Recenze Sigma 17-50mm f/2,8 EX DC OS HSM pro Nikon

David Michalík

David Michalík • 01. 10. 2013

Klady a zápory

Klady a zápory

Co se nám líbí?

  • Kvalita zpracování
  • Rychlé ostření
  • Světelnost objektivu f2,8
  • Optická stabilizace
  • Příjemná kresba objektivu

Co se nám nelíbí

  • Mírná soudkovitost na nejširším ohnisku

Ukázkové snímky

Ukázkové snímky

Snímky vytvořené s pomocí Sigma 17-50 mm f/2,8 EX DC OS HSM pro Nikon od členů naší Galerie

Zobrazit fotky z Sigma 17-50 mm f/2,8 EX DC OS HSM pro Nikon v Galerii

Snímky vytvořené s pomocí Sigma 17-50 mm f/2,8 EX DC OS HSM pro Nikon

Představení Sigma 17-50 mm f/2,8 EX DC OS HSM pro Nikon

Představení Sigma 17-50 mm f/2,8 EX DC OS HSM pro Nikon

Konečně jsem dostal tu čest, vzít si na recenzi objektiv Sigma 17-50 se světelností f2,8. Na tuto recenzi jsem se opravdu těšil, protože jsem před časem testoval konkurenci tomuto objektivu od Tamronu se stejnými parametry, a tak jsem byl moc zvědavý, jak si povede Sigma v naši recenzi. A vedla si opravdu dobře, byť Tamron nepředčila. Postavil bych ji po boku Tamronu s tím, že ať už zvolíte tuto Sigmu či Tamrona neuděláte chybu.
 
Sigma 17-50mm je díky svému ohniskovému rozsahu velmi univerzálním objektivem. Jeho univerzálnosti ještě více napomáhá optická stabilizace, kterou je tento objektiv vybaven a především skvělá světelnost f2,8 v celém rozsahu ohniska. Ohniskové vzdálenosti v ekvivalentu kinofilmu tohoto objektivu činí 25,5 až 75 mm. Je tak ideálním kandidátem na běžné focení krajin, architektury, portrétů a prostě všeho dění kolem vás. 
 
Po obrazové stránce mě Sigma příjemně překvapila. Kresba je na všechny clonová čísla příjemná a nejlepších výsledků dosahuje kolem clony f5,6-8. Ostrá kresba společně s přesným a rychlým ostřením se mi při focení opravdu líbila. Na nejširší ohnisko jsem zaznamenal sice malou soudkovitost, ale není to nic, co by vám mělo vyloženě vadit. Další vady objektivu jako je chromatická aberace se zde vyskytují spíše jen výjimečně.
 
Sigma 17-50 f2,8 je vybavena mimo jiné i optickou stabilizací, které vám umožní z ruky udržet delší časy než jsou ekvivalenty ohnisek. Na ohnisko 50mm bez zapnuté stabilizace udržíte přibližně čas 1/50, se spuštěnou stabilizací si můžete dovolit i čas 1/20, jelikož optická stabilizace zde funguje na jedničku. Při použití stativu však nezapomínejte optickou stabilizaci vypnout. 
 
Objektiv se mi líbí i po konstrukční stránce. Je robustní, avšak není příliš těžký. Zpracování je provedeno na výbornou i když jde jen o plasty. Zoomování jde lehce, ale ne moc snadno, prostě vše je tak akorát, jak by mělo být.
 
V porovnání  s Tamronem jsem po obrazové stránce neviděl znatelný rozdíl, takže pokud se rozhodnete pro jednu, či druhou variantu neuděláte chybu. Sigma dokázala, že umí vyrobit dobrý objektiv s univerzálním ohniskem a dobrou světelností. Objektiv hravě překonává "seťáky" Canonu i Nikonu stejné ohniskové vzdálenosti, a proto jej lze doporučit jako velmi solidní záklaďák.

Hodnocení zákazníků (35)

Hodnocení zákazníků (35)

4.6

Super kresba, super bokeh, ostrý

Ověřený zákazník
Phan Anh Tran, 04.10.2021

5

Skvělé sklo v této cenové kategorii, světelnost f/2,8 a slušná rychlost zaostřování. Jo za pár korun spousta zábavy.Doporučuji

Ověřený zákazník
Drahoslav Krol, 30.07.2021

5

Super objektiv se skvelou svetelnosti. Pokud nekdo potrebuje lepsi nez setovy objektiv od nikonu a nechce utracet spousty penez tak tento je prvni volba.

Ověřený zákazník
Ondřej Havel, 24.04.2021

3

vše co jsem očekával se splnilo,pouze mi chybí český návod,což mipřekvapilo,že není u výrobku

Ověřený zákazník
Jaromír Moravec, 27.01.2021

5

Ověřený zákazník
Ondřej Malčánek, 31.08.2020

5

Za cenu okolo 11 tisíc korun, je to fakt slušné sklo s příjemnou kresbou i světelností, používám ho i na veřejné, sportovní i sportovní noční zakázky. Objektiv má malinko větší chromatické vady. Ty jdou ovšem srovnat profilem objektivu , který lze nahrát do softwaru pro úpravu fotografií. Cena vs výkon +

Ověřený zákazník
Petr Šutek, 17.08.2020

5

Ověřený zákazník
P. Hechtberger, 02.06.2020

4

Ověřený zákazník
Daniel Rožánek, 24.05.2020

5

Ověřený zákazník
Luděk Eidelpes, 29.04.2020

4

Ověřený zákazník
Zuzana Steklá, 07.02.2020

5

Jsme velmi spokojená. Oproti bývalému setovému objektivu NIKKOR 18-105mm f/3.5-5.6 je to velký skok. Má moc pěknou kresbu. Spokojenost.

Ověřený zákazník
Sylva Lípová, 30.10.2019

5

Ověřený zákazník
Radovan Rašovský, 07.10.2019

5

Rychlé ostření Pěkná kresba

Ověřený zákazník
Šárka Králová, 10.09.2019

5

Ověřený zákazník
Viktor Douša, 13.07.2019

4

Ověřený zákazník
Zdena Bobková, 16.06.2019

4

Ověřený zákazník
Jakub Medňanský, 28.03.2019

4

Zatím jsem měl možnost otestovat pouze z lehka, opravdu je ale vidět, že Sigma svou práci zvládá na jedničku. Těším se až otestuji více. Jediné, co hodnotím jako drobný nedostatek, je vyšší váha a nemožnost manuálního doostření při AF.

Ověřený zákazník
Tomáš Rosprim, 22.12.2018

4

Ověřený zákazník
Lubomír Schmidt, 29.11.2018

4

Ověřený zákazník
Tibor Kováč, 08.11.2018

5

Vzali jsme ho jako náhradu za setový objektiv 17-105 - na první pohled je všechno super, soudkovitost nám přijde že se teda neprojevuje - třeba proti 17-85 od Canonu (D5300) - spíš trošku problém s AF - neostří úplně přesně, ale to je možná problém ve foťáku nebo v rukách :). Každopádně s externím bleskem je vše naprosto super :-)

Ověřený zákazník
Filip Majerík, 02.04.2018

5

Ověřený zákazník
Michal Jiránek, 11.07.2017

5

Ověřený zákazník
Lukáš Rezek, 14.04.2017

5

Ověřený zákazník
Jan Bednařík, 20.01.2017

5

Ověřený zákazník
Václav Klíma, 17.01.2017

1

Výrazně lepší než seťák,super základní objektiv

Ověřený zákazník
Jan Ježek, 27.11.2015

5

Ověřený zákazník
Vladimír Stehlík, 01.06.2015

5

Ověřený zákazník
Antonín Kyselák, 13.05.2015

5

Objektiv jsem zakoupil jako základní na běžné fotografování a v této cenové úrovni rozumný kompromis na focení tance, kde je každý kousek světelnosti navíc velké +. U tance je potřeba rychlé ostření, což je výborné a ta světelnost. Fotky venku zvládneme čímkoliv. Tak uvidím, má za sebou premiéru a nevypadá to špatně. Nevýhodou je váha, která je opravdu po celodenním běhání s foťákem "cítit".

Ověřený zákazník
Jaroslav Jelínek, 29.04.2015

4

Zatiaľ spokojnosť, pekná kresba, dobré ostrenie....

Ověřený zákazník
martin kopečný, 29.03.2015

5

Perfektní objektiv.Touto Sigmou jsem nahradil dříve používaný objektiv Nikon 18-105mm a ten rozdíl je obrovský.Hlavně co se týče vykreslení po celém snímku,perfektní vlastnosti v horším světle a hlavně protisvětle,skvělý bokeh a perfektní práce s objektivem při focení.Jen taková malinká drobnost,otáčí se zoomem doleva a u ostatních objektivů jsem zvyklý doprava,ale za tu krátkou dobu co už ho mám,mi to už ani tak nepřijde.Doporučuji,skvělá volba za slušné peníze.

Ověřený zákazník
David Krátký, 12.03.2015

5

Ověřený zákazník
Tomas Kolomaznik, 20.01.2015

5

Ověřený zákazník
Jiří Vrbka, 01.10.2014

5

Ověřený zákazník
Markéta Janotová, 25.09.2014

5

skvelej univerzalni objektiv s dobrou svetelnosti

Ověřený zákazník
Martin Kremla, 20.08.2014

5

Ověřený zákazník
Miroslav Janoušek, 16.05.2014

5

Popis a parametry

Popis a parametry

Objektiv Sigma 17-50mm f/2,8 EX DC OS HSM pro Nikon je standardní zoom s optickým stabilizátorem obrazu proti rozmazání snímků. Objektiv je ideální pro momentky, krajiny, skupinové fotografie, architektonické snímky, nebo pro cestovní fotografie. Kontinuální vysokou intenzitu zajišťuje optimální světelný výstup a umožňuje tak vysokou rychlost závěrky, aby se minimalizovalo riziko roztřesení fotoaparátu. Záruka 4 roky!

Objektiv Sigma 17-50mm f/2,8 EX DC OS HSM pro Nikon je standardní zoom s optickým stabilizátorem obrazu proti rozmazání snímků. Objektiv je ideální pro momentky, krajiny, skupinové fotografie, architektonické snímky, nebo pro cestovní fotografie. Kontinuální vysokou intenzitu zajišťuje optimální světelný výstup a umožňuje tak vysokou rychlost závěrky, aby se minimalizovalo riziko roztřesení fotoaparátu. Záruka 4 roky!

Objektiv

Typ bajonetu Nikon F
Optický zoom 3 x
Ohnisková vzdálenost (eqv. 35mm) 25,5-75
Minimální ohnisková vzdálenost 17 mm
Maximální ohnisková vzdálenost 50 mm
Světelnost objektivu zoom 2,8
Světelnost objektivu - nejkratší ohnisko (F) 2,8
Světelnost objektivu - nejdelší ohnisko (F) 2,8
Maximální clona (F) 22
Konstrukce objektivu 13 členů / 17 skupin
Stabilizátor optický Ano
Crop faktor 1,5 x
Typ sluneční clony LH825-03 (součást balení)
Délka objektivu 91,8 mm
Počet lamel clony 7
Vhodný pro žánr Krajina, Architektura / Interiér, Reportáže, Street foto, Koncerty
Rozdělení podle ohniska Základní
Vhodný pro formát snímače APS-C
Typ objektivu Zoom

Zaostřování

Minimální zaostřovací vzdálenost 28 cm

Obecné

Nadstandardní záruka 4 roky

Fyzikální specifikace

Hmotnost 565 g
Utěsnění (prach/vlhkost) Ne

Ostatní

Číslo produktu SI 583955
Značka Sigma

Filtry

Průměr filtru 77 mm

Zobrazit popis a parametry