Recenze Samsung Galaxy A80 černý

Zpět na detail

Tomáš Kučírek

Recenzoval:
Tomáš Kučírek Další recenze

Samsung Galaxy A80 černý máme Skladem 3ks za 16 990 Kč
Koupit

Nahoru

Klady a zápory

Co se nám líbí?

  • Originálně řešená otočná kamera
  • Obrovský Super AMOLED displej
  • Funkce “Always on Display”
  • Integrovaný reproduktor v displeji
  • Prémiový design
  • Možnost rychlého nabíjení
  • Ochranné sklo Gorilla Glass 3

Co se nám nelíbí

  • Přesnost a rychlost čtečky otisků prstů
  • Absence slotu paměťových karet
  • Absence ochrany proti vodě či prachu

Nahoru

Snímky zachycené s pomocí Samsung Galaxy A80 černý

  • Samsung Galaxy A80 černý 20190818_135344.jpg
    Exp. čas:1/259 sClona:f/2ISO:50Ohnisko:4.6 mmKorekce Exp.:0 EV Objektiv:
    -
  • Samsung Galaxy A80 černý 20190818_135626.jpg
    Exp. čas:1/208 sClona:f/2ISO:50Ohnisko:4.6 mmKorekce Exp.:0 EV Objektiv:
    -
  • Samsung Galaxy A80 černý 20190818_135851.jpg
    Exp. čas:1/357 sClona:f/2ISO:50Ohnisko:4.6 mmKorekce Exp.:0 EV Objektiv:
    -
  • Samsung Galaxy A80 černý 20190818_140027.jpg
    Exp. čas:1/1319 sClona:f/2ISO:50Ohnisko:4.6 mmKorekce Exp.:0 EV Objektiv:
    -
  • Samsung Galaxy A80 černý 20190818_140240.jpg
    Exp. čas:1/433 sClona:f/2ISO:50Ohnisko:4.6 mmKorekce Exp.:0 EV Objektiv:
    -
  • Samsung Galaxy A80 černý 20190818_140856.jpg
    Exp. čas:1/262 sClona:f/2ISO:50Ohnisko:4.6 mmKorekce Exp.:0 EV Objektiv:
    -
  • Samsung Galaxy A80 černý 20190818_142005.jpg
    Exp. čas:1/770 sClona:f/2ISO:50Ohnisko:4.6 mmKorekce Exp.:0 EV Objektiv:
    -
  • Samsung Galaxy A80 černý 20190818_142322.jpg
    Exp. čas:1/1499 sClona:f/2ISO:50Ohnisko:4.6 mmKorekce Exp.:0 EV Objektiv:
    -
  • Samsung Galaxy A80 černý 20190818_193836.jpg
    Exp. čas:1/948 sClona:f/2ISO:50Ohnisko:4.6 mmKorekce Exp.:0 EV Objektiv:
    -
  • Samsung Galaxy A80 černý 20190818_194037.jpg
    Exp. čas:1/507 sClona:f/2,2ISO:40Ohnisko:1.4 mmKorekce Exp.:0 EV Objektiv:
    -
  • Samsung Galaxy A80 černý 20190818_225253.jpg
    Exp. čas:1/11 sClona:f/2ISO:250Ohnisko:4.6 mmKorekce Exp.:0 EV Objektiv:
    -
  • Samsung Galaxy A80 černý 20190819_114208.jpg
    Exp. čas:1/675 sClona:f/2ISO:50Ohnisko:4.6 mmKorekce Exp.:0 EV Objektiv:
    -
  • Samsung Galaxy A80 černý 20190819_120949.jpg
    Exp. čas:1/675 sClona:f/2ISO:50Ohnisko:4.6 mmKorekce Exp.:0 EV Objektiv:
    -
  • Samsung Galaxy A80 černý 20190819_121010.jpg
    Exp. čas:1/2943 sClona:f/2,2ISO:40Ohnisko:1.4 mmKorekce Exp.:0 EV Objektiv:
    -
  • Samsung Galaxy A80 černý 20190819_121957.jpg
    Exp. čas:1/100 sClona:f/2ISO:100Ohnisko:4.6 mmKorekce Exp.:0 EV Objektiv:
    -
  • Samsung Galaxy A80 černý 20190819_180058.jpg
    Exp. čas:1/142 sClona:f/2ISO:50Ohnisko:4.6 mmKorekce Exp.:0 EV Objektiv:
    -
  • Samsung Galaxy A80 černý 20190819_180707.jpg
    Exp. čas:1/2004 sClona:f/2,2ISO:40Ohnisko:1.4 mmKorekce Exp.:0 EV Objektiv:
    -
  • Samsung Galaxy A80 černý 20190819_180838.jpg
    Exp. čas:1/525 sClona:f/2ISO:50Ohnisko:4.6 mmKorekce Exp.:0 EV Objektiv:
    -
  • Samsung Galaxy A80 černý 20190819_203106.jpg
    Exp. čas:1/50 sClona:f/2ISO:200Ohnisko:4.6 mmKorekce Exp.:0 EV Objektiv:
    -
  • Samsung Galaxy A80 černý 20190820_054656.jpg
    Exp. čas:1/20 sClona:f/2ISO:250Ohnisko:4.6 mmKorekce Exp.:0 EV Objektiv:
    -

Nahoru

Představení Samsung Galaxy A80 černý

Galaxie ve vesmíru spočítat nedokážeme. Je jich zkrátka tolik, že přesné číslo nám zatím nikdo s jistotou nedokáže sdělit. Podobná situace pomalu nastává i u jihokorejské společnosti Samsung produkující mobilní telefony řady Galaxy. Osobně se začínám v záplavě jednotlivých modelů lehce ztrácet. Vzpomínám na dobu, kdy jsem listoval katalogem výrobce a vybíral mezi několika málo kusy. Volba tehdy nebyla těžká a padla na vlajkovou loď SII, oproti které působil např. lacinější model zvaný Ace jako hračka pro děti. Výběr by dnes sice byl krapet složitější, avšak díky množství nabízených telefonů by rozdíly mezi nimi nebyly tak propastné. Moje SIM karta tentokrát putovala do Galaxie A80, kde strávila několik dní. A myslím, že se jí tam vcelku líbilo. Produkce telefonů střední třídy nesoucí označení A započala roku 2014 a o jejich současné, páté generaci si teď něco povíme. Konkrétně tedy o již zmiňovaném nejvyšším modelu.

Postrach kapes

Už na první pohled mi bylo jasné, že při obří úhlopříčce displeje 6,7 palců nebude A80ka patřit k nejlehčím telefonům. To se potvrdilo zjištěním hmotnosti, která činí celých 220 g. Pro představu (nebo spíš jako zajímavost) bych uvedl, že zařízení váží stejně jako např. již postarší kapesní herní konzole Sony Playstation Vita Slim. I přes své monstrózní rozměry a zaoblené hrany telefon sice dobře padne do ruky, ale díky použitým materiálům z ní také snadno dokáže vyklouznout. Tipuji, že tělo tvořené oboustranným sklem Gorilla Glass 3 a kovovým rámem něco vydrží, avšak pádů z výšky bych se (převážně kvůli hmotnosti) obával. Design telefonu je čistý a minimalistický. Přední strana byla zbavena všech rušivých elementů a nenabízí nic jiného než displej ohraničený slabým rámečkem. Reflexní záda zase upoutají pozornost modulem fotoaparátu. Fyzická tlačítka určená k ovládání hlasitosti a samostatné tlačítko power se nacházejí standardně na bocích mobilu. Spodek a vršek pak poskromnu nabídne dvojici mikrofonů, USB-C port, mono reproduktor a slot na dvě NanoSIM karty. Do balení se tohopak už také mnoho nevešlo. K telefonu dostaneme 25wattovou rychlonabíječku společně s oboustranným USB-C kabelem, sluchátka s příslušnou koncovkou a papírovou brožuru.

Technika a rychlost pádlování

Po stisknutí bočního tlačítka mě ozařuje enormní, dostatečně jasný Super AMOLED displej. Full HD+ rozlišení 2400x1080 zajišťuje jemný rastr při hustotě 393 ppi. Podání barev je díky použitému panelu přesné a černá je skutečně černá. Naskytuje se tak možnost využití funkce “Always On Display”, která dovoluje zobrazení obsahu, jako jsou hodiny, datum, notifikace apod., to vše při minimální spotřebě energie. Jak už jsem zmiňoval v předešlém odstavci, Samsung vsadil na displej (téměř) bez rámečku a jakéhokoliv výřezu. Tím vyšachoval nejen přední kameru, ale i reproduktor určený k telefonování. Ten je zde řešený poměrně zajímavým způsobem, nachází se totiž přímo v displeji a zvuk šíří pomocí jeho vibrací. To ve mě nejprve vyvolalo vcelku opodstatněnou skepsi týkající se kvality zvuku samotného. Po uskutečnění několika hovorů jsem však nezaznamenal větší problém. Druhé straně jsem rozuměl každé slovo. Vytknul bych pouze nižší maximální hlasitost, která při nejvyšší úrovni způsobuje občasné zkreslení zvuku při určitých frekvencích. Kdo čekal vlajkovou loď v podobě procesoru, bude zpočátku lehce zklamán.

A80ka je osazena mírně slabším modelem společnosti Qualcomm - Snapdragon 730. Jeho 8 jáder běžících na frekvenci až 2,2 GHz ale zajišťuje společně s grafickým čipem Adreno 618 více, než dostatečný výkon. Díky kapacitě operační paměti čítající 8 GB je chod plynulý i při otevření mnoha aplikací naráz. Rozdíl mezi procesory běžný uživatel zkrátka nepozná, a to ani při hraní současných her. Vzhledem k velikosti telefonu je pak vcelku nepochopitelná absence slotu paměťových karet. Je pravda, že 128 GB interní paměti je stále dostačující, avšak člověka libujícího si v pořizování 4K videí tato informace nejspíš moc nepotěší. Baterie má víceméně standardní kapacitu 3700 mAh, telefon ale s pomocí dodávaného 25W adaptéru podporuje rychlonabíjení. Bezdrátové nabíjení bohužel není k dispozici. Jelikož je Samsung Galaxy A80 na trhu teprve krátce, nikoho nejspíš nepřekvapí přítomnost operačního systému Android 9 Pie s nadstavbou One UI. Prostředí působí příjemně a čistě. Co však už tak příjemně nepůsobí je čtečka otisků prstů. Ta je totiž optická a integrovaná přímo do displeje, což by samo o sobě nevadilo, kdyby fungovala korektně. Otisk prstu v některých případech nedokázala rozpoznat ani poté, co jsem se prst snažil přitisknout pod různým úhlem. Po několika neúspěšných pokusech jsem byl vyzván k zadání PINu. Čtečka je nejenom nepřesná, ale i pomalá. Jelikož chybí podpora odemykání telefonu pomocí rozpoznání obličeje, nabízí se už jen PIN nebo kresba obrazce. Co se zvukového projevu týče, monotónní repráček dokáže hrát obstojně hlasitě a pokud nezvolíme nejvyšší úroveň hlasitosti, tak vcelku i čistě. Trochu zamrzí absence 3,5mm jacku či alespoň samotné redukce. To samé můžeme říct také o ochraně proti vodě a prachu, která zcela chybí. K dalším podporovaným technologiím patří např. LTE, NFC, Wi-Fi ac, Bluetooth 5.0, určování polohy pomocí GPS, Glonass, Beidou a Galileo.

Otoč se!

V samém závěru článku bych se rád pozastavil u nejpozoruhodnějšího prvku celého telefonu - výsuvného, otočného fotoaparátu. Celý modul se v momentě stisknutí virtuálního tlačítka vysune a otočí o 180 stupňů, čímž umožní použití jedné a té samé kamery jak pro zadní, tak i přední snímání. Výhoda spočívá primárně v kvalitě snímků, které mohou být pořízeny hned dvěma různými kamerami. Hlavní 48Mpx (f/2.0), nebo ultra širokoúhlou 8Mpx (f/2.2) s úhlem záběru 123 stupňů. Třetí senzor nazvaný ToF (Time-of-Flight) potom slouží k měření vzdálenosti a napomáhá tak například k vytvoření nízké hloubky ostrosti u portrétových snímků.

Musím uznat, že svou práci odvádí dobře, a to nejen u pořízených fotografií, ale i u videa. Optický zoom v této konfiguraci fotoaparátů nehledejme, k dispozici je pouze digitální (max 8x). Samotné snímky jsou ostré, detailní a podání barev věrné. Na druhou stranu rozlišení širokoúhlého fotoaparátu mohlo být vyšší. Při zobrazení na monitoru počítače už snímky lehce ztrácí na detailech, a to zejména na okrajích, což je u této šířky záběru pochopitelné. Noční snímky potom vykazují zvýšený šum, ale jsou stále použitelné. Během focení se setkáme s několika režimy, jmenovitě například Živé zaostření (portrétní režim), Panoráma, Noc nebo režim Pro, který mě zajímal nejvíce. Po navolení režimu mě čekalo zklamání v podobě pouze tří volitelných prvků - ISO (100 až 800), vyvážení bílé a korekce expozice. Tady si člověk moc nepohraje. Samsung se zaměřil spíše na uživatele hledající jednoduchost a praktičnost, což potvrzuje i funkce zvaná “Optimalizátor scény”. Telefon se při focení snaží automaticky rozpoznat jednu z třiceti nabízených scén a optimalizovat tak snímek dle potřeby. To v praxi většinou znamená zvýšenou saturaci barev nebo snahu o zesvětlení podexponovaných částí snímku. Rozpoznávání navíc nepatří k jednomu z nejrychlejších. Z nepochopitelných důvodů pak po přepnutí kamery na selfie z nabídky zmizí režimy Panorama, Noc a Pro.

Blesk je dostupný pouze ve formě chvilkového rozsvícení displeje bílou barvou. To nejspíš bude mít své opodstatnění, jelikož přisvětlovací dioda je poměrně silná a nepříjemně by tak člověka oslňovala. Nutno podotknout, že do nedávného updatu fotoaparát v selfie režimu nepodporoval ani auto-focus, což bylo naštěstí již vyřešeno. Záznam videa je kvalitní jak po obrazové, tak i zvukové stránce. Natáčet lze až v rozlišení 4K/30 fps, nebo 1080p/60 fps při zapnuté elektronické stabilizaci obrazu. Mezi režimy se nachází Zaostřené video (aplikovaný bokeh v reálném čase), Superpomalý (několikasekundové zpomalené video), Pomalý pohyb a Hyperčas (zrychlený pohyb).

Co dodat?

Designově moc povedený telefon s několika málo kompromisy, který vzhledem k velikosti a hmotnosti nebude sedět úplně každému. Za unikátní technologické vychytávky ovšem bude zájemce nucen sáhnout trochu hlouběji do kapsy. Dostane však originální a nápaditý přístroj, který jej částečně odliší od zbylých uživatelů smartphonů.

Nahoru

Parametry

Fyzikální specifikace
Rozměry v mm: 165.2 x 76.5 x 9.3
Hmotnost: 220 g
 
Ostatní
Značka: Samsung
 
Hardware fotomobilů a tabletů
Kapacita baterie: 3700 mAh
Rozlišení předního fotoaparátu: 48 Mpx
Rozlišení zadního fotoaparátu: 48 Mpx
Podpora paměťových karet: Ne
Operační systém: Google Android
Úhlopříčka displeje: 6,7″
Rozlišení displeje: 2400 × 1080 px
Typ displeje: Super AMOLED
Rozlišení videa: 4K (3840x2160)
Funkce fotoaparátu: Optická stabilizace, Přisvětlovací LED dioda
Světelnost fotoaparátu: f/2,0
Operační paměť: 8GB
Interní paměť: 128GB
Typ procesoru: Qualcomm Snapdragon
Počet jader: 8
Frekvence jádra: 2,2 GHz
SIM karta: Dual SIM
Konektivita: USB-C

Kompletní parametry Sbalit parametry

Samsung Galaxy A80 černý Samsung Galaxy A80 černý máme Skladem za 16 990 Kč Koupit

Nahoru

Přihlásit

Přihlásit pomocí Facebooku

nebo e-mailem


Košík

Způsoby doručení

Doprava zdarma od 5 000 Kč

Nahrát

Používáme cookies, abychom Vám mohli nabídnout nejlepší možné služby na našich webových stránkách. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využíváním cookies a využití osobních údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech. Tyto souhlasy můžete kdykoliv změnit, vypnout nebo upravit v Nastavení soukromí, které otevřete kliknutím na odkaz níže.
Dozvědět se víc
Rozumím