Recenze Sigma 17-70mm f/2,8-4,0 DC Macro OS HSM Contemporary pro Canon

Milan Čermák

Milan Čermák • 30. 09. 2013

Klady a zápory

Klady a zápory

Co se nám líbí?

  • Optická kvalita
  • Mechanické zpracování
  • Rozsah ohnisek
  • Kvalitní stabilizace obrazu

Co se nám nelíbí

  • Není

Ukázkové snímky

Ukázkové snímky

Snímky vytvořené s pomocí Sigma 17-70 mm f/2,8-4,0 DC Macro OS HSM Contemporary pro Canon od členů naší Galerie

Zobrazit fotky z Sigma 17-70 mm f/2,8-4,0 DC Macro OS HSM Contemporary pro Canon v Galerii

Snímky vytvořené s pomocí Sigma 17-70 mm f/2,8-4,0 DC Macro OS HSM Contemporary pro Canon

Představení Sigma 17-70 mm f/2,8-4,0 DC Macro OS HSM Contemporary pro Canon

Představení Sigma 17-70 mm f/2,8-4,0 DC Macro OS HSM Contemporary pro Canon

Sigma 17-70mm f/2,8-4,0 DC Macro OS HSM Contemporary je již třetí verze objektivu 17-70mm od Sigmy. Příjemný "základní" rozsah s lepší světelností než mají setové objektivy, velmi dobrá obrazová kvalita a rozumná cena z něj dělají jeden z nejoblíbenějších objektivů pro fotografy, kterým již "seťák" nestačí.

Tento objektiv patří pod novou řadu "Contemporary", čemuž odpovídá i jeho mechanické zpracování a celkově desing. Ačkoliv není objektiv celokovový, působí velmi kvalitně a i přes příjemně nízkou váhu dostatečně robustně. Všechny pohyblivé části mají hladký, plynulý pohyb, nikde se nic neviklá ani samo nevysouvá.

Změnou neprošel jen desing, ale i optická konstrukce, která nyní nemá problémy s vykreslením ani na nových snímačích s vysokým rozlišením, kde starší verze tohoto objektivu již ztrácely ostrost. Celkové vykreslení detailů je na velmi dobré úrovni  po celé ploše snímku již od otevřené clony a s mírným zacloněním se ještě zlepší. Problémy nenastanou ani v težších světelných podmínkách - protisvětle. Objektiv si zachová kontrast a i chromatickou aberaci musíte na fotografii pozorně hledat. Na delším ohnisku se trochu objevuje, ale nejde o nic, co by nešlo snadno odstranit v počítači.
Ostření obstaravá osvědčený HSM motor, který je tichý a přesný.

Sigma 17-70mm f/2,8-4,0 DC Macro OS HSM Contemporary je velmi dobrá náhrada za klasické setové objektivy, proti kterým nabízí nejen vyšší rozsah zoomu, ale i lepší optickou kvalitu a především světelnost.

Hodnocení zákazníků (22)

Hodnocení zákazníků (22)

4.6364

Velice spokojena

Ověřený zákazník
Kateřina Šramelová, 10.10.2021

5

Super,krásný prakticky a fotky stojí zato.. Dodání rychle a vše v poradku

Ověřený zákazník
Roman Kodym, 26.06.2021

5

Ověřený zákazník
Michael Hentzel, 29.05.2021

5

Opravdu detailní kresba. Čekal jsem že bude trochu rychlejší, ale to jsem měl spíš přehnané očekávání, na tuto cenovou kategorii to není špatné. Ve všem ostatním je ale perfektní.

Ověřený zákazník
Jiri Pidrman, 22.04.2021

4

Ověřený zákazník
Petr Hrabal, 23.05.2020

4

Jsem velice spokojen!

Ověřený zákazník
Alexander Kuranov, 14.01.2020

5

Ověřený zákazník
Radovan Pokora, 02.08.2019

5

Ověřený zákazník
Iva Kovářová, 03.05.2019

5

Zatím fotí dobře, vzhledem ke krátké době ještě nemáme důkladně vyzkoušen. Děkuji

Ověřený zákazník
Alena Tomková, 17.02.2019

4

Ověřený zákazník
Vojtěch Halamíček, 19.08.2018

4

Ověřený zákazník
Magdaléna Ajglová, 09.07.2018

5

Objektiv nahradil setový EFS 18-135 mm IS. Sice jsem možná čekal o něco lepší výstup, i tak ale splnil mé očekávání. Za ty peníze bezkonkurenční! 4 měsíce jsem ho používal na 600D - oproti setovému oceňuji lepší světelnost => kratší časy, když jsem fotil děti (ale upřímně f2,8 po celé délce by bylo lepší :o) ) Posledních 6 týdnů ho používám na 80D a tady jsem doslova nadšený. Vůbec nepozoruji, že by s AF ostřením byl problém, anebo byl AF pomalejší. Klady - kvalitní zpracování objektivu - v ceně i sluneční clona Zápory - zkoušel jsem natočit pár videí a ostření je dost hlučné - pokud zvažujete tento objektiv s tím, že chcete hodně natáčet videa, pak rozhodně nedoporučuji - chybí zámek/aretace objektivu - poslední dobou jsem si všiml, že když foťák s objektivem otočím kolmo k zemi (kontroluji fotku, nastavuji foťák), tak objektiv svou vahou výjíždí, a to tak že dost :o/

Ověřený zákazník
Martin Sivák, 15.06.2016

5

super :)

Ověřený zákazník
Anna Bicanova, 07.01.2016

4

Věděl jsem co chci, takže spokojenost.

Ověřený zákazník
Miroslav Brož, 07.08.2015

5

Ověřený zákazník
Marek Kvapil, 29.05.2015

5

Ověřený zákazník
Václav Brzobohatý, 22.04.2015

5

Ověřený zákazník
Ivan Vladyka, 08.04.2015

5

Ověřený zákazník
Anonymní zákazník, 02.04.2015

3

Ověřený zákazník
Tomáš Třešňák, 04.11.2014

5

Ověřený zákazník
Stanislav Hřebíček, 19.09.2014

5

Myslím, že tento objektiv za tuto cenu pro začínající fotografy je skvělá volba.

Ověřený zákazník
Petr Staněk, 21.08.2014

4

Po 2 předchozích typech je tento podle mého už poměrně dost vychytaný a neopakuje snad ani jednu chybu (konstrukční) zděděnou po předchůdcích. Příkladné zpracování, příjemné využití kovu místo plastu a parametry v kombinaci s univerzálností. Podle mého pro začínající fotografy nebo i mírně pokročilé je tento objektiv naprosto super volbou.

Ověřený zákazník
Tomas Pronek, 25.02.2014

5

Popis a parametry

Popis a parametry

Objektivy nové řady CONTEMPORARY jsou moderní, lehké a kompaktní ve své kategorii. Uživatele zaujmou svou kvalitou a cenou. Nový objektiv Sigma 17-70mm f/2.8-4 DC MACRO OS HSM Contemporary nabízí moderní desing z nových materiálů, novou optickou konstrukcí složenou z 16 optických elementů ve 14 skupinách a kompaktnější rozměry. Objektiv nabízí minimální zaostřovací vzdálenost 22cm a maximální poměr zobrazení 1:2.8 – je tak ideální pro veškeré typy fotografií.

Specifikace :

- optická skladba: 16 čoček v 14 skupinách
- zorný úhel: 79.7° - 22.9°
- min.clona: F22
- min. vzdálenost zaostření: 22 cm
- poměr zobrazení: 1:2.8
- počet lamel: 7
- průměr filtru: 72 mm
- rozměry: 79 mm x 82 mm
- hmotnost: 465 g
- sluneční clona: LH730-03

Řada objektivů Contemporary 
Tento objektiv je první z řady Contemprorady, považované za lehké a kompaktní při udržení optické kvality. Široký rozsah ohniskové délky je vhodný pro velké spektrum uplatnění. Zahrnuje menší OS jednotu a optimalizovanou ditribuci optikých a elektronických prvků, velikost těla objektivu je možné zredukovat až o 30%, Tato redukce ve váze je také možná použití z části TSC materiálů v kontrukci těla. Materiál poskytuje vysokou odolnost a tvrdost s menší hmotností než u verzí z kovu.
Schopnosti focení Macro
Tento objektiv přináší maximální zvětšení 1:2.8 a minimální zaostřovací vzdálenost 22cm, dává tak pracovní vzdálnost pouháých 5.5cm při focení na 70mm ohniskové vzdálenosti.
Optimalizovaná konstrukce objektivu
Dva FLD (F nízký rozptyl) skleněné prvky, jeden SLD (Super Low Dispersion - s velice nízkým rozptylem) prvek, a tři asférické skleněné prvky, včetně dvoustranné asférické čočky - jsou integrované do konstrukce objektivu pro celkové zlepšení optických vlastností. Kombinace těchto součástí poskytuje zmenšení obou chromatické a axiální aberace přes celé rozsahy ostření a zoomu. Super Multi-vrstvý povrch je také nanesen na povrch objektivu pro zmenčení odlesků, duchů, což pomáhá udržet kontrast a čistotu barev pri práci se silnými světly.
Hyper Sonic AF Motor
HSM (Hyper Sonic Motor) poskytuje rychlé a jemné automatické ostření , které je velice dobře využitelné i při natáčení videa.
Optický Stabilizér
Systém OS (Optical Stabilizer) je vestavený v objektivu a poskytuje tak ekvivalent 4stop redukci objevení se otřesů ve fotoaparátu, To umožňuje větší možnosti ve focení z ruky a při situacích s nízkým osvětlením a při použití dlouhých ohniskových vzáleností a samozřejmě při macru.
USB Dock
Kompatibilita se Sigma USB dokem a Optimization Pro software pro vyladění vašich objektivů, update firmwaru a úpravu objektiivu aby lépe vyhovoval vašim požadavům.
Další vlastnosti
  • Větší světelnost f/2.8-4 pomáhá při nízkém osvětlení a také nabízí větší kontrolu nad hloubkou ostrosti.
  • Měděný bajonet poskytuje posílenou výdrž na spojnici objetivu a fotoaparátu.

Objektiv

Typ bajonetu Canon EF-S
Optický zoom 4,3 x
Ohnisková vzdálenost (eqv. 35mm) 24-105
Minimální ohnisková vzdálenost 17 mm
Maximální ohnisková vzdálenost 70 mm
Světelnost objektivu zoom 2,8-4,0
Světelnost objektivu - nejkratší ohnisko (F) 2,8
Světelnost objektivu - nejdelší ohnisko (F) 4
Maximální clona (F) 22
Konstrukce objektivu 16 členů / 14 skupin
Stabilizátor optický Ano
Crop faktor 1,6 x
Typ sluneční clony LH780-03 (součást balení)
Délka objektivu 82 mm
Počet lamel clony 7
Vhodný pro žánr Krajina, Architektura / Interiér, Makro / Detail, Sport, Reportáže, Móda, Street foto, Koncerty
Rozdělení podle ohniska Univerzální
Vhodný pro formát snímače APS-C
Typ objektivu Zoom

Zaostřování

Minimální zaostřovací vzdálenost 22 cm

Obecné

Nadstandardní záruka 4 roky

Fyzikální specifikace

Hmotnost 465 g
Utěsnění (prach/vlhkost) Ne

Ostatní

Číslo produktu SI 884954
Značka Sigma

Filtry

Průměr filtru 72 mm

Zobrazit popis a parametry