Recenze Sony CyberShot DSC-HX60

Vojtěch Svoboda

Vojtěch Svoboda • 26. 03. 2014

Klady a zápory

Klady a zápory

Co se nám líbí?

  • 30x přiblížení v kompaktním těle
  • výtečné video
  • manuální režimy
  • sáňky pro blesk

Co se nám nelíbí

  • horší světelnost objektivu
  • nemá dotykový displej

Ukázkové snímky

Ukázkové snímky

Snímky vytvořené s pomocí Sony CyberShot DSC-HX60 od členů naší Galerie

Zobrazit fotky z Sony CyberShot DSC-HX60 v Galerii

Snímky vytvořené s pomocí Sony CyberShot DSC-HX60

Ukázková videa

Ukázková videa

Představení Sony CyberShot DSC-HX60

Představení Sony CyberShot DSC-HX60

Nový Sony Cybershot HX60 navazuje na své předchůdce (HX50) jak kvalitou, tak ergonomií a uživatelským komfortem. Na první pohled se může zdát, že se od předchůdce vůbec neliší. Ano, navenek není patrná žádná změna - objektiv i snímací čip jsou stále stejné, ale uvnitř přístroje několik novinek nalezneme. Výrobce obměnil obrazový procesor, nyní je osazen procesorem BIONZ X, přibyla WIFI s podporou NFC a nejvíce jsou změny patrné v grafice menu fotoaparátu, nyní je shodné s menu v zrcadlovkách Sony.

Snímač je stále 20,4 megapixelový CMOS Exmor R s BSI technologií, na ten světlo dopadá po průchodu optikou Sony G o rozsahu 24-720mm. 30x přiblížení je kupodivu poměrně udržitelné i z ruky a vyšší citlivosti tento fotoaparát zvládá velmi dobře. Z ukázkových fotek je patrné, že ISO 800 je použitelné, což je u kompaktu s 1/2,3" snímačem impozantní. Světelnost je při takovém přiblížení na běžných hodnotách. Objektiv je opatřen výkonným stabilizátorem Optical SteadyShot a makro zvládá od 5 cm.

Hlavní předností kompaktů od Sony je dle mého jejich perfektně vyladěný automat, ovšem Sony Cybershot HX60 nenabízí jen automatické režimy, na přehledném ovládacím kolečku na horní straně fotoaparátu nalezneme, mimo jiné, manuální režimy A, S, P, M, tedy prioritu clony, času, program s možností změny všeho kromě clony a času a plný manuál. Hodnoty clony se dají měnit po jednotlivých hodnotách a expoziční čas můžete nastavit od 30´´ po 1/1600. Při focení v manuálních režimech, ale i jindy oceníte Fn tlačítko, které nabízí možnosti nastavení nejpoužívanějších záležitostí (ISO, oblast měření expozice atd.). Na horní straně přístroje je i šikovné kolečko pro korekci expozice +/- 2 EV. 

Nemohlo by se jednat o fotoaparát z dílen Sony, kdyby neměl zajímavé a líbivé efektové režimy. Většinu jsem jich vyzkoušel a jako vždy jsem se dobře bavil. Obzvláště povedené efekty jsou podle mě Malování HDR, Dětský fotoaparát, Ilustrace, Akvarel a Miniatura. U některých z nich se dá nastavit i intenzita efektu. Samozřejmostí je i režim plynulého panorama, nabídka scénických režimů, jako krajina, portrét, pláž a sních atd. Jak jsem již zmínil, režim inteligentní automatiky zelený fotoaparát) je velmi spolehlivý. Doplňuje jej režim Superior Auto (zlatý fotoaparát), který je vhodný pro focení za snížené viditelnosti, redukuje rozmazání a šum na fotografiích.

Video má svou spoušť s červenou značkou a drží se vysoké kvality, jak jsme u Sony zvyklí. Nový Sony Cybershot HX60 nabídne FullHD rozlišení a formáty AVCHD i Mp4.

Na přístroji nalezneme sáňky pro připojení blesku, hledáčku nebo mikrofonu, výtečně sedí v ruce a šikovně se ovládá. Jedná se o velmi kvalitní rodinný kompakt s velkým potenciálem.

Megapixel videorecenze Sony CyberShot DSC-HX60

Megapixel videorecenze Sony CyberShot DSC-HX60

Hodnocení zákazníků (39)

Hodnocení zákazníků (39)

4.4615

Lepší fotoaparát v takovéto cenové relaci jsem ještě neměl.

Ověřený zákazník
Miroslav Duba, 30.12.2021

5

za mě super, jsem spokojená, snad mi dlouho vydrží... obsluha ochotná a příjemná...

Ověřený zákazník
Katka Horáková, 06.07.2020

5

Ověřený zákazník
Karel Weiss, 07.01.2020

5

Dcera je s fotoaparátem velmi spokojená

Ověřený zákazník
Martin Kratina, 31.12.2019

3

Doporučuje produkt kvalitní kompakt pro pohodové zachycení zážitků Kvalitní fotky, rychlá intuitivní obsluha, ale hlavně hledáček.

Ověřený zákazník
Khaled Saad, 29.12.2019

5

Ověřený zákazník
Miluše Skřivánková, 17.12.2019

5

Fotí. Dokonce mi funguje i ovládání přez mobil.

Ověřený zákazník
Tomáš Bello, 17.12.2019

5

Zatím jsem nevyzkoušel.

Ověřený zákazník
Petr Smetana, 16.12.2019

3

Fotoaparát jsem kupovala jako dárek, který jsem i trochu vyzkoušela. Zdá se být podle mých představ.

Ověřený zákazník
Erika Seemanova, 05.12.2019

4

Fotoaparát jsem kupovala jako dárek, který jsem i trochu vyzkoušela. Zdá se být podle mých představ.

Ověřený zákazník
Erika Seemanova, 05.12.2019

4

Dobrý den, to je dárek k vánocům, zatím nelze hodnotit, ale dal jsem na radu odborníků ve Vašem obchodě.

Ověřený zákazník
Petr Kugler, 27.11.2019

3

Je to dárek k vánocům,ještě nebyl použit

Ověřený zákazník
Daniela Rolová, 21.11.2019

3

Výborná koupě za dobrou cenu. Horší výsledky za nedostatku světla, ale nic tragického. Na takové to domácí žvýkání, bezva.

Ověřený zákazník
Aleš Kupský, 11.09.2019

5

JEDNODUCHY KOMPAKT S VELKYM ZOOMEM - PEKNE FOTKY

Ověřený zákazník
Milan Buchta, 04.09.2019

4

koupeno jako dárek - plně vyhovující, naprostá spokojenost

Ověřený zákazník
Ivan Munzar, 21.08.2019

5

Foťáček je úžasný. Krásně se s ním fotí. Žádná fotka není rozmazaná. Rychle ostří. Jsem nad míru spokojená. Rozhodně doporučuji. Mám i zrcadlovku, ale s tou se dost Peru. ISO není můj kámoš. Pro toho kdo chce jen mačkat čudlík je to výborná volba.

Ověřený zákazník
Stanislav Krebs, 17.08.2019

5

Ověřený zákazník
Věra Dvořáková, 11.08.2019

5

Ověřený zákazník
Věra Dvořáková, 11.08.2019

5

Po krátké zkušenosti se mi zdá uvedený model jako velmi povedený kousek. Poměr cena vs. kvalita je výborná, a tak není potřeba hledat drobné mouchy. Zpracování je dobré a tak věřím, že pro běžné rodinné focení se jedná o dobrou volbu. Doporučuji.

Ověřený zákazník
Marek Zámečník, 31.07.2019

5

Po krátké zkušenosti se mi zdá uvedený model jako velmi povedený kousek. Poměr cena vs. kvalita je výborná, a tak není potřeba hledat drobné mouchy. Zpracování je dobré a tak věřím, že pro běžné rodinné focení se jedná o dobrou volbu. Doporučuji.

Ověřený zákazník
Marek Zámečník, 31.07.2019

5

Poměr cena vykon, řekl bych, že super.

Ověřený zákazník
Roman Čejka, 19.07.2019

4

Solidní kompakt pro běžné použití na dovolené. Dobrý zoom, rychlá odezva. Malou světelnost objektivu trochu dohání automatika ISO. Při hodnotách nad 800 znatelně šumí. Stabilizace funguje dobře. V automatických režimech vyfotí téměř cokoliv. Výrobek je na trhu od r. 2014, to svědčí o jeho popularitě. Megapixel nabízí v akci ideální sestavu za stejnou cenu jako jiní prodejci samotný fotoaparát, SD karta i pouzdro se hodí. Solidní pevné pouzdro určené přímo pro tento typ má jedinou nevýhodu. I když má výřez pro USB konektor, krytka konektoru fotoaparátu v pouzdře nejde otevřít. I mistr Japonec se utne (stačily by 2 mm).

Ověřený zákazník
Karel Knapp, 17.07.2019

4

Ověřený zákazník
Zuzana Fillová, 30.06.2019

5

Dobrá kvalita a výborné funkce.

Ověřený zákazník
Kristyna Procházková, 18.06.2019

5

Dobrý den! Pro zatímní práci to je velmi dobrý přístroj. Později se uvidí. Na shledanou Němec.

Ověřený zákazník
Zdeněk Němec, 13.06.2019

5

Zatu chvíli co ho mám a fotím, jsem velice spokojená :)

Ověřený zákazník
Vladana Šipulová, 02.05.2019

5

Zatím všechno o.k. Fotky vypadají moc pěkně, video též.

Ověřený zákazník
Věra Brožová, 30.12.2018

4

Ověřený zákazník
jakub červinka, 28.12.2018

5

Krása

Ověřený zákazník
Ladislav Novotný, 27.12.2018

5

Ověřený zákazník
jaroslav vorechovsky, 18.12.2018

4

Fotoaparát Sony CyberShot DSC-HX60 jsem koupil jako dárek a jsem si jistý, že splňuje všechny požadavky obdarované. Po vyzkoušení mohu tento fotoaparát všem doporučit. Výhody: dostatečná kvalita fotografií, stabilizátor udrží 30x přiblížení z ruky, rychlost sériového snímání, Wifi, kapesní velikost a hmotnost. Nevýhody: nemá hledáček a výklopný displej. Celkové hodnocení: fotoaparát plně odpovídá kategorii "rodinný ultrazoom" za přijatelnou cenu.

Ověřený zákazník
Jan Zeman, 05.12.2018

4

Doručení v pořádku. Bohužel zatím nemůžu hodnotit produkt, protože je to dárek. Byl doručen brzy a byla jsem obchodem informována o všech krocích. Už se těším, až ho rozbalime.

Ověřený zákazník
Jana Herzánová, 28.11.2018

5

Zatím se seznamuji, zatím spokojenost. Za málo peněz hodně muziky. Používám k zrcadlovce Sony,jako druhý foťák, takže veškeré příslušenství je použitelné i na Hx60.

Ověřený zákazník
Stanislav Linhart, 18.09.2018

4

Ověřený zákazník
Jakub Vácha, 06.09.2018

4

Při normálních podmínkách dělá skvělé fotky, při horších světelných podmínkách se trošku trápí. Natáčela jsem video za úplné tmy, dopadlo dobře a i fotky ve tmě nejsou špatné. Jediné mínus je asi v tom, že přístroj nemá hledáček, což je trochu problém při focení na větší vzdálenosti a výklopný displej při focení selfíček, což jsem trochu postrádala při dovolené. Na absenci hledáčku se dá zvyknout. Při focení na větší dálku je lepší použít stativ, či podpěru , pak jsou fotky hodně čisté

Ověřený zákazník
Marta Piňosová, 03.09.2018

4

Ověřený zákazník
Vladimír Černý, 30.07.2018

5

V přístroji je snadno najitelná a nastavitelná čeština a nápověda, popis jednotlivých funkcí a režimů. Snadno se ovládá, i amatérem. Fotografie malých objektů (makro) a tváří zblízka jsou dokonalé, fotografie vzdálenějších objektů se mi zatím daří méně, ale třeba se s přístrojem ještě více sžiji.

Ověřený zákazník
Petr Jelínek, 10.05.2018

4

Vše super, v cenové relaci snad bezkonkurenční kompakt. (kupováno jako dar, doposud maximální spokojenost a nadšení)

Ověřený zákazník
Jakub Ševeček, 11.07.2017

5

Tento kompakt používám jako druhý foťák k zrcadlovce SONY a350,jako fotozápisník. Má velký zoom a je pohotový. Velmi pěkně kreslí, dají se pořídit nečekané fotky, hlavně z přírody, lesa, kde žiji.

Ověřený zákazník
Jiří Vosmik, 12.01.2016

4

Popis a parametry

Popis a parametry

Sony CyberShot DSC-HX60 je výkonný ultrazoomový fotoaparát s rozlišením 20,4 Mpx a optickým zoomem 30x! Nabízí manuální režimy, scénické režimy a řadu obrazových efektů. Je vybaven Wi-Fi modulem s technologií NFC pro snadné spárování s chytrým zařízením (tablet, mobil, NB). Na zadní straně je umístěn 3" TFT LCD displej Xtra Fine s rozlišením 921600px. Natáčí FullHD video ve formátu AVCHD rychlostí až 50 snímků za vteřinu!

Velké přiblížení, naprostá kontrola

S tímto kompaktním digitálním fotoaparátem si můžete záběr přiblížit a snímat s naprostou přesností. K dispozici máte celou řadu technologií pro vylepšení obrazu, například 30x optický zoom, 20,4MP snímač CMOS Exmor R® nebo stabilizaci obrazu. Získáte hladké a přesné detaily bez ohledu na to, zda je snímaná scéna blízko nebo daleko.

20,4 MP snímač CMOS Exmor R®

Dopřejte si detailní záběry i za slabého osvětlení. 20,4MP snímač CMOS Exmor R® s technologií „převráceného“ snímače disponuje širokou citlivou oblastí, která do každého snímku vpustí více světla i detailů.

Obrazový procesor BIONZ X

S obrazovým procesorem BIONZ X můžete očekávat věrnější vykreslení barev, lepší redukci šumu a rychlejší snímání série fotografií – tento procesor s 3x vyšším výkonem než předchozí model BIONZ zajišťuje nejvyšší kvalitu snímků.

Objektiv Sony G

Objektivy G jsou napěchovány pokročilými optickými technologiemi Sony, které vám pomohou získat čistý obraz a efektní rozostření pozadí.

Stabilní záběr i při přiblížení

 
30xzoom | Megapixel

30x optický zoom

Objektiv Sony G s 30x optickým zoomem je skvělý pomocník při fotografování divoké přírody, západů slunce a podobných záběrů v naprosto čisté kvalitě.

stabili | Megapixel

Optický stabilizátor SteadyShot

Pohyb objektivu je kompenzován gyroskopem, který vyrovnává otřesy způsobené chvěním ruky. Výsledkem je úžasně ostrý obraz v celém ohniskovém rozsahu.

 lyzar | Megapixel

Sledujte akci

Dokonalý záběr už vám z hledáčku neunikne. Funkce uzamknutí automatického ostření upravuje velikost cílového záběru podle charakteristik objektu. Výsledkem je čistý a přesný snímek.

Fotografování vyšší úrovně

 
dials | Megapixel

Ruční ovládání

Pomocí voliče režimů si můžete nastavit clonu nebo prioritu závěrky a upravit nastavení tak, aby vám co nejlépe vyhovovalo. Otočným ovladačem kompenzace expozice upravíte množství světla ve snímku.

hotshoe | Megapixel

Univerzální patice

K fotoaparátu můžete připojit řadu příslušenství, například externí blesky, studiové mikrofony, elektronické hledáčky a další. Sáňky fotoaparátu se postarají i o napájení, takže si můžete vylepšené fotografování vychutnat naplno.

381d7bcc288fdd68fdd67e71bdf7fb0d | Megapixel

Ergonomický úchop

Model HX60 pohodlně padne do ruky – kompaktní design a pohodlný úchop umožňuje jednoduchou manipulaci za všech okolností.

blesk | Megapixel

Výklopný blesk

Pokud fotografujete ve tmě, s výklopným bleskem umístěným na horní straně fotoaparátu získáte jasné a čisté snímky.

Přehrávání živých snímků na cestách

Na vestavěném 7,6cm (3") displeji LCD lze ihned zobrazit snímky nebo sledovat záznam během nahrávání. Obraz na displeji je jasný a zřetelný, přesně takový, jako je ve skutečnosti.

displaylcd | Megapixel
 
 

Vaše režisérské já má volné ruce

Dopřejte svým domácím videím pravou filmovou péči. Stačí stisknout vyhrazené tlačítko pro nahrávání videa a pořídíte čistý a ostrý záznam v rozlišení Full HD. Inteligentní aktivní režim stabilizátoru se postará o stabilitu videa, i když snímáte za chůze nebo obraz přibližujete.

1080 | Megapixel

Full HD

Nahrávejte čistý a plynulý záznam ve Full HD – můžete pořizovat záznam při frekvenci snímků 24p s rozlišením jako v kině.

avchd | Megapixel

AVCHD

Pokud se chcete začít fotografování věnovat více, vyzkoušejte progresivní formát AVCHD, s nímž dosáhnete ostrého záznamu s profesionálním vzhledem.

Každý trik i přechod pod drobnohledem

Skvělý efekt, pokud se chcete pochlubit skoky, jízdami a podobně. S funkcí Motion Shot Video se pohyb zachyceného objektu zobrazí v sekvenci vrstvených snímků na jednom pozadí.1

skejtak | Megapixel
 

Vytvářejte, připojte se a sdílejte

Jen jedna věc je lepší než pořídit skvělý snímek: sdílení. Díky vestavěným technologiím Wi-Fi® a NFC můžete nejlepší fotografie sdílet během sekundy. A s aplikací dálkového ovladače pro chytré telefony budete mít vše vždy pod kontrolou.

 
nfcwifi | Megapixel

Sdílejte pomocí Wi-Fi® a NFC

Pomocí technologie NFC se připojíte k síti Wi-Fi® a můžete své fotografie i videa sdílet s rodinou nebo přáteli.

ovladac | Megapixel

Proměňte chytrý telefon v dálkový ovladač

Pomocí aplikace Smartphone Remote můžete měnit nastavení, přibližovat záběr a především ovládat spoušť fotoaparátu.

Buďte kreativní s obrazovými efekty

Pomocí vestavěné technologie obrazových efektů vdechnete obrazu nový život. K dispozici je řada různých režimů – není třeba stahovat software pro úpravy.

efekty | Megapixel
 
 

Snímky v rozlišení 4K

Připojte fotoaparát HX60 k televizoru 4K Ultra HD a podívejte se na své fotografie na velké obrazovce: budou nádherně zřetelné. Díky barvám displeje TRILUMINOS™ bude každý odstín živý a realistický.

Sledujte svou trasu

Model HX60V vám pomůže zjistit, kde se právě nacházíte – a také kudy jste se pohybovali. Vestavěná jednotka GPS označuje snímky a videa pořízená během cesty.

 

Typ fotoaparátu

Typ fotoaparátu Kompakt
Podle použití Rodinný, Ultrazoom

Obrazový snímač

Formát snímače 1/2,3
Rozlišení 20,4 Mpx
Rozlišení fotografií 2592x1728, 5184x3456, 3648x2056, 2592x1944, 3648x2736, 3648x2432, 5184x3888, 5184x2920
Obrazový snímač CMOS
Poměr stran snímku 16:9, 1:1, 3:2, 4:3
Poměr stran snímače 4:3
Velikost snímače (mm) 6,17 x 4,55

Obrazový procesor

Typ obrazového procesoru BIONZ X

Objektiv

Optický zoom 30 x
Digitální zoom 4
Minimální ohnisková vzdálenost 24 mm
Maximální ohnisková vzdálenost 720 mm
Světelnost objektivu - nejkratší ohnisko (F) 3,5
Světelnost objektivu - nejdelší ohnisko (F) 6,3
Typ stabilizátoru Optický
Stabilizátor optický Ano

Zaostřování

Makro od 5 cm
Pomocné světlo AF Ano
Manuální ostření Ano
Možnost filtrů Ne

Nastavení expozice

Způsob měření expozice Zónové, Středové, Bodové
Korekce expozice ± 2 EV po 1/3 EV
ISO - minimální citlivost 80
ISO - maximální citlivost 12800

Závěrka

Nejdelší expoziční čas 30
Nejkratší expoziční čas 1/1600
Bulb Ano

Fotografování

Expoziční režimy Auto, P, A (Av), M, S (Tv)
Rychlost sériového snímání 10 sn./s
Prodleva samospouště 10, 2
Scénické režimy Vysoká citlivost, Fotografování z ruky za šera, Noční scéna, Noční portrét, Krajina, Portrét, Měkké tóny pleti, Ochrana před rozmazáním pohybem, Pláž, Sníh, Pokročilé fotografování sportovních událostí, Ohňostroj, Gurmán, Domácí zvíře
3D režim Ne
Panorama Ano

Vyvážení bílé

Vyvážení bílé barvy Automatické / přednastavené hodnoty / ruční kalibrace

Hledáček

Typ hledáčku Nemá

LCD

Velikost displeje 3 "
Rozlišení displeje 921600
Živý náhled (Live View) Ano

Blesk

Vestavěný blesk Ano
Korekce zábleskové expozice ± 2 EV po 1/3 EV
Možnost připojení externího blesku Ano, hot-shoe

Záznam

Formáty souborů JPEG
Rozlišení videa Full HD (1920×1080)
Audiozáznam Ano
Integrovaný GPS Ne
Video formát AVCHD
Stereo zvuk Ano

Obecné

České menu Ano

Rozhraní a napájení

Dálková spoušť Ne
Wi-Fi Ano
Výdrž baterie (sn.) 380 snímků
Nabíječka a akumulátor v ceně Ano
Rozhraní USB, HDMI
Typ akumulátoru NP-BX1
Způsoby napájení Akumulátor

Fyzikální specifikace

Materiál těla Kov
Rozměry v mm 108 x 64 x 38
Hmotnost 246 g
Barva černá
Vodotěsnost Ne

Ostatní

Číslo produktu DSCHX60B.CE3
Značka Sony

Zobrazit popis a parametry