Recenze Panasonic Lumix DMC-FZ300

Miroslav Jílek

Miroslav Jílek • 15. 01. 2016

Klady a zápory

Klady a zápory

Co se nám líbí?

  • Upozornění na přepaly
  • Jednoduché ovládání
  • Světelnost 2,8 v celém rozsahu
  • Makro od 1 cm
  • Panorama

Co se nám nelíbí

  • Větší rozměry a váha oproti předchůdci

Ukázková videa

Ukázková videa

Představení Panasonic Lumix DMC-FZ300

Představení Panasonic Lumix DMC-FZ300

 
Dnes se mi dostal do rukou jednoduše skvělý fotoaparát Panasonic Lumix DMC-FZ300. Výrobce jednoznačně vsadil na osvědčenou kvalitu a pro tento typ 
zvolil stejný objektiv, který již využívá jeho předchůdce DMC-FZ200. Jedná se o objektiv Leica DC jež má zoom 24x. V přepočtu na kinofilm je ohnisko 
25-600mm za což se rozhodně nemusí stydět. Obrovskou výhodou tohoto objektivu je jak Světelost f/2,8 a to v celém rozsahu, tak kvalitně zpracovaná 
pětiosá stabilizace která eliminuje třes obrazu. DMC-FZ300 tak využijete i za zhoršených světelných podmínek.
Co mě opravdu zaujalo je propracovaný software. Velice se mi líbí, že již v živém náhledu Vás fotoaparát upozorní na případné přepaly.
Jednou z novinek je také firmware, který přináší možnost Post focus. Tato technologie je jedoduše skvělá. Nevíte, který bod zaostřit aby fotka vypadala 
nejlépe? Nelámejte si s tím hlavu, nastavte funkci post focus a zaostřete si dodatečně na dotykovém displeji. Existuje zde samozřejmě i možnost ostření
manuálního. Panasonic se nám snaží ulehčit práci a proto nám při manuálním focusu pomáhá zvetšovací lupa a také jednoduchý systém, který nám zvýrazní 
právě onen zaostřený bod. Ovládání je opravdu jednoduché a intuitivní, proto je radost pracovat právě s Panasonic Lumix DMC-FZ300.

Hodnocení zákazníků (23)

Hodnocení zákazníků (23)

4.6957

Paráda, spokojenost, skvěle fotí + 4k video

Ověřený zákazník
Rudolf Hrdý, 26.11.2021

5

Ještě se seznamuji ...zatím spokojenost.

Ověřený zákazník
Libuše Heulerová, 06.09.2021

5

Výborný fotoaparát, kamarád na cesty a do deště :-), poměr cena/výkon je vynikající. Václav Špirhanzl

Ověřený zákazník
Václav Špirhanzl, 17.06.2021

5

Ověřený zákazník
Jiří Pavlát, 14.06.2021

5

Je chytřejší než jáá

Ověřený zákazník
Radomír Matějka, 22.04.2021

5

Ok

Ověřený zákazník
Tomáš Vedral, 14.04.2021

3

Panasonic Lumix je moje oblíbená značka, nedám na ni dopustit. Jsem spokojen. V extra mailu pošlu pár obrázků. Zítra dělám průvodceho po smírčích křížích, 2.1. vlastní výlet po přírodě a drobných kamenných památkách

Ověřený zákazník
Jiří Rejl, 31.12.2020

5

Vzhledem k dosavadnímu průběhu počasí jsem nedokázal vyzkoušet fotoaparát, jak bych chtěl. Přesto se mi zdá, že bude plně vyhovovat mým požadavkům. Chtěl jsem časosběr a ten mám, a navíc se mi líbí funkce "video momentka". Jsem spokojen.

Ověřený zákazník
Vinko Kadečka, 22.07.2020

4

Pokud si uživatel uvědomí velikost čipu, který však přináší i pozitiva/velikost přístroje s ,,600 mm ohniskem'', větší hloubka ostrosti při makrofotografii/ a používá jen nízké hodnoty ISO/já používám jen 100/, což vzhledem k výborné světelnosti 2.8 v celém rozsahu zase není takový problém, pak je ta naprosto výborný a řekl bych bezkonkurenční přístroj, zejména ve své kategorii...

Ověřený zákazník
Jan Votýpka, 25.11.2019

5

Ověřený zákazník
Radek Veselý, 17.05.2019

5

Zatím spokojen.

Ověřený zákazník
Kamil Horodyski, 03.05.2019

4

Ověřený zákazník
Daniel Rouchal, 19.04.2019

5

Je to zatím nedarovaný dárek, ale zběžná kontrola dopadla na jedničku. Universální foto, s velkým množstvím užitečných funkcí včetně možností použití dalšího příslušenství, za solidní cenu.

Ověřený zákazník
Pavel Fridrich, 03.03.2019

5

Ověřený zákazník
Jiří Hejduk, 09.01.2019

5

Je to můj čtvrtý digitální fotoaparát. Kupoval jsem je postupně, tak jak se stále zdokonalovaly formáty videa, kvalita fotografií i moje potřeby a nároky. Rozhodoval jsem se mezi dalším kompaktem, nebo ultrazoomem. Po delším vybírání a pročítáním recenzí jsem zvolil tento Panasonic. Rozhodující požadavky byly - kvalitní video, co největší světelnost objektivu, hledáček, výklopný displej, to vše za rozumnou cenu. Po všech testech v různých podmínkách, mohu konstatovat, že Lumix DMC-FZ300 zadané parametry splňuje dle očekávání. Poznámka: I když se nepovažuji za fotografa začátečníka, ani počítačového laika, nebo člověka méně chápavého, tak mi podrobné seznámení se všemi funkcemi a jejich vyzkoušení podle podrobného návodu zabralo mnoho času, většinou metodou - pokus/omyl. Vše funguje tak, jak má, a i když většinu možných funkcí nikdy nepoužiji, jsem s přístrojem spokojen.

Ověřený zákazník
Jiří Kubík, 27.12.2018

5

Dobrý den, ještě to nemám pořádně vyzkoušené. J.Suk

Ověřený zákazník
Jiří Suk, 19.12.2018

3

Ověřený zákazník
Veronika Tvrdá, 22.08.2018

5

Výborné fotky 2,8 v celém rozsahu je super. Vynikající elektronická závěrka

Ověřený zákazník
Zdeněk Baloun, 27.07.2018

5

Ověřený zákazník
Petr Pavlíček, 27.03.2018

5

Má přesně takové parametry, jaké jsem potřeboval a očekával.

Ověřený zákazník
Tomáš Baletka, PhDr., 15.03.2018

5

Ověřený zákazník
Petr Volmut, 05.04.2017

5

Velmi dobrý, ještě se musíme naučit používat některé funkce :-)

Ověřený zákazník
Tomáš Davídek, 03.01.2016

4

Perfektní fotoapará se skvělou světelností. Naprosto doporučuji.

Ověřený zákazník
Milan Kasl, 08.10.2015

5

Popis a parametry

Popis a parametry

Panasonic Lumix DMC-FZ300 je nástupce modelu DMC-FZ200 který je vybaven stejným objektivem Leica DC 24x zoom (25-600mm) světelnost f/2,8 v celém rozsahu! Díky systému automatického ostření Light Speed nikdy nepromarníte optimální okamžik ke stisku spouště. Ostření navíc zrychluje nová technologie Depth From Defocus (DFD), která počítá ostřící vzdálenost porovnáním dvou snímků s různou ostrostí. Inovovaný procesor Venus Engine zvládne až 12 sn./s. v plném rozlišení či 6sn./s. při průběžném přeostřování s možností fotografování do RAW formátu. Další výhodou je odolné tělo vůči vlhkosti a prachu. Nový Lumix DMC-FZ300 již natáčí 4K video a nabízí režimy 4K Photo v režimech Pre-Burst, Burst či Burst Start&Stop. Lze totiž vystřihnout snímek s rozlišením 8Mpx z každého okénka videozáznamu v kvalitě 4K. V terénu všeho druhu přijde vhod elektronický hledáček Live View Finder (LVF) s technologií OLED, rozlišením 1 440 000 bodů, poměrem zobrazení 0,7x a rychlým překreslením pohybu, stejně jako výklopný dotykový displej s rozlišením 1 040 000 bodů a ovládací systém Dual Dial. Vstupní konektor jack 3,5mm pro externí mikrofon umožní profesionální ozvučení vašeho 4K videa.

Špičkový objektiv LEICA DC přiblíží každou akci

S objektivem LEICA DC s ohniskovou vzdáleností odpovídající 25-600 mm je i vzdálená akce rázem na dosah ruky. Díky vysoké světelnosti f2,8 v celém rozsahu zoomu navíc můžete počítat s krátkými expozičními časy a tedy i s ostrou kresbou i na delším ohnisku. Obří rozsah ohniskové vzdálenosti v kombinaci s nejnovějším optickým stabilizátorem Hybrid O.I.S. s pěti osami znamená kvalitní ostré snímky v podstatě v jakékoli situaci. Můžete tak fotografovat třeba ptáky ve vzdálených korunách stromů nebo hru dětí na pláži. Díky systému automatického ostření Light Speed nikdy nepromarníte optimální okamžik ke stisku spouště. Ostření navíc zrychluje nová technologie Depth From Defocus DFD), která počítá ostřící vzdálenost porovnáním dvou snímků s různou ostrostí.

Rozlišení 4K pro každého

Nový Panasonic DMC-FZ300 umožňuje natáčet videozáznamy v rozlišení 4K, cožznamená čtyřnásobné množství pixelů v porovnání se standardní hodnotou Full-HD. Tomu odpovídá i rozdíl v kvalitě obrazu – záznam doslova ožívá před očima. Významnou novinkou je i funkce 4K Photo, umožňující zcela změnit styl fotografování. V režimech 4K Pre-Burst, 4K Burst a 4K Burst Start&Stop lze totiž vystřihnout snímek s rozlišením 8 megapixelů z libovolného okénka videozáznamu v kvalitě 4K. Není tedy nutné čekat na ideální okamžik ke stisku spouště – stačí spustit natáčení a máte jistotu, že vám žádný záběr rozhodně neuteče. Týká se to především prchavých neopakovatelných okamžiků, třeba vzlétajících ptáků nebo ryb vyskakujících nad vodní hladinu.

Vynikající výkon ve slabém světle

Panasonic LUMIX DMC-FZ300 je vybaven snímačem High Sensitivity MOS s 12 megapixely a novým obrazovým procesorem Venus Engine, což znamená precizní a rychlé zpracování obrazových dat. Výsledkem je vynikající obrazová kvalita, dokonce i při fotografování ve slabém světle. Citlivost lze nastavit v rozsahu ISO 100-6400, což bohatě stačí třeba pro fotografování za soumraku nebo v potemnělém lese.

Vylepšené ovládání a praktické provedení do každého prostředí

Kromě obrazové kvality se výrazného vylepšení dočkala i konstrukce fotoaparátu. LUMIX DMC-FZ300 je tak dokonalým společníkem na cesty všeho druhu. Díky odolnému provedení proti vlhkosti a prachu se při fotografování nemusíte obávat obtížnějších klimatických podmínek a můžete se soustředit jen a jen na lov dokonalých záběrů. V terénu všeho druhu přijde vhod elektronický hledáček Live View Finder (LVF) s technologií OLED, rozlišením 1 440 000 bodů, poměrem zobrazení 0,7x a rychlým překreslením pohybu, stejně jako výklopný dotykový displej s rozlišením 1 040 000 bodů a ovládací systém Dual Dial.

Bohatá funkční výbava pro každého

LUMIX DMC-FZ300 dále nabízí celou řadu moderních funkcí, které výrazně rozšiřují možnosti uživatelů při fotografování i natáčení videozáznamů, a také bohaté možnosti konektivity pro okamžité sdílení hotových snímků či záznamů na webových stránkách nebo sociálních sítích. K dispozici je široká škála automatických i manuálních režimů, takže můžete mít výslednou podobu fotografií plně pod kontrolou. Díky vestavěnému Wi-Fi portu lze nejen snadno posílat fotografie a videozáznamy na internet, ale také využít displej mobilního zařízení (telefonu nebo tabletu) jako dálkový ovladač fotoaparátu. Na displeji mobilního zařízení lze nastavovat nejrůznější parametry (clonu, čas, citlivost apod.), dotekem lze ostřit nebo tisknout spoušť. Fotoaparát tak můžete snadno používat i v situacích, kdy by vaše přítomnost nebyla žádoucí (třeba při fotografování nebo natáčení plaché divoké zvěře).

LUMIX DMC-FZ300: Další zajímavé parametry

 Sekvenční snímání 12 obr/s (6 obr/s při průběžném přeostřování)

 Konektor na mikrofon 3,5 mm

 Autofokus porovnáním kontrastu s přenosem obrazu 240sn./s

 Možnost fotografování ve formátu RAW

Typ fotoaparátu

Podle použití Ultrazoom

Obrazový snímač

Formát snímače 1/2,3
Rozlišení 12 Mpx
Rozlišení fotografií 3264x2448, 2992x2992, 4000x2672, 4000x2248
Obrazový snímač BSI-CMOS
Poměr stran snímku 16:9, 1:1, 3:2, 4:3
Poměr stran snímače 3:2
Stabilizátor snímače Ne
Velikost snímače (mm) 6,17 x 4,55

Objektiv

Optický zoom 24 x
Digitální zoom 4
Minimální ohnisková vzdálenost 25 mm
Maximální ohnisková vzdálenost 600 mm
Světelnost objektivu - nejkratší ohnisko (F) 2,8
Světelnost objektivu - nejdelší ohnisko (F) 2,8
Maximální clona (F) 11
Typ stabilizátoru Optický
Stabilizátor optický Ano
Ultrasonické ostření Ano

Zaostřování

Minimální zaostřovací vzdálenost 30 cm
Makro od 1 cm
Pomocné světlo AF Ano
Manuální ostření Ano
Možnost filtrů ano (přímo na objektiv)

Nastavení expozice

Způsob měření expozice Zónové, Středové, Bodové
Korekce expozice ± 3 EV po 1/3 EV
ISO - minimální citlivost 100
ISO - maximální citlivost 6400

Závěrka

Nejdelší expoziční čas 60
Nejkratší expoziční čas 1/16000
Bulb Ano

Fotografování

Expoziční režimy P, A (Av), M, S (Tv)
Histogram Ano
Rychlost sériového snímání 12 sn./s
Prodleva samospouště Programovatelná

Vyvážení bílé

Vyvážení bílé barvy Automatické / přednastavené hodnoty / ruční kalibrace

Hledáček

Typ hledáčku Elektronický
Rozlišení hledáčku 1440000

LCD

Velikost displeje 3 "
Rozlišení displeje 1040000
Živý náhled (Live View) Ano
Dotykový displej Ano
Výklopný displej Ano

Blesk

Vestavěný blesk Ano
Dosah vestavěného blesku 8,8 m
Možnost připojení externího blesku Ano, hot-shoe

Záznam

Typ paměťového media SD / SDHC / SDXC (UHS-I)
Formáty souborů JPEG, MPEG-4, RAW
Rozlišení videa 4K UHD (3840x2160)
Audiozáznam Ano
Časosběrné snímání Ano
Zoom při videu Ano
Video formát AVCHD, H.264
Stereo zvuk Ano

Obecné

České menu Ano

Rozhraní a napájení

Dálková spoušť Bezdrátová
Wi-Fi Ano
Výdrž baterie (sn.) 380 snímků
Nabíječka a akumulátor v ceně Ano
Rozhraní USB, HDMI, vstup na mikrofon
Způsoby napájení Akumulátor

Fyzikální specifikace

Materiál těla Plast
Rozměry v mm 132 x 92 x 117
Hmotnost 691 g
Barva černá
Vodotěsnost Ne

Ostatní

Číslo produktu DMC-FZ300EPK
Příslušenství v balení baterie, nabíječka, A/C kabel, USB kabel, krytka objektivu, šňůrka ke krytce, popruh, DVD
Ocenění TIPA 2016
Značka Panasonic

Filtry

Průměr filtru 52 mm

Zobrazit popis a parametry

Doporučené příslušenství