Recenze Sigma 17-70mm f/2,8-4,0 DC Macro OS HSM Contemporary pro Nikon

Milan Čermák

Milan Čermák • 08. 07. 2013

Klady a zápory

Klady a zápory

Co se nám líbí?

  • Optická kvalita
  • Mechanické zpracování
  • Rozsah ohnisek
  • Kvalitní stabilizace obrazu

Co se nám nelíbí

  • Není

Představení Sigma 17-70 mm f/2,8-4,0 DC Macro OS HSM Contemporary pro Nikon

Představení Sigma 17-70 mm f/2,8-4,0 DC Macro OS HSM Contemporary pro Nikon

Sigma 17-70mm f/2,8-4,0 DC Macro OS HSM Contemporary je již třetí verze objektivu 17-70mm od Sigmy. Příjemný "základní" rozsah s lepší světelností než mají setové objektivy, velmi dobrá obrazová kvalita a rozumná cena z něj dělají jeden z nejoblíbenějších objektivů pro fotografy, kterým již "seťák" nestačí.

Tento objektiv patří pod novou řadu "Contemporary", čemuž odpovídá i jeho mechanické zpracování a celkově desing. Ačkoliv není objektiv celokovový, působí velmi kvalitně a i přes příjemně nízkou váhu dostatečně robustně. Všechny pohyblivé části mají hladký, plynulý pohyb, nikde se nic nevyklá ani samo nevysouvá.

Změnou neprošel jen desing, ale i optická konstrukce, která nyní nemá problémy s vykreslením ani na nových snímačích s vysokým rozlišením, kde starší verze tohoto objektivu již strácely ostrost. Celkové vykreslení detailů je na velmi dobré úrovni  po celé ploše snímku již od otevřené clony a s mírným zacloněním se ještě zlepší. Problémy nenastanou ani v težších světelných podmínkách - protisvětle. Objektiv si zachová kontrast a i chromatickou aberaci musíte na fotografii pozorně hledat. Na delším ohnisku se trochu objevuje, ale nejde o nic, co by nešlo snadno odstranit v počítači.
Ostření obstaravá osvědčený HSM motor, který je tichý a přesný.

Sigma 17-70mm f/2,8-4,0 DC Macro OS HSM Contemporary je velmi dobrá náhrada za klasické setové objektivy, proti kterým nabízí nejen vyšší rozsah zoomu, ale i lepší optickou kvalitu a především světelnost.

Hodnocení zákazníků (23)

Hodnocení zákazníků (23)

4.7826

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Jiří, Kozojedy, 02.12.2021

5

Výborný objektiv pro snímače APS. Cenově dostupný. Sice mohl mít prachu a vodě odolnou úpravu i třeba za vyšší pořizovací cenu. I tak splnil moje očekávání jsem s ním maximálně spokojený, před tím jsem měl Tamron 17-50 f/2,8 II VC.

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Svatomír, Kroměříž, 23.07.2021

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Lenka, Plzeň - Doubravka, 09.04.2021

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Tereza, Valašská Polanka, 01.06.2020

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Veronika, Olomouc 9, 08.05.2020

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Zbyšek, Praha 13, 06.01.2020

5

Velmi dobrý objektiv,žádné problémy s FF ani BF,ostrý v celém rozsahu zoomu,trošku těžší než bych čekal, možná slabší v protisvětle,rychlost ok,tichý,při zaostřování se otáčí zaostřovací prstenec-nevadí,celkově za ty peníze naprostá spokojenost-vypadá to že tento objektiv už z foťáku nesundám.

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Petr, Podolí 161, 21.08.2019

4

Vyměnil jsem za Sigmu 17-50/2.8 a je to jako nebe a dudy.Jsem maximálně spokojený!!!

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Ivan, Brno, 04.06.2019

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Hana, Soběslav, 21.05.2019

5

Za ty prachy je to vybornej lehkej objektiv s dobrou kresbou...doporucuju....

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Zdeněk, Slaný, 13.01.2019

5

(+) Doporučuji!!!. (-) samovolné vysouvání a mírná vinětace , pro někoho možná pomale ošetření. Jinak velmi dobré univerzální sklo.

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Miroslav, 09.10.2018

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Marie, Ostrava, 31.08.2018

4

Vyhovuje mým požadavkům - spokojen.

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Milan, Liberec 2, 24.07.2018

3

Objektiv plně splnil mé očekávání.

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Theodor, Strančice, 03.06.2018

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Dalibor, Brno, 11.05.2016

5

Jsem fotograf amatér a zatím veliká spokojenost.Myslím že je to určitě dobrá koupě za ty peníze.

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Petr, Králův Dvůr, 16.02.2016

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Josef, Klatovy, 26.10.2015

5

Skvělý sklo krásné ostré fotky a skvělá světelnost.. Mužů jen a jen doporučit

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Patrik, Beroun 2, 23.09.2015

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Tomáš, Židlochovice, 04.08.2015

5

Skvely kousek, ktery prekvapil nejen kvalitou provedeni, ale predevsim svou optikou

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Pavel, Praha 9, 15.04.2015

5

Výborná alternativa k setovým objektivům. Dá se říci, že je hodně univerzální.

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Ivan, Brno, 13.06.2014

5

Jelikož se považuji za za začínajícího fotografa, budu hodnotit jako naprostý laik. S tímto objektivem jsem velice spokojená pro jeho univerzálnost, ale líbí se mi i vzhledově. Do budoucna určitě investuji do dalších objektivů, již zřejmě konkrétněji zaměřené, ale pro takové výlety, kdy s sebou nechcete tahat 3 objektivy, je toto sigma skvělým řešením a já ji mohu jen pochválit.

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Ivana, Klatovy, 17.05.2014

4

Naprosto perfektní základní objektiv. Kvalitní kresba, perfektní zpracování. Velká spokojenost.

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Ivo, Vysoké Mýto, 16.05.2014

5

Popis a parametry

Popis a parametry

Objektivy nové řady CONTEMPORARY jsou moderní, lehké a kompaktní ve své kategorii. Uživatele zaujmou svou kvalitou a cenou. Nový objektiv Sigma 17-70mm f/2.8-4 DC MACRO OS HSM Contemporary nabízí moderní desing z nových materiálů, novou optickou konstrukcí složenou z 16 optických elementů ve 14 skupinách a kompaktnější rozměry. Objektiv nabízí minimální zaostřovací vzdálenost 22cm a maximální poměr zobrazení 1:2.8 – je tak ideální pro veškeré typy fotografií.

Specifikace :

- optická skladba: 16 čoček v 14 skupinách
- zorný úhel: 79.7° - 22.9°
- min.clona: F22
- min. vzdálenost zaostření: 22 cm
- poměr zobrazení: 1:2.8
- počet lamel: 7
- průměr filtru: 72 mm
- rozměry: 79 mm x 82 mm
- hmotnost: 465 g
- sluneční clona: LH730-03

ŘADA OBJEKTIVŮ CONTEMPORARY 
Tento objektiv je první z řady Contemprorady, považované za lehké a kompaktní při udržení optické kvality. Široký rozsah ohniskové délky je vhodný pro velké spektrum uplatnění. Zahrnuje menší OS jednotu a optimalizovanou ditribuci optikých a elektronických prvků, velikost těla objektivu je možné zredukovat až o 30%, Tato redukce ve váze je také možná použití z části TSC materiálů v kontrukci těla. Materiál poskytuje vysokou odolnost a tvrdost s menší hmotností než u verzí z kovu.
SCHOPNOSTI FOCENÍ MACRO
Tento objektiv přináší maximální zvětšení 1:2.8 a minimální zaostřovací vzdálenost 22cm, dává tak pracovní vzdálnost pouháých 5.5cm při focení na 70mm ohniskové vzdálenosti.
OPTIMALIZOVANÁ KONSTRUKCE OBJEKTIVU
Dva FLD (F nízký rozptyl) skleněné prvky, jeden SLD (Super Low Dispersion - s velice nízkým rozptylem) prvek, a tři asférické skleněné prvky, včetně dvoustranné asférické čočky - jsou integrované do konstrukce objektivu pro celkové zlepšení optických vlastností. Kombinace těchto součástí poskytuje zmenšení obou chromatické a axiální aberace přes celé rozsahy ostření a zoomu. Super Multi-vrstvý povrch je také nanesen na povrch objektivu pro zmenčení odlesků, duchů, což pomáhá udržet kontrast a čistotu barev pri práci se silnými světly.
HYPER SONIC AF MOTOR
HSM (Hyper Sonic Motor) poskytuje rychlé a jemné automatické ostření , které je velice dobře využitelné i při natáčení videa.
OPTICKÝ STABILIZÉR
Systém OS (Optical Stabilizer) je vestavený v objektivu a poskytuje tak ekvivalent 4stop redukci objevení se otřesů ve fotoaparátu, To umožňuje větší možnosti ve focení z ruky a při situacích s nízkým osvětlením a při použití dlouhých ohniskových vzáleností a samozřejmě při macru.
USB DOCK
Kompatibilita se Sigma USB dokem a Optimization Pro software pro vyladění vašich objektivů, update firmwaru a úpravu objektiivu aby lépe vyhovoval vašim požadavům.
DALŠÍ VLASTNOSTI
  • Větší světelnost f/2.8-4 pomáhá při nízkém osvětlení a také nabízí větší kontrolu nad hloubkou ostrosti.
  • Měděný bajonet poskytuje posílenou výdrž na spojnici objetivu a fotoaparátu.

Obrazový snímač

Formát snímače 2/3
Crop faktor 1,5 x

Objektiv

Typ bajonetu Nikon F, Nikon F (AF-P kompatibilní)
Optický zoom 4,3 x
Ohnisková vzdálenost (eqv. 35mm) 24-105
Minimální ohnisková vzdálenost 17 mm
Maximální ohnisková vzdálenost 70 mm
Světelnost objektivu (nejkratší ohnisko) 2,8
Světelnost objektivu (nejdelší ohnisko) 4
Maximální clona (F) 22
Konstrukce objektivu 16 členů / 14 skupin
Stabilizátor obrazu Ano
Typ sluneční clony LH780-03 (součást balení)
Délka objektivu 82 mm
Počet lamel clony 7
Vhodný pro žánr Krajina, Architektura / Interiér, Makro / Detail, Sport, Reportáže, Móda, Street foto, Koncerty
Rozdělení podle ohniska Univerzální
Vhodný pro formát snímače APS-C
Typ objektivu Zoom

Ostření

Minimální zaostřovací vzdálenost 22 cm

Vyřazené parametry

Nadstandardní záruka 4 roky

Fyzikální specifikace

Průměr filtru 72 mm
Hmotnost 465 g

Ostatní

Číslo produktu SI 884955
Značka Sigma

Zobrazit popis a parametry