Recenze Nikon D5200 tělo

Zpět na detail

Luděk Bouška

Recenzoval:
Luděk Bouška Další recenze

Hodnocení
Megapixelu:
84 %

Hodnoceni
zakazniků:
4 z 5

Nahoru

Klady a zápory

Co se nám líbí?

  • rozlišení 24 Mpx
  • velmi dobrá kvalita i při slabém světle
  • přesné měření expozice
  • 39 ostřících bodů
  • Full HD video se stereo zvukem
  • výklopný displej s vysokým rozlišením
  • nová grafika displeje
  • sériové snímání 5 sn/s
  • HDR režim
  • možnost připojení WiFi adaptéru

Co se nám nelíbí

  • díky rozlišení vysoké nároky na kvalitu objektivů
  • nemá vysokorychlostní synchronizaci s bleskem

Nahoru

Získaná ocenenění Nikon D5200 těloCo to je?

  • DP Review - Silver award

    DP Review - Silver award

    DPReview gold/silver je prestižní ocenění udělované v rámci hodnocení recenzovaných produktů serverem DPreview.com, který je mezinárodně uznávaným zdrojem testů a informací nejen o fotografickém vybavení.

Nahoru

Snímky zachycené s pomocí Nikon D5200 tělo

Nahoru

Ukázkové video z Nikon D5200 tělo

Nahoru

Představení Nikon D5200 tělo

Nová digitální zrcadlovka Nikon D5200 je řazena do kategorie fotoaparátů pro náročnější amatéry. To potvrzují nejen funkce, ale i samotná konstrukce přístroje. Obrazová kvalita ale nadchne i mnohlem náročnější fotografy. D5200 se oproti svému předchůdci D5100 pyšní snímačem s vysokým rozlišením 24 Mpx, ostřícím systémem s 39 zaostřovacími body a velice kvalitním expozimetrem s 2016 px. Pokud jsou vám poslední dva údaje povědomé, nemýlíte se. Stejný AF senzor i expozimetr má totiž o třídu vyšší model Nikon D7000.

Hlavní rozdíly modelů D5200 a D5100:

  NIkon D5200 Nikon D5100
rozlišení 24 Mpx 16 Mpx
rozsah citlivostí ISO 100-25600 100-25600
počet AF bodů 39 11
expozimetr RGB 2016 px RGB 420 px
rychlost sériového snímání 5 sn/s 4 sn/s
video Full HD, stereo zvuk Full HD
procesor Expeed 3 Expeed 2

Obrazová kvalita

Za kvalitu fotek je zodpovědný především snímač, ale samozřejmě i obrazový procesor. Snímač má rozlišení 24 Mpx a velmi podobný už známe z nižšího modelu Nikon D3200. Oba snímače jsou sice podobné, ale nikoliv totožné. To je asi jeden z důvodů, proč není totožná ani kvalita fotek, nicméně musím dodat, že rozdíl je skutečně malý.

Jaké můžete očekávat výsledky, o tom se nejlépe přesvědčíte na ukázkových snímcích. Upřímně musím uznat, že jsem byl mile překvapen, hlavně při nastavení vyšších citlovostí jsem čekal daleko horší výsledky. Citlivost ISO 6400 jsem původně chtěl jen vyzkoušet "z nutnosti", ale jak můžete vidět na fotkách z hokeje, pro podobné reportážní účely je to myslím bez problémů použitelné. Přirozeně, že při zvětšení 1:1 na snímcích šum najdete, ale je třeba brát v úvahu to, jak velký detail vlastně prohlížíte. Přece jen těch 24 Mpx umožňuje skutečně velké výřezy.

Při nízkých citlivostech je kvalita fotek vynikající, těžko něco vytknout. Hodně se mi líbil dynamický rozsah, který hodně podporuje i funkce Active D-lighting. Dokonce máte k dispozici i režim HDR, takže zachycení scén se skutečně velkým rozsahem jasů, je úplně bez problémů.

Jediné, na co je třeba si dát pozor, je výběr vhodného objektivu. U těch méně kvalitních totiž moc nepotěší horší ostrost při velkém zvětšení. Snímače s menším rozlišením totiž nejsou na kvalitu objektivů tak "háklivé", takže si třeba zrovna trochu horší ostrosti vlastně vůbec nemůžete všimnout, protože ji takový snímač není schopen odhalit.

Konstrukce a zpracování

Zpracování je prakticky totožné s D5100 a skoro bych řekl, že na první pohled od sebe oba modely téměř nepoznáme. Tělo je také vyrobeno z tvrzeného plastu a působí solidním dojmem. Daní za relativně nižší cenu přístroje je třeba hledáček, který je v porovnání s konkurenty sice srovnatelný, ale jeho zrcadlová konstrukce nesnese srovnání s hledáčky s pentagonálním hranolem z optického skla. Takový má třeba Nikon D7000 nebo Canon 60D a je v něm prostě lépe vidět, je větší a jasnější.

Hledáček u D5200 zobrazuje cca 95% obrazového pole a uvidíte v něm všechny důležité údaje potřebné při focení. Uvidíme v něm také celkem 39 zaostřovacích bodů, z nichž prostředních 9 je křížových.

Mnozí fotografové jistě ocení, že má také senzory na bezdrátové dálkové ovládání, ale i možnost připojení Wifi modulu WU-1a. Díky němu je možno sdílet fotky na tablet nebo chytrý telefon, ale jeho prostřednictvím můžeme přístroj také dálkově ovládat.

Ovládání

Ovládací prvky i logika nastavování jednotlivých funkcí je také shodná s D5100. Došlo jen k minimálním změnám a ty se týkají především nového a podle mého názoru trochu názornějšího designu zadního displeje.

Funkční výbava

Výbava nejrůznějšími funkcemi je bohatá, jak se u této kategorie fotoaparátů dá očekávat. Kreativní amatérský fotograf využije kromě scénických režimů i nejrůznější fotografické efekty, které je ale možno aplikovat i na videosekvence. To je vynikající, protože úpravy videa v počítači nejsou zase tak jednoduché.

Funkce D-Movie zaznamenává Full HD videosekvence s frekvencí 60, 50, 30, 25, 24 snímků za sekundu. Maximální doba záznamu je obvyklých cca 30 minut. Výhodou oproti konkurentům je vestavěný stereo mikrofon a samozřejmě i možnost připojení externího mikrofonu.

HDR, tedy fotografování snímků s vysokým dynamickým rozsahem jsem ocenil už u D5100 a osobně ho využívám velice často, pokud je v záběru příliš kontrastní scéna. Přístroj při každém stisknutí tlačítka spouště pořídí dva snímky, z nichž vytvoří jediný snímek s extrémně velkým dynamickým rozsahem, nízkou úrovní šumu a bohatou barevnou gradací. Funguje to skvěle, ale pro dosažení nejlepší kvality doporučuji použít stativ. Pokud tuto funkci kombinujete ještě s Active D-lighting (automaticky zachovává detaily ve stínech a světlech), výsledky jsou fantastické.

Nahoru

Megapixel videorecenze Nikon D5200 tělo

Nahoru

Hodnocení zákazníků

  • S Nikonem D5200 tělo, nemám žádné zkušenosti, kupoval jsem ho pro syna, sám používám D 7000.

    Ověřený zákazník
    Miroslav Mikula, 21.05.2016
    3 z 5

  • Ověřený zákazník
    Radek Nejezchleb, 19.05.2016
    4 z 5

  • Ověřený zákazník
    Josef Bauer, 29.11.2015
    4 z 5

  • Ověřený zákazník
    Nikol Chyťová, 27.05.2015
    5 z 5

  • Výborné vlastnosti v poměru cena/výkon. Jsem velice spokojen :)

    Ověřený zákazník
    Daniel Vrba, 08.08.2014
    5 z 5

  • Ověřený zákazník
    Pavel Markvart, 28.06.2014
    4 z 5

  • Ověřený zákazník
    Petr Bočan, 17.04.2014
    5 z 5

  • S ohledem na to, že mám D-5100 ve všemi možnými doplňky, t. zn. 4 skla až po elektron. odpal - znám tento přístroj dokonale. A teď k otázce -co k Nikon D-5200. No proto jsem si koupil tělo, protože si dovedu představit co dělá podst. větší rozlišení na téměř 25 Mpi a snímač prakticky z D 7000 s 39 ostřícími body a výkonem 2048 Mpi, možná to neříkám správně v jednotkách - jsem doživotní -hobík-foťák, je to přístroj za všechny peníze!!! To myslím vážně, tím spíše, že moje hlavní disciplína je makrofoto příroda a technika a tudíž ořezy a příp. procentní zvětšování je přehnaně řečeno NEÚNAVNÉ k čitelnosti finálního fota. Částečně jsem ovlivněm dalším přístrojem Sony SLT-A77/VQ s kitsklem Sony 16-50 což je velice kvalit. sklo tomu odpovíd. ceny a parametry jsou tedy ty zákl. na téměř stejné úrovni. Tím ovšem nemohu zhazovat extrémní kvalitu této Alphy 77, která byla až do vydání Alphy 99 vlajk. lodí SONY. Prostě závěr: mohu všem a to říkám zcela neovlivněn alkoholem na prahu posledního dne roku 2012, že koupí tohoto přístroje absolutně neprohloupí zájemce a má-li peníze ať nakoupí př. po dohodě s panem Bouškou, což je vynikající machr na obor sklo - myslím objektivy a technika focení, neznám lepšího odborníka - ten vždy poradí a dobře, neví-li si rady hobík jako i třeba já jak se rozhodnout, no prostě nemám vzdělání tohoto oboru, jsem strojař se specializací svařování. Přeji všem pracovníkům -Brněnského Megapixelu- hodně zdraví, spokojenosti a hodně "práce" v obchodě na prahu roku 2013 a kolegům FOŤÁKŮM DOBRÉ SVĚTLO. Váš dlouholetý klient jbrulda

    Ověřený zákazník
    Jiří Brulík, 31.12.2012
    5 z 5

Nahoru

Porovnání obrazové kvality

Jak používat nástroj pro porovnání obrazové kvality?

V náhledech pod hlavní fotografií si můžete vybrat z modelů fotoaparátů, ke kterým máme srovnávací fotografie dostupné. Vzájemně porovnat můžete až 4 fotoaparáty. Posouváním levého horního náhledu si pak volíte výřez v rámci fotografie, na kterém lze srovnat kvalitu vyfoceného objektu. Tento výřez si můžete posouvat taktéž přesouváním obdélníkového výřezu v rámci velké fotografie.

  • Nikon D5200 tělo

    Stáhnout fotku:

Nahoru

Parametry

Typ fotoaparátu
Typ fotoaparátu: Digitální zrcadlovka (DSLR)
Podle použití: Pokročilý
 
Obrazový snímač
Formát snímače: APS-C
Rozlišení: 24,1 Mpx
Typ snímače: CMOS
Rozlišení fotografií: 2992x2000, 4494x3000, 6000x4000
Poměr stran snímku: 3:2
Automatické čištění snímače: Ano
Poměr stran snímače: 3:2
Stabilizátor snímače: Ne
Velikost snímače (mm): 23,6 x15,7
 
Obrazový procesor
Typ obrazového procesoru: EXPEED 3
 
Objektiv
Crop faktor: 1,5 x
Typ bajonetu: Nikon F
 
Zaostřování
Pomocné světlo AF: Ano
 
Nastavení expozice
Způsob měření expozice: Bodové, Středové, Zónové
Korekce expozice: ± 5 EV po 1/3 EV
Blokování AE: Ano
ISO - minimální citlivost: 100
ISO - maximální citlivost: 25600
 
Závěrka
Typ závěrky: Mechanická závěrka
Minimální životnost závěrky: 100000 cyklů
Nejdelší expoziční čas: 30
Nejkratší expoziční čas: 1/4000
Bulb: Ano
 
Fotografování
Expoziční režimy: A (Av), Auto, M, P, S (Tv)
Histogram: Ano
Rychlost sériového snímání: 5 sn./s
Prodleva samospouště: 10, 2
3D režim: Ne
HDR: Ano
 
Hledáček
Typ hledáčku: Optický
Pokrytí hledáčku: 95 %
Dioptrická korekce: -1,7 až +0,7
Zvětšení hledáčku: 0,78 x
 
LCD
Velikost displeje: 3 "
Rozlišení displeje: 921000
Živý náhled (Live View): Ano
Výklopný displej: Ano
 
Blesk
Vestavěný blesk: Ano
Synchronizační čas blesku (X-sync): 1/200
Korekce zábleskové expozice: - 3 EV až + 1 EV po 1/3 EV
Možnost připojení externího blesku: Ano, hot-shoe
Dálkové řízení extreního blesku: Ano
 
Záznam
Typ paměťového media: SD / SDHC / SDXC
Formáty souborů: JPEG, MPEG-4, RAW
Rozlišení videa: Full HD (1920×1080)
Audiozáznam: Ano
Bracketing: Ano
Časosběrné snímání: Ano
Počet audio kanálů: 2.0
Integrovaný GPS: Ne
Video formát: H.264
Stereo zvuk: Ano
 
Obecné
České menu: Ano
 
Rozhraní a napájení
Dálková spoušť: Bezdrátová, Kabelová
Výdrž baterie: 660 snímků
Nabíječka a akumulátor v ceně: Ano
Rozhraní: AV, HDMI, USB, výstup na mikrofon
Typ akumulátoru: EN-EL14
Způsoby napájení: Akumulátor
 
Fyzikální specifikace
Materiál těla: Plast
Rozměry v mm: 129 x 98 x 78
Hmotnost: 555 g
Barva: černá, červená, hnědá
 
Ostatní
Ocenění: DP Review - Silver award
 
Hodnocení zboží
Celkové hodnocení: 84 %
Obrazová kvalita: 90 %
Konstrukce a zpracování: 85 %
Ovládání: 80 %
Funkční výbava: 85 %
Poměr cena/výkon: 80 %
 
Externí blesk
Směrné číslo: 12

Kompletní parametry Sbalit parametry

Nahoru

Hodnocení

Jakou používáme metodiku hodnocení?

Nikon D5200 je zrcadlovka určená pro kreativní amatérské fotografy, ale svým výkonem dokáže nadchnout i daleko náročnější. I při vysokém rozlišení 24 Mpx se nemusíte nijak obávat o kvalitu obrazu - ta je velmi dobrá dokonce i při nastavení vysokých citlivostí. Samozřejmě je pro dosažení skvělých výsledků potřeba používat co nejkvalitnějších objektivů. Oproti předchůdci D5100 je zde velkou výhodou výkonnější AF senzor s 39 ostřícími body, nebo nový expozimetr s 2016 px. Pokud nepatříte k fotografům, kteří potřebují často měnit nastavení, budete s D5200 určitě velmi spokojeni.

84 % Celkové hodnocení


Propadák - 0% Super - 100%

  • Obrazová kvalita: 90 z 100
  • Konstrukce a zpracování: 85 z 100
  • Ovládání: 80 z 100
  • Funkční výbava: 85 z 100
  • Poměr cena/výkon: 80 z 100

Nahoru

Vybrané příslušenství

Vybrali jsme pro vás příslušenství, které by vám určitě nemělo chybět.

Všechno vybrané příslušenství
pro Nikon D5200 tělo

Nikon D5200 tělo

Nahoru

Přihlásit

Přihlásit pomocí Facebooku

nebo e-mailem


Košík

Způsoby doručení

Doprava zdarma od 10 000 Kč

Nahrát fotku

Do fotosběrny Do galerie

Do fotosběrnyDo galerie

Používáme cookies, abychom Vám mohli nabídnout nejlepší možné služby na našich webových stránkách. Dozvědět se víc.
Souhlasím