Recenze Sony Alpha A7 II tělo

Luděk Bouška

Luděk Bouška • 18. 02. 2015

Hodnocení

Hodnocení

Sony A7 II je vlastně ideální foťák. Je malý, lehký, skvěle fotí, nabízí spoustu praktických funkcí a je rychlý. V kombinaci s vhodnými objektivy se tedy hodí jak na focení sportu, tak třeba na architekturu, krajinu a nebo do studia. Navíc k němu existuje široká řada přískušenství a prvotřídní optiky. Co víc si přát.

Celkové
hodnocení

91 %


Obrazová kvalita:

93 z 100

Konstrukce a zpracování:

90 z 100

Ovládání:

90 z 100

Funkční výbava:

95 z 100

Poměr cena/výkon:

87 z 100

Klady a zápory

Klady a zápory

Co se nám líbí?

  • Velký fullframe snímač s rozlišením 24 Mpx
  • Pětiosý stabilizátor obrazu
  • Hot shoe patice pro další příslušenství
  • rozsah ISO 100-25 600
  • Lehké a kompaktní tělo
  • WiFi kompatibilita
  • Kombinace kontrastního AF a technologie fázové detekce
  • Skvělý výkon při vysokých ISO citlivostech
  • Rychlý AF
  • Široká funkční výbava, komfortní ovládání
  • Tři kruhové voliče volič

Co se nám nelíbí

  • Nemá vestavěný blesk
  • Elektronický hledáček

Ukázkové snímky

Ukázkové snímky

Snímky vytvořené s pomocí Sony Alpha A7 II tělo od členů naší Galerie

Zobrazit fotky z Sony Alpha A7 II tělo v Galerii

Snímky vytvořené s pomocí Sony Alpha A7 II tělo

Exp. Čas: 1/320 s
Clona: f/3,5
ISO: 100
Ohnisko: 35 mm
Objektiv:
-

Sony Alpha A7 II tělo

Exp. Čas: 1/1250 s
Clona: f/4
ISO: 100
Ohnisko: 35 mm
Objektiv:
-

Sony Alpha A7 II tělo

Exp. Čas: 1/400 s
Clona: f/11
ISO: 100
Ohnisko: 35 mm
Objektiv:
-

Sony Alpha A7 II tělo

Exp. Čas: 1/320 s
Clona: f/8
ISO: 100
Ohnisko: 35 mm
Objektiv:
-

Sony Alpha A7 II tělo

Exp. Čas: 1/250 s
Clona: f/18
ISO: 100
Ohnisko: 35 mm
Objektiv:
-

Sony Alpha A7 II tělo

Exp. Čas: 1/500 s
Clona: f/8
ISO: 100
Ohnisko: 35 mm
Objektiv:
-

Sony Alpha A7 II tělo

Exp. Čas: 1/125 s
Clona: f/11
ISO: 100
Ohnisko: 35 mm
Objektiv:
-

Sony Alpha A7 II tělo

Exp. Čas: 1/800 s
Clona: f/4
ISO: 100
Ohnisko: 35 mm
Objektiv:
-

Sony Alpha A7 II tělo

Exp. Čas: 1/800 s
Clona: f/5,6
ISO: 100
Ohnisko: 35 mm
Objektiv:
-

Sony Alpha A7 II tělo

Exp. Čas: 1/100 s
Clona: f/8
ISO: 100
Ohnisko: 35 mm
Objektiv:
-

Sony Alpha A7 II tělo

Exp. Čas: 1/160 s
Clona: f/10
ISO: 100
Ohnisko: 35 mm
Objektiv:
-

Sony Alpha A7 II tělo

Exp. Čas: 1/200 s
Clona: f/5,6
ISO: 200
Ohnisko: 35 mm
Objektiv:
-

Sony Alpha A7 II tělo

Exp. Čas: 1/80 s
Clona: f/3,2
ISO: 400
Ohnisko: 35 mm
Objektiv:
-

Sony Alpha A7 II tělo

Exp. Čas: 1/5000 s
Clona: f/3,2
ISO: 400
Ohnisko: 35 mm
Objektiv:
-

Sony Alpha A7 II tělo

Exp. Čas: 1/2500 s
Clona: f/3,2
ISO: 400
Ohnisko: 35 mm
Objektiv:
-

Sony Alpha A7 II tělo

Exp. Čas: 1/1000 s
Clona: f/8
ISO: 800
Ohnisko: 35 mm
Objektiv:
-

Sony Alpha A7 II tělo

Exp. Čas: 1/250 s
Clona: f/8
ISO: 800
Ohnisko: 35 mm
Objektiv:
-

Sony Alpha A7 II tělo

Exp. Čas: 1/15 s
Clona: f/2,8
ISO: 1600
Ohnisko: 35 mm
Objektiv:
-

Sony Alpha A7 II tělo

Exp. Čas: 1/30 s
Clona: f/2,8
ISO: 3200
Ohnisko: 35 mm
Objektiv:
-

Sony Alpha A7 II tělo

Exp. Čas: 1/40 s
Clona: f/3,5
ISO: 3200
Ohnisko: 35 mm
Objektiv:
-

Sony Alpha A7 II tělo

Exp. Čas: 1/25 s
Clona: f/6,3
ISO: 6400
Ohnisko: 35 mm
Objektiv:
-

Sony Alpha A7 II tělo

Exp. Čas: 1/80 s
Clona: f/3,2
ISO: 12800
Ohnisko: 35 mm
Objektiv:
-

Sony Alpha A7 II tělo

Exp. Čas: 1/160 s
Clona: f/5
ISO: 25600
Ohnisko: 35 mm
Objektiv:
-

Sony Alpha A7 II tělo

Exp. Čas: 1/160 s
Clona: f/5
ISO: 25600
Ohnisko: 35 mm
Objektiv:
-

Sony Alpha A7 II tělo

Představení Sony Alpha A7 II tělo

Představení Sony Alpha A7 II tělo

U Sony vsadili na kombinaci malých rozměrů fotoaparátu a použití velkého snímače. Modely řady A7 jsou čím dál oblíbenější. Důvodem samozřejmě nejsou „jen“ malé rozměry a velký snímač, ale především špičková kvalita fotek, dostatečná nabídka objektivů a v mnoha ohledech srovnatelné vlastnosti se zrcadlovkami.

Rozdíly oproti předchozímu modelu

Hlavním rozdílem modelu Sony A7 II oproti jeho předchůdci Sony A7 je vestavěný stabilizátor obrazu, který pracuje v pěti osách. To zní při trojrozměrném prostoru trochu zvláštně, ale toto označení už používá Olympus a ujalo se. Výrobci tím chtějí jenom sdělit, že je přístroj schopen redukovat otřesy ve všech směrech a navíc ještě rotace. Popravdě musím říci, že v hledáčku a nebo na displeji nebyl účinek stabilizátoru nijak vidět, což je velký rozdíl například oproti zmíněnému Olympusu. Ale je také pravda, že jsem všechny ukázkové snímky fotil z ruky a pohybově rozostřený jsem nenašel. Takže stabilizátor asi funguje dobře, když jsem jeho přítomnost vlastně ani nevnímal.

Dalším rozdílem je o 30% rychlejší automatické ostření. Mohou za to optimalizované zaostřovací algoritmy a samozřejmě také AF body vyhodnocující správné zaostření pomocí fázové detekce. To je systém, který se používá u digitálních zrcadlovek. Musím říci, že i když jsem na práci se zrcadlovkou zvyklý, pracovalo se mi se Sony A7 II subjektivně úplně stejně dobře a stejně rychle, nevnímal jsem prakticky žádné omezení. Naopak jsem si užíval daleko menších rozměrů a hmotnosti.

K určitým změnám došlo i při rozmístění ovládacích prvků. A7 II se v tomto ohledu opět o něco víc přibližuje k zrcadlovkám. Ovládání je skutečně velice intuitivní, velkou výhodou je dostatek programovatelných tlačítek, na která si nastavíte přesně ty funkce, které chcete mít snadno dostupné. Tohle některé zrcadlovky sice nabízejí také, ale programovatelných tlačítek bývá většinou daleko méně.

S čím jsem se ale zatím ještě nesžil, to je elektronický hledáček. Je špičkový. Má dostatečné rozlišení, je rychlý, ve špatných světelných podmínkách samozřejmě může zobrazit scénu daleko světlejší, než vidíte pouhým okem. Ale nic naplat, je to prostě elektronický hledáček. Zatím jsem se ještě nepřenesl přes fakt, že elektronické hledáčky svítí. Na sluníčku je to bez problémů, ale při horším světle mě vysoký jas hledáčku prostě ruší. Je možné, že se na to dá zvyknout, ale zatím to není můj případ.

Obrazová kvalita

Nevím, jestli má vůbec smysl zmiňovat se o kvalitě obrazu. Ta je vynikající. Snímač patří k těm nejkvalitnějším, jaké jsou momentálně na trhu a Sony umí i procesory a software. Takže není nejmenší problém s dynamickým rozsahem. Tím spíš, že si při focení v JPEGu můžete ještě zapnout funkci optimalizace dynamického rozsahu a nebo HDR. Obojí je nastavitelné v dostatečném rozmezí.

U funkce HDR se ještě trochu zastavím: díky stabilizátoru a výkonnému softwaru není nejmenší problém fotit z ruky. Samozřejmě pokud se nejedná o moc dlouhé časy. Ale velice dobře to funguje i v kombinaci s nastavením vysokých citlivostí. Prohlédněte si poslední dvojici ukázkových fotek. Jedna je JPEG a druhá je HDR složeninou ze tří různě exponovaných snímků. Na HDR snímku je kromě daleko lepšího prokreslení světel a stínů patrné také daleko lepší prokreslení detailů, které by jinak díky vysoké citlivosti a redukci šumu úplně zanikly.

Funkce

Vyzkoušel jsem přirozeně i propojení foťáku s mobilním telefonem přes WiFi a aplikaci Play Memories. Funguje docela jednoduše, spárování obou zařízení byla hračka. Kromě přenosu snímků do telefonu je skvělá hlavně možnost používat mobil jako dálkové ovládání s náhledem fotografované scény. Bohužel se mi ale nepodařilo propojit telefon s foťákem pomocí NFC. Je to ale možná tím, že mám nový telefon a tuto funkci jsem ještě nepoužíval. Nicméně teorie mluví o tom, že stačí obě zařízení navzájem dotknout a je propojeno. Zkoušel jsem to několikrát s různými nastaveními, ale tohle se mi prostě nepovedlo. Uznávám, je to možná rukama. :)

Hodnocení zákazníků (18)

Hodnocení zákazníků (18)

4.4444

schází podrobný návod k obsluze (český)

Ověřený zákazník
Slavomír Dvořáček, 26.11.2021

4

Kdybych bývalá byla věděla, že za měsíc dají do slevy A7RII, koupila bych ten. Smutny ze po měsíci používání by ho dali na bazar za poloviční cenu.

Ověřený zákazník
Jana Štěpánková, 18.06.2021

3

Ověřený zákazník
Karla Kohlert Žídková, 11.06.2021

5

Ověřený zákazník
Jan Kozel, 09.12.2020

5

Ověřený zákazník
Václav Kraus, 14.06.2020

4

Ověřený zákazník
Kuba Šír, 21.02.2020

5

Mohu všem jen doporučit.

Ověřený zákazník
Jakub Lang, 20.02.2020

5

Ověřený zákazník
Hanuš Škubal, 20.02.2020

5

Ověřený zákazník
Ivan Franc, 16.12.2019

5

Ověřený zákazník
Pavel Urbášek, 11.12.2019

5

Ověřený zákazník
Pavel Jelínek, 04.12.2019

5

S touto "SONKOU" jsem velmi spokojen. Kvalitní tělo z hořčíkové slitiny a díky většímu gripu jistější držení. Ostření je znatelně rychlejší než u Alphy A7I a 5ti osá stabilizace opravdu potěší. FF senzor = kreativní hrátky s hloubkou ostrosti, velmi dobrý dynamický rozsah a rozlišení 24,3 Mpix je pro mne více než dostačující. Automatické zaostření na oko lze použít i v režimu ostření AF-C. Na menu, i když je v češtině, jsem si musel udělat trochu více času, ale stálo to za to. Vše lze nastavit přesně podle mých potřeb, jen u nastavení "automatické ISO" jsem nenašel nejnižší použitelný čas. Ale to je jen drobnost. Alphu A7 II mohu s klidem doporučit

Ověřený zákazník
Jindra Eschler, 22.11.2019

5

+ Obrazová kvalita super, překvapilo jak moc se dá dostat z RAW ve stínech a taky jak dobře fotí na vysoká ISO. Vůbec není problém mít zapnutou AUTO ISO v rozmezí 100 - 6400. I těch 6400 je skvěle použitelné. - Menu SONY je malé uživatelské peklo, vyznat se v něm moc nedá, manuál (není v CZ, ale dá se najít na webu) popisuje co je na foťáku za které tlačítko, ale co má za vliv které nastavení foťáku tam není. A že některé opravdu nejsou srozumitelné. Nastavení předvolených režimů 1 a 2 jsem musel dělat až podle YouTube tutoriálu. Jakmile se v tom člověk začne trochu orientovat už se to dá.

Ověřený zákazník
Stanislav Duben, 02.05.2019

4

Skvele telo, v akci za vybornou cenu. Baleni ok, odeslani ultra rychle. Maximalni spokojenost

Ověřený zákazník
Dalibor Duba, 01.05.2019

5

Šikovně řešené ovládání, jediná výtka - ovládací kolečka jsou příliš miniaturní (a to mám docela drobné ruce), možná je to záměr, aby nedošlo k omylu (přetočení) na nežádoucí hodnotu. Jinak fakt, splnil sem si sen mít velkoformátový snímač. Výsledek mne uspokojil. Ještě bych přivítal větší výdrž akumulátoru (řeším dvěma rezervami stále v nabíječce navíc). Je to chytrý přístroj, spoustu smysluplných rozhodnutí dělá za fotografa. Foto mne neživí, ale baví a Sony Alpha A7 II k tomu velice přispívá.

Ověřený zákazník
Michael Pompe, 25.04.2019

4

Ověřený zákazník
J S, 15.09.2015

1

Splňuje mé požadavky. Těším se na větší výběr objektivů.

Ověřený zákazník
Petr Peřina, 30.03.2015

5

Ověřený zákazník
Jiří Borecký, 29.03.2015

5

Porovnání obrazové kvality

Porovnání obrazové kvality

Jak používat nástroj pro porovnání obrazové kvality?

V náhledech pod hlavní fotografií si můžete vybrat z modelů fotoaparátů, ke kterým máme srovnávací fotografie dostupné. Vzájemně porovnat můžete až 4 fotoaparáty. Posouváním levého horního náhledu si pak volíte výřez v rámci fotografie, na kterém lze srovnat kvalitu vyfoceného objektu. Tento výřez si můžete posouvat taktéž přesouváním obdélníkového výřezu v rámci velké fotografie.

Popis a parametry

Popis a parametry

Sony Alpha A7 II tělo je první plnoformátový kompaktní fotoaparát s výměnnými objektivy vybavený pětiosou stabilizací. Disponuje 24,3Mpx snímačem CMOS Exmor. Jako předchůdce Alpha A7 disponuje 117 body fázové detekce a 25 body detekce kontrastu pro dokonalé a o 30% rychlejší automatické ostření. Sony Alpha A7 II podporuje XAVC S kodek a nahrává FullHD 1080/60p video o vysokém bitrate až 50Mbps.

Pečlivé zpracování

Dokonalost vyžadovaná profesionály

Propracované ovládací prvky umožňují intuitivní ovládání a rychlé nastavení při sledování scény hledáčkem, a posunují tak ovládání na zcela novou úroveň.

58ca3af52e7d6b7bc10e51fad9997ac0 | Megapixel
629fb59d5ff3fadf8b508e7b510e128e | Megapixel
4e16f2772ff001b5e8e84bfc1bb2776c | Megapixel

Plná podpora výhod snímače Full-Frame

Objektivy s bajonetem E i A pro fotoaparáty Full-Frame

Sony rozšiřuje vaše fotografické obzory s vylepšenou řadou bezkonkurenčně výkonných objektivů s bajonetem E i A pro fotoaparáty Full-Frame.

Nové možnosti ve vašich rukou
 
7a12fb83ddbfb35295607e00e7c33158 | Megapixel

Snadný bezdrátový přenos snímků

Připojte fotoaparát ke smartphonu nebo tabletu jediným dotykem!

caa4482c54920cf6b735fd4cd4fa9f32 | Megapixel

Skvělá služba stahování

Zdokonalte fotografické vyjádření podle svých vlastních kreativních požadavků.

Široká nabídka příslušenství pro každou příležitost

Profesionální příslušenství otevírá nové možnosti.

Umocněte radost z fotografování a dodejte svým fotografiím profesionální punc pomocí příslušenství určeného speciálně pro tento model.

4595072abc5eac41033dbf758df02a60 | Megapixel

Podporováno softwarem Capture One Express (for Sony)

Jeden z nejlepších konvertorů RAW na světě od společnosti Phase One

Capture One Express (for Sony) je jedním z nejlepších konvertorů RAW na světě, který s přesností vykresluje barvy a neuvěřitelné detaily. Flexibilní správa digitálních zařízení, všechny důležité nástroje pro úpravu a rychlý a citlivý výkon – vše v ucelené přizpůsobitelné aplikaci.10

 

Typ fotoaparátu

Typ fotoaparátu Kompakt s výměnným objektivem
Podle použití Pokročilý, Poloprofesionální, Profesionální

Obrazový snímač

Formát snímače Full Frame / FX
Rozlišení 24,3 Mpx
Rozlišení fotografií 6000x4000, 6000x3376, 3936x2624
Obrazový snímač Exmor CMOS
Poměr stran snímku 16:9, 3:2
Automatické čištění snímače Ano
Poměr stran snímače 3:2
Stabilizátor snímače Ano
Velikost snímače (mm) 35,8 x 23,9

Obrazový procesor

Typ obrazového procesoru BIONZ X

Objektiv

Typ bajonetu Sony FE
Stabilizátor optický Ne
Crop faktor 1 x

Zaostřování

Počet AF bodů 117
Pomocné světlo AF Ano

Nastavení expozice

Způsob měření expozice Zónové, Středové, Bodové, Matrix
Korekce expozice ± 5 EV po 1/3 EV
Blokování AE Ano
ISO - minimální citlivost 100
ISO - maximální citlivost 25600

Závěrka

Typ závěrky Mechanická závěrka / elektronická závěrka
Nejdelší expoziční čas 30
Nejkratší expoziční čas 1/8000
Bulb Ano

Fotografování

Expoziční režimy Auto, P, A (Av), M, S (Tv)
Histogram Ano
Rychlost sériového snímání 5 sn./s
Prodleva samospouště 10, 2
Scénické režimy Standardní, Živé, Neutrální, Průhledná, Hluboké, Lehký, Portrét, Krajinná, Západ slunce, Noční scéna, Podzimní listí, Černá a bílá, Sépie, Style Box
Panorama Ano
HDR Ano
Datové razítko Ano

Vyvážení bílé

Vyvážení bílé barvy Automatické / přednastavené hodnoty / ruční kalibrace

Hledáček

Typ hledáčku Elektronický
Rozlišení hledáčku 2359000
Dioptrická korekce -4 až +3
Velikost hledáčku 0,5 "
Zvětšení hledáčku 0,71 x

LCD

Velikost displeje 3 "
Rozlišení displeje 1230000
Živý náhled (Live View) Ano
Dotykový displej Ne
Výklopný displej Ano
Stavový displej Ne

Blesk

Vestavěný blesk Ne
Synchronizační čas blesku (X-sync) 1/250
Korekce zábleskové expozice ± 3 EV po 1/3 EV, ± 3 EV po 1/2 EV
Možnost připojení externího blesku Ano, hot-shoe
Dálkové řízení extreního blesku Ne
Externí blesk v balení Ne
Vysokorychlostní synchronizace blesku Ano
Výstup na studiový blesk (x kontakt) Ne

Záznam

Typ paměťového media SD / SDHC / SDXC (UHS-I), SD / SDHC / SDXC (UHS-II)
Formáty souborů MP4, JPEG, MPEG-4, RAW
Rozlišení videa Full HD (1920×1080)
Audiozáznam Ano
Zvuková poznámka Ne
Časosběrné snímání Ne
Počet audio kanálů 2.0
Integrovaný GPS Ne
Video formát MPEG-4, AVC/H.264
Stereo zvuk Ano

Obecné

České menu Ano

Rozhraní a napájení

Dálková spoušť Kabelová
Wi-Fi Ano
Výdrž baterie (sn.) 350 snímků
Rozhraní USB, micro HDMI, výstup na sluchátka, vstup na mikrofon, Sony Multi-Interface
Typ akumulátoru NP-FW50
Způsoby napájení Akumulátor

Fyzikální specifikace

Materiál těla Hořčík
Rozměry v mm 127 x 96 x 60
Hmotnost 350 g
Barva černá
Utěsnění (prach/vlhkost) Ne

Ostatní

Číslo produktu ILCE7M2B.CEC
Příslušenství v balení Napájecí kabel Nabíjecí baterie NP-FW50 Napájecí adaptér Popruh přes rameno Víčko těla Krytka patice pro příslušenství Držák okuláru
Ocenění EISA
Značka Sony

Hodnocení zboží

Celkové hodnocení 91 %
Obrazová kvalita 93 %
Konstrukce a zpracování 90 %
Ovládání 90 %
Funkční výbava 95 %
Poměr cena/výkon 87 %

Ke stažení

sony a7 II.pdf

Zobrazit popis a parametry

Doporučené příslušenství

Doporučené příslušenství

Všechno příslušenství