Recenze Nikon 85mm f/1,8 AF-S G

Klady a zápory

Klady a zápory

Co se nám líbí?

  • Vynikající světelnost od f/1,8
  • Velmi kvalitní zpracování
  • Vlastní motorek pro pohon AF
  • Formát FX/DX
  • Ostrá kresba
  • Minimální zkreslení
  • Utěsněný bajonet proti prachu a vlhkosti
  • Poměr cena / výkon

Co se nám nelíbí

  • Nemá stabilizátor (jako většina portrétních objektivů)

Ukázkové snímky

Ukázkové snímky

Snímky vytvořené s pomocí Nikon 85 mm f/1,8 AF-S G od členů naší Galerie

Zobrazit fotky z Nikon 85 mm f/1,8 AF-S G v Galerii

Snímky vytvořené s pomocí Nikon 85 mm f/1,8 AF-S G

Představení Nikon 85 mm f/1,8 AF-S G

Představení Nikon 85 mm f/1,8 AF-S G

Společnost Nikon se před časem pustila do renovace svých nejpopulárnějších objektivů a tak se podle očekávání dostala na řadu i pevná pětaosmdesátka se světelností f/1,8. Starší Déčková verze, ještě disponovala clonovým kroužkem, ale měla jeden zásadní nedostatek. Chyběl jí motorek pro pohon automatického ostření. Na starších zrcadlovkách a fotoaparátech nižší třídy, které nejsou vybaveny vlastním motorkem, tudíž nefungoval autofokus. U nového objektivu Nikon AF-S 85mm f/1.8 G je tento problém samozřejmě vyřešen a ostření funguje na všech standardních digitálních zrcadlovkách s bajonetem Nikon.

Objektiv lze navíc použít jak na fotoaparátech se snímačem APS-C, tak na zrcadlovkách se snímačem o velikosti kinofilmového pole tzv. Full Frame.
Díky již zmiňované světelnosti a ohnisku 85mm se tento objektiv skvěle hodí na fotografování portrétů. Nízká clona umožňuje práci i ve špatných světelných podmínkách a fotograf navíc může velmi dobře kontrolovat hloubku ostrosti. U delšího ohniska také nedochází k tzv. sférickému zkreslení a portréty si zachovávají přirozené proporce bez jakýchkoliv deformací. Gumové těsnění kovového bajonetu zaručuje velmi bezpečné spojení s přístrojem, který je tak chráněn proti prachu a vlhkosti i na tom nejcitlivějším místě.

Balení obsahuje také dvě velmi praktické pomůcky, kterými je sluneční clona a semišový transportní sáček pro bezpečné uložení objektivu.

Osobně myslím, že by tento objektiv s vynikajícím poměrem cena / výkon neměl chybět v brašně žádného fotografa, který se chce věnovat fotografování portrétů, nebo reportáží na středně velkou vzdálenost.

 

 

 

 

Hodnocení zákazníků (18)

Hodnocení zákazníků (18)

4.7222

Ověřený zákazník
Jiří Vaníček, 04.05.2021

5

Velmi kvalitní portrétní objektiv za rozumnou cenu. Krásně ostrý a velmi pěkný bokeh. Naprostá spokojenost. Vhodný jak pro amatéry, tak i pro lepší fotografy

Ověřený zákazník
Radek Šikulaj, 28.04.2021

5

skvely objektiv za rozumnou cenu, rychle dodani. Doporucuji.

Ověřený zákazník
zdenek bittner, 15.01.2021

5

Při použití na DX těle se značně projevuje chromatická aberace. Jinak je objektiv bez problému. Objektiv nemá krom ostřícího kroužku žádné ,,vnější,, pohyblivé části.

Ověřený zákazník
Daniel Žáček, 07.08.2020

4

Skvělý Nikon objektiv. Krásná kresba a bokeh, skvělá světelnost, vypadá bytelně.

Ověřený zákazník
Tereza Vlčková, 08.09.2019

5

Ověřený zákazník
Aleš Kouřil, 30.07.2019

5

Ověřený zákazník
Ivan Vávrik, 13.07.2019

5

naprostá spokojenost!

Ověřený zákazník
Michaela Tökölyová, 10.07.2019

5

Ověřený zákazník
Stefan Paralic, 23.09.2018

3

Super objektiv, akorát na 1.8 trochu bláto.

Ověřený zákazník
Martin Sázavský, 11.09.2018

5

Ověřený zákazník
Jana Tomíčková, 08.05.2018

5

Vynikající obrazová kvalita. Cena ...bohužel vysoká.

Ověřený zákazník
Martin Pelant, 13.05.2016

4

Ověřený zákazník
Petr Coubal, 25.03.2016

5

Ověřený zákazník
Tomáš Michl, 20.12.2015

5

ostré sklo, ale rychlost ostření by mohla být krapet vyšší

Ověřený zákazník
Marcel Špeta, 20.10.2015

4

Perfektni kresba,rychle ostreni, za relativne malo penez hodne muziky

Ověřený zákazník
Petra Veverková, 14.08.2015

5

Ověřený zákazník
Michal Habrcetl, 09.08.2014

5

Opravdu skvělý objektiv

Ověřený zákazník
Vladimír Soukup, 07.07.2014

5

Popis a parametry

Popis a parametry

Kompaktní portrétní objektiv střední třídy Nikon 85mm s dobrou světelností f/1,8 je určen pro digitální zrcadlovky Nikon formátu FX (FULL FRAME). Lze ho ale použít i na přístrojích s menším snímačem DX (APS-C). Na těch se ohnisko přepočítává na 127.5mm. Objektiv je vybaven vlastním pohonem AF, velmi rychlým a tichým SWM systémem, takže podporuje automatické ostřen i na nižších řadách digitálních zrcadlovek. Velmi dobrá světelnost umožňuje pracovat i v extrémně špatných světelných podmínkách a malá clona navíc fotografovi zaručuje perfektní kontrolu nad hloubkou ostrosti.

Střední teleobjektiv formátu FX s ohniskovou vzdáleností 85 mm (127,5 mm při použití na jednookých zrcadlovkách Nikon formátu DX).

Vysoká světelnost f/1,8: umožňuje dosažení překrásné reprodukce neostrých míst obrazu, zaručuje získání ostřejších snímků za nízké hladiny osvětlení a nabízí jasnější obraz v hledáčku.

Vynikající optický výkon.

Plná kompatibilita s digitálními jednookými zrcadlovkami pro začátečníky, které nejsou vybavené vestavěným zaostřovacím motorem.

Ultrazvukový zaostřovací motor (SWM) pro tiché a přesné automatické zaostřování.

Dva zaostřovací režimy: M/A (automatické zaostřování s prioritou manuálního zaostření) a M (manuální zaostřování).

Kompaktní a lehká konstrukce.

Upevňovací bajonet s gumovým těsněním proti klimatickým vlivům.

Objektiv

Typ bajonetu Nikon F
Minimální ohnisková vzdálenost 85 mm
Maximální ohnisková vzdálenost 85 mm
Světelnost pevného objektivu 1,8
Maximální clona (F) 16
Konstrukce objektivu 9 členů / 9 skupin
Stabilizátor optický Ne
Crop faktor 1 x
Typ sluneční clony HB-62 (součást balení)
Délka objektivu 73 mm
Počet lamel clony 7
Vhodný pro žánr Portréty, Reportáže, Móda, Street foto, Koncerty
Rozdělení podle ohniska Teleobjektiv
Vhodný pro formát snímače Full Frame
Typ objektivu Pevné ohnisko

Zaostřování

Minimální zaostřovací vzdálenost 80 cm

Fyzikální specifikace

Hmotnost 350 g

Ostatní

Číslo produktu JAA341DA
Značka Nikon

Filtry

Průměr filtru 67 mm

Zobrazit popis a parametry