Recenze Sony Alpha A6400 tělo černý

Hodnocení

Hodnocení

I přes to, že to není nejnadupanější foťák na trhu nebo full-frame, zvládá toho opravdu hodně a navíc vám nezruinuje peněženku. Byl mým věrným společníkem na pár dní na venkově, kde se mnou prošel spousty lesů a cest a nebudu přehánět, když řeknu, že nezklamal. Zvládl focení krajiny i všech detailů, jeho rychlý AF fungoval na výbornou i v případě rychle běžícího psa a změny nastavení byly díky jeho jednoduchosti hračka. Díky jeho velikosti navíc nebylo ani jeho nošení žádným problémem, takže myslím, že pokud hledáte toho pravého parťáka, který vám pomůže zachytit vzpomínky nejen v podobě fotek, ale nabídne i možnost natáčení ve vysoké kvalitě, neváhejte. Ukrývá v sobě víc, než je na první pohled patrné.

Celkové
hodnocení

87 %


Obrazová kvalita:

89 z 100

Konstrukce a zpracování:

89 z 100

Ovládání:

91 z 100

Funkční výbava:

95 z 100

Poměr cena/výkon:

82 z 100

Klady a zápory

Klady a zápory

Co se nám líbí?

  • Velikost a váha
  • Obrazová kvalita
  • Ovládání
  • 4K video
  • Vestavěný blesk
  • Dotykový výklopný displej
  • Vysoké hodnoty ISO s nízkou hladinou šumu
  • Tichý režim
  • Časově neomezené video

Co se nám nelíbí

  • Absence stabilizace

Ukázkové snímky

Ukázkové snímky

Snímky zachycené s pomocí Sony Alpha A6400 tělo černý od členů naší Galerie

Zobrazit fotky z Sony Alpha A6400 tělo černý v Galerii

Snímky zachycené s pomocí Sony Alpha A6400 tělo černý

Představení Sony Alpha A6400 tělo černý

Představení Sony Alpha A6400 tělo černý

Sony nedávno oznámila nejnovější přírůstek do rodiny. Překvapila ale tím, že na místo nadupaného a drahého full-framu představila model s APS-C snímačem, který je kvalitní a zároveň cenově dostupný. Jaká je tedy nejnovější Alpha 6400? Pojďme se na ní podívat zblízka.

Fyzické zpracování a ergonomie

Vzhledově je Alpha 6400 velmi podobná svým sourozencům z řady Alpha, tedy modelům A6300 a A6500. Její hliníkové tělo zůstalo příjemně kompaktní, zachována byla i podobná váha 403 g. Fotoaparát se velmi dobře drží díky pogumovanému gripu, který je dostatečně velký, abychom ho mohli snadno udržet i jen v jedné ruce. Pokud si k němu navíc připneme i popruh, není co dál řešit. Kdo rád fotí například domácí mazlíčky jistě ví, že se člověku mnohdy hodí druhá ruka volná, například při držení pamlsků nad objektivem, aby nám zvíře věnovalo čelní pohled :).

Všechna ovládací tlačítka jsou, tedy kromě spouště a tlačítka osobní volby C1, snadno dostupná na palec pravé ruky a ovládání má tedy jasnou jedničku. Pro nastavení clony je kruhový volič nahoře, joystick s kolečkem je při snímání pro nastavení času, využít ho ale můžeme také pro rychlé projíždění již vyfocených fotografií, apod.

Při prvním zkoumání foťáku si také všimneme, že nechybí vestavěný blesk, který na nás vyskočí po zmáčknutí tlačítka hned pod ním. Blesk je navíc odklápěcí, takže stačí trocha cviku a nastavování a můžeme využít odrazení světla například od stropu, což nám přinese příjemné a přirozené osvětlení při focení. Pokud by ale někomu tento blesk přece jen nestačil, hned vedle může využít sáněk pro blesk externí.

Vlastnosti a parametry

Snímač a objektiv

Jak už jsem psala úvodem, model A6400 není full-frame. Pokud nám ale nejde o obrazové výstupy v rozměrech billboardů, rozhodně bych ho kvůli APS-C CMOS snímači neoznačila jako něco horšího. Naopak, z menšího snímače můžeme i těžit, například nám ve výsledku může prodloužit ohnisko u zoomového objektivu, to se hodí nejen v reportážní fotografii, ale například i při wildlife. A kdo by nerad fotil na čerstvém vzduchu.

Já měla možnost vyzkoušet ho v kitu se setovým objektivem Sony 16-50 mm s proměnlivou clonou f/3.5-5.6 a musím přiznat, že i se svými 24,2 Mpx obstál opravdu důstojně a s přehledem, a to jak za poledního slunce, tak i v podvečerním lesním šeru. Když přimhouřím oko a přehlédnu vinětaci na 16 mm, která ale fotkám asi občas neuškodí, přece jen si jí tam mnozí při postprodukci dotvářejí i sami, tak bych si novou Alphu s tímto sklem vzala beze strachu třeba na dovolenou, nebo nějaký zajímavý fotovýlet a měla bych jistotu, že si přivezu skvělé fotky. Širokáč i zoom zároveň, který schovám do kapsy a mám to bez námahy. Objektiv po optické stránce neměl při vyšší cloně problém s vykreslováním nejjemnějších detailů a “na plnou díru” k tomu všemu navíc kouzlil i příjemný bokeh, takže by se vlastně dalo říci, že si hravě poradí i v situacích, kdy vás například vaše milá požádá o novou profilovku od moře. S hodnotami ISO, které mohou od 100 vyšplhat až na 32000 (v režimu rozšíření pak až na ISO 102400) bych se ho navíc možná nebála vzít ani na koncert někam do klubu, kde není moc světla, protože i ve vyšších hodnotách zvládá vyfotit fotky bez většího množství šumu. Prostě parťák od rána do večera.

Displej a hledáček

Na obojím jsem se snažila najít alespoň něco, co bych mohla uvést vyloženě jako zápor. Bohužel, bohudík, marně. Elektronický hledáček o velikosti 0,39" má rozlišení 2 359 300 pixelů.

3" dotykový displej s rozlišením 921 600 pixelů má navíc A6400, oproti svým starším sourozencům, výklopný až o 180°, takže se v něm můžeme vidět i při koukání do objektivu a vytvořit si tak jakýsi “selfie” režim. To ocení především lidé, kteří rádi natáčejí vlogy nebo zrovna nemají, kdo by je vyfotil na vyhlídce.

Režimy a nastavení foťáku

Volbu režimu jednoduše měníme otočným voličem nahoře a pro usnadnění výběru nechybí ani obrázková navigace. Vedle klasických expozičních režimů automatického a manuálního snímání a priority clony nebo času, ve kterých lze nastavit expozici od -5 EV do +5 EV, tu najdeme i nezbytnosti, jako jsou panoramatický režim nebo režim SCN. Díky volbě MR si můžeme uložit několik různých nastavení foťáku a vyvolat si je bez čekání kdykoliv potřebujeme.

Za zmínku stojí určitě užitečná možnost přepínání mezi mechanickou a elektronickou závěrkou.

U mechanické závěrky dosahuje nejkratší expo čas 1/4000 s, nejdelší je pak možný až 30 s. Co se týče snímání, to sekvenční dosahuje u nejnovější Alphy rychlosti až 11 sn./s. Skvělou novotou je ale možnost intervalového snímání neboli timelapse, kdy si sami nastavíme, kolik fotek a po kolika vteřinách se má vyfotit a pak už necháme fotoaparát žít si na chvíli vlastním životem a můžeme se těšit na výsledek, který je až 9 999 fotek s intervalem 1-60 sekund. Samozřejmě, že na takový výkon jedna baterka nejspíš stačit nebude, ale žádný strach, vývojáři Sony mysleli na všechno, a tak nechybí ani možnost připojit fotoaparát na powerbanku a nabíjet ho tak i při samotném procesu snímání.

Samotný odstavec by mělo u A6400 dostat určitě video. Bomba je, že záznam není časově omezen. Foťák nabízí video v kvalitě UHD 4K z celého senzoru, což je efektivně tedy zhruba 6K video, které se teprve poté zmenšuje na 4K. Výsledkem je, že 4K video je vlastně natáčené v rozlišení cca 20 Mpx, takže když ho pak zmenšíme, je opravdu velmi ostré a plné detailů. Maximem u tohoto foťáku je tedy záznam ve 4K s rozlišením 3840x2160 pixelů. Nicméně při natáčení do takové kvality máme k dispozici nahrávání pouze při 25p/100Mbps. Máme možnost ale přepnout si na Full HD rozlišení 1920x1080 pixelů, kde je k dispozici až 100p při stejném datovém toku 100Mbps.

Rychlost AF je impozantní, díky umění Trackingu je navíc možné krásně si zachytit pohybující se objekt a zaostřený bod se nám bude pohybovat společně s ním. Citlivost ISO je v případě nahrávání možná až do hodnot 32000, hraniční použitelnou bych ale viděla něco kolem 6400. Můžeme si také nastavit různé barevné profily, jako jsou CINE4 nebo S-log2 a 3.

S čím jsem si každopádně vystačila na celkem dlouhou dobu byl režim S&Q, ve kterém si můžete rovnou zpomalovat, nebo naopak zrychlovat videa. Znáte to, kdo si hraje..

Jak se s ním fotí

Vedle toho, že se krásně drží a není příliš velký ani s jinými objektivy, než je zmiňovaný seťák, se A6400 chová… Jak to říci, prostě “mile a přátelsky”. Ovládání i menu je přehledné a srozumitelné. Nechybí tu ani tlačítko C1, ke kterému si můžeme nastavit osobní volbu, jako je třeba ostření na oko, které funguje mimochodem i na zvířata.

Naprosto super je již zmiňovaný systém sledování AF, který si výrobce “ukradl” z A9 a věnoval ho i tomuto menšímu modelu. Společně s dotykovým displejem je to navíc vážně až směšně snadné - prostě si jen dotykem na displeji určíte, na co chcete zrovna zaostřit a pak už jen stačí komponovat, jak se vám to zrovna hodí, než dokončíte své umělecké dílo a zmáčknete spoušť. Navíc je to celé vážně extrémně rychlé díky kombinaci s novou generací obrazového procesoru BIONZ X, takže za pouhé 0,02 sekundy můžete hravě uzamknout ostření třeba na rychle projíždějící auto. Se svými 425 body automatického ostření, které se rozprostírají téměř po celém displeji je to pak tato funkce opravdu radost zaostřit.

Foťák bohužel nemá stabilizaci, což by se občas sice hodilo, nicméně se v něm ukrývá tolik kladů, že mu to ráda odpouštím. To vše podtrhuje přítomnost Wi-Fi, takže si všechny ty kvalitní a skvěle zaostřené fotky můžeme okamžitě poslat do chytrého zařízení a buď se pustit do úprav, nebo je rovnou sdílet se světem.

Shrnutí závěrem

I přes to, že to není nejnadupanější foťák na trhu nebo full-frame, zvládá toho opravdu hodně a navíc vám nezruinuje peněženku. Byl mým věrným společníkem na pár dní na venkově, kde se mnou prošel spousty lesů a cest a nebudu přehánět, když řeknu, že nezklamal. Zvládl focení krajiny i všech detailů, jeho rychlý AF fungoval na výbornou i v případě rychle běžícího psa a změny nastavení byly díky jeho jednoduchosti hračka. Díky jeho velikosti navíc nebylo ani jeho nošení žádným problémem, takže myslím, že pokud hledáte toho pravého parťáka, který vám pomůže zachytit vzpomínky nejen v podobě fotek, ale nabídne i možnost natáčení ve vysoké kvalitě, neváhejte. Ukrývá v sobě víc, než je na první pohled patrné.

Megapixel videorecenze Sony Alpha A6400 tělo černý

Megapixel videorecenze Sony Alpha A6400 tělo černý

Hodnocení zákazníků (16)

Hodnocení zákazníků (16)

4.8125

Je to mašina

Ověřený zákazník
Michal Krupička, 25.03.2020

5

Ověřený zákazník
Jiří Koblasa, 15.03.2020

4

Ověřený zákazník
Martin Kratochvíl, 12.03.2020

5

Ověřený zákazník
Alexandra Dragut, 26.09.2019

5

Ověřený zákazník
William Purgert, 10.08.2019

5

Jsem nadšený, přešel jsem z Nikon D300 (hodně starý kousek) a oceňuji kvalitu snímače a celkově provedení, ergonomii ovládání, malé rozměry. Super je nabíjení přes USB. Co se mi nelíbí tak rozsáhlé a nepřehledné menu foťáku, mobilní aplikace pro přenos fotek do mobilu je otřesná, pravé UX peklo. Stejně jako přenášení GPS polohy z mobilu do foťáku je nespolehlivé.

Ověřený zákazník
Miroslav Buček, 02.08.2019

5

Jsem nadšený, přešel jsem z Nikon D300 (hodně starý kousek) a oceňuji kvalitu snímače a celkově provedení, ergonomii ovládání, malé rozměry. Super je nabíjení přes USB. Co se mi nelíbí tak rozsáhlé a nepřehledné menu foťáku, mobilní aplikace pro přenos fotek do mobilu je otřesná, pravé UX peklo. Stejně jako přenášení GPS polohy z mobilu do foťáku je nespolehlivé.

Ověřený zákazník
Miroslav Buček, 31.07.2019

5

Jsem nadšený, přešel jsem z Nikon D300 (hodně starý kousek) a oceňuji kvalitu snímače a celkově provedení, ergonomii ovládání, malé rozměry. Super je nabíjení přes USB. Co se mi nelíbí tak rozsáhlé a nepřehledné menu foťáku, mobilní aplikace pro přenos fotek do mobilu je otřesná, pravé UX peklo. Stejně jako přenášení GPS polohy z mobilu do foťáku je nespolehlivé.

Ověřený zákazník
Miroslav Buček, 31.07.2019

5

Jsem nadšený, přešel jsem z Nikon D300 (hodně starý kousek) a oceňuji kvalitu snímače a celkově provedení, ergonomii ovládání, malé rozměry. Super je nabíjení přes USB. Co se mi nelíbí tak rozsáhlé a nepřehledné menu foťáku, mobilní aplikace pro přenos fotek do mobilu je otřesná, pravé UX peklo. Stejně jako přenášení GPS polohy z mobilu do foťáku je nespolehlivé.

Ověřený zákazník
Miroslav Buček, 31.07.2019

5

Jsem nadšený, přešel jsem z Nikon D300 (hodně starý kousek) a oceňuji kvalitu snímače a celkově provedení, ergonomii ovládání, malé rozměry. Super je nabíjení přes USB. Co se mi nelíbí tak rozsáhlé a nepřehledné menu foťáku, mobilní aplikace pro přenos fotek do mobilu je otřesná, pravé UX peklo. Stejně jako přenášení GPS polohy z mobilu do foťáku je nespolehlivé.

Ověřený zákazník
Miroslav Buček, 31.07.2019

5

Jsem nadšený, přešel jsem z Nikon D300 (hodně starý kousek) a oceňuji kvalitu snímače a celkově provedení, ergonomii ovládání, malé rozměry. Super je nabíjení přes USB. Co se mi nelíbí tak rozsáhlé a nepřehledné menu foťáku, mobilní aplikace pro přenos fotek do mobilu je otřesná, pravé UX peklo. Stejně jako přenášení GPS polohy z mobilu do foťáku je nespolehlivé.

Ověřený zákazník
Miroslav Buček, 31.07.2019

5

Jsem nadšený, přešel jsem z Nikon D300 (hodně starý kousek) a oceňuji kvalitu snímače a celkově provedení, ergonomii ovládání, malé rozměry. Super je nabíjení přes USB. Co se mi nelíbí tak rozsáhlé a nepřehledné menu foťáku, mobilní aplikace pro přenos fotek do mobilu je otřesná, pravé UX peklo. Stejně jako přenášení GPS polohy z mobilu do foťáku je nespolehlivé.

Ověřený zákazník
Miroslav Buček, 31.07.2019

5

Ověřený zákazník
Štěpán Mikuda, 20.06.2019

5

Ověřený zákazník
Zdeněk Kuba, 05.04.2019

4

Funkčně výborný. Kvalita fotek, rychlost, vše OK. Jenom to menu, to jim v Sony moc ergonomicky nepovedlo. Některé položky jsou tak nesmyslně zkratkovitě napsané, že vůbec není jasné, co znamenají. Webová příručka také není kdoví co, například příručky Nikonu jsou psané daleko logičtějších způsobem. Takže zapracování se do nového stroje bude daleko delší, než jindy.

Ověřený zákazník
Jiří Koudelka, 04.04.2019

4

Velký pokrok v software ...

Ověřený zákazník
Petr Peřina, 07.03.2019

5

Popis a parametry

Popis a parametry

Sony Alpha A6400 je vybaven 24Mpx snímačem typu CMOS velikosti APS-C, inovovaným autofokusem s funkcí Real-time Eye AF a Real-time Tracking s 425 body fázové detekce a rychlostí zaostření až 0,02. Výkon zajišťuje procesor BIONZ X, díky kterému zvládá pořizovat až 11sn./s. přes hledáček nebo 8sn./s. přes live-view a 4K video při 30 snímcích. Mezi další přednosti patří kvalitní hledáček, výklopný displej a Wi-Fi modul pro snadné sdílení fotografií a ovládání fotoaparátu.

Nový model α6400 přináší mnohé technologie, které známe z uznávané produktové řady plnoformátových fotoaparátů, v těle lehkého a kompaktního fotoaparátu s APS-C snímačem. Nový rychlý fotoaparát se může pochlubit nejrychlejším automatickým ostřením na světě, které dosahuje rychlosti 0,02 sekundy. Představí ale také nový pokročilý systém ‚Real-time Eye AF‘ a ‚Real-time Tracking’. Nabízí i vysokorychlostní snímání dosahující rychlosti až 11 fps se sledováním AF/AE, novou generaci obrazového procesoru BIONZ X, který zaručuje vynikající kvalitu obrazu, nahrávání videí ve formátu 4K, dotykový LCD displej, který je možné vyklopit v úhlu 180° a mnoho dalšího. Díky všem výše uvedeným funkcím se tento model stává špičkovým nástrojem pro všechny typy tvůrců, ať už se jedná o profesionály nebo vloggery.

 Rychlý výkon, který zachytí rozhodující okamžik

Působivý systém autofokusu nového modelu α6400 zdědil mnohé technologie od nejnovější řady plnoformátových fotoaparátů Sony, do níž patří modely α9α7R III a α7 III. Nový fotoaparát disponuje 425 body detekce fáze AF 425 body detekce kontrastu AF, které jsou hustě rozmístěny po celé ploše záběru a pokrývají přibližně 84 % plochy záběru. Tento extrémně rychlý a vysoce výkonný systém sledování AF byl zkombinován s novou generací obrazového procesoru BIONZ X. Společně s ním umožňuje fotoaparátu zaostřit za pouhých 0,02 sekundy a extrémně efektivně uzamkne zaostření na daný objekt, čímž zajistí sledování i těch nejrychleji se pohybujících předmětů a jejich snadné zachycení.

24,2MP snímač a vylepšený obrazový procesor

 Model α6400 představuje vyspělé automatické ostření v reálném čase ‘Real-time Eye AF’, nejnovější verzi uznávané technologie Eye AF od Sony. Tato úchvatná nová schopnost využívá umělou inteligenci pro rozpoznávání a detekci objektů a zpracovává údaje o poloze očí v reálném čase. Výsledkem je zvýšení přesnosti, rychlosti a zlepšení výkonu sledování systému Eye AF. Fotoaparát nyní dokáže ve všech režimech autofokusu rozpoznat oči snímaného objektu a aktivuje Eye AF při částečném zmáčknutí spouště. Je-li aktivovaný režim AF-C nebo AF-A, je možné zvolit oko (levé či pravé) jako ostřící bod. Je možné volit mezi funkcemi Auto / Right Eye / Left Eye a Switch Right / Left Eye a tyto funkce mohou být přiřazeny jako ‚custom function‘. Tato úžasná nová technologie zcela osvobozuje fotografa, který se tak může zcela soustředit na kompozici a plně důvěřovat, že zaostření na oko foceného objektu bude dokonalé. Aktualizace systémového softwaru také umožní podporu Eye AF u zvířat. Tato aktualizace bude dostupná v létě 2019 a bude ideálním nástrojem pro fotografy divokých zvířat.

Čistý obraz i při tlumeném světle

 U modelu α6400 také debutuje nově vyvinutá funkce Real-time Tracking od Sony. Tento režim využívá nejnovější algoritmy včetně rozpoznávání objektů, jež je založené na umělé inteligenci. Zpracovává prostorové informace o barvě i vzdálenosti objektu (hloubka), vzoru (jasu) a zajišťuje, že všechny objekty mohou být zachyceny s dokonalou přesností. Kromě toho rozpoznává umělá inteligence při fotografování či natáčení lidí nebo zvířat pozici očí a obličeje. Systém monitoruje oko fotografovaného objektuviiv reálném čase s extrémní přesností sledování. Tato funkce může být aktivována jednoduchým namáčknutí tlačítka spouště nebo je také možné tuto funkci naprogramovat jako volitelnou.

Přirozeně vypadající snímky, které odpovídají skutečnosti

Pokud jde o celkovou rychlost snímání, dokáže nový fotoaparát snímat až rychlostí 11 fps s plným sledováním AF/AE při využití mechanické závěrky, zatímco v režimu tichého snímání dosahuje rychlosti až 8 fpsv s plným sledováním AF/AE. U obou těchto rychlostí dokáže zaznamenat až 116 snímků ve standardním JPEG / 46 snímků ve formátu RAW s kompresí. Zásadně se tím zvyšuje šance na zachycení správného okamžiku.  
 
Celkové pokroky v kvalitě obrazu
 
Nový fotoaparát α6400 od Sony je vybaven 24,2MP obrazovým snímačem velikosti APS-C, který je doplněn zdokonaleným procesorem BIONZ X. Společně nabízejí neuvěřitelný pokrok v kvalitě obrazu a podání barev při všech typech podmínek snímání. Standardní rozpětí ISO se pohybuje až do ISO 32000 u statických filmů i videí a je rozšiřitelné až na ISO 102400 pro statické snímky a nabízí vynikající redukci šumu při nastavení středních i vyšších citlivostí. Tento model také získal mnohé z algoritmů pro zpracování obrazu, které známe od nejnovějších plnoformátových fotoaparátů Sony. Ty pomáhají zásadně potlačovat šum, ale zachovávají přitom rozlišení a zdokonalují zachycení textury.   
 
Pokročilé nahrávání filmů ve vysokém rozlišení 4Kvi s automatickým ostřením Fast Hybrid Autofocus 
 
Všestranný model α6400je výjimečný jako videokamera, nabízí interní nahrávání filmů ve 4K (QFHD: 3840 x 2160) s technologií full pixel readout bez slučování pixelů. Díky tomu shromáždí 2,4násobek dat požadovaných pro videa ve 4K, a poté je převzorkuje tak, aby vznikla vysoce kvalitní stopáž ve 4K s výjimečnými detaily a hloubkou. Ostření během natáčení filmu je rychlé a stabilní díky vylepšené technologii Fast Hybrid AF, která udržuje neustálé plynulé zaostření na snímaný objekt, i když se objekt pohybuje v popředí napříč záběrem. Tento pokročilý systém autofokusu společně s funkcí dotykového ostření dělá z tohoto nového modelu fotoaparátu ideální volbu pro mnohé vloggery i tvůrce videí, kteří pravidelně tvoří a nahrávají obsah online.  Nový fotoaparát disponuje také nativním intervalovým nahráváním pro tvorbu časosběrných videí. Intervalové nahrávání je možné nastavit libovolně od jedné do 60 sekund, přičemž celkový počet snímků se může pohybovat od jednoho do 9999. Citlivost sledování AE je možné během intervalového snímání nastavit na „vysokou”, „střední“ nebo „nízkou“, což umožňuje omezit změny expozice během intervalového snímání.  Kromě toho je vůbec poprvé u bezzrcadlovky Sony s APS-C u tohoto nového modelu k dispozici také obrazový profil HLG (Hybrid Log-Gamma), který podporuje Instant HDR workflow, a umožňuje televizorům kompatibilní s HDR (HLG) přehrávání nádherných realistických záběrů ve 4K HDR. Navíc jsou k dispozici také S-Log2 a S-Log3, které zvyšují flexibilitu barevné gradace. Kromě toho je zde také funkce Zebra, asistence Gamma Display a proxy nahrávání. Fotoaparát dokáže také nahrávat ve Full HD rychlostí 120 fps až při 100 Mb/s a umožňuje přehrávat a následně editovat stopáž do 4x nebo 5x zpomalených video souborů ve Full HD rozlišení se sledováním AF. 
 
Zdokonalená konstrukce pro maximální všestrannost
 
Nový fotoaparát je navržen tak, aby nabízel vysokou úroveň funkčnosti a možnost osobního nastavení tak, aby co nejvíce umocnil svobodu při fotografování. Novinkou je u modelu α6400 plně výklopný dotykový LCD displej typu 3.0 s 921k body rozlišení, který je možné vyklopit do úhlu 180°. To usnadňuje efektivní kompozici při snímání selfie fotografií i videí. S využitím této schopnosti mohou vloggeři kontrolovat a sledovat kompozici během vlastního tvůrčího procesu. LCD displej je také vybavený funkcí dotyku, s možností nastavení jako touch pad, ostření dotykem, snímání dotykem a nově sledování dotekem, které rychle aktivuje sledování v reálném čase dotykem na displeji. Fotoaparát je vybaven vysoce kvalitním XGA OLED Tru-finder™, širokou možností přizpůsobení s 89 funkcemi, které lze libovolně přiřadit ke 4 funkčním tlačítkům, novými funkcemi My Dial a My Menu, celkovým vylepšením využití menu, obrazovku nápovědy pro menu, hodnocení obrázků hvězdičkami a mnoha dalšími funkcemi, které zprostředkovávají nepřerušovaný zážitek z fotografování i natáčení. Je též sestrojený z pevné magneziové slitiny a je prachu i vodě odolný s extrémně trvanlivou závěrkou s výdrží cca 200,000 cyklů. Je také schopný nepřetržitého transferu souborů do chytrého telefonu nebo tabletu při připojení pomocí zcela nové aplikace ‘Imaging Edge Mobile’
 

Typ fotoaparátu

Typ fotoaparátu Kompakt s výměnným objektivem
Podle použití Rodinný, Výkonný, Pokročilý, Poloprofesionální

Obrazový snímač

Formát snímače APS-C
Rozlišení 24,2 Mpx
Rozlišení fotografií 6000x4000
Obrazový snímač Exmor CMOS
Poměr stran snímku 16:9, 3:2
Automatické čištění snímače Ano
Poměr stran snímače 3:2
Stabilizátor snímače Ne
Velikost snímače (mm) 23.5 x 15.6

Obrazový procesor

Typ obrazového procesoru BIONZ X

Objektiv

Typ bajonetu Sony E
Stabilizátor optický Ne
Crop faktor 1,5 x

Zaostřování

Počet AF bodů 425
Pomocné světlo AF Ano

Nastavení expozice

Způsob měření expozice Zónové, Středové, Bodové
Korekce expozice ± 5 EV po 1/3 EV
Blokování AE Ano
ISO - minimální citlivost 100
ISO - maximální citlivost 32000

Závěrka

Typ závěrky Mechanická závěrka / elektronická závěrka
Nejdelší expoziční čas 30
Nejkratší expoziční čas 1/4000
Bulb Ano

Fotografování

Expoziční režimy Auto, P, A (Av), M, S (Tv)
Histogram Ano
Rychlost sériového snímání 11 sn./s
Prodleva samospouště 10, 2, 5
Panorama Ne
HDR Ano

Vyvážení bílé

Vyvážení bílé barvy Automatické / přednastavené hodnoty / ruční kalibrace / v Kelvinech

Hledáček

Typ hledáčku Elektronický
Rozlišení hledáčku 2359300
Dioptrická korekce -4 až +3
Velikost hledáčku 0,39 "
Zvětšení hledáčku 1,07 x

LCD

Velikost displeje 3 "
Rozlišení displeje 921600
Živý náhled (Live View) Ano
Dotykový displej Ano
Výklopný displej Ano
Stavový displej Ne

Blesk

Vestavěný blesk Ano
Synchronizační čas blesku (X-sync) 1/160
Korekce zábleskové expozice ± 3 EV po 1/3 EV
Možnost připojení externího blesku Ano, hot-shoe
Dálkové řízení extreního blesku Ano
Externí blesk v balení Ne

Záznam

Typ paměťového media SD / SDHC / SDXC, MS (Memory Stick)
Formáty souborů MP4, JPEG, RAW, XAVC S, AVCHD
Rozlišení videa 4K UHD (3840x2160)
Audiozáznam Ano
Bracketing Ano
Časosběrné snímání Ano
Počet audio kanálů 2.0
Integrovaný GPS Ne
Video formát AVCHD, MP4, XAVC S
Stereo zvuk Ne
Snímková frekvence u videa 30 sn./s

Obecné

České menu Ano

Rozhraní a napájení

Dálková spoušť Ano
Wi-Fi Ano
Výdrž baterie (sn.) 410 snímků
Rozhraní USB 2.0, micro HDMI, vstup na mikrofon
Typ akumulátoru Sony NP-FW50
Způsoby napájení Akumulátor

Fyzikální specifikace

Materiál těla Hliník
Rozměry v mm 120 x 67 x 60
Hmotnost 403 g
Barva černá

Ostatní

Číslo produktu ILCE6400B.CEC
Ocenění TIPA 2019
Značka Sony

Hodnocení zboží

Celkové hodnocení 87 %
Obrazová kvalita 89 %
Konstrukce a zpracování 89 %
Ovládání 91 %
Funkční výbava 95 %
Poměr cena/výkon 82 %

Zobrazit popis a parametry