Recenze Sony Alpha A77 II tělo

Martin Lukeš

Martin Lukeš • 10. 06. 2014

Klady a zápory

Klady a zápory

Co se nám líbí?

  • vysoké rozlišení 24Mpx
  • ISO 100 - 25600
  • 79 ostřících bodů (15 křížových)
  • sériové snímání 12sn./s
  • rozhraní Wi-Fi / NFC
  • Hořčíkové tělo
  • hledáček s vysokým rozlišení 2 359 000 bodů
  • výklopný a otočný LCD

Co se nám nelíbí

  • Nemá integrovaný GPS

Ukázkové snímky

Ukázkové snímky

Snímky zachycené s pomocí Sony Alpha A77 II tělo od členů naší Galerie

Zobrazit fotky z Sony Alpha A77 II tělo v Galerii

Snímky zachycené s pomocí Sony Alpha A77 II tělo

Ukázková videa

Ukázková videa

Představení Sony Alpha A77 II tělo

Představení Sony Alpha A77 II tělo

Sony Alpha A77 II

Nějakou dobu už se mohlo zdát, že společnost Sony opomíjí modelovou řadu SLT zrcadlovek Sony Alpha a věnuje se výhradně systémovým kompaktům známým především pod označením NEX. Nový SLT fotoaparát Sony Alpha A77 II ale vyvrátil všechny pochybnosti.



Jak již samotné označení napovídá, jde v podstatě o upgrade, tedy vylepšenou verzi úspěšného modelu Sony Alpha A77. Designově a ergonomicky precizně zpracované hořčíkové tělo míří především do kategoriie fotoaparátů pro pokročilé a náročnější uživatele a v podstatě tomu odpovídají i technické parametry přístroje.

Vysoké rozlišení 24,3Mpx na snímači CMOS formátu APS-C zaručuje velmi detailní obrazový výstup a dostatečný objem dat i pro tisky větší než A3. Na druhou stranu velmi dobrý poměr mezi hustotou obrazových bodů a velikostí snímače nabízí přijatelnou hranici šumu a to i při vyšších hodnotách ISO. Citlivost lze nastavit v rozsahu 100 – 25.600.



Princip fotoaparátů Sony SLT je založen na pevném, polopropustném zrcátku, které částečně propouští světlo na snímač a zároveň lze obraz sledovat v elektronickém hledáčku. Ten má ale tak vysoké a jemné rozlišení, že na první pohled málo kdo pozná, že se nejedná o skutečný průhled objektivem. Tento systém má proti klasické jednooké zrcadlovce hned několik výhod. Jednou z hlavních je rychlost. Díky tomu, že při expozici odpadá sklopení zrcátka, zvládá tento fotoaparát při sekvenční snímání 12sn./s. To je parametr, který předčí většinu profesionálních zrcadlovek. Další výhodou elektronického hledáčku je to, že umí zobrazit veškeré informace, které se zobrazují na displeji. To se hodí, hlavně na ostrém slunci, kde se značně zhoršuje čitelnost běžných displejů. V neposlední řadě stojí za zmínku také aktuálnost živého náhledu, hledáčku, který rovnou zobrazuje tmavá a světlá místa v reálném čase ještě před vyfocením, dále ukazuje rovnou efekt kreativních filtrů, kterými fotoaparát disponuje, reálně ukazuje vyvážení bílé barvy a díky funkci zvýraznění hran (peaking) s ním lze také velmi rychle a především přesně manuálně zaostřit.



Mezi další nové verze Sony A77 patří vylepšený systém automatického ostření. Počet ostřících bodů vzrostl z 19 na 79 a z původních 11 ostřích bodů jich je nyní 15 křížových. V současné době jde tedy o fotoaparát s největším počtem ostřících bodů, které využívají fázové detekce. Pokročilý ostřící systém dále využívá algoritmu, který uzamkne zaostření na sledovaný pohybující se objekt a ostatní objekty nebere v potaz. Všechny tyto prvky vedou k velmi rychlému a především přesnému zaostření a to i v náročnějších situacích jakými jsou například fotografování sportu, zvířat, nebo dětí.



K ostřejším snímků, zvláště při fotografování na delší ohnisko, nebo delší expoziční časy přispívá vylepšený stabilizátor obrazu Steday Shot. Díky tomu, že je stabilizační prvek umístěn přímo na snímač, nemusí fotograf řešit, zda má stabilizovaný objektiv, nebo ne. Stabilizované jsou zkrátka všechny. Efekt stabilizace je dokonce vidět v reálném čase v hledáčku, pokud je namáčknutá spoušť do poloviny. Hledáček typu XGA OLED Tru-Finder nabízí kromě velmi jasného a čistého obrazu také 100% pokrytí, což u zrcadlovek nižší a střední třídy také není obvyklé. Kromě hledáčku ale lze využít také 3“ velký LCD displej, který je nejen výklopný, ale také otočný. Díky tomu lze fotografovat nejen oblíbené autoportréty „selfie“, ale také z nestandardních pozic jako je třeba podhled, nadhled, nebo fotografování „od pasu“.

Sony A77 II ale není unikátní jen při samotném fotografování. Do jisté míry dokáže nahradit i běžnou videokameru. Natáčení ve FULL HD rozlišení, při snímkové frekvenci 1080/60p/24p je u fotoaparátů v této třídě standardem. Fázová detekce ostření, ale zaručuje velmi rychlé a přesné zaostření, díky čemuž se video stává mnohem plynulejší.

Bezdrátové komunikace prostřednictvím Wi-Fi a systému NFC nabízí propojení s tabletem, telefonem, nebo jiným zařízením a umožňuje tak velmi rychlý přenos a sdílení souborů přímo z fotoaparátu.



Tělo, které je vyrobeno z hořčíkové slitiny a jeho utěsnění proti prachu, špíně a vlhkosti nabízí komfortní použití přístroje i v těch nejnáročnějších podmínkách.

Závěrem lze tedy říci, že se jedná o velmi zajímavý fotoaparát s celou řasou zajímavých parametrů a pokročilých funkcí, které uspokojí nejen běžného rodinného fotografa, ale i pokročilejšího uživatele, který má na zrcadlovku přeci jenom trochu vyšší nároky.


Sony Alpha A77 II - základní technická specifikace

  • snímač: APS-C CMOS 
  • rozlišení 24 Mpx
  • rozsah citlivosti ISO 100 – 25 600
  • Obrazový procesor BIONZ X
  • 79 ostřících bodů /  15 křížových
  • rozlišení displeje: 1 229 000
  • velikost dsipleje: 3“,
  • rozlišení hledáčku: 2 359 000
  • zvětšení hledáčku: 1,09×
  • rozsah expozičních časů: 1/8000 – 30s
  • Sériové snímání:  až 12 sn./s
  • video: FUL HD při 30 sn./s
  • formát videa: MPEG-4/AVCHD, stereo zvuk
  • paměťové karty: SD/SDHC/SDXC, Memory Stick Pro Duo / Pro-HG Duo
  • Výdrž baterie: až 480 snímků
  • bezdrátové rozhraní: Wi-Fi a NFC
  • hmotnost: 647 g
  • rozměry: 142,6×104,2×80,9 mm
  • materiál těla: hořčíková slitina

Hodnocení zákazníků (8)

Hodnocení zákazníků (8)

4.5

Ověřený zákazník
Jan Dušek, 01.05.2020

5

Ověřený zákazník
Miloš Kolesár, 27.02.2020

4

Ověřený zákazník
Lukáš Kala, 01.11.2018

5

Ještě jsem toho moc nenacvakal... Oproti zrcadlovce je trochu nezvyk elektronický hledáček, ale snad se s tím srovnám. Musím pochválit skvělé ostření (s objektivy SSM). Trochu jsem zklamán šumem nad ISO 800, holt si budu muset časek k zoomům asi přikoupit pevný objektiv s lepší světelností.

Ověřený zákazník
Kamil Typlt, 29.08.2018

4

S foťákem jsem spokojený, za tu cenu je výborný. Samozřejmě by bylo lepší, kdyby do tak velkého těla dali full frame čip, ale tohle pro mně dostatečné. Pro nadšeného amatéra myslím rozumná volba.

Ověřený zákazník
Pavel Polák, 04.02.2016

4

Ověřený zákazník
Oldřich Slanina, 04.09.2015

5

Píši toto osobní hodnocení po několika dnech používání Sony SLT A77 II. Fotoaparát my padl do ruky velmi dobře a je velikostí obdobný s A700. Funkce fotoaparátu jsou přehledné a množství ukazatelů na display lze v nastavení ubrat, tlačítka jsou smysluplně rozmístněna. Je dobré, že display lze otočit a nechat uuzavřený. Ostření fotoaparátu je bleskové, výsledné snímky skutečně velmi dobré, snímky s šumem např. při ISO 500 použitelné, barvy vyvážené. Fotoaparát mám vyzkoušen s pevnou 35 DT /1,8, Sigma 18-125 HSM, Sigma 10-20, Sigma 70-300 APO,Minolta 50 /1,7 - vše funguje bez potíží. Zapnutí fotoaparátu je o trošku pomalejší, ale nevadí. Jedině s čím se na fotoaparátu potýkám jsou dvě věci - zapínání a vypínání, síla zvyku z Minolty Dynax 800 a Sony A700 - asi si časem zvyknu. Druhá je OLED hledáček. To je dle mě katastrofa a největší slabina, ti kteří jsou zvyklí celá léta na zrcadlo a čistý obraz budou nešťastní jako já. Nemůžete se spolehnout jaký výsledný snímek bude, občas se zavlní, v šeru šum, někdy matně pátráte zda se ten polarizační filtr opravdu otočil. Ten kdo tvrdí, že aspoň uvidíte výslednou fotografii před vyfocením nemá pravdu nemáte vůbec jistotu jaký snímek bude. Jas se mění a oko si zvyká na nový obraz. Prostě můj osobní názor je, že je to špatně. Další z negativ fotoaparátu je malá výdrž baterie, kdy samozřejmě display a OLED hledáček "cucají" baterii o stošest. Z vlastní zkušenosti při 10s. hibernaci mě baterie vydrží trasu cca 6.km při fotografování asi 100 snímků po dobu 2,5 hodiny v zapnutém stavu. To je žalostně málo. Fotoaparát jsem kupoval ,protože mám sadu objektivů Minolta a Sony mount A a začínat nově s jinou značkou jsem nechtěl. Pokud bych se ,ale měl rozhodnout z čisté vody, nezatížen objektivy ,raději bych koupil Nikon 7200.

Ověřený zákazník
Petr Germanič, 02.08.2015

4

Koupě této nové hračky rozhodně nelituji. O víkendu jsem jej byl nyní trochu provětrat na brněnském okruhu a jsem naprosto spokojen. Kresba i barvy vypadají velmi dobře a oproti starším modelům které jsem používal (A700, A57) je rychlost a přesnost ostření naprosto fantastická. I se starším objektivem - Minolta 80-200 / 2.8 HS APO G došlo k výraznému nárůstu rychlosti práce. Příjemná je i celkem nízká hladina šumu. Rozhodně bych neváhal tento fotoaparát doporučit každému zájemci a pokročilou amatérskou fotografii. Pokud již máte doma několik objektivů na SONY A bajonet a nechcete přecházet na novou E řadu, či se otravovat s redukcemi na nových malých tělech, je tohle velmi vhodná volba která by vám mohla ještě na několik let vydržet (tedy pokud rovnou neuvažujete o přechodu na full frame modely).

Ověřený zákazník
Jan Máca, 07.07.2014

5

Porovnání obrazové kvality

Porovnání obrazové kvality

Jak používat nástroj pro porovnání obrazové kvality?

V náhledech pod hlavní fotografií si můžete vybrat z modelů fotoaparátů, ke kterým máme srovnávací fotografie dostupné. Vzájemně porovnat můžete až 4 fotoaparáty. Posouváním levého horního náhledu si pak volíte výřez v rámci fotografie, na kterém lze srovnat kvalitu vyfoceného objektu. Tento výřez si můžete posouvat taktéž přesouváním obdélníkového výřezu v rámci velké fotografie.

Popis a parametry

Popis a parametry

Sony Alpha A77 II je pokročilá zrcadlovka z hořčíkové slitiny vybavená APS-C CMOS Exmor snímačem s rozlišením 24,3Mpx a nejnovější BIONZ X processor, díky kterému zvládne 60 snímků najednou a to rychlostí až 12sn./s.! Stereofonní video nahrává 1080/60p. Sony Alpha A77 II má zabudovaný wi-fi modul pro sdílení a ovládání fotoaparátu přes chytré zařízení.

  • Snímač CMOS Exmor® APS-C 24,3 MP 

  • Procesor BIONZ X™ pro skvělé detaily a redukci šumu

  • Univerzální systém výměnných objektivů s bajonetem A 

  • Zvláštní snímač automatického ostření se 79 body automatického ostření a 15 body ve dvou směrech

  • Technologie Translucent Mirror pro snímání rychlostí 12 sn./s

DRŽÁK OBJEKTIVU
Bajonet A společnosti Sony
TYP SNÍMAČE
Snímač CMOS Exmor® typu APS-C, (23,5 x 15,6 mm) s filtry primárních barev RGB
EFEKTIVNÍ PIXELY
Přibl. 24,3 megapixelu
ISO CITLIVOST
Film: ekvivalent ISO 100–12800 (v krocích po 1/3 EV), automatický režim (ekvivalent ISO 100–12800, volitelný dolní a horní limit), Fotografie: ISO 100–25600 (v krocích po 1/3), (čísla ISO od ISO 50 výše lze nastavit jako rozšířenou škálu ISO.), automatický režim (ISO 100–25600, volitelný dolní a horní limit)
TYP HLEDÁČKU
Elektronický hledáček 1,3 cm (typ 0,5)
TYP OBRAZOVKY
7,5 cm (typ 3,0), jednotka TFT

Typ fotoaparátu

Typ fotoaparátu Digitální zrcadlovka (DSLR)
Podle použití Poloprofesionální

Obrazový snímač

Formát snímače APS-C
Rozlišení 24,3 Mpx
Rozlišení fotografií 6000x4000, 6000x3376, 3008x2000, 3008x1688
Obrazový snímač CMOS
Poměr stran snímku 16:9, 3:2
Automatické čištění snímače Ano
Poměr stran snímače 3:2
Stabilizátor snímače Ano
Velikost snímače (mm) 23.5 x 15.6

Obrazový procesor

Typ obrazového procesoru BIONZ X

Objektiv

Typ bajonetu Sony / Minolta A
Crop faktor 1,5 x

Zaostřování

Počet AF bodů 79
Pomocné světlo AF Ano

Nastavení expozice

Způsob měření expozice Zónové, Středové, Bodové
Korekce expozice ± 5 EV po 1/2 EV, ± 5 EV po 1/3 EV
Blokování AE Ano
ISO - minimální citlivost 100
ISO - maximální citlivost 51200

Závěrka

Typ závěrky Mechanická závěrka / elektronická závěrka
Nejdelší expoziční čas 30
Nejkratší expoziční čas 1/8000
Bulb Ano

Fotografování

Expoziční režimy Auto, P, A (Av), M, S (Tv)
Histogram Ano
Rychlost sériového snímání 12 sn./s
Prodleva samospouště 2, 12
Scénické režimy Portrét, Krajina, Makro, Sportovní akce, Západ slunce, Noční portrét, Noční scéna, Fotografování z ruky za soumraku
Panorama Ano
Datové razítko Ne

Vyvážení bílé

Vyvážení bílé barvy Automatické / přednastavené hodnoty / ruční kalibrace

Hledáček

Typ hledáčku Elektronický
Rozlišení hledáčku 2359000
Pokrytí hledáčku 100 %
Zvětšení hledáčku 1,09 x

LCD

Velikost displeje 3 "
Rozlišení displeje 1229000
Živý náhled (Live View) Ano
Dotykový displej Ne
Výklopný displej Ano
Stavový displej Ano

Blesk

Vestavěný blesk Ano
Synchronizační čas blesku (X-sync) 1/250
Korekce zábleskové expozice ± 3 EV po 1/3 EV
Možnost připojení externího blesku Ano, hot-shoe

Záznam

Typ paměťového media SD / SDHC / SDXC
Formáty souborů JPEG, MPEG-4, RAW
Rozlišení videa Full HD (1920×1080)
Audiozáznam Ano
Bracketing Ano
Integrovaný GPS Ne
Video formát MPEG-4, AVC/H.264, AVCHD
Stereo zvuk Ano
Snímková frekvence u videa 60 sn./s

Obecné

České menu Ano

Rozhraní a napájení

Dálková spoušť Kabelová, Bezdrátová
Wi-Fi Ano
Výdrž baterie (sn.) 480 snímků
Nabíječka a akumulátor v ceně Ano
Rozhraní USB, micro HDMI, vstup na mikrofon
Typ akumulátoru NP-FM500H
Způsoby napájení Akumulátor

Fyzikální specifikace

Materiál těla Hořčík
Rozměry v mm 143 x 104 x 81
Hmotnost 647 g
Barva černá
Utěsnění (prach/vlhkost) Ano

Ostatní

Číslo produktu ILCA77M2.CEC
Příslušenství v balení napájecí kabel, baterie, popruh, krytky, držák okuláru, mikro USB
Značka Sony

Zobrazit popis a parametry