Recenze Sony Alpha A6000 tělo

Martin Lukeš

Martin Lukeš • 22. 05. 2014

Klady a zápory

Klady a zápory

Co se nám líbí?

  • Rozlišení 24 Mpx
  • Hledáček
  • Ostření s fázovou detekcí
  • Sekvenční snímání 11sn./s
  • ISO 25.600 (51.200 v režimu Multi-Frame NR)
  • Nízká hladina šumu
  • Připojení k Wi-Fi a NFC
  • Plně manuální ovládání (P, A, S, M)
  • Sáňky na externí blesk
  • Velmi rychlý autofokus 0,06 sekundy
  • Výklopný displej
  • Full HD video 1920 x 1080 (60p, 60i, 24p)

Co se nám nelíbí

  • Nižší rozlišení hledáčku
  • Nemá GPS

Ukázkové snímky

Ukázkové snímky

Snímky vytvořené s pomocí Sony Alpha A6000 tělo od členů naší Galerie

Zobrazit fotky z Sony Alpha A6000 tělo v Galerii

Snímky vytvořené s pomocí Sony Alpha A6000 tělo

Ukázková videa

Ukázková videa

Představení Sony Alpha A6000 tělo

Představení Sony Alpha A6000 tělo

Sony Alpha A6000

Společnost Sony vsadila před lety na divokou kartu kompaktů s výměnným objektivem a v poslední době díky tomu sklízí poměrně velké úspěchy. Populární řadu Sony NEX, doplnili o kategorii profesionálních modelů Sony Alpha A7 a A7R, který bude brzy doplněno o novinku Sony Alpha A7s. Obchodní označení celého systému bylo později sjednoceno a nové modely již nenesou označení NEX ale pouze Sony Alpha, stejně jako fotoaparáty z kategorie SLT. Jednim z poslední přírůstků je systémový kompaktní fotoaparát Sony Alpha A6000, který je posazen někde mezi Sony Alpha NEX-6 a Sony Alpha NEX-7.



Přesto že jde v podstatě o nástupce NEX šestky tak se technicky, výkonnostně i ergonomicky blíží spíše NEX sedmičce. Elektronický hledáček, velmi příjemný postranní grip pro pevný a bezpečný úchop a dva otočné voliče pro nastavení expozice a další funkcí na první pohled naznačují, že se nejedná o žádný low-endový výrobek. Technické parametry a obrazový výkon to jenom potvrzují.



Fotoaparát je vybaven novým procesorem pro zpracování obrazu BIONZ X, který vyniká především rychlostí, kvalitou obrazového výstupu a velmi dobrým odstupem od šumu i při vyšších citlivostech. Procesor dokáže nejenom lépe podat kontrast a lepší vykreslení detailů, ale také okáže velmi dobře potlačit optické vady objektivů, z nichž nejhorší je asi difrakce. Procesor dokáže tuto vadu korigovat nejen v závislosti na daném objektivu, ale také na použitém ohnisku a konkrétním clonovém čísle. To je pro většinu zkušených fotografů velmi zajímavé protože nemusí brát ohled na to, jak si mohou dovolit zaclonit při určitém nazoomování.



Další ohromnou předností je samotný snímač fotoaparátu. Jde senzor typu APS-C, který velikostně odpovídá zhruba polovičce plochy kinofilmového pole. Tímto typem snímače je vybavena většina běžných zrcadlovek. Jeho plocha je zhruba 13x větší než plocha snímače běžný kompaktů a to se samozřejmě projevuje nejen na obrazové kvalitě, ale také na dynamickém rozsahu a hladině šumu při vyšších citlivostech ISO. Cropfaktor senzoru je 1,5x a tímto koeficientem se přepočítává ohnisko použitých objektivů, pokud je chceme porovnat s kinofilmovými fotoaparáty.



Výrobce uvádí, že je tento čip o 20% citlivější než předchozí snímače o stejné velikosti a stejném rozlišení, tedy 24,3 milionů obrazových bodů. Toho bylo dosaženo díky speciální konstrukci senzoru. Jednotlivé světlo-citlivé buňky jsou v podstatě bez mezer a navíc jsou nakloněny podle umístění tak, aby bylo dosaženo maximálního sběru světla.

Citlivost snímače lze nastavit v rozsahu ISO 100 – 25.600. To je v podstatě srovnatelné, jako u zrcadlovek střední a vyšší třídy. Díky těmto hodnotám lze fotografovat i za ztížených světelných podmínek a bez použití blesku. Díky tomu mají fotografie mnohem přirozenější světelnou atmosféru.

Sony A6000 se v současné době může pochlubit nejrychlejší systémem ostření na světě. Prodleva zaostření je neuvěřitelných 0,06s což umožňuje zachytit i ty nejrychlejší momentky ať už jde o zvířata, děti, nebo sport. Pro tyto žánry se také hodí sériové snímání, které zvládne až 11 snímku za sekundu. Přístroj umí také automaticky ostřit na obličej a oči.



Pro kontrolu fotografované scény a výsledných fotografií lze využít nejen Elektronický hledáček OLED Tru-Finder, ale také výklopný displej s vysokým rozlišením, který umí zobrazit i Ty nejemnější detaily.

Na své si ale přijdou i zkušenější a profesionální fotografové. Přístroj jim nabízí plně manuální ovládání v režimech P, A, S, M, dále sáňky na externí blesk, možnost snímat do nekomprimovaného formátu RAW a video ve FULL HD rozlišení při 60p nebo 24p.

Pro jednodušší ovládání je fotoaparát vybaven celou řadou funkčních a programovatelných tlačítek. Navíc ho lze snadno spárovat s jiným zařízením prostřednictví rozhraní Wi-Fi a NFC.

Závěrem lze říci, že tento model je ideální náhradou za zrcadlovku, ať už pro někoho, kdo sebou nechce nosit velký a těžký přístroj, anebo naopak pro někoho kdo shání záložní fotoaparát k zrcadlovce, který by byl kompaktnější, skladnější, nenápadnější, ale přitom nabízel srovnatelnou obrazovou kvalitu.

Porovnání technických parametrů

Model Sony Alpha A6000 Sony Alpha NEX-6 Sony Alpha NEX-7
Rozlišení 24 megapixelů 16 megapixelů 24 megapixelů
Obrazový procesor Bionz X Bionz Bionz
Maximální citlivost ISO 25600 (51200 Multi-Frame NR) 25600 16000
Fázová detekce ostření ano ano ne
Počet ostřících zón 179 99 0
Sekvenční snímání 11 10 10
Rozlišení hledáčku 1440 2359 2359
zvětšení hledáčku 0.7 1.9 1.9
Výdrž baterie (CIPA) 420 360 430
Váha (g) 344 345 400
Rozměry (mm) 120 x 67 x 45 120 x 67 x 43 120 x 67 x 43




Hodnocení zákazníků (9)

Hodnocení zákazníků (9)

4.3333

Ověřený zákazník
Ivana Andre, 07.01.2021

5

Po roce pokusů s vyššími, novějšími modely jsem se pokorně vrátil k A6000. Je nejen nejlevnější, ale také z řady A nejlehčí a nejpříjemnější v mé neveliké ruce. Chcete-li mít svůj fotografický zápisník s malým pancake sklem stále všude s sebou a kvalita výstupu ani z nejlepších mobilů vám nestačí, neznám lepší řešení.

Ověřený zákazník
Skalický Petr, 04.08.2020

5

Jsem velmi spokojen. Jen u barvy/barev obličeje to není úplně pravé ořechové.

Ověřený zákazník
Jiří Štěpán, 18.06.2020

4

Ověřený zákazník
Pavel Šustek, 17.12.2018

5

I po čtyřech letech stále dobrý fotoaparát v dané kategorii, pokud nechcete natáčet video. Velmi dobrý a rychlý AF.

Ověřený zákazník
Petr Voneš, 02.07.2018

4

Tělo je dobře zpracované, docela pohodlně se drží v ruce a ovládání je ergonomické a po přenastavení rychlé. ČIp málo šumí, zachycuje pěkné snímky, k obrazové kvalitě výtky nemám. Trochu mi vadí, že háček pro popruh je umístěn na gripu vysoko, kousek od ovládacích prvků a překáží tam při focení s nasazeným popruhem. Líbí se mi možnost instalovat aplikace, nadruhou stranu jich není mnoho, často jsou placené, ale co je nejhorší, jsou přímo od Sony :( Abych to trochu rozvedl: pokud u Sony při registraci zvolíte místo pobytu Česká republika, ztratíte možnost stahovat aplikace :) hodně legrační potom je, že na čerstvě vytvořeném profilu již umístění NELZE změnit :) Takže musíte založit další s jiným emailem :))) Homebrew aplikace sem nikde nenašel, velká škoda :( Pozitiva ale snadno převáží negativa, Určite můžu doporučit.

Ověřený zákazník
Pavel Šamaj, 06.12.2015

4

Ovládání super, ostření super Hledáček naprosto dostačuje. Co není super je čip - šumí jak Niagara při povodní a dynamickej rozsah prachbídnej. Palec dolů. Napchaný milionem funkcí,ale zatím jsem neobjevil live histogram, což mi přijde jako docela zásadní ( s ohledem na nutnost pečlivě hospodařit s dyn.rozsahem)

Ověřený zákazník
jakub míka, 01.12.2014

2

Kvalitní obraz, lepší menu než NEX5, rychlé ostření. Jsem spokojen

Ověřený zákazník
Petr Peřina, 11.09.2014

5

Výborné, kompaktní, rychlé

Ověřený zákazník
Jan Müller, 11.07.2014

5

Porovnání obrazové kvality

Porovnání obrazové kvality

Jak používat nástroj pro porovnání obrazové kvality?

V náhledech pod hlavní fotografií si můžete vybrat z modelů fotoaparátů, ke kterým máme srovnávací fotografie dostupné. Vzájemně porovnat můžete až 4 fotoaparáty. Posouváním levého horního náhledu si pak volíte výřez v rámci fotografie, na kterém lze srovnat kvalitu vyfoceného objektu. Tento výřez si můžete posouvat taktéž přesouváním obdélníkového výřezu v rámci velké fotografie.

Popis a parametry

Popis a parametry

Sony Alpha A6000 je stylový kompaktní fotoaparát s výměnnými objektivy, který nahrazuje model Sony NEX-6. Je vybaven 24Mpx CMOS snímačem, Bionz X procesorem a hybridním systémem fázového ostření s 179 body a rychlostí zaostřování 0,06 vteřiny. Jeho sekvenční režim zvládne 11sn./s. a natáčí FullHD video 1080/60p! Na zadní straně je umístěn 3" TFT LCD displej s 921600px a OLED Tru-Finder hledáček s 1440000px.

Špičkové rozlišení 24 MP, rychlé automatické ostření, snadné přenášení. Díky hledáčku OLED Tru-Finder™, ručnímu ovládání a řadě objektivů je skvělou alternativou zrcadlovek.

  • Ohromující kvalita. Blesková rychlost.
  • Schopnost zastavit čas a znehybnit pohyb
  • Realita v neuvěřitelném detailu
  • Funkce, které ocení i profesionálové
  • Snadné sdílení, správa a přizpůsobení
  • 24,3MP snímač CMOS Exmor® APS HD s obrazovým procesorem BIONZ X
  • Rychlé inteligentní automatické ostření (fázová detekce a detekce kontrastu)
  • Univerzální systém výměnných objektivů s bajonetem E
  • Možnost plného ručního ovládání pro kreativní fotografování
  • Snadné sdílení a ovládání díky Wi-Fi a NFC jedním dotykem

Dokonale zachycený skvělý okamžik

Na rozdíl od mnoha konkurentů kombinuje rychlé hybridní automatické ostření modelu α6000 silné stránky jak automatického fázového ostření, tak ostření s detekcí kontrastu. Díky neuvěřitelným 179 bodům fázového ostření (pokrývajícím téměř celý snímek) a funkci vysokorychlostní detekce kontrastu je výsledkem nejen sekvenční režim s působivým 11 sn./s, ale také vysoce přesné sledování pohybu pro fotografie i video.

Během 0,06 sekundy zachyťte letící kapky vody a prchavé úsměvy.

Nejrychlejší automatické ostření na světě dělá z modelu α6000 jeden z nejuniverzálnějších dostupných fotoaparátů s vyměnitelným objektivem: při pouhých 0,06 sekundy máte jistotu, že získáte dokonalý snímek v každé situaci od rodinných událostí až po sport a přírodu.

Nikdy nepropásněte dokonalý záběr – Rychlé hybridní automatické ostření

Pokročilé rychlé hybridní automatické ostření umožňuje zaostření více scén pouze pomocí fázového ostření (a snižuje tedy závislost na režimu detekce kontrastu), a přináší tak nejrychlejší dostupné automatické ostření, které dokáže zachytit váš objekt přesně v ten správný okamžik.

Kvalita začíná u snímače – Větší plocha pro detailnější snímky

Lepší snímky začínají u větších snímačů a α6000 převyšuje řadu přístrojů v kategorii. APS-C nabízí 1,6× větší plochu než snímače typu 4/3 a 13× větší než typy 1/2,3 obvyklé u kompaktních fotoaparátů. To vede k vynikající kvalitě snímků

Ostřejší detaily, rychlejší automatické ostření – Procesor BIONZ X

Díky trojnásobné rychlosti zpracování je procesor BIONZ X™ schopný přesně zachytit textury, snížit rozmazané detaily a potlačit viditelný šum v konkrétních oblastech pro ostré snímky. Všechny tyto výhody se stejně uplatňují u fotografií i u videa.

Praktický společník – Fotoaparát α6000 je menší a lehčí než srovnatelné digitální zrcadlovky

Fotografové říkají, že nejlepší fotoaparát je ten, který máte s sebou. Kompaktní a lehký model α6000 vychází ze srovnání s většími a těžšími DSLR lépe. Přesto nic neztratíte: nabízí vyměnitelné objektivy, manuální ovládání a další.

Chytřejší hledáček pro lepší snímky

Elektronický hledáček OLED Tru-Finder™, další skvělý nástroj α6000: data v reálném čase pro plánování a náhled snímků, ovládání expozice kompenzuje příliš jasné/tlumené scény, Zoom zaostření zvětší detail, režim zobrazení ukáže histogramy a další.

Stiskněte, klepněte a sdílejte.

S možnostmi připojení Wi-Fi a NFC (Near Field Communication) je snadné ukazovat a sdílet vaše perfektní snímky. Není třeba nic složitě nastavovat a jediný krok umožní přenos fotografií či filmů do televizorů s podporou NFC či chytrých telefonů nebo tabletů se systémem Android.

Obsah balení:

  • Kabel Micro USB
  • Napájecí adaptér (AC-UB10)
  • Dobíjecí baterie (NP-FW50)
  • Popruh přes rameno
  • Tělo fotoaparátu

Typ fotoaparátu

Typ fotoaparátu Kompakt s výměnným objektivem
Podle použití Rodinný, Pokročilý

Obrazový snímač

Formát snímače APS-C
Rozlišení 24,3 Mpx
Rozlišení fotografií 6000x4000, 6000x3376, 4240x2832, 4240x2400, 3008x2000, 3008x1688
Obrazový snímač Exmor CMOS
Poměr stran snímku 16:9, 3:2
Automatické čištění snímače Ano
Poměr stran snímače 3:2
Stabilizátor snímače Ne
Velikost snímače (mm) 23.5 x 15.6

Obrazový procesor

Typ obrazového procesoru BIONZ X

Objektiv

Typ bajonetu Sony E
Stabilizátor optický Ne
Crop faktor 1,5 x

Zaostřování

Počet AF bodů 179
Pomocné světlo AF Ano

Nastavení expozice

Způsob měření expozice Zónové, Středové, Bodové
Korekce expozice ± 5 EV po 1/2 EV, ± 5 EV po 1/3 EV
Blokování AE Ano
ISO - minimální citlivost 100
ISO - maximální citlivost 25600

Závěrka

Typ závěrky Mechanická závěrka / elektronická závěrka
Nejdelší expoziční čas 30
Nejkratší expoziční čas 1/4000
Bulb Ano

Fotografování

Expoziční režimy Auto, P, A (Av), M, S (Tv)
Histogram Ano
Rychlost sériového snímání 11 sn./s
Prodleva samospouště 10, 2
Scénické režimy Portrét, Sportovní akce, Makro, Krajina, Západ slunce, Noční scéna, Fotografování z ruky za šera, Noční portrét, Ochrana před rozmazáním pohybem
Panorama Ano
HDR Ano
Datové razítko Ne

Vyvážení bílé

Vyvážení bílé barvy Automatické / přednastavené hodnoty / ruční kalibrace

Hledáček

Typ hledáčku Elektronický
Rozlišení hledáčku 1440000
Velikost hledáčku 0,39 "
Zvětšení hledáčku 0,7 x

LCD

Velikost displeje 3 "
Rozlišení displeje 921600
Živý náhled (Live View) Ano
Dotykový displej Ne
Výklopný displej Ano
Stavový displej Ne

Blesk

Vestavěný blesk Ano
Synchronizační čas blesku (X-sync) 1/160
Korekce zábleskové expozice ± 3 EV po 1/3 EV, ± 3 EV po 1/2 EV
Dosah vestavěného blesku 6 m
Možnost připojení externího blesku Ano, hot-shoe
Dálkové řízení extreního blesku Ano
Externí blesk v balení Ne
Vysokorychlostní synchronizace blesku Ano
Výstup na studiový blesk (x kontakt) Ne

Záznam

Typ paměťového media SD / SDHC / SDXC (UHS-I)
Formáty souborů MP4, JPEG, MPEG-4, RAW, XAVC S
Rozlišení videa Full HD (1920×1080)
Audiozáznam Ano
Zvuková poznámka Ne
Bracketing Ano
Časosběrné snímání Ne
Počet audio kanálů 2.0
Integrovaný GPS Ne
Video formát MPEG-4, AVC/H.264, AVCHD
Stereo zvuk Ano

Obecné

České menu Ano

Rozhraní a napájení

Dálková spoušť Ne
Wi-Fi Ano
Výdrž baterie (sn.) 420 snímků
Rozhraní USB, HDMI
Typ akumulátoru NP-FW50
Způsoby napájení Akumulátor

Fyzikální specifikace

Materiál těla Hořčík
Rozměry v mm 120 x 67 x 45
Hmotnost 344 g
Barva bílá, černá
Utěsnění (prach/vlhkost) Ne

Ostatní

Číslo produktu ILCE6000B.CEC
Příslušenství v balení Napájecí kabel Napájecí adaptér (AC-UB10) Dobíjecí baterie (NP-FW50) Popruh přes rameno Víčko těla Držák okuláru Kabel Micro USB
Ocenění DP Review - Gold award
Značka Sony

Zobrazit popis a parametry