Recenze Olympus M.ZUIKO 45mm f/1,8 ET-M4518 černý

Jiří Vacek

Jiří Vacek • 08. 08. 2013

Klady a zápory

Klady a zápory

Co se nám líbí?

  • Výborné mechanické zpracování
  • Světelnost f/1.8
  • Velmi ostrá kresba
  • Rychlé a tiché ostření

Co se nám nelíbí

  • Nejkratší zaostřovací vzdálenost 50cm

Ukázkové snímky

Ukázkové snímky

Snímky vytvořené s pomocí Olympus M.ZUIKO 45 mm f/1,8 ET-M4518 od členů naší Galerie

Zobrazit fotky z Olympus M.ZUIKO 45 mm f/1,8 ET-M4518 v Galerii

Snímky vytvořené s pomocí Olympus M.ZUIKO 45 mm f/1,8 ET-M4518

Představení Olympus M.ZUIKO 45 mm f/1,8 ET-M4518

Představení Olympus M.ZUIKO 45 mm f/1,8 ET-M4518

Díky tomu, že roste obliba systémových kompaktů s výměnnými objektivy, roste i tlak na výrobce, kteří musí zákazníka uspokojit také v dostatečném výběru objektivů. Společnost Olympus v tomto směru rozhodně nezahalí a rozšiřuje nabídku objektivů o stále zajímavější kousky. K nim patří mimo jiné portrétní objektiv s pevným ohniskem Olympus M.ZUIKO 45mm f/1,8

Tento objektiv je určen pro všechny fotoaparáty s bajonetem micro 4/3 a skvěle zapadá do konceptu systémové řady Olympus PEN a OM-D. Vzhledem k dvojnásobnému crop factoru těchto přístrojů se i ohnisko musí přepočítávat koeficientem 2x. Ohnisko po přepočtu je tedy 90mm. Největší předností tohoto objektivu je jeho vynikající světelnost, která umožňuje maximální kontrolu nad hloubkou ostrosti. Optická kvalita je na špičkové úrovni, i bez zaclonění je objektiv velmi ostrý a má velmi pěkně rozostřené pozadí.

Objektiv je vybaven méně typickým závitem pro filtr o rozměrech 37mm, což je ale vzhledem k jeho rozměrům 56 × 46 mm, naprosto ospovidající. Velmi příjemná je i váha 116g.

Hodnocení zákazníků (23)

Hodnocení zákazníků (23)

4.6957

Ověřený zákazník
, 15.07.2020

5

Ověřený zákazník
Martin Muller, 18.02.2020

5

Jsem velmi spokojen, kresba a bokeh jsou moc pěkné. Rychlost ostření by mohla být vyšší ale zas v dobrých světelných podmínkách je to paráda. Jinak samotný MP mám moc rád ale raději se snažím ne moc často navštěvovat kůli osobnímu cashflow ;]

Ověřený zákazník
Karel Bína, 14.02.2020

5

Ověřený zákazník
Radek Lavický, 02.09.2019

4

Objektiv jako začátečník mohu doporučit. Při správném použití vytvoříte nádherné jak interiérové tak exteriérové foto.

Ověřený zákazník
Jiří Hrdlička, 26.08.2019

5

Ověřený zákazník
Anna Benešová, 06.08.2019

5

Ověřený zákazník
Alena Bartešová, 06.08.2019

5

Ověřený zákazník
Kamila Svízelová, 04.08.2019

5

Ověřený zákazník
Jiří Zapletal, 16.07.2019

5

Ověřený zákazník
Pavel Sklenář, 15.07.2019

4

Ověřený zákazník
Radomír Prokeš, 23.06.2019

5

Ověřený zákazník
Dušan Svoboda, 17.06.2019

5

Nekupoval jsem zajíce v pytli, měl jsem možnost předem si objektiv vyzkoušet. Jsem spokojen.

Ověřený zákazník
Jaromír Vostrý, 11.06.2019

5

Vysoká světelnost, dobrá kresba.

Ověřený zákazník
Karel Kužel, 03.06.2019

4

Ověřený zákazník
Jan Pavláček, 16.04.2019

3

Ověřený zákazník
Kateřina Sedláčková, 10.03.2019

5

Fotí přesně podle očekávání. Koupil jsem jej hlavně na portréty a fotky jsou nádhérné.

Ověřený zákazník
Ondrej Obracanik, 05.08.2017

5

Super splnil mé očekávání ☺

Ověřený zákazník
Květoslava Krchenová, 08.12.2016

5

Zatim jsem ve fazi testovani, ale uz ted je jasny, ze ta svetelnost je vynikajici.

Ověřený zákazník
Vera Hroncova, 07.01.2016

5

Ověřený zákazník
Jiří Grunt, 04.11.2015

5

Výborná kresba i pri plně odcloněném objektivu. Neznatelná chromatická aberace. Svižný AF. Za relativně malé peníze velmi dobrý objektiv.

Ověřený zákazník
Jan Rýdl, 28.08.2015

5

Ověřený zákazník
Oto Šimeček, 30.05.2014

4

Ověřený zákazník
Tomáš Bartl, 11.04.2014

4

Parametry

Parametry

Objektiv s ohniskem 45mm (ekv. 90mm), který je vhodný především na portréty. Kromě velmi malých rozměrů poskytuje také unikátní obrazový výstup a vysokou světelnost 1:1.8.

Objektiv

Typ bajonetu Micro 4/3
Ohnisková vzdálenost (eqv. 35mm) 90
Minimální ohnisková vzdálenost 45 mm
Maximální ohnisková vzdálenost 45 mm
Světelnost pevného objektivu 1,8
Maximální clona (F) 22
Konstrukce objektivu 9/8
Typ sluneční clony LH-40B
Délka objektivu 46 mm
Počet lamel clony 7
Vhodný pro žánr Portréty, Fashion / Glamour, Street foto, Produkty
Rozdělení podle ohniska Základní
Vhodný pro formát snímače Micro 4/3
Typ objektivu Pevné ohnisko

Zaostřování

Minimální zaostřovací vzdálenost 50 cm

Fyzikální specifikace

Hmotnost 116 g

Ostatní

Číslo produktu V311030BE000
Značka Olympus

Filtry

Průměr filtru 37 mm

Zobrazit parametry