Recenze Panasonic Lumix DMC-LX100

Klady a zápory

Klady a zápory

Co se nám líbí?

  • Rychlost ostření
  • Světelnost objektivu
  • 4K video
  • Kvalita obrazu
  • Hledáček

Co se nám nelíbí

  • Šum na vyšší ISO

Ukázkové snímky

Ukázkové snímky

Snímky vytvořené s pomocí Panasonic Lumix DMC-LX100 od členů naší Galerie

Zobrazit fotky z Panasonic Lumix DMC-LX100 v Galerii

Snímky vytvořené s pomocí Panasonic Lumix DMC-LX100

Ukázková videa

Ukázková videa

Představení Panasonic Lumix DMC-LX100

Představení Panasonic Lumix DMC-LX100

Měl jsem možnost testovat nový panasonic Lx100, ač mi počasí příliš nepřálo, vytvořil jsem pár snímků, které by mohli pomoci potenciálním zájemcům v rozhodování. Fotoaparát je již na první uchopení velice příjemný. Všechny důležité ovládací prvky jsou přímo na těle, tudíž člověk téměř vůbec nemusí zabíhat do menu. Přímo na objektivu máme clonový kroužek od clony f1,7 až f16. Dále si můžeme nastavit poměr stran od klasického tiskového 3:2, širokoúhlého 16:9, které nejvíce oceníme pokud snímky prohlížíme přes televizi. Další možností je populární čtvercový rozměr 1:1. A jak jsme již zvyklí z kompaktních fotoaprátů 4:3. Dalším voličem na objektivu je možnost přepínání Af, Af makro a Mf. Dalšími voliči na těle je kolečko s časem a expozicí. Velkou výhodou a tahákem jsou 3 přednastavitelná funkční talčítka, sáňky na externí blesk a perfektně zpracováný hledáček, na který bych si jako uživatel fotografující běžně na zrcadlovku dokázal bez velkých obtíží zvyknout. Fotoparát mě naprosto uchvátil svou rychlostí a pohodlností ovládání. Co se týče hloubky ostrosti mohu směle říct, že je schopný konkurovat některým pevným sklům u zrcadlovek a kompaktů s výměnými objektivy. O jeho profesionálnosti nasvědčuje i možnost fotografování do formátu Raw a natáčení videa v kvalitě 4K. Mezi další ne úplně obvyklé parametry patří možnost elektronické závěrky pro tiché fotografování a kreativní filtry i při manuálních režimech. I přes svůj velký mikro 4/3 snímač má možnost fotografování makro snímků od 3cm.

Megapixel videorecenze Panasonic Lumix DMC-LX100

Megapixel videorecenze Panasonic Lumix DMC-LX100

Hodnocení zákazníků (16)

Hodnocení zákazníků (16)

4.6875

Zatím mám krátkou dobu.

Ověřený zákazník
Lada Slavíčková, 15.06.2020

4

SUper!

Ověřený zákazník
Alan Holiš, 14.05.2020

5

Vynikající fotoaparát přesně odpovídající mým potřebám. Původně jsem jej koupil jako druhý k DSLR Canon EOS 400D, ale jak to tak vidím, bude mým prvním. Jednoduchá obsluha všech funkcí, vynikající kvalita snímků, přesné ostření, světelnost objektivu. Zaznamenal jsem zatím jediný problém - připojení k Wifi (viz samostatný mail), což se mi zatím nepodařilo. Budu řešit. Ale celkově - velká spokojenost.

Ověřený zákazník
Josef Šustr, 13.05.2020

5

Ověřený zákazník
Ivan Langer, 24.01.2020

5

Je to náš první pořádný foťák a jsme velice spokojeni.

Ověřený zákazník
Marcela Flekalová, 01.01.2020

5

Vynikající fotoaparát. Už z krátkého seznámení s přístrojem a prvních snímků je poznat, že se nejedná o tuctový výrobek. Vynikající světelnost, ostrost, masivní tělo....děti se nemohou nabažit focení domácích mazlíčků. Zatím nevím co bych vytknul. Špička za super cenu.

Ověřený zákazník
Michal Brédik, 29.07.2019

5

Ověřený zákazník
Stanislav Chlup, 17.04.2019

4

Ověřený zákazník
Petr Koláček, 06.02.2019

5

Fotoaparát splnil co jsem požadoval. Dobré makro, dobrá světelnost. Na krajinky to samozřejmě jde použít jen v nějvětší nouzi. Na ty mám Nikona D 7500. Zdraví Tomeček

Ověřený zákazník
Ivo Tomeček, 12.06.2018

3

Aby hodnoceni kupujiciho melo nejaky smysl, mel by hodnotit az po dukladnem porovnani s +/- nejblizsimi cenovymi konkurenty. Jelikoz tuto moznost nemam a navic tento zakoupeny fotoaparat byl darek pro tátu, napisu jen nekolik osobnich (a jiste povrchnich) postrehu.... a tak to prosim berte. Jo a ty 4 hvezdy nehraji zadnou roli - neco se vybrat muselo ;-). Co se mne zda dobre: - Hlavni duvodu koupe: Kombinace velkeho nepremegapixelovaneho snimace se zoomem vyborne svetelnosti v malickem tele se spoustou (manualnich) moznosti. - Mezi kompakty s nevymenitelnych objektivem nejvetsi (a na vysoke ISO nejlepsi) snimac - Naprosto pouzitelne ISO3200 (to "pouzitelne" je samozrejme individualni), coz v kombinace s prvnim bodem dava moznost kratkych casu i za mizerneho osvetleni = pro me velmi dulezite - Az prekvapive slusny AF se spoustou smysluplnych moznosti, dokonce sledovani "plovoucim" AF bodem jak v zamerovaci v kokpitu F16, AF-C rezim s prijatelnou miru odpadu, samozrejme nelze cekat vykon Canonu EOS1, ale pro amaterske ucely a bezne sceny je to uz jakz takz pouzitelne, i kdyz jde jen o AF s detekci konktrastu - AF se dobre a rychle chyta i v relativne nizkych svetelnych hladinach - zaverka jde do 1/16000 - Spickove video (4K jsem nezkousel, ale full HD/60P je pro me amaterske oko moc hezke...). - Rychle seriove snimani - Dobry EVF (...ktere jinak nemam rad) - Dobra az robustni konstrukce - RAW - Jsem vylozene rad, ze zde neni dotykovy a vyklopny displej (nesnasim vecne zapatlane dotykace a cokoliv vyklopneho se u nas vetsinou driv nebo pozdeji nekde urazi/pokrivi) - pro me idealni kompromis cena/vykon/velikost/kvalita/moznosti/vlastnosti Co se mne az tak nelibi (opakuji, jen podle prvniho dojmu...): - Zoomovani je pomale. Ideal by u tohoto modelu bylo mechanicke , jako dela Fuji u nekterych modelu.... - Pri rychlem seriovem snimani to pres EVF neni jak u zrcadlovky (...ale da se to) - Multifunkcni krouzek na objektivu obcas lehce - opravdu velmi lehce! - zadrhne (pocit "zrnka pisku"), ale zatim nic kritickeho, takze nad tim (zatim) mavam rukou - Zlodejsky drahy nahradni originalni akumulator. OK, chapu, ze origo "musi" byt drazsi, ale az tolik nasobne drazsi nez noname alternativy Panasonicu....!? - Je to pristroj "narvany elektronikou" - obavam se zivotnosti (po zaruce), tj. jestli ta elektronika nebude az moc spotrebni...

Ověřený zákazník
Martin Dittmann, 02.04.2016

4

Ověřený zákazník
Simon O'Flynn, 14.08.2015

5

Perfektní kompromis mezi malým kompaktem do ledvinky a zrcadlovkou.

Ověřený zákazník
Martin Němeček, 18.07.2015

5

S přístrojem jsem maximálně spokojený. Velikost je přiměřená, takže foťák můžu vozit i na kole v (trošku větší) brašně pod sedlem, vleze se do kapsy od bundy, do kalhot ne, ale to nebyl ani záměr. Co se týká kvality fotek, je skvělá. Hodně světelný objektiv, velký snímač, rychlé manuální ovládání po ruce, to všechno umožňuje dělat skvělé fotky. Měl jsem strach z externího blesku, ale zatím jsem ho nepotřeboval využít - i večer za umělého osvětlení blesk zatím nebyl potřeba, ISO sice chodí někam k 2000 a je potřebva si dávat pozor na rychlejší pohyby, ale fotky jsou úplně v pohodě. Takže maximální spokojenost. :-) Jediné, co mě nepříjemně překvapilo, bylo několik týdnů čekání na náhradní originální akumulátor, což ale není problém megapixel.cz.

Ověřený zákazník
Jiří Brada, 06.05.2015

5

Jsem amatér a jsem velmi spokojen, zvláště s kvalitou snímku a kresbou v detailech. Jediné mínus asi vidím v tom, že display není výklopný, ale zatím jsem s tím žil. Navíc, díky aplikaci pro Android tento problém částečně odpadá a je to skvělá funkce

Ověřený zákazník
Vojtěch Lacina, 29.04.2015

5

Chtěl jsem malý přístroj s dobrým obrazovým výstupem na fotky, ale i na video,a s hledáčkem.To si myslím že LX 100 splňuje. Měl jsem obavy z nejdelšího ohniska 75 , že bude málo na video, ale lze zapnout inteligentní digitální zoom 150 a to už stačí. /má ještě obstojnou kvalitu na video/. Další obava byla ohledně blesku, který bych raději zabudovaný, ale on asi nebude moc často potřeba./světelný objektiv a použitelné vyšší hodnoty ISO/ Včera jsem LX 100 vyzkoušel na koncertě komorního orchestru, fotky bez blesku a potichu . Video má pěkně prokreslený obraz s rychlým ostřením a kvalitním stereo zvukem. Vynikající je režim IA, když nechci a nebo nemám čas nic nastavovat.Tisk fotografií jsem ještě nezkoušel,ale asi nebude problém, na LCD televizoru 127 vypadají obrázky skvěle. Na podobný přístroj jsem čekal několik roků. Teď ještě aby vydržel dlouho a bez problémů sloužit. Foťáček splnil moje očekávání, jsem s ním spokojen.

Ověřený zákazník
Zdenek Šín, 29.03.2015

5

Úžasný přístroj, který splnil veškerá má očekávání. Rozhodně doporučuji.

Ověřený zákazník
Kamil Ševčík, 19.03.2015

5

Popis a parametry

Popis a parametry

LX100 poskytuje díky 4/3 Live MOS snímači s vysokou citlivostí a nově vyvinutému obrazovému procesoru Venus Engine vynikající kvalitu obrazu v jakékoli situaci. Velký obrazový snímač znamená, že můžete dosáhnout vynikající malé hloubky ostrosti. Výborný odstup signálu od šumu se projevuje ve velkém snížení šumu při fotografování s vysokým ISO.

LUMIX LX100 je šestou generací světově proslulé LX high-endové řady kompaktních fotoaparátů Panasonic LX s DNA LUMIX LC1*. LX100 je postavena na 4/3palcovém Live MOS snímači s vysokou citlivostí, který je 5x větší než snímač LUMIX LX7. LUMIX LX100 díky němu přichází s kvalitou obrazu, jakou byste očekávali od fotoaparátu s výměnnými objektivy. * první kompakt Panasonic s plně manuálním ovládáním, uvedený na trh v roce 2004.

Nový standard systému Micro 4/3

LUMIX LX100 poskytuje díky 4/3" Live MOS snímači s vysokou citlivostí a nově vyvinutému obrazovému procesoru Venus Engine vynikající kvalitu obrazu v jakékoli situaci. Velký obrazový snímač znamená, že můžete dosáhnout vynikající malé hloubky ostrosti. Výborný odstup signálu od šumu se projevuje ve velkém snížení šumu při fotografování s vysokým ISO.

Nově vyvinutý Venus Engine s čtyřjádrovým procesorem přinesl zvýšení výkonu a umožňuje vysokorychlostní zpracování signálu potřebné pro záznam videa ve 4K rozlišení. Nový Venus Engine přichází rovněž s řadou systémů na potlačení šumu, jako jsou multiprocesní NR, Random filtr, který zajišťuje velmi přirozené podání snímků i při extrémně nízké hladině osvětlení.

Světelný, vysoce kvalitní objektiv LEICA zajišťuje mimořádnou kvalitu obrazu

LUMIX LX100 je vybaven nově vyvinutým objektivem LEICA DC VARIO-SUMMILUX f/1,7–2,8. Univerzální rozsah zoomu objektivu na 24–75 mm (35 mm ekvivalent u kinofilmu), je vhodný pro všechny druhy fotografie, od fotografování na ulici po portrét, zatímco krajinu můžete zachytit v 24 mm širokoúhlém záběru ve formátu 4:3, 3:2 nebo 16:9.

Ovládání podporující schopnosti

Širokou škálou pokročilých funkcí a ovládacích prvků podporuje LUMIX LX100 tvůrčí potenciál pokročilých fotografických nadšenců i zkušených fotografů. Díky integrovanému LVF hledáčku (Live View Finder) s vysokým rozlišením odpovídajícím ekvivalentu 2,764 Mpx, můžete mít plnou kontrolu nad fotografovanou plochou.

Fotoaparát rovněž nabízí vynikající manuální ovládání, včetně dedikovaných voličů clony, času a kompenzace expozice pro přímou kontrolu nastavení, bez nutnosti použití digitálního menu na displeji.

Správný okamžik vám neuteče

Technologie DFD (Depth From Defocus) v kombinaci s automatickým ostřením Light Speed AF dosahuje neuvěřitelné přesnosti a rychlosti. S vysokorychlostním sekvenčním snímáním 11 snímků za sekundu v plném rozlišení a rychlým zapnutím, nikdy nepropásnete zajímavý záběr.

LUMIX LX100 také přichází s rozšířenými možnostmi ostření. Full Area AF umožňuje nastavit zaostření na libovolné části téměř ve 100 procentech zorného pole, přičemž je nyní k dispozici 49 ostřicích zón. Automatický režim Low Light AF, pracuje v rozsahu -3EV, takže můžete dosáhnout dokonalého zaostření i při světle hvězd, jako jediném zdroji osvětlení.

4K videozáznam do kapsy

Kombinace velkého snímače a výkonného Venus Engine dovoluje s LUMIXem LX100 zaznamenat a zpracovat plně detailní, realitě věrné videozáběry ve 4K rozlišení. Fotoaparát nabízí plynulý záznam videa v rozlišení 4K (3840 × 2160 pixelů) při 30/25 snímcích za sekundu ve formátu MP4, stejně jako ve Full HD (1920 × 1080 / 50p) formátu AVCHD Progressive (H.264, MPEG 4). Samostatné tlačítko na horní straně těla fotoaparátu umožňuje okamžitě zapnout záznam videa i během fotografování.

Tvůrčí svoboda

Kromě manuálních ovládacích prvků, nabízí LUMIX LX100 také celou řadu dalších funkcí a režimů, které rozšiřují možnosti tvůrčího vyjádření, od expresivního zachycení krajiny, zvýraznění zaostřené oblasti, vyvážení bílé, kontroly jasu a stínů apod. Nechybí samozřejmě ani Wi-Fi rozhraní a NFC, které umožňují fotoaparát jednoduše propojit s dalšími zařízeními nebo ho na dálku ovládat přes mobilní zařízení.

Typ fotoaparátu

Typ fotoaparátu Kompakt
Podle použití Výkonný

Obrazový snímač

Formát snímače 4/3
Rozlišení 12,8 Mpx
Rozlišení fotografií 4272x2856
Obrazový snímač CMOS
Poměr stran snímku 16:9, 1:1, 3:2, 4:3
Poměr stran snímače 4:3
Stabilizátor snímače Ne
Velikost snímače (mm) 17.3 x 13

Objektiv

Optický zoom 3,1 x
Digitální zoom 4
Minimální ohnisková vzdálenost 24 mm
Maximální ohnisková vzdálenost 75 mm
Světelnost objektivu - nejkratší ohnisko (F) 1,7
Světelnost objektivu - nejdelší ohnisko (F) 2,8
Maximální clona (F) 16
Typ stabilizátoru Optický
Stabilizátor optický Ano

Zaostřování

Minimální zaostřovací vzdálenost 50 cm
Makro od 3 cm
Počet AF bodů 49
Pomocné světlo AF Ano
Možnost použít předsádkové čočky Ano
Manuální ostření Ano

Nastavení expozice

Způsob měření expozice Zónové, Středové, Bodové
Korekce expozice ± 3 EV po 1/3 EV
ISO - minimální citlivost 200
ISO - maximální citlivost 25600

Závěrka

Nejdelší expoziční čas 60
Nejkratší expoziční čas 1/16000

Fotografování

Expoziční režimy Auto, P, A (Av), M, S (Tv)
Histogram Ano
Rychlost sériového snímání 11 sn./s
Prodleva samospouště 10, 2
HDR Ano

Vyvážení bílé

Vyvážení bílé barvy Automatické / přednastavené hodnoty / ruční kalibrace

Hledáček

Typ hledáčku Elektronický
Rozlišení hledáčku 2764000

LCD

Velikost displeje 3 "
Rozlišení displeje 921000
Živý náhled (Live View) Ano
Dotykový displej Ne
Výklopný displej Ne

Blesk

Dosah vestavěného blesku 7 m
Možnost připojení externího blesku Ano, hot-shoe
Dálkové řízení extreního blesku Ano

Záznam

Typ paměťového media SD / SDHC / SDXC (UHS-I)
Formáty souborů MPEG-4
Rozlišení videa 4K UHD (3840x2160)
Bracketing Ano
Počet audio kanálů 2.0
Zoom při videu Ano
Integrovaný GPS Ne
Video formát AVCHD, MPEG-4
Stereo zvuk Ano

Obecné

České menu Ano

Rozhraní a napájení

Wi-Fi Ano
Výdrž baterie (sn.) 300 snímků
Nabíječka a akumulátor v ceně Ano
Typ akumulátoru DMW-BLG10, DMW-BLG10E
Způsoby napájení Akumulátor

Fyzikální specifikace

Materiál těla Hořčík
Rozměry v mm 115 x 66 x 55
Hmotnost 393 g
Barva černá, stříbrná
Vodotěsnost Ne

Ostatní

Číslo produktu DMC-LX100EPK
Ocenění TIPA 2015
Značka Panasonic

Filtry

Průměr filtru 43 mm

Zobrazit popis a parametry