Recenze Panasonic Lumix DMC-FZ200

MaComiX

MaComiX • 18. 07. 2012

Klady a zápory

Klady a zápory

Co se nám líbí?

  • 24x zoom
  • světelnost 2,8 v celém rozsahu ohniska
  • manuální ovládání P, A, S, M
  • rychlé ostření a odezva spouště
  • sériové snímání 12sn./s
  • hledáček s vysokým rozlišením
  • panorama
  • umělecké filtry
  • Full HD video se stereo zvukem
  • sáňky na externí blesk
  • formáty RAW, jpeg
  • dosah blesku (13,5m)

Co se nám nelíbí

  • velikost snímače
  • nemá automatické přepínání LCD/EVF
  • malý hledáček v poměru s velikostí šachty hledáčku

Ukázkové snímky

Ukázkové snímky

Snímky zachycené s pomocí Panasonic Lumix DMC-FZ200 od členů naší Galerie

Zobrazit fotky z Panasonic Lumix DMC-FZ200 v Galerii

Snímky zachycené s pomocí Panasonic Lumix DMC-FZ200

Ukázková videa

Ukázková videa

Představení Panasonic Lumix DMC-FZ200

Představení Panasonic Lumix DMC-FZ200

Společnost Panasonic se rozhodla oprášit velmi úspěšný koncept EVF ultrazoomů s elektronickým hledáčkem a světelností F2,8 po celé délce ohniska. Po úspěšných modelech FZ10 a FZ20, doplnila tuto rodinku také novinka Panasonic DMC-FZ200.

Jak již samotná kategorie napovídá, jde o univerzální fotoaparát pro lehce náročnější uživatele. Za některé parametry by se ale nemusela stydět ani technika z cenové kategorie v řádech stovek tisíc. Jen pro příklad pevný objektiv Nikon s ohniskem 400mm a světelností f2,8 stojí bez mála čtvrt milionu korun.

Tento nenápadný kompaktík v sobě ukrývá značkový objektiv Leica s unikátním rozsahem ohniska 25-600mm a to s fixní světelností f2,8 v celém rozsahu zoomu. Každý kdo trochu fotografuje jistě uzná, že jde o parametr téměř neuvěřitelné. Je zřejmé, že výsledky se nedají srovnávat s 20x dražší fototechnikou, ale ve své třídě jde zcela jistě o bezkonkurenční hodnoty.

Objektiv ale není jedinou předností přístroje. Kromě automatických režimů a uměleckých filtrů je fotoaparát vybaven také manuálním ovládáním času a clony. To jistě přivítají pokročilejší uživatelé. Těm se může hodit, kromě standardního formátu jpg,také nekomprimovaný RAW. Díky ručnímu nastavení expozice lze s tímto ultrazoomem fotografovat i náročnější žánry jako je například sport, zvířata, reportáže atd. Pro sport a dynamičtější záběry je model FZ200 vybaven velmi rychlím sériovým snímáním a citlivostí ISO až 12800. V plném rozlišení zvládne fotoaparát zachytit až 12 sn./s . Obrazová kvalita je samozřejmě přímo úměrná třídě fotoaparátu a jeho ceně. Pro většinu amatérských fotografů je ale obrazový výstup naprosto postačující.

Velmi příjemné změny se dočkal také elektronický hledáček. Díky rozlišení 1 310 000 bodů, dokáže vykreslit i velmi jemné detaily fotografované scény. Trošku rušivým prvkem je šachta hledáčku, která je podstatně větší a kolem hledáčku je tak okem vidět zbytečně velký rám.

K velmi populárním funkcím současnosti patří také doplňkové režimy, mezi které patří například panorama, 3D a umělecké filtry. Žádná z těchto funkcí v novince samozřejmě nechybí. Stejně tak je tomu s videem, které je jak jinak než ve FULL HD rozlišení. Navíc je ale vybaveno stereozvukem a formátem MP4. Ten je vhodný nejen pro standardní PS a notebooky, ale také pro celou řadu kapesních mobilních zařízení jako jsou telefony, MP4 přehrávače, tablety atd.

Pokud tedy shrneme všechny tyto parametry a přidáme výdrž baterie až 500 snímků na jedno nabití, vychází nám Panasonic DMC-FZ200 jako moderní digitální fotoaparát s výbornými funkcemi a technickými parametry, který se hodí jak pro běžné rodinné fotografování, tak na cestování, sport, ale i pro pokročilejší výtvarnou a kreativní fotografii.

Hodnocení zákazníků (11)

Hodnocení zákazníků (11)

4.0909

Zatím plná spokojenost

Ověřený zákazník
Andrea Beranová, 04.04.2018

5

Ověřený zákazník
Miroslav Dvořáček, 21.03.2018

4

Výborný přístroj s intuitivním ovládáním.

Ověřený zákazník
Miroslav Blažek, 05.08.2016

5

Dobrý den Zatím jsem velice spokojen s fotoaparátem i snímky. Samozřejmě se ještě učím a nemám vyzkoušeny všechny možnosti tohoto fotoaparátu. Zatím mohu s čistým svědomím doporučit. A pokud vezmu v potaz výkon/cena tak mohu říci že jsem vybíral dlouho a vybral jsem dobře. S pozdravem Kozel

Ověřený zákazník
Milan Kozel, 10.07.2015

5

To co se od fotoaparátu čekalo, bylo splněno.

Ověřený zákazník
Jiří Starý, 19.01.2015

4

Dobrý poměr cena a parametry.

Ověřený zákazník
Bohuslav Pošta, 05.01.2015

4

Ověřený zákazník
Jana Formánek Honsová, 05.07.2014

4

S fotoaparátem jsem velice spokojená. Fotí velice dobře i při horších světelných podmínek. Jeho zoom mile překvapí. Doporučuji těm, co fotí vše a všude. Díky jeho velikosti se vejde i do menší "kabelky" a kvalitou focení se téměř vyrovná i větším zrcadlovkám. Má super veký výklopný displey, ale při jeho častém používání doporučuji mít jednu záložní baterii sebou.

Ověřený zákazník
Zuzana Blechová, 18.05.2014

5

OK

Ověřený zákazník
Miloslav Kliment, 09.05.2014

3

Ověřený zákazník
Vlastimil Košťál, 24.04.2014

1

Tuto novinku som dlho ocakaval a nakolko sa mi ho podarilo zohnat cez Vas Megapixel tak som rad ze si ho stihnem zobrat zajtra zo sebou na dovolenku. Na Slovensku ani inde som ho zatial nenasiel iba na Vasej stranke.Vlastnim ho 5 dni a myslim ze som jeden z prvych zakaznikov co si ho u Vas zakupili. Tento kompakt splnil moje ocakavania,ocenujem svetelnost a kvalitu objektivu Leica so svetlostou v celom rozsahu ohniska F2.8.Fotky su aj pri slabom osvetleni kvalitne a jasne. Pozitiva: +kvaliny objektiv Leica so svetlostou F2.8 +12snimkov/s pri plnom rozliseni 12mega +superrychle ostrenie a odozva spuste +hladacik s vysokym rozlisenim 1312000 +rychle sa zapina pod 1 sekundu +tiche ovladanie zoomu +full hd video +kvalitne spracovanie +vydrz baterie 1200mA cez 500zaberov +pravdepodobne najlepsi ultrazoom na trhu Drobne Negativa: -rozlisenie 12mega namiesto 16 alebo 18mega ale pri velkosti snimaca 1/2.3 asi lepsia volba kvoli mensiemu sumu -mensie rozlisenie LCD 460000 namiesto 921000

Ověřený zákazník
Branislav Kapec, 28.08.2012

5

Popis a parametry

Popis a parametry

Jeho největší předností je bezpochyby objektiv s 24x optickým zoomem a rozsahem, který po přepočtu na klasický fotoaparát činí 25-600 mm. Na jednom konci zoomu tedy můžete fotografovat rozmáchlé širokoúhlé záběry krajiny nebo architektury, případně skupinové fotografie nebo snímky ve stísněných interiérech. A stačí přejet na opačné ohnisko a rázem držíte v ruce výkonný teleobjektiv. Ojedinělou hodnotou je vysoká světelnost objektivu f2,8, která je k dispozici v celém rozsahu zoomu!

Osvědčené technologie

Kromě obřího rozsahu zoomu nabízí nový Panasonic i odpovídající optickou kvalitu fotografií, jak se na objektiv značky Leica ostatně sluší a patří. Samozřejmostí je výkonný optický stabilizátor POWER O.I.S., díky němuž lze fotografovat i s extrémně dlouhým ohniskem z ruky bez obav z rozostření vlivem chvění fotoaparátu. FZ200 umožňuje nastavit ekvivalent ISO až na hodnotu 6400, takže je možné pořídit kvalitní snímky bez blesku i v podmínkách s extrémně špatným osvětlením.

Rychlost za všech okolností

Na kompaktní poměry také nový Panasonic disponuje nezvykle rychlou odezvou při fotografování, což jistě ocení sportovní fotografové, milovníci reportáží či momentek apod. Za zmínku stojí nejen svižné automatické ostření, ale především skutečně nadstandardní sekvenční snímání - v plném rozlišení 12 megapixelů zvládne pořídit celých 12 fotografií za vteřinu, na což zdaleka nestačí ani dražší zrcadlovky.

Funkční výbava pro začátečníky i pokročilé

K tvorbě kompozice a prohlížení hotových fotografií slouží nejen kvalitní displej s úhlopříčkou 7,6 cm, ale i nový hledáček s jemnější strukturou a rozlišením 1 310 000 bodů. Ve své kategorii má FZ200 rovněž skvělou výdrž - baterie s kapacitou 1200 mAh zvládne na jedno nabití až 500 snímků. Mezi zajímavé fotografické funkce patří například režim pro tvorbu panoramat, díky němuž nebudou milovníci tohoto žánru muset své snímky složitě skládat v počítači. Za zmínku stojí i 3D režim a bohaté možnosti úpravy snímků přímo ve fotoaparátu.

Nejen fotografie, ale také videozáznamy

Kromě fotografování poslouží Lumix FZ200 i jako plnohodnotná videokamera s rozlišením Full HD 1 920 x 1 080 bodů. Záznam se natáčí rychlostí 50 snímků za sekundu a ukládá se ve formátu AVCHD Progressive. Videozáznam lze uložit také ve formátu MP4, který je vhodný nejen pro stolní počítače a notebooky, ale také pro celou řadu kapesních mobilních zařízení (telefony, MP4 přehrávače, tablety).

Typ fotoaparátu

Typ fotoaparátu Kompakt
Podle použití Ultrazoom

Obrazový snímač

Formát snímače 1/2,33
Rozlišení 12,1 Mpx
Obrazový snímač CMOS
Rozlišení fotografií 2048x1536, 1920x1080, 1600x1200, 2048x1360, 1600x1064, 2992x2992, 2112x2112, 1504x1504, 4000x3000, 2816x2112, 4000x2672, 4000x2248, 1600x904, 2816x1880, 2816x1584
Poměr stran snímku 16:9, 1:1, 3:2, 4:3
Poměr stran snímače 4:3
Stabilizátor snímače Ano
Velikost snímače (mm) 6,08 x 4,56

Obrazový procesor

Typ obrazového procesoru Venus Engine VII FHD

Objektiv

Optický zoom 24 x
Digitální zoom 4
Ohnisková vzdálenost (eqv. 35mm) 25-600
Minimální ohnisková vzdálenost 25 mm
Maximální ohnisková vzdálenost 600 mm
Světelnost objektivu - nejkratší ohnisko (F) 2,8
Světelnost objektivu - nejdelší ohnisko (F) 2,8
Typ stabilizátoru Optický
Stabilizátor optický Ano
Ultrasonické ostření Ne

Zaostřování

Minimální zaostřovací vzdálenost 30 cm
Makro od 1 cm
Počet AF bodů 21
Pomocné světlo AF Ano
Možnost použít předsádkové čočky Ano
Manuální ostření Ano
Možnost filtrů ano (přímo na objektiv)

Nastavení expozice

Způsob měření expozice Zónové, Středové, Bodové
Korekce expozice ± 3 EV po 1/3 EV
Blokování AE Ano
ISO - minimální citlivost 125
ISO - maximální citlivost 6400

Závěrka

Nejdelší expoziční čas 60
Nejkratší expoziční čas 1/4000

Fotografování

Expoziční režimy Auto, P, A (Av), M, S (Tv)
Histogram Ano
Rychlost sériového snímání 12 sn./s
Prodleva samospouště 10
3D režim Ano
Panorama Ano
HDR Ano
Datové razítko Ano

Vyvážení bílé

Vyvážení bílé barvy Automatické / přednastavené hodnoty / ruční kalibrace

Hledáček

Typ hledáčku Elektronický
Rozlišení hledáčku 1312000

LCD

Velikost displeje 3 "
Rozlišení displeje 460000
Dotykový displej Ne
Výklopný displej Ano

Blesk

Vestavěný blesk Ano
Korekce zábleskové expozice ne
Dosah vestavěného blesku 13,5 m
Možnost připojení externího blesku Ano, hot-shoe

Záznam

Typ paměťového media SD / SDHC / SDXC
Formáty souborů JPEG, RAW
Rozlišení videa Full HD (1920×1080)
Audiozáznam Ano
Počet audio kanálů 2.0
Velikost interní paměti 70 MB
Zoom při videu Ano
Integrovaný GPS Ne
Video formát AVCHD
Stereo zvuk Ano
Snímková frekvence u videa 200 sn./s

Obecné

České menu Ano

Rozhraní a napájení

Dálková spoušť Kabelová
Wi-Fi Ne
Výdrž baterie (sn.) 540 snímků
Nabíječka a akumulátor v ceně Ano
Rozhraní USB, HDMI, AV
Typ akumulátoru DMW-BLC12
Způsoby napájení Akumulátor

Fyzikální specifikace

Materiál těla Plast
Rozměry v mm 125 x 87 x 110
Hmotnost 588 g
Barva černá
Vodotěsnost Ne

Ostatní

Číslo produktu DMC-FZ200EP9
Příslušenství v balení Nabíječka na baterii, Baterie, USB kabel, AC kabel, popruh na rameno , CD-ROM, sluneční clona, krytka objektivu, šňůrka na krytku objektivu
Ocenění DP Review - Gold award

Filtry

Průměr filtru 52 mm

Zobrazit popis a parametry