Recenze Sigma 50mm f/1,4 DG HSM Art pro Canon

Luděk Bouška

Luděk Bouška • 07. 05. 2014

Klady a zápory

Klady a zápory

Co se nám líbí?

  • Velmi dobrá obrazová kvalita i na nízkých clonách
  • Příjemný bokeh
  • Kvalitní mechanické zpracování
  • Použitelný na velké i malé snímače
  • Velmi dobrý poměr výkonu a ceny

Co se nám nelíbí

  • Ne příliš přesné ostření na nízkých clonových číslech

Ukázkové snímky

Ukázkové snímky

Snímky vytvořené s pomocí Sigma 50 mm f/1,4 DG HSM Art pro Canon od členů naší Galerie

Zobrazit fotky z Sigma 50 mm f/1,4 DG HSM Art pro Canon v Galerii

Snímky vytvořené s pomocí Sigma 50 mm f/1,4 DG HSM Art pro Canon

Představení Sigma 50 mm f/1,4 DG HSM Art pro Canon

Představení Sigma 50 mm f/1,4 DG HSM Art pro Canon

Na Sigmu 50mm f/1,4 DG HSM ART čekáme netrpělivě už několik měsíců, přesně od té doby, co byl oficiálně představen. Výrobce sliboval špičkovou kvalitu obrazu, která by dokonce měla být porovnatelná s doposud nejvýkonnějším objektivem podobných parametrů Zeiss Otus 55mm f/1,4. Objektivy Sigma řady ART bez problémů konkurují daleko dražším originálům, patří tedy k tomu nejlepšímu, co se momentálně vyrábí. Sigma 50mm f/1,4 ART se v tomto ohledu nijak nevymyká a s marketingovými nateriály výrobce lze tedy pouze souhlasit. Jedná se skutečně o jeden z nejlepších světelných záklaďáků, které se dnes dají sehnat.

Obrazová kvalita je velice dobrá dokonce i na otevřenou clonu a to i v okrajích snímku. Při zaclonění na f/2,0 se kresba ještě o trochu zlepší a výrazně se nemění až do clony f/11. Na nejvyšším clonovém čísle f/16 se už kresba zhoršuje vlivem difrakce, ale i tak zůstává stále velice dobrá. Zatím jsem měl možnost vyzkoušet pouze verzi pro Canon, zatímco zmíněný Zeiss Otus 55/1,4 jsem testoval na Nikonu, takže ještě nemohu udělat přímé srovnání. Přece jen rozlišení 22 Mpx Canonu EOS 5D Mark III (na kterém jsem tento objektiv testoval) je o mnoho méně, než 36 Mpx Nikonu D800, na kterém jsem měl nasazený Zeiss Otus. Nicméně to vypadá, že kresba bude skutečně srovnatelná. No uvidíme. Verze pro Nikon by snad měla být dostupná cca do 6-8 týdnů.

Díky cloně, která si drží kruhový tvar i při vyšších clonových číslech, je příjemný i bokeh. V tomto ohledu je tedy Sigma také srovnatelná s více, než 4x dražším objektivem Zeiss Otus, který navíc umožňuje pouze manuální ostření. Určitý rozdíl tu ale přece jenom je. Nevím, jestli to dovedu dobře popsat, ale jde o to, jakým způsobem se zobrazují objekty těsně mimo hloubku ostrosti. U Otuse je hloubka ostrosti jakoby ostřeji ohraničená, je lépe poznat, co je ostré a co ne. Tohle má Sigma jinak a připadá mi, že je to podobné i u jiných objektivů podobných parametrů. Objekty v těsné blízkosti hloubky ostrosti jsou prostě rozostřené daleko méně než u Otuse a to má velký vliv na celkové vnímání hloubky ostrosti a také na vzhled rozostřeného pozadí. Uznávám ale, že tohle je věc, kterou asi nebude řešit skoro nikdo, tedy kromě opravdových fajnšmekrů.

Všechny běžné obrazové vady jsou korigovány velice dobře. Všichni býváme velice hákliví na chromatickou aberaci, tedy na barevné kontury na kontrastních přechodech. V tomto ohledu mohu všechny ujistit, že se vlastně není čeho obávat, chromatická aberace se téměř nevyskytuje dokonce ani na plně otevřenou clonu. Jak bývá u světelných objektivů obvyklé, samozřejmě najdeme i vinětaci, která ale (jako obvykle) se zacloněním výrazně klesá.

Pokud jde o konstrukci, nečeká nás oproti ostatním ART objektivům Sigma vlastně žádné překvapení. Zpracování je špičkové, ostřící kroužek nemá žádné zbytečné vůle a při manuálním ostření klade přiměřený odpor.

Upřímně musím ale říci, že jsem měl trochu problém s přesností autofokusu, což je nepříjemné hlavně při práci s malou hloubkou ostrosti. Rychlost ostření byla bez problémů, ale málo kdy se mi podařilo zaostřit přesně na to místo, na které jsem mířil ostřícím bodem. Tedy pokud jsem používal prostřední ostřící bod, podařilo se přesně zaostřit s daleko větší pravděpodobností, než s ostřícími body umístěnými na okrajích. Je to vidět i na některých ukázkových snímcích. Je samozřejmě možné, že se jednalo o chybu jednoho kusu, zatím nebylo možno vyzkoušet i nějaký další.

Tak jako tak se pravděpodobně jedná o naprosto nejlepší 50mm objektiv se světelností f/1,4 v poměru výkonu a ceny. Hned, jak bude k dispozici verze pro Nikon, budete si moci porovnat ukázkové snímky s několikrát zmíněným Otusem od firmy Zeiss.

Hodnocení zákazníků (12)

Hodnocení zákazníků (12)

4.25

Objektivy Sigma jsou pro mne synonymem kvality. Nejspíš nejlepší na trhu.

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Michal, Praha 11, 16.06.2023

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Tomáš, Praha, 20.01.2021

5

Kvalitní, seriozní zařízení s užitečnými vlastnostmi. doufám že bude dlouho sloužit, děláme často reportáže za stížených podmínek - SPNTŽ

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Milan, Hořiněves, 15.08.2019

3

Za mě TOP a sigma si mně tím získala, hloubka ostrosti dokonalá, fotí bez chyby a poohlédnu se do budoucna po dalších sklech od sigmy. Tělo sice težší, ale mám rád když váha je na ruce a tělo je i dáky tomu pevné, mohutné nepůsobí to levně.

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Robert, Třinec, 19.08.2018

5

Příjemná kresba, krásný bokeh. Ostří přesně a rychle. Nutnost základní výbavy. Doporučuji všem Kánoňákům.

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Václav, Stonava, 25.07.2018

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Ondřej, Dolní Přím, 23.10.2015

5

+ ostrost, světelnost, zatím v pohodě ostření, cena - hmotnost (vzhledem k tomu, že mám i art 18-35 tak už jsem zvyklý) Fotil jsem s ním zatím jednu zakázku a naprosto v pohodě. Čekal jsem problémy s ostřením, ale žádné se nedostavily. Takže zůstává ve výbavě.

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Lukáš, Valašská Polanka, 21.10.2015

5

Nákup proběhl bez problémů, rychle. Bohužel s kvalitou zakoupeného objektivu to bylo horší. Toto byl druhý kus, první jsem koupil u nejmenované společnosti. Byl nepoužitelný. Nebyl schopen zaostřit na nekonečno, na kratší vzdálenost ostřil jinam než bylo zaostřeno. Proto jsem chtěl odstoupit od smlouvy formou výměnou za jiný kus. Prodejce mi ale sdělil, že na prodejně sice mají víc kusů, ale všechny se chovají obdobně. Tak jsem odstoupil od smlouvy zcela a objednal tento opticky vynikající objektiv u jiného prodejce. Bohužel i tento nový kus se choval obdobně jako ten první. Opět nebylo možno zaostřit na nekonečno, na 40 cm ostřil sice přesně, na 1,5 m měl BF cca 20-30 cm, při různých vzdálenostech ostřil různě jinak, snad náhodně chybně. Tak jsem ho poslal na záruční opravu do AWH servisu i s foťákem. Po několika dnech se vrátil seřízený. Teď se zdá, že je OK, zatím jsem udělal jen pár zkušebních snímků. Vypadá to, že autofokus funguje správně. Sériové číslo prvního objektivu bylo 51048203, duhý má ser. číslo 51048160. Proto si myslím, že se jedná o chybnou výrobní serii...

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Eduard, Třebíč, 14.08.2015

4

Pro mě to bylo velké zklamání. Je teda pravda, že žádná padesátka, kterou jsem kdy fotitl, není tak ostrá na otevřenou clonu, ale...musí to umět zaostřovat. Možná, že kdyby si s tím člověk půl dne hrál a koupil si na to jejich USB dock, dalo by se to doladit, to jsem raději nezkoušel. Každý druhý-třetí záběr jsem měl špatně zaostřený a nepomáhalo žádné MF. Hlavní problém bylo, že jednou to zaostřilo správně, podruhé za stejných okolností ne. Další věc je, že objektiv je ohromně těžký a velký- cca. stejně jako 2,8/24-70mm. Taky se mi zdálo, že rozostření pozadí na clonu 1,4 odpovídalo spíš cloně 2-2,5. Zkrátka podle mě ta technická dokonalost ostrosti vzala objektivu jakékoliv kouzlo- obzvlášť když to stojí 20tisíc a váží kilo:-)) Jinak musím dát Sigmě velkou pochvalu za mechnické zpracování- to je padrádní, jenom je to holt těžké..Já jsem si místo toho koupil Canon 2,8/24-70mm L II a Canon STM 1,8/50mm a jsem naprosto spokojený.

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Petr, pošta Hostim, 17.06.2015

2

Zatím máme omezené zkušenosti, avšak kresba a barevné podání jsou excelentní a to i při nízkých clonách. Objektiv používáme na Canon EOS7D Mark II. S pozdravy R. Kodet

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Roman, Praha, 10.12.2014

3

Skvělá ostrost, výborné zpracování, rychlé ostření. Obrazově kvalitnější než dražší Canon L objektivy. Jediná a velká nevýhoda je velká hmotnost. Objektiv je o hodně těžší než můj Canon 50 mark II a oproti Canonu 50mm f/1.4 působí 2.5x větší.

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Martin, Turnov, 26.06.2014

4

Zdravím, objektiv můžu jenom doporučit. Chtěl jsem rychlé sklo středního ohniska s kvalitním obrazem a přesně to Sigma splnila. Bokeh sice není úplně nejhezčí, při nižších clonách vinětuje a něco to váží, ale za tu cenu je objektiv luxusní.

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Josef, Brno, 19.06.2014

5

Parametry

Parametry

Sigma 50mm f/1,4 DG HSM Art je nový rychlý full framový objektiv se skvělou světelností. Tento kompletně nový objektiv se skládá ze 13 optických členů v 8 skupinách, je vybaven ultrazvukovým motorkem autofokusu HSM využívající vylepšené algoritmy. Kompatibilní s SIGMA USB DOCK. Sluneční clona LH830-02 součástí balení.

Obrazový snímač

Formát snímače 2/3

Objektiv

Typ bajonetu Canon EF
Minimální ohnisková vzdálenost 50 mm
Maximální ohnisková vzdálenost 50 mm
Světelnost objektivu (nejkratší ohnisko) 1,4
Světelnost objektivu (nejdelší ohnisko) 1,4
Maximální clona (F) 16
Konstrukce objektivu 13 členů / 8 skupin
Stabilizátor obrazu Ne
Typ sluneční clony LH830-02 (součást balení)
Délka objektivu 100 mm
Počet lamel clony 9
Vhodný pro žánr Portréty, Sport, Reportáže, Street foto, Koncerty, Produktová fotografie
Rozdělení podle ohniska Základní
Vhodný pro formát snímače Full Frame
Typ objektivu Pevný

Ostření

Minimální zaostřovací vzdálenost 40 cm

Fyzikální specifikace

Průměr filtru 77 mm
Hmotnost 815 g
Odolnost Utesnění proti prachu a vlhkosti

Ostatní

Číslo produktu SI 311954
Značka Sigma
Nadstandardní záruka 4 roky

Zobrazit parametry