Recenze Nikon D5600 tělo černý

Luděk Bouška

Luděk Bouška • 12. 12. 2016

Klady a zápory

Klady a zápory

Co se nám líbí?

  • rozlišení 24 Mpx
  • velmi dobrá kvalita snímků i při slabém světle
  • přesné měření expozice
  • 39 ostřících bodů
  • Full HD video se stereo zvukem
  • výklopný dotykový displej s vysokým rozlišením
  • sériové snímání 5 sn/s
  • HDR režim
  • vestavěný WiFi modul
  • velice snadné propojení s telefonem pomocí SnapBridge

Co se nám nelíbí

  • díky rozlišení vysoké nároky na kvalitu objektivů
  • nemá vysokorychlostní synchronizaci s bleskem

Ukázkové snímky

Ukázkové snímky

Snímky zachycené s pomocí Nikon D5600 tělo černý od členů naší Galerie

Zobrazit fotky z Nikon D5600 tělo černý v Galerii

Snímky zachycené s pomocí Nikon D5600 tělo černý

Představení Nikon D5600 tělo černý

Představení Nikon D5600 tělo černý

Nová digitální zrcadlovka Nikon D5600 je řazena do kategorie fotoaparátů pro náročnější amatéry. To potvrzují nejen funkce, ale i samotná konstrukce přístroje. Je to už šestá generace modelové řady zrcadlovek Nikon s označením D5xxx, ovšem nejedná se o žádné revoluční změny. Oproti předchozímu modelu D5500 se design téměř nezměnil, přibylo jen několik maličkostí: funkce SnapBridge, vylepšená funkce dotykového displeje pro volbu AF bodu a nová funkce Časosběrné snímání.

Nejvíc mě zaujala právě funkce SnapBridge, která se ukázala velmi příjemnou a snadno ovladatelnou. Nikon uvádí následující: „Funkce Nikon SnapBridge využívá nízkoenergetickou technologii Bluetooth® low energy (BLE), která udržuje trvalé spojení s nízkým příkonem mezi fotoaparátem a chytrým telefonem nebo tabletem. Uživatelé fotoaparátu mohou automaticky synchronizovat své snímky během fotografování bez ohledu na to, kde se právě nacházejí. Stačí jen uchopit chytré zařízení spárované s fotoaparátem a snímky jsou zde, připravené na sdílení: bez starostí, bez čekání.“ Skutečně to tak funguje, je to nádherně jednoduché a intuitivní. Spárování proběhlo naprosto hladce a o víc jsem se nemusel starat. Jen v aplikaci v mobilu nastavit, jestli chci stahovat fotky v originálním rozlišení, nebo jen cca dvoumegapixelové „náhledy“. Pak už jsem jen fotil a o nic dalšího jsem se nestaral, fotky se automaticky stahovaly do mobilu. Když jsem telefon neměl u sebe, snímky se opět automaticky stáhly hned, jak byl telefon v dosahu.

Přes aplikaci SnapBridge ale můžete Nikon D5600 také dálkově ovládat, přesněji řečeno máte k dispozici dálkovou spoušť se živým náhledem na displeji telefonu (s možností ostření na místo, které dotykem na displeji telefonu označíte). To rozhodně potěší. Je ale třeba poznamenat, že v režimu dálkového ovládání je přístroj k telefonu připojen pomocí WiFi, nikoliv pomocí Bluetooth.

Obrazová kvalita

Za kvalitu fotek je zodpovědný především snímač, ale samozřejmě i obrazový procesor. Snímač má rozlišení 24 Mpx a tak jako u předchůdce nemá low-pass filtr. To znamená, že ostrost snímků je při použití vhodných objektivů a s vypnutou redukcí šumu opravdu velice dobrá. Ovšem zapnutá redukce šumu (hlavně při vyšších citlivostech) se na kvalitě kresby bohužel dost podepisuje.

Při nízkých citlivostech je kvalita fotek vynikající, těžko něco vytknout. Hodně se mi líbil dynamický rozsah, který podporuje i funkce Active D-lighting. Dokonce máte k dispozici i režim HDR, takže zachycení scén se skutečně velkým rozsahem jasů, je úplně bez problémů.

Jediné, na co je třeba si dát pozor, je výběr vhodného objektivu. U těch méně kvalitních totiž moc nepotěší horší ostrost při velkém zvětšení. Snímače s menším rozlišením totiž nejsou na kvalitu objektivů tak "háklivé", takže si třeba zrovna trochu horší ostrosti vlastně vůbec nemůžete všimnout, protože ji takový snímač není schopen odhalit. Všechny snímky jsem fotil se setovým objektivem Nikon AF-P 18-55mm a při maximálním zvětšení není kresba žádný zázrak. Ale s výkonnějšími objektivy to bude daleko lepší.

Konstrukce a zpracování

Zpracování je prakticky totožné s předchozím modelem. Tělo je také vyrobeno z tvrzeného plastu a působí solidním dojmem. Daní za relativně nižší cenu přístroje je třeba hledáček, který je v porovnání s konkurenty sice srovnatelný, ale jeho zrcadlová konstrukce nesnese srovnání s hledáčky s pentagonálním hranolem z optického skla. Takový má třeba Nikon D7200 a je v něm prostě lépe vidět, je větší a jasnější.

Hledáček u D5600 zobrazuje cca 95% obrazového pole a uvidíte v něm všechny důležité údaje potřebné při focení. Uvidíme v něm také celkem 39 zaostřovacích bodů, z nichž prostředních 9 je křížových. Novinkou je vylepšená volba ostřícího bodu pouhým dotykem na displeji, jde to mnohem lépe, než multifunkčním voličem.

Funkční výbava

Výbava nejrůznějšími funkcemi je bohatá, jak se u této kategorie fotoaparátů dá očekávat. Kreativní amatérský fotograf využije kromě scénických režimů i nejrůznější fotografické efekty, které je ale možno aplikovat i na videosekvence. To je vynikající, protože úpravy videa v počítači nejsou zase tak jednoduché.

Funkce D-Movie zaznamenává Full HD videosekvence s frekvencí 60, 50, 30, 25, 24 snímků za sekundu. Maximální doba záznamu je obvyklých cca 30 minut. Výhodou oproti konkurentům je vestavěný stereo mikrofon a samozřejmě i možnost připojení externího mikrofonu.

HDR, tedy fotografování snímků s vysokým dynamickým rozsahem jsem ocenil už kdysi u D5100 a osobně ho využívám velice často, pokud je v záběru příliš kontrastní scéna. Přístroj při každém stisknutí tlačítka spouště pořídí dva snímky, z nichž vytvoří jediný snímek s extrémně velkým dynamickým rozsahem, nízkou úrovní šumu a bohatou barevnou gradací. Funguje to skvěle, ale pro dosažení nejlepší kvality doporučuji použít stativ. Pokud tuto funkci kombinujete ještě s Active D-lighting (automaticky zachovává detaily ve stínech a světlech), výsledky jsou fantastické.

Hodnocení zákazníků (13)

Hodnocení zákazníků (13)

4.3846

Ověřený zákazník
Arnošt Bik, 03.12.2020

4

Dobrý den, fotoaparát dobře padne do ruky, je lehký, dobře se ovládá. Bohužél jsem vzhledem coronaviru neměl a nemám i díky karanténě možnost jej více vyzkoušet. Krásný den Jaroslav Žalud

Ověřený zákazník
Jaroslav Žalud, 29.10.2020

4

Na větší hodnocení jsem zatím nafotil málo snímků, protože přístroj mám zatím velmi krátkou dobu, ale to co jsem stihl je perfektní. Ono když se přesedlá z D40 na tento nový typ, tak to vypadá jako když jste létaly na dvojplošníku a teď máte co dělat s proudovou stíhačkou. Chce to čas než si zvyknu na hodně nových funkcí. Jenom doufám, že mě bude sloužit stejně dobře a tak dlouho jako můj starý dvojplošník.

Ověřený zákazník
Dušan Řičánek, 03.09.2020

4

Ověřený zákazník
Kateřina Lepová, 20.05.2020

5

Moje první zrcadlovka. Super.

Ověřený zákazník
Zdeněk Hofman, 03.11.2019

5

Ověřený zákazník
Tereza McKeon, 24.08.2019

4

Prěchod z D3300 + rychlost + rozmístění a množství tlačítek (ještě jsem si nezvyk) + dotykový displej + výborný úchop + podpora UHS-I - snapbridge (funguje nějak podivně, ale možná je problém v obsluze a ne v softwaru)

Ověřený zákazník
Petr Pokorný, 27.06.2019

5

Ověřený zákazník
Martin Vencl, 29.12.2018

5

Ověřený zákazník
Pavla Vybíhalová, 25.12.2018

5

Ověřený zákazník
Tibor Kováč, 08.11.2018

5

Ověřený zákazník
Tomáš Tyl, 05.10.2018

4

Pro mne, amatéra, plně dostačující. Schází mi tištěný návod, elektronický je nepraktický.

Ověřený zákazník
Jiří Friedmann, 05.08.2018

4

Ověřený zákazník
Antonín Miklovič, 04.03.2018

3

Porovnání obrazové kvality

Porovnání obrazové kvality

Jak používat nástroj pro porovnání obrazové kvality?

V náhledech pod hlavní fotografií si můžete vybrat z modelů fotoaparátů, ke kterým máme srovnávací fotografie dostupné. Vzájemně porovnat můžete až 4 fotoaparáty. Posouváním levého horního náhledu si pak volíte výřez v rámci fotografie, na kterém lze srovnat kvalitu vyfoceného objektu. Tento výřez si můžete posouvat taktéž přesouváním obdélníkového výřezu v rámci velké fotografie.

Popis a parametry

Popis a parametry

Nikon D5600 vychází z předešlého modelu Nikon D5500, mezi hlavní vylepšení patří SnapBridge (Wi-Fi + Bluetooth + NFC), vylepšené ovládání pomocí dotykového displeje a časosběrná funkce. Jako jeho předchůdce využívá 24MPx senzor, Expeed 4 obrazový procesor a plně polohovatelný 3,2" LCD displej. Přibyly zde funkce: vypnutí/zapnutí auto ISO pomocí Fn tlačítka a převzal z modelu D5 ovládací interface. V Time-lapse modu je nabízena možnost automatické vyhlazování expozice, aby se odstranily nechtěné rychlé přechody při změnách osvětlení.

Nikon D5600 Digitální SLR fotoaparát

Pro začátečníky a nadšence DX-format DSLR fotoaparát podporuje kreativitu pro společenské fotografie s vynikajícími možnostmi pro sdílení a konektivitu.

Nikon D5600 je vybaven řadou funkcí, které podporují uživatele v zachytávání jejich příběhů a sdílení. Přináší polohovatelný LCD monitor, je možné s ním fotit z téměř jakéhokolv úhlu. Dotykový displej převzatý od populární zrcadlovky D5500 se dále vyvíjí s funkcemi, jako je funkce ořezu během prohlížení fotky a snadné procházení fotografiemi, díky přidanému rámečku v interface režimu prohlížení. D5600 také zahrnuje časosběrné snímání, které je ekvivalentem funkce více vyspělého modu u Nikonu D7200, umožňuje uživatelům zachytit měnící se scény po delší časové úseky a vytvářet z nich úchvatná videa.

Neustálé připojení mezi Nikon D5600 a chytrým zařízením je možné díky využití aplikace SnapBridge a Bluetooth® technologii (BLE) s nízku spotřebou. Snímky jsou automaticky přenášeny do spárovaného zařícení a uživatel může okamžitě uploadovat a velmi rychle sdílet ve vysoké kvalitě. Přenos fotografií probíhá i po vypnutí fotoaparátu. SnapBridge také umožňuje automatický upload fotek na NIKON IMAGE SPACE. Dále je pak možné bezdrátově přenášet videa pomocí Wi-fi a také tímto způsobem ovládat fotoaparát.

Hlavní přednosti

1. podpora SnapBridge - neustálé propojení Nikon D5600 k chytrému zařízení

Podpora SnapBridge aplikace (zdarma stažitelná na App Store a Google Play) umožní neustálé připojení mezi D5600 a chytrým zařízením - telefon, tablet, podpora iPhone®, iPad® and/or iPod touch® a Android zařízení. Jednoduchý automatický přenos 2mpx fotografií v JPEG - pro raw/tiff a videa je nutné přepnout přenos na wi-fi. Dále pak několik dalších funkcí, jako je automatický upload na NIKON IMAGE SPACE, platformu pro sdílení fotografií. Dále copyright informace a komentáře fotografií, automatická synchronizace data a času a informace o místě pořízení, které čerpá z připojeného zařízení. Nikon D5600 také podporuje vysoko-rychlostní přenos vybraných fotek a videí a ovládání na dálku při zapnutí Wi-fi.

2. Polohovatelný LCD displej který umožní zachycení snímků z mnoha úhlů

D5600 je vybavený 3.2 palcovým polohovatelným LCD displejem, který umožní fotit z velice nízkých úhlů, vysoko nad davem a selfie. Dotyková obrazovka podporuje stejné funkce jako D5500, plus je zde ještě tzv. frame advance bar, který je ve vyšších modelech D5 a D500 pro rychlé procházení fotografií při režimu prohlížení. Dále je zde dotyková Fn funkce, velice populární u D5500 byla rozšířena o možnost vypnout a zapnout auto ISO. Operace při focení přes hledáček byla také vylepšena.

3. Efektivních 24.2-millionů pixelů a podpora širokého rozsahu citlivostí  ISO 100–25600

Fotoaparát nabízí efektivní počet pixelů 24.2-millionu. Je vybavený s DX-format CMOS senzorem bez optického low-pass filtru. To umožňuje zachytit většinu vykreslujících vlastností objektivů Nikkor. EXPEED 4 image-processing engine byl adoptován a velký rozsah standarních citlivostí je podporováno ISO 100 to 25600 - kombinace, která umožní zachytit velice detailní obrazy, ve kterých je efektivně potlačený šum i při tmavých nebo temně laděných prostorech.

4. Vybavení stejnou časosběrnou funkcí jako je u vyšších modelů

Nikon D5600 je nově vybaven stejnou funkcí time-lapse movie, která umožńuje uživatelům jednoduše stlačit dlouhé časové úseky do krátkých. Vše se děje ve fotoaparátu, vyjádříte tak změny, které se dějí pomalu, jak pohyb mraků, pohyb lidí a aut na ulicích a podobně. Dále je zde funkce automatické vyhlazování expozice, aby se odstranily nechtěné rychlé přechody při změnách osvětlení. Časosběrná videa můžete přenášet přes SnapBridge do spárovaného zařízení.

Typ fotoaparátu

Typ fotoaparátu Digitální zrcadlovka (DSLR)
Podle použití Pokročilý

Obrazový snímač

Formát snímače APS-C
Rozlišení 24 Mpx
Rozlišení fotografií 6000x4000
Obrazový snímač CMOS
Poměr stran snímku 3:2, 4:3
Automatické čištění snímače Ano
Poměr stran snímače 3:2
Stabilizátor snímače Ne
Velikost snímače (mm) 23,5 x 15,6

Obrazový procesor

Typ obrazového procesoru EXPEED 4

Objektiv

Typ bajonetu Nikon F, Nikon F (AF-P kompatibilní)
Crop faktor 1,5 x

Zaostřování

Počet AF bodů 39
Pomocné světlo AF Ano

Nastavení expozice

Způsob měření expozice Zónové, Středové, Bodové, Matrix
Korekce expozice ± 5 EV po 1/3 EV
Blokování AE Ano
ISO - minimální citlivost 100
ISO - maximální citlivost 25600

Závěrka

Typ závěrky Mechanická závěrka
Nejdelší expoziční čas 30
Nejkratší expoziční čas 1/4000
Bulb Ano

Fotografování

Expoziční režimy Auto, P, A (Av), M, S (Tv)
Rychlost sériového snímání 5 sn./s
Prodleva samospouště 10, 20, 2, 5
Panorama Ne
HDR Ano

Vyvážení bílé

Vyvážení bílé barvy Automatické / přednastavené hodnoty / ruční kalibrace

Hledáček

Typ hledáčku Optický
Pokrytí hledáčku 95 %
Zvětšení hledáčku 0,82 x

LCD

Velikost displeje 3,2 "
Rozlišení displeje 1037000
Živý náhled (Live View) Ano
Dotykový displej Ano
Výklopný displej Ano
Stavový displej Ne

Blesk

Vestavěný blesk Ano
Synchronizační čas blesku (X-sync) 1/200
Korekce zábleskové expozice - 3 EV až +1 EV po 1/3 EV, 1/2 EV, nebo 1 EV
Možnost připojení externího blesku Ano, hot-shoe
Dálkové řízení extreního blesku Ne
Vysokorychlostní synchronizace blesku Ne
Výstup na studiový blesk (x kontakt) Ne

Záznam

Typ paměťového media SD / SDHC / SDXC (UHS-I)
Formáty souborů JPEG, RAW, TIFF
Rozlišení videa Full HD (1920×1080)
Audiozáznam Ano
Bracketing Ano
Časosběrné snímání Ano
Integrovaný GPS Ne
Video formát MPEG-4, AVC/H.264
Stereo zvuk Ano

Obecné

České menu Ano

Rozhraní a napájení

Dálková spoušť Kabelová, Bezdrátová
Wi-Fi Ano
Nabíječka a akumulátor v ceně Ano
Rozhraní USB, HDMI, vstup na mikrofon
Typ akumulátoru EN-EL14a
Způsoby napájení Akumulátor

Fyzikální specifikace

Materiál těla Plast
Rozměry v mm 124 x 97 x 70
Hmotnost 465 g
Utěsnění (prach/vlhkost) Ne

Ostatní

Číslo produktu VBA500AE
Příslušenství v balení Gumová očnice DK-25, krytka těla BF-1B, dobíjecí lithium-iontová baterie EN-EL14a (s krytkou kontaktů), popruh AN-DC3, nabíječka baterií MH-24 (v zemích, ve kterých je vyžadován, se dodává zásuvkový adaptér; provedení adaptéru závisí na zemi prodeje)
Značka Nikon

Ke stažení

Návod - Nikon D5600 (PDF)

Zobrazit popis a parametry