Recenze Nikon Z 50mm f/1,8 S

Tomáš Kalous

Tomáš Kalous • 12. 12. 2018

Klady a zápory

Klady a zápory

Co se nám líbí?

  • Váha a velikost
  • Obrazová kvalita
  • Velikost a tuhost ostřícího prstence
  • Tichý chod ostřícího motoru
  • Volitelná funkce ostřícího prstence

Co se nám nelíbí

  • Cena
  • Pomalejší ostření v horších světelných podmínkách

Ukázkové snímky

Ukázkové snímky

Snímky vytvořené s pomocí Nikon Z 50 mm f/1,8 S od členů naší Galerie

Zobrazit fotky z Nikon Z 50 mm f/1,8 S v Galerii

Snímky vytvořené s pomocí Nikon Z 50 mm f/1,8 S

Představení Nikon Z 50 mm f/1,8 S

Představení Nikon Z 50 mm f/1,8 S

Při odhalení nového systému Nikon Z byly představeny 2 fotoaparáty - Nikon Z6 a Z7, a 3 objektivy - NIKKOR Z 24-70mm f/4 S, NIKKOR Z 35mm f/1.8 S a NIKKOR Z 50mm f/1.8 S. První dva objektivy byly dostupné ke koupi již s příchodem modelu Z7. Poslední jmenovaný na sebe nechal chvíli čekat a představil se veřejnosti až nyní. Říká se, že objektiv s ohniskem 50 mm by neměl chybět v žádné fotografické výbavě. Ohnisko 50 mm je totiž svým úhlem záběru nejblíže lidskému oku a hodí se tedy na širokou škálu žánrů od portrétu přes reportáž až po krajinu.

Fyzické zpracování těla a jeho ergonomie

Zprvu mě překvapila velikost objektivu. V porovnání s objektivy se stejnou ohniskovou vzdáleností, ať už pro bezzrcadlovky, či pro zrcadlovky, je tento dvakrát tak těžší a o 34,5 mm delší. Po chvilce užívání jsem si ale uvědomil, že to vlastně není na škodu. Systém je celkově menší a lehčí než zrcadlovky a to, že je objektiv o trochu delší a těžší vlastně vůbec nevadí, naopak. Fotoaparát s objektivem lépe padne do ruky a manipulace s ním je velmi komfortní. Co se zpracování týče, není to žádný obyčejný „plasťák“, o čemž svědčí již zmiňovaná váha. Objektiv je utěsněný proti prachu a vlhkosti. To jsem o víkendu otestoval, když jsem fotoaparát s objektivem nesl jen tak na popruhu přes rameno a začalo pršet. (Pšt! tohle se můj šéf nemusí dozvědět (: ).

Největší plochu objektivu zabírá ostřící prstenec. Těší mě, že není osazený gumou, ale že je hezky kovový a tím pádem nehrozí jeho povolení, jak se stává u ostatních objektivů. Tady dávám Nikonu velký palec nahoru! Chod kroužku je poměrně dlouhý a tuhý. V kombinaci s jeho velikostí tuto vlastnost ocení především fanoušci videa a manuálního ostření, jelikož se pohodlně ovládá a je velmi přesné. Co se samotného ostření týče, motor pracuje na bázi STM, neboli tichého krokového motoru. Tahle vlastnost se mi líbí především u natáčení videa, kdy přeostřování není téměř slyšet. Kde jsem si všiml lehkého nedostatku bylo ostření za ne úplně příznivých světelných podmínek (v místnosti s umělým osvětlením). Ve srovnání s DLSR objektivy je ostření nepatrně pomalejší. Minimální zaostřovací vzdálenost je rovných 40 mm. Mile mě překvapila programovatelnost ostřícího kroužku. V základním nastavení funguje klasicky jako ostření, dále jím pak lze ovládat clonu a nebo kompenzaci expozice. Prostor na tubusu dostává také přepínač mezi automatickým a manuálním ostření.

Co se složení týče, objektiv má 12 členů v 9 skupinách včetně dvou ED a dvou asferických členů a nano krystalovou vrstvou pro odstranění vad. Clona se skládá z 9 lamel a maximální clonové číslo je f/16. Před přední člen lze našroubovat filtr o průměru 62 mm.

Optická kvalita

Systém Z prošel novým vývojem a na obrazové kvalitě je to znát. Nikon Z 50mm f/1,8 S jsem testoval na fotoaparátu Nikon Z6. Co se ostrosti týče, padesátka mi překvapivě přišla nejostřejší na clonu f/1,8. Kresba netrpěla žádnou destrukcí ani v krajích fotografií. Co se chromatické aberace týče, na otevřenou clonu ji můžeme nalézt. Vyskytuje se ale pouze v přímém kontrastu - tmavé větve versus bílá obloha, není to tedy nic, co by jeden klik v postprodukci neodstranil. Bokeh je velmi jemný a příjemný na pohled. Jeho tvar není zcela kulatý, ale blíží se tvaru osmiúhelníku. Vinětace je mírná při otevřené cloně, není to nic výrazného a v postprodukci lze též snadno opravit. S lehkým přicloněním mizí a není po ní ani stopy.

Shrnutí

Jelikož byl systém Nikon Z uveden na trh nedávno, nemáme zatím na výběr velké množství nativních objektivů. S adaptérem FTZ starší objektivy Nikon F fungují perfektně. Jsou tu ale dva důvody, proč zvolit právě Nikon Z 50 mm f/1,8 S. První z nich je lepší obrazová kvalita a celkově kvalitnější zpracování. Druhým důvodem by mohl být odpor či paranoidní nedůvěra k adaptéru (Nevím, zdali tímto trpím pouze já.). Za mě je to tedy jasná volba! S tímto sklem naděláte hodně parády a nebudete jeho koupi nikdy litovat.

Hodnocení zákazníků (14)

Hodnocení zákazníků (14)

4.7143

skvělá světelnost, nízká hloubka ostrosti pro monotématické fotografie, doporučuji

Ověřený zákazník
Petr Sedláček, 28.09.2021

5

Ověřený zákazník
Andrea Procházková, 25.07.2021

5

Ověřený zákazník
Roman Havel, 05.07.2021

5

Ověřený zákazník
David Čvanda, 20.03.2021

5

Ověřený zákazník
Ivan Šonský, 16.02.2021

5

Ověřený zákazník
Bohdan Chodura, 08.02.2021

5

Recenze nelhaly, opravdu brilantní kresba, přitom malý, lehký a utěsněný. Využil jsem jej i na video, výborná zkušenost.

Ověřený zákazník
Marek Bužga, 14.11.2020

5

Znám vlastnosti tohoto objektivu, proto jsem si ho koupil. Je skvělý

Ověřený zákazník
Zdeněk Zigmund, 27.08.2020

3

Obrazově skvělé sklo jde vidět že Nikon, vytáhl své skla na novou urověn.

Ověřený zákazník
Tomáš Zerhau, 13.08.2020

5

Opticky velmi kvalitní objektiv klasického ohniska 50 mm. Je to takový univerzál, člověk toho s ním může nafotit opravdu hodně, ale za mě je určitě skvělý na portréty. Moc se mi líbí, že na fotkách fakt vůbec nevidím chromatickou aberaci, občas v některých situacích se setkávám s vinětací na plnou díru, ale není to nic, co by se nedalo odstranit snadno a rychle v postprocesu, a někdy to na těch fotkách vypadá i dobře. Bokeh je velice příjemný, na fotky se prostě dobře kouká.

Ověřený zákazník
Josef Černotík, 07.08.2020

5

Zatím jsem fotila s tímto objektivem jen jednou, hodnocení až později :-)

Ověřený zákazník
mila vašíčková, 11.06.2019

3

Dokonalost.

Ověřený zákazník
David Šváb, 17.02.2019

5

Ověřený zákazník
Radim Opluštil, 21.01.2019

5

Objektiv je ostrý i na clonu 1.8. Jinak je lehký a skladný.

Ověřený zákazník
Martin Kotajny, 15.12.2018

5

Popis a parametry

Popis a parametry

Nikon Z 50mm f/1,8 S je pevný základní objektiv s dobrou světelností určený pro nové full-frame bez-zrcadlovky neboli CSC (Compact System Camera) Z6 a Z7. Jeho optická soustava se skládá z jedenácti členů se dvěma ED a dvěma asferickými + Nano Crystal Coating pro ještě lepší redukci duchů a odlesků. Minimální zaostřovací vzdálenost je 40cm. Objektiv je utěsněný proti prachu a stříkající vodě.

Ještě více světla

Díky bajonetu Nikon Z s extrémně velkým průměrem mohou objektivy NIKKOR Z zachytit více světla v celém obrazovém poli. Navíc jsou díky malé vzdálenosti mezi bajonetem a obrazovým snímačem výrazně potlačeny úbytky světla na okrajích obrazového pole. Výsledkem jsou zcela nové možnosti zachycení detailů a jemných nuancí – od středu až do krajů obrazového pole.

Rozsáhlé tvůrčí možnosti. Libovolná témata.

Objektiv NIKKOR Z 50 mm f/1,8 S pracuje perfektně při fotografování za přirozeného světla. Dokáže s perfektní ostrostí zachytit každý objekt a jeho nejkratší zaostřitelná vzdálenost je pouhých 0,4 m – můžete tedy pracovat zcela přirozeně vlastním stylem. A fotografovaný objekt zachytíte i včetně části okolního prostředí. Ale stejně tak můžete pořídit detailní portrét hlavy a ramen osoby.

Nekompromisní přesnost

Život ve věrných barvách. Ještě více světla. Objektiv má vynikající rozlišovací schopnost, kterou si díky perfektní korekci úbytků osvětlení a produkci rovnoměrně jasného obrazu zachovává v celém obrazovém poli. Reprodukce každého prvku scény je dokonalá, a to i při fotografování s plně otevřenou clonou.

Ostřejší

Díky minimalizaci sagitální komy je možné dosáhnout prvotřídní reprodukce bodových zdrojů světla (například pouliční osvětlení v noci). Bodové zdroje světla se tak i na okrajích obrazového pole zobrazují jako rovnoměrné kruhové plošky.

Brilantnější

Dva optické členy ze skla ED a dva asférické optické členy zaručují ostré a brilantní snímky s bohatými barvami a vysokým kontrastem.

Jemnější

Antireflexní vrstvy Nikon Nano Crystal Coat potlačují výskyt reflexů a závoje, což zvyšuje brilanci snímku i při fotografování v protisvětle. Tyto antireflexní vrstvy projevují své perfektní vlastnosti rovněž při fotografování scén s množstvím přímých světelných zdrojů v obrazovém poli.

Umělecké dílo z jakékoli vzdálenosti

Jemná reprodukce neostrých míst obrazu. Špičková ostrost. Díky kombinaci jemně odstupňovaných stínů a detailně zobrazených jasných míst můžete s fotoaparátem Nikon Z vytvářet snímky s výjimečnou prostorovou hloubkou.

Dokonalá reprodukce neostrých míst obrazu (bokeh)

Devítilamelová kruhová clona objektivu se světelností f/1,8 umožňuje dosažení přirozené, jemné reprodukce neostrých míst obrazu. Bodové jasy jsou reprodukovány jako jemné kruhové plošky. Krásných výsledků lze dosáhnout i v případě částečného zaclonění.

Umělecké dílo z jakékoli vzdálenosti

Systém zaostřování tohoto objektivu zajišťuje dobré vykreslení zaostřené oblasti i při fotografování zblízka. Oblasti jasu jsou reprodukovány jako jemné body.

Záruka ostrosti

Krokový motor automatického zaostřování objektivů NIKKOR Z je výjimečně přesný, extrémně plynulý a prakticky bezhlučný. Objektiv je díky tomu ideální pro statické snímky i videosekvence.

Váš úhel pohledu

Vysokorychlostní a velkokapacitní přenos dat mezi objektivem a fotoaparátem umožňuje dokonale korigovat zkreslení a dosáhnout tak neuvěřitelně ostrého obrazu – až do okrajů obrazového pole.

Vždy precizní

Plovoucí optické členy zajišťují přesné zaostření na krátké vzdálenosti. Elektromagnetická clona zaručuje přesné expozice při rychlém sériovém snímání.

V jakémkoli světle

Objektiv využívá redukci vibrací zabudovanou ve fotoaparátu a vy tak můžete fotografovat s časem závěrky, který je až o 5 EV delší, než by bylo jinak možné.² Zachyťte brilantnější snímky při ubývajícím denním světle i filmové scény – bez nežádoucích efektů chvění fotoaparátu.

Objektiv

Typ bajonetu Nikon Z
Ohnisková vzdálenost (eqv. 35mm) 50
Minimální ohnisková vzdálenost 50 mm
Maximální ohnisková vzdálenost 50 mm
Světelnost pevného objektivu 1,8
Světelnost objektivu - nejkratší ohnisko (F) 1,8
Světelnost objektivu - nejdelší ohnisko (F) 1,8
Maximální clona (F) 16
Konstrukce objektivu 12 členů / 9 skupin
Stabilizátor optický Ne
Typ sluneční clony HB-90 (součást balení)
Délka objektivu 88 mm
Počet lamel clony 9
Vhodný pro žánr Portréty, Reportáže, Móda, Koncerty, Produktová fotografie
Rozdělení podle ohniska Základní
Vhodný pro formát snímače Full Frame
Typ objektivu Pevné ohnisko

Zaostřování

Minimální zaostřovací vzdálenost 40 cm

Fyzikální specifikace

Hmotnost 415 g
Utěsnění (prach/vlhkost) Ano

Ostatní

Číslo produktu JMA001DA
Ocenění DP Review - Gold award
Značka Nikon

Filtry

Průměr filtru 62 mm

Zobrazit popis a parametry