Recenze Nikon Coolpix P610

Klady a zápory

Klady a zápory

Co se nám líbí?

  • NFC a Wi-Fi
  • 60x zoom
  • BSI snímač
  • kvalitní optická stabilizace

Co se nám nelíbí

  • nízké rozlišení hledáčku

Ukázkové snímky

Ukázkové snímky

Snímky vytvořené s pomocí Nikon Coolpix P610 + originální pouzdro CS-P08 zdarma! od členů naší Galerie

Zobrazit fotky z Nikon Coolpix P610 + originální pouzdro CS-P08 zdarma! v Galerii

Snímky vytvořené s pomocí Nikon Coolpix P610 + originální pouzdro CS-P08 zdarma!

Ukázková videa

Ukázková videa

Představení Nikon Coolpix P610 + originální pouzdro CS-P08 zdarma!

Představení Nikon Coolpix P610 + originální pouzdro CS-P08 zdarma!

Opět to vypadá, že s vydáním nového aparátu je na trhu přístroj, který je blíže vysněným parametrům uživatelů. Nikon Coolpix P610 má snad všechno, co náročný uživatel může u kompaktního fotoaparátu hledat. Ale nepředbíhejme, nejdříve se pojďme podívat pod kapotu tohoto nabitého zařízení. Nikon do svého nového ultrazoomu vložil opět CMOS snímač architektury BSI, tedy úpravy, kde vodiče nepřekážejí světlocitlivým buňkám, a přenos světla je tak mnohem lepší oproti architektuře bez této úpravy. V praxi se tato modifikace projevuje sníženým šumem a vyšší dostupnou citlivostí. Senzor má rozlišení 16 MPX, více než dostatečné pro formáty tisknutelné z kompaktních přístrojů a dost vysoké na to, aby případný šum byl dost jemný a co nejméně znatelný. Senzor je osazen objektivem s obrovským rozsahem 24-1440mm což odpovídá 60x zoomu. Minimální clona se pohybuje mezi F3,3 a F6,5, tedy více než dostatená pro veškeré fotografické podmínky. Posledními důležitými parametry odvislými přímo od fotografování je možnost nastavit ISO až do hodnoty 6400 a rychlost závěrky až na 1/4000s, to zajišťuje dostatečnou pružnost jak pro fotografování špatně osvětlených, tak také rychlých scén. Objektiv je navíc osazen stabilizátorem obrazu schopným výrazně pomoci při fotografování na dlouhých ohniscích a také při pořizování snímků na dlouhých časech závěrky. Výrazně se zlepšila také ergonomie přístroje. Potěšilo mě umístění zoomového tlačítka nejen u spouště, ale i ze strany objektivu, což umožňuje jistější držení a snazší a stabilnější zoomování i při videozáznamu z ruky, ten je možné pořizovat ve FullHD rozlišení. Třešničkou na dortu je pak implementace Wi-Fi a NFC konektivity. Fotoaparát je tak možné propojit s mobilním telefonem a přes něj jej ovládat, nebo prohlížet a sdílet pořízené fotografie. NFC pak zajišťuje rychlé připojení, při kterém odpadá složité přihlašování a zadávání hesel pro Wi-Fi.

Mezi fotoaparáty své třídy se tedy Coolpix P610 rozhodně neztratí a patří mezi nimi jednoznačně mezi nejvýkonnější jak rozsahem objektivu, tak také celkovou vybaveností.

Megapixel videorecenze Nikon Coolpix P610 + originální pouzdro CS-P08 zdarma!

Megapixel videorecenze Nikon Coolpix P610 + originální pouzdro CS-P08 zdarma!

Hodnocení zákazníků (9)

Hodnocení zákazníků (9)

4.3333

Ověřený zákazník
Jiri Kukla, 04.02.2016

4

Po Lumix TZ1 to je obrovský skok. Manuál jsem četl už 2x a už v něm opět listuji. Spousta nastavení, která je třeba vyzkoušet. Mám se co učit. Na mé malé ruce se příjemně drží. Displej krásně čitelný a ostrý. Hledáček jsem ke svému oku zatím nedoladil. Některá tlačítka lehce drnčí, to mi nevadí. Ještě jsem si nezvykl na ovládání zoomu na boku objektivu. Kvalitu nedokážu odborně posoudit. Mně se líbí.

Ověřený zákazník
Marek Havlíček, 29.01.2016

5

Fotoaparát mě zklamal provedením, použitý plast těla mi nepřišel příjemný do ruky, některá tlačítka a ovládací prvky měly podivné vůle, ... Ani jsem P610 nezapnul, hned ji vrátil a zakoupil FZ200, který mi zpracováním i ergonomií připadá výrazně lepší. Tím P610 neodsuzuji, jen důrazně doporučuji si jí před zakoupením vzít do ruky v showroomu.

Ověřený zákazník
Jan Špatný, 27.08.2015

3

Fotoaparát mě zklamal. Zejména fotografie v interiéru. Makro režim špatně zaostřuje. Čekala jsem víc. Ultrazoom je ale skvělý a dají se pořídit solidní fotografie i bez stativu. Video také kvalitní, ale ultrazoom u něj nejde využít - fotoaparát přiblíží jen malou část. Také mi chybí sekvenční snímání. Myslím, že bych ho dále nedoporučila.

Ověřený zákazník
Pavlína Lehká, 02.07.2015

3

Ověřený zákazník
Martin Starý, 12.06.2015

5

Jako amatér jsem nad míru spokojen. Možnosti které foťák nabízí jsou opravdu dostačující,kvalitní stabilizace dokáže ostré fotky i na 60x zoom v ruce. Makro lze fotit do doby dokud na předmět svítí světlo (možnost vzdalenosti je tak, že se objektiv opira i o předmět focení) tudíž dokonalé Makro....Komunikace přes wifi skvělá a gps s POI užitečná věc.manuální ostření trochu bohužel složitější...

Ověřený zákazník
Lukáš Klepač, 29.05.2015

4

Ověřený zákazník
Daniel Maděra, 07.05.2015

5

Ověřený zákazník
Ales Hoferek, 12.04.2015

5

Ověřený zákazník
Ivana Bazalová, 09.04.2015

5

Popis a parametry

Popis a parametry

Nikon Coolpix P610 je univerzální výkonný ultrazoomový fotoaparát vybavený 16Mpx CMOS snímačem o velikosti 1/2,3", kvalitní stabilizovaný VR objektiv s 60x optickým zoomem. Nikon P610 má vestavěný Wi-Fi modul s podporou NFC technologie a GPS modul pro přesné určení polohy, kde byla fotografie pořízena. Dále disponuje 3" LCD displejem a elektronickým hledáčkem. Nikon Coolpix P610 zvládne pořizovat snímky rychlostí až 7 sn./s. a FullHD stereofonní video 60 sn./s.

Objektiv NIKKOR s 60× optickým zoomem

Výkonný objektiv s optickými skly Super ED a 60násobným optickým zoomem, který lze pomocí funkce Dynamic Fine Zoom¹ rozšířit až na 120násobný, pokrývá extrémní rozsah ohniskových vzdáleností od širokoúhlého objektivu 24 mm až po superteleobjektiv 1 440 mm.

Objektiv NIKKOR s 60× optickým zoomem

Optická redukce vibrací s dvojí detekcí (VR)

Vylepšený algoritmus redukce vibrací potlačuje účinky chvění fotoaparátu pro získání brilantnějších snímků a zaručuje spolehlivé fotografování z ruky teleobjektivem a plynulé videosekvence.

Optická redukce vibrací s dvojí detekcí (VR)

Vestavěné připojení Wi-Fi a podpora NFC

Své snímky z oslav nebo cest můžete ihned sdílet – bez ohledu na to, kde se nacházíte – jednoduchým dotykem tlačítka Wi-Fi² nebo prostřednictvím technologie NFC³, u které stačí jen klepnout fotoaparátem do chytrého zařízení³.

Vestavěné připojení Wi-Fi a podpora NFC

Vestavěné zařízení GPS/GLONASS/QZSS

Vestavěné zařízení GPS/GLONASS/QZSS

Díky mezinárodním systémům satelitní navigace GPS/GLONASS/QZSS, které rychle produkují údaje o zeměpisné poloze pořízení snímků, můžete sledovat vykonanou cestu prostřednictvím svých snímků.

Obrazový snímač CMOS s 16 miliony pixelů a technologií přímého osvětlení fotodiod

Obrazový snímač CMOS s 16 miliony pixelů a technologií přímého osvětlení fotodiod

Obrazový snímač umožňuje snadno dosáhnout ostrých a brilantních snímků i za nízké hladiny osvětlení. Vysoce citlivý obrazový snímač nabízí špičkový výkon a ostré snímky s nízkou úrovní šumu.

Full HD videosekvence

Full HD videosekvence

Fotoaparát umožňuje pořizovat perfektně plynulé Full HD videosekvence (1 080/60p) s kvalitním zvukem, který zajišťuje mikrofon s proměnnou směrovou charakteristikou kopírující nastavení zoomu objektivu. Na záznam videosekvencí lze přepnout stisknutím samostatného tlačítka.

Velký výklopný a otočný monitor LCD:Výklopný a otočný 7,5cm/3˝ monitor s 921 000 pixely a vysokým rozlišením vám umožní zkoumat tvůrčí úhly pohledu a snadno pořizovat autoportréty. Regulace jasu a technologie Clear Color Display zaručují optimální viditelnost obrazu i na přímém slunečním světle.

Propracovaná rychlá odezva: Díky rychlejšímu spouštění fotoaparátu, rychlejšímu automatickému zaostřování a zkrácenému zpoždění závěrky zachytíte více rozhodujících okamžiků při fotografování sportovních akcí nebo přírody.

Časosběrné snímání: Tvorba působivých časosběrných videosekvencí je ještě snazší než doposud. Stačí jen vybrat odpovídající motivový program a ze statických snímků pořízených s pomocí časového spínače se vytvoří 10 sekund dlouhé časosběrné videosekvence.

Zoom pro mikrofon: Zoom pro mikrofon, který mění směrovou charakteristiku mikrofonu v souladu se zoomováním objektivu, umožňuje zachycovat vysoce kvalitní směrový zvuk společně s Full HD videosekvencemi.

Široký pozorovací úhel: Široký pozorovací úhel monitoru zaručuje komfortní fotografování, snadnou tvorbu kompozice snímků a videosekvencí a větší možnosti při hledání tvůrčích úhlů pohledu. Můžete například fotografovat z nadhledu nad skupinou osob při zachycování libovolné události nebo z podhledu ve výši očí dítěte či domácího zvířete.

Režim Makro: Režim Makro zaručuje nepřekonatelné makrosnímky ze vzdálenosti již 1 cm – ideální pro fotografování přírody.

Volič expozičních režimů: Volič expozičních režimů poskytuje snadný přístup ke klíčovým nastavením, jako jsou manuální expoziční režimy (P/S/A/M), a nachází se pro snadné ovládání jednou rukou na horní straně fotoaparátu.

Přizpůsobitelné funkční tlačítko (Fn):Přizpůsobte si fotoaparát vlastnímu fotografickému stylu pomocí tlačítka Fn, kterému lze přiřadit často používané funkce. Následně budete moci měnit požadované nastavení jedním stisknutím.

Jednoduché panoráma 360 °/180 °: Tento režim slouží k zachycení působivých scenérií na dynamických panoramatických snímcích jednoduchým vodorovným nebo svislým panorámováním fotoaparátem.

Předvolby COOLPIX Picture Control:Systém Picture Control umožňuje snadno přizpůsobit výsledný vzhled snímků pomocí předvoleb, jako je Standardní pro získání vyvážených snímků, Neutrální pro získání přirozeně působících snímků, Živý pro získání sytě zbarvených snímků, Monochromatický pro získání černobílých nebo sépiových snímků a Vlastní pro uživatelské nastavení dvou parametrů, jako je například kontrast nebo sytost barev.

Tlačítko zoomu se skokovým vrácením:Pokud fotografujete dlouhou ohniskovou vzdáleností objektivu a fotografovaný objekt se dočasně pohne mimo záběr, můžete jej snadno znovu zaměřit stisknutím tlačítka vedle ovladače zoomu, které skokově nastaví širokoúhlou ohniskovou vzdálenost.

Pokročilé funkce pro videosekvence:Během záznamu videosekvencí lze pořizovat statické snímky a získané videosekvence lze přímo ve fotoaparátu upravovat včetně vymazání nepotřebných částí stopáže. Pro získání videosekvencí s menší úrovní šumu je zejména u záznamů ve slabě osvětlených prostředích prováděna redukce šumu.

Boční ovladač zoomu: Boční ovladač zoomu umožňuje ovládat zoom levou rukou, aby se zamezilo chvění fotoaparátu a uchovala vysoká stabilita obrazu. Výsledkem jsou plynulé videosekvence a ostré a brilantní snímky.

Optimalizovaný zoom s extrémním teleobjektivem: Díky vynikající kvalitě objektivu NIKKOR s optickými skly Super ED – stejnými jako u výměnných objektivů pro digitální jednooké zrcadlovky – máte zaručenu výjimečně vysokou kvalitu obrazu. Kvalitní optická konstrukce objektivu se vyznačuje potlačenou barevnou vadou, aniž by došlo k nárůstu rozměrů tubusu objektivu.

Vestavěný elektronický hledáček: Díky snímači pohledu do hledáčku, který automaticky přepíná z monitoru na elektronický hledáček v okamžiku přiblížení oka k hledáčku, lze snadno měnit styl fotografování.

Rychlé nabíjení baterie: Nabíječka s mikrokonektorem USB ještě více urychluje nabíjení fotoaparátu – a navíc můžete i během nabíjení pokračovat ve fotografování.

Zaostřování s vyhledáním hlavního objektu: Můžete se plně soustředit na kompozici obrazu, zatímco zaostřování s vyhledáním hlavního objektu rychle a přesně rozpozná objekt a automaticky na něj zaostří.

Automatická volba motivových programů: Šetřete si svou energii na nalezení jedinečných úhlů pohledu, automatická volba motivových programů mezitím vyhodnotí fotografovaný motiv a okolní scénu a poté automaticky optimalizuje nastavení podle snímacích podmínek.

Režim Měsíc a režim Sledování ptáků: Při použití automatické volby motivových programů snadno pořídíte vynikající snímky měsíce nebo ptáků, stačí jen umístit tyto obtížně fotografovatelné objekty ve vaší kompozici.

19 motivových programů: Ponechte na fotoaparátu, aby zvolil nejvhodnější nastavení všech parametrů podle vaší snímací situace. Vyberte motivový program nejlépe odpovídající fotografovanému objektu a podmínkám a fotoaparát provede automatickou optimalizaci potřebných nastavení.

EXPEED C2: Rychlý a výkonný systém zpracování obrazu Nikon nabízí okamžitou odezvu a vysokou citlivost ISO pro snímky s výjimečnou kvalitou obrazu.

NIKON IMAGE SPACE: Cloudová služba NIKON IMAGE SPACE pro ukládání a sdílení snímků nabízí všem uživatelům výrobků Nikon zdarma 20 GB úložného prostoru online. Další informace získáte na adrese www.nikonimagespace.com.

Typ fotoaparátu

Podle použití Ultrazoom

Obrazový snímač

Formát snímače 1/2,3
Rozlišení 16 Mpx
Rozlišení fotografií 4608x3456
Obrazový snímač CMOS
Poměr stran snímku 16:9, 1:1, 3:2, 4:3
Poměr stran snímače 4:3
Velikost snímače (mm) 6,17 x 4,55

Objektiv

Optický zoom 60 x
Digitální zoom 2
Minimální ohnisková vzdálenost 24 mm
Maximální ohnisková vzdálenost 1440 mm
Světelnost objektivu - nejkratší ohnisko (F) 3,3
Světelnost objektivu - nejdelší ohnisko (F) 6,5
Typ stabilizátoru Optický
Stabilizátor optický Ano

Zaostřování

Minimální zaostřovací vzdálenost 50 cm
Makro od 1 cm
Pomocné světlo AF Ano
Manuální ostření Ano

Nastavení expozice

Způsob měření expozice Zónové, Středové, Bodové
Korekce expozice ± 2 EV po 1/3 EV
ISO - minimální citlivost 100
ISO - maximální citlivost 6400

Závěrka

Nejdelší expoziční čas 15
Nejkratší expoziční čas 1/4000

Fotografování

Expoziční režimy Auto, P, A (Av), M, S (Tv)
Histogram Ne
Scénické režimy 19 motivových režimů
3D režim Ne

Vyvážení bílé

Vyvážení bílé barvy Automatické / přednastavené hodnoty / ruční kalibrace

Hledáček

Typ hledáčku Elektronický
Rozlišení hledáčku 921000
Dioptrická korekce -3 až +1
Velikost hledáčku 0,5 "

LCD

Velikost displeje 3 "
Rozlišení displeje 921000
Živý náhled (Live View) Ano
Výklopný displej Ano

Blesk

Dosah vestavěného blesku 7,5 m
Možnost připojení externího blesku Ne

Záznam

Typ paměťového media SD / SDHC / SDXC (UHS-I)
Formáty souborů JPEG, MPEG-4
Rozlišení videa Full HD (1920×1080)
Audiozáznam Ano
Časosběrné snímání Ano
Zoom při videu Ano
Integrovaný GPS Ano
Video formát MPEG-4, AVC/H.264
Stereo zvuk Ano

Obecné

České menu Ano

Rozhraní a napájení

Dálková spoušť Ne
Wi-Fi Ano
Výdrž baterie (sn.) 330 snímků
Nabíječka a akumulátor v ceně Ano
Rozhraní USB, HDMI
Typ akumulátoru EN-EL23
Způsoby napájení Akumulátor

Fyzikální specifikace

Rozměry v mm 125 x 85 x 107
Hmotnost 565 g
Barva černá, červená
Vodotěsnost Ne

Ostatní

Číslo produktu VNA760K001
Příslušenství v balení baterie, nabíjecí adaptér, popruh, krytka objektivu, USB kabel
Ocenění TIPA 2015
Značka Nikon

Zobrazit popis a parametry