ověřený zákazník
Rostislav Recman, 18.06.2019

5

Ověřený zákazník
Matyáš Slavík, 26.02.2019

5

Ověřený zákazník
Petr Kolb, 21.02.2019

5

Ověřený zákazník
Adam Šťastný, 18.01.2019

4

Objektiv nabízí velmi dobrou ostrost (i v rozích), která se při ohnisku 500 mm trochu zhorší. Zkoušel jsem celkem 3 objektivy (z různých zdrojů). Ostrost byla u všech stejná. U jednoho z nich byla pozorovatelná nepatrná chromatická aberace (při přechodu z bílé na černou) i uprostřed snímku zvláště při nedokonalém zaostření. Při reálném focení s D810 ale nebylo nic rušivého znát a všechny objektivy měly výbornou kresbu. Za danou cenu není co řešit. Doporučuji!

Ověřený zákazník
Aleš Prokeš, 17.01.2019

4

Ověřený zákazník
jan vrrtílek, 28.08.2018

5

Ověřený zákazník
Karel Stastny, 10.04.2018

5

Ověřený zákazník
Robert Javorský, 04.01.2016

5

to sklo mám teprve pár dní a jsem z něj úplně nadšen. Chystám praktickou rcenzi a srovnání s daleko dražším Nikkor 200-400/4 VR2 a Tamron 150-600. Více na mých stránkách a nikonclubu. Jenom v krátkosti, tento objektiv snese VŠECHNY telekonvertory! Ostří a funguje s TC14 a TC17 ! Ten objektiv udělá ostrou fotku na 700mm tak velmi slušně použitelnou i na 850mm !!!! Redukce vibrací je neuvěřitelně funkční, v prodejně Megapixelu jsem fotil na ohnisko 500mm s časem 1/40 bez problémů! Objektiv je vcelku lehký a dobře vyvážený, takže šoulačky přírodou nebo letecký den už nebude utrpení. Tohle sklo se sakra povedlo! Jo a kreslí na plnou díru tj. od f5.6 ....

Ověřený zákazník
Marcel Špeta, 24.10.2015

5

Popis a parametry

Popis a parametry

Výkonný zoom s rozšířeným dosahem. Tento objektiv formátu FX s rozsahem ohniskových vzdáleností 200–500 mm a pevnou světelností f/5,6 představuje novou úroveň všestrannosti v oblasti superteleobjektivů. Objektiv poskytuje spolehlivý výkon bez ohledu na to, jestli fotografujete zvířata v přírodě, ptáky nebo rychlé sporty. Ohniskové vzdálenosti 200–500 mm nabízejí výjimečný dosah. (není kompatibilní s fotoaparáty série D2, série D1, D200, D100, D90, D80, série D70, D3000, D60, D50, série D40, F6)

  • Superteleobjektiv formátu FX se zoomem: nabízí všestranný rozsah ohniskových vzdáleností 200–500 mm (ekvivalent u formátu DX: 300–750 mm). Ideální objektiv pro fotografování zvířat v přírodě, ptáků, letadel a rychlých sportů.
  • Pevná světelnost f/5,6: zaručuje konzistentní čas závěrky a plynulou regulaci hloubky ostrosti v celém rozsahu zoomu.
  • Vysoký optický výkon: tři optické členy ze skel s extrémně nízkým rozptylem světla (ED) zaručují minimální výskyt barevné vady.
  • Systém redukce vibrací (VR): minimalizuje účinky chvění fotoaparátu a umožňuje fotografovat časy závěrky až o 4,5 EV delšími než obvykle.¹ Režim redukce vibrací SPORT poskytuje stabilní obraz v hledáčku při zachycování rychlých pohybů. Režim rovněž umožňuje dosahovat snímacích frekvencí sériového snímání a zpoždění závěrky na obdobné úrovni, jaké lze dosáhnout při vypnuté redukci vibrací. Režim redukce vibrací SPORT je ideální pro fotografování pohyblivých motivů, jako jsou ptáci v letu nebo rychlé sporty.
  • Rychlé automatické zaostřování:ultrazvukový zaostřovací motor (SWM) Nikon umožňuje extrémně rychlé a velmi tiché automatické zaostřování s možností snadné manuální úpravy zaostření.
  • Elektromagnetická clona: zaručuje konzistentnější, přesnější expozice při použití rychlého sériového snímání.
  • Nejkratší zaostřitelná vzdálenost: 2,2 m.
  • Aretace zoomu: udržuje stabilní rozměry objektivu v době, kdy se objektiv nepoužívá.
  • Patice se stativovým závitem: pomáhá stabilizovat objektiv při použití stativu.
  • Automatické zaostřování s telekonvertory: pevná světelnost f/5,6 umožňuje využívat automatické zaostřování i v kombinaci s nasazeným telekonvertorem 1,4× (na fotoaparátech kompatibilních se světelností f/8).
  • Dodávané příslušenství: snímatelná sluneční clona a měkké pouzdro.

Objektiv

Typ bajonetu Nikon F
Optický zoom 2,5 x
Minimální ohnisková vzdálenost 200 mm
Maximální ohnisková vzdálenost 500 mm
Světelnost objektivu - nejkratší ohnisko (F) 5,6
Světelnost objektivu - nejdelší ohnisko (F) 5,6
Maximální clona (F) 32
Stabilizátor optický Ano
Typ sluneční clony HB-71 (součást balení)
Délka objektivu 268 mm
Počet lamel clony 9
Vhodný pro žánr Sport, Zvířata
Rozdělení podle ohniska Teleobjektiv
Vhodný pro formát snímače Full Frame
Typ objektivu Zoom

Zaostřování

Minimální zaostřovací vzdálenost 220 cm

Fyzikální specifikace

Hmotnost 2300 g

Ostatní

Číslo produktu JAA822DA
Značka Nikon

Filtry

Průměr filtru 95 mm

Zobrazit popis a parametry