Recenze Sony CyberShot DSC-RX100

MaComiX

MaComiX • 06. 06. 2012

Klady a zápory

Klady a zápory

Co se nám líbí?

  • velký snímač s úhlopříčkou 1,0“
  • vysoké rozlišení 20,2MPX
  • JPEG a RAW
  • FULL HD video
  • světelnost od f1,8
  • plně manuální ovládání P, S, A, M
  • maximální clona f11
  • snadné a intuitivní ovládání
  • sériové snímání 10sn./s

Co se nám nelíbí

  • nemá externí blesk
  • chybí závit na externí filtry
  • relativně vysoká cena

Ukázkové snímky

Ukázkové snímky

Snímky zachycené s pomocí Sony CyberShot DSC-RX100 od členů naší Galerie

Zobrazit fotky z Sony CyberShot DSC-RX100 v Galerii

Snímky zachycené s pomocí Sony CyberShot DSC-RX100

Ukázková videa

Ukázková videa

Představení Sony CyberShot DSC-RX100

Představení Sony CyberShot DSC-RX100

Nejnovější trend ukazuje, že fotografická veřejnost již přišla na to, že rozlišení snímače a velký zoom není to, co děla dobrou fotku. Základem dobrého fotoaparátu a kvalitního snímku je kvalitní obrazový senzor. Progresivní společnost Sony si je toho velmi dobře vědoma a tak se rozhodla ukojit hlad fotografů, kteří požadují malý kompaktní fotoaprát s nadprůměrným obrazovým výstupem. Novinky Sony DSC-RX100 nasvědčuje, že se jim to opravdu povedlo.

Fyzická velikost obrazového senzoru CMOS Exmor™ 13,2 x 8,8mm s rozlišením 20,2Mpx o mnoho převyšuje standardní i pokročilé kompaktní digitální fotoaparáty. Většina z nich je vybavena snímačem o velikosti 1/2,3" (6,1 x 4,6mm) a ty high-endové pak 1/1,7" (7,6 x 5,7mm). Tato převratná novinka má tedy více než dvojnásobnou velikost snímače což se projevuje především na prokreslení detailů a nízké hladině šumu i při vyšších citlivostech ISO.

Snímač ale není jedinou předností tohoto fotoaparátu. Luxusní hliníkové tělo je osazeno špičkovým objektivem Carl Zeiss/Vario-Sonnar s ohniskovou vzdáleností 28-100mm. Světelnost objektivu začíná na neuvěřitelné světelnosti f1,8 a její minimální hodnota na nejdelším ohnisku je f4,9. Kromě mimořádné světelnosti je objektiv vybaven optickou stabilizací. Vezmeme-li v potaz rozsah citlivosti ISO 125-6400, velikost senzoru, světelnost objektivu a vícesnímkovou redukce šumu Multi-Frame NR, pak jen těžko najdeme situaci, kdy by nám světelné podmínky znemožňovali pořídit snímek bez stativu, nebo blesku.

Fotoaparát SONY DSC-DX100 je krom celé řady přednastavných funkcí a automatických režimů vybaven také plně manuálním ovládání. Méně ostřílení fotrografové jistě přivítají preferenci času (S), clony (A) a programovou automatiku (P). Velmi příjemný je také rozsah expozice 30" - 1/2000s a když už je řeč o čase určitě stojí za zmínku sériové snímání které je až 10sn./s. Díky této rychlosti a manuálnímu nastavení délky expozice, lze tento nenápadný kompakt použít velmi úspěšně na fotografování dynamičtějších snímků, ke kterým patří například sport, děti, zvířata, nebo jiné reportážní záběry. Zkušenější uživatelé mohou kromě základního obrazového formátu JPEG navolit také nekomprimovaný formát RAW.

Pohotovost ovládání zajišťuje hlavní ovládací volič umístěný v horní části přístroje a kruhový ovládací prstenec kolem objektivu. Tím lze velmi rychle navolit expozici, zoom, nebo obrazové efekty.

V tomto funkcemi nabitém kompaktu nechybí, ani celá řada standardních režimů. K těm patří především inteligentní automatika, funkce panorama, nebo stále populárnější HDR. Samozřejmostí je pak video ve vysokém FULL HD rozlišení 1920 x 1080 50p přibl. 28 Mb/s formátu AVCHD.

Obrazová kvalita plně odpovídá technickým parametrům a v podstatě i ceně přístroje. Ve všech režimech je velmi nadprůměrná a troufám si říci, že se může měřit se základní řadou systémových kompaktů. Věřím tomu, že se najde spousta fotografů, kteří zkrátka chtějí kvalitu a jsou ochotni si za ní adekvátně připlatit. S tímto kompaktem určitě nešlápnou vedle. Nicméně v tomhle případě určitě platí, že čím menší kompakt, tím hlouběji pro něj musíme sáhnout do kapsy.

Megapixel videorecenze Sony CyberShot DSC-RX100

Megapixel videorecenze Sony CyberShot DSC-RX100

Hodnocení zákazníků (46)

Hodnocení zákazníků (46)

4.587

Těžko hodnotit - každý má jiné priority. Používám ho jako fotografický zápisník, jeho rozměry i váha mi umožňuje mít ho pořád při sobě. Osobně na něm oceňuji kompaktnost, žádné (zbytečné) sáňky na blesk, žádný dotykový nebo vyklápěcí displej. Na své neakční snímky preferuji manuální nastavení (poněkud titěrné, ale zvyknout se dá), ale v režimu "i+" se dá bez problémů fotit například i v šeru chrámu, pokud se spokojíte s automaticky nastavovanou nejmenší clonou. Přístroj přitom udělá a seskládá sekvenci snímků do jednoho obrazu. Trochu chybí úchyt na filtr nebo předsádku, ale při troše trpělivosti a slušnějším světle se dá polarizační filtr před objektivem i přidržet rukou :-). Dá se koupit nalepovací úchyt, je poněkud humpolácký. Obrazová kvalita statických snímků je díky 1" snímači na slušné úrovni, umí si celkem poradit i s kontrastními scénami (i díky nastavitelnému HDR v rozsahu až několika clon). Alespoň ta verze, kterou používám, ukládá HDR úpravu včetně originálního obrazu (čili 2 snímky). Menší optika samozřejmě "ctí" fyzikální zákony a u hran (např. větví stromů) se samozřejmě objevuje refrakce (vyraznější, než např. u zrcadlovek). Rozostření pozadí (bokeh) je poněkud "elektronické". Hvězdičky za fotky i celkové provedené kompaktu i za už celkem přívětivou cenu prvního modelu RX100.

Ověřený zákazník
Petr Uhlík, 14.11.2020

5

Ověřený zákazník
Jaroslava Siváňová, 07.11.2020

4

Ověřený zákazník
František Novotný, 03.06.2020

5

Velice spokojen, ideální poměr cena výkon (koupil jsem za 8 tis. Kč), na kompakt má krásné fotky.

Ověřený zákazník
Martin Dašek, 04.12.2019

5

Výborný fotoaparát jen se zhotovováním panoramatických snímků mám někdy problém.

Ověřený zákazník
Jaroslava Pěgřimočová, 23.09.2019

4

Ověřený zákazník
Mario Dembinný, 08.09.2019

5

Ověřený zákazník
František Pospíšil, 17.07.2019

5

Dobrý den, s foťákem jsem spokojený, ale poslali jste jej na jinou adresu, než jsem uvedl v objednávce.

Ověřený zákazník
Jiří Skácelík, 17.07.2019

3

Ověřený zákazník
Alena Vintrová, 26.03.2019

5

Objektiv je vynikající,udělal jsem chybu,měl jsem asi vzít variantu RX100 III.Hledáček mi bude chybět,na každou fotku musím nasazovat brýle.

Ověřený zákazník
Jan Novák, 21.03.2019

3

Ověřený zákazník
Jana Hrušová, 22.02.2019

5

+ kvalita fotek je výborná (RAW) + manuální nastavení + vejde se do kapsy + lze nabíjet z power banky + pevné tělo

Ověřený zákazník
Miloš Fichtl, 29.01.2019

5

Ověřený zákazník
Štefan Pelinka, 12.01.2019

4

Za tu cenu je to nejlepší co se nabízí. V porovnání s Panasonic LX7 je o něco menší. Chybí mi aspoň malý grip pro lepší držení v suchých nebo zpocených rukách. Kroužek na objektivu je moc blízko těla takže se mi neobsluhuje nejlíp. Horší světelnost na konci rozsahu vyvažuje 1" snímač. Oceňuji bohatou možnost nastavení v takto kompaktním přístroji za pár korun. Rozhodně bych tento přístroj doporučil všem kdo chtějí solidní kvalitu za nízkou cenu. Toto se nedá srovnávat s jinými kompaktními mýdlovými krabičkami.

Ověřený zákazník
Ondřej Pavlík, 10.01.2019

5

Ověřený zákazník
Petra Lunzarová, 09.01.2019

4

Super

Ověřený zákazník
Petr Kašpar, 08.01.2019

5

I přes to, že se jedná o model, který byl představen několik roků zpět, se vzhledem k jeho aktuální ceně, jedná o výbornou koupi. Fotoaparát je malý, kapesní, má výborný rozsah ohnisek s dobrou světelností. Výstup je dobrý. Ideální přístroj, který řadím mezi mobil a zrcadlovku. Výhodou je nabíjení z USB, možnost přiřazení funkcí na jednotlivá tlačítka a možnost uspořádat si vlastní menu. V dnešní době mi na fotoaparátu chybí akorát dotykový displej a wifi pro přenos do telefonu/tabletu. Celkově jsem velice spokojen a koupi můžu doporučit.

Ověřený zákazník
Jaroslav Voráč, 08.01.2019

5

Ověřený zákazník
Marek Mokrýšek, 08.01.2019

5

Krásné fotky, srovnatelné se zrcadlovkou. Menu O.K., jsem zvyklá z mé Sony zrcadlovky. Kupováno na cesty kvůli velikosti a hmotnosti a zároveň zachování srovnatelné kvality snímků, což naprosto splňuje. Možná si jen musím zvykat na pozici tlačítka spouště, vždycky nejdřím mačkám kolečko ovládání řežimu, ale asi je to o zvyk. Dala jsem i na recenze a zůstala u Sony a nelituji.

Ověřený zákazník
Michaela mazancová, 28.12.2018

5

Ověřený zákazník
Daniel Adam, 25.12.2018

5

Ověřený zákazník
Tomáš Růžička, 11.12.2018

4

S tímto kompaktem jsem opravdu nadmíru spokojena. Jakožto začátečník jsem si ho pořídila asi rok zpátky a opravdu musím říct, že jsem se naučila pracovat s mnoha základními funkcemi fotoaparátu. Pokud nechcete zrcadlovku a připlatíte si trochu za tento kompakt, kvalita Vás nezklame. Určitě doporučuji.

Ověřený zákazník
Quang Duong Pham, 16.11.2018

5

Ověřený zákazník
Martin Čiháček, 14.11.2018

5

Výborné vlastnosti ve špatných světelných podmínkách Minimální rozměry Kvalitní zpracování Intuitivní ovládání široké nastavení snímání včetně plného manuálu Při Makru občas problém při ostření z nejmenší vzdálenosti cca 5cm

Ověřený zákazník
Jiří Ouřada, 04.10.2018

5

Pro mně , který je mírně pokročilý začátečník --nemá chybu !!!

Ověřený zákazník
Stanislav Malík, 30.08.2018

4

Dle recenzi fotoaparat splnil všechny požadavky,které jsem očekával. -jednoduché ovladání -spousty režimů+nastavení -krásné fotky i vedea -100% spokojenost

Ověřený zákazník
petr budirský, 08.08.2018

5

Ověřený zákazník
Jan Ertl, 04.08.2018

5

Ověřený zákazník
Jiří Sommer, 22.07.2018

4

Ověřený zákazník
Leopold Tichopad, 19.07.2018

5

Ověřený zákazník
Filip Zeiner, 03.07.2018

5

Je to můj třetí kompakt,ale kvalitou fotek úplně jiná liga

Ověřený zákazník
Jiří Třešňák, 30.05.2018

5

Ověřený zákazník
Martin Kalina, 04.01.2018

5

Ověřený zákazník
Jiří Baloun, 22.11.2017

5

Set v nabídce byl ideální pro okamžité použití na dovolenou. Velmi kladně hodnotím možnost uzavřít pojištění výrobku online. Doprava bezproblémová. Fotoaparát mi svými parametry maximálně vyhovuje a hlavně po dlouhé době mi kompakt dělá radost z povedených fotek i v horších světelných podmínkách.

Ověřený zákazník
Aleš Létal, 13.07.2017

5

Ověřený zákazník
Vladimír Hnilička, 05.01.2017

5

S přístrojem jsem nadmíru spokojen.

Ověřený zákazník
Václav Mikoláš, 24.04.2016

3

Foťák splnil moje očekávání. Pokud se nechci tahat se zrcadlovkou, RX100 je za ní obstojná náhrada kapesní velikosti. Ovládání je plně manuální a jednoduše se dá přizpůsobit podobnému ovládání, na jaké je uživatel zvyklý ze zrcadlovky. Při focení v tmavém interiéru bez problémů unese ISO do 3200, občas má sklony k přepalům. Plusy: Obstojná obrazová kvalita, na kompakt nízký šum na vysokém ISO, manuální nastavení, kvalitní video. Mínusy: Menší DR, slabá výdrž baterie, slabá světelnost na delším konci, nejširší ohnisko 28mm.

Ověřený zákazník
Richard Veselý, 14.01.2016

4

nejspokojenější,nadšená, úžasné fotky a videa

Ověřený zákazník
Alena Fischerova, 03.09.2015

5

Univerzální kvalitní objektiv

Ověřený zákazník
Petr Peřina, 18.08.2015

1

Ověřený zákazník
Jiří Borýsek, 12.08.2015

5

Ověřený zákazník
Richard Bulva, 27.01.2015

4

Je to výborný stroj. Vyuziti vidim hlavne u tech, kteri chteji neco "mezi". Ani ne zrcadlovka, ani ne kompakt. Milovnici kompromisu.

Ověřený zákazník
Filip Trčka, 13.01.2015

5

Super fotoaparát.

Ověřený zákazník
Karel Šimek, 13.05.2014

5

Příkladná komunikace, velice rychle a v pořádku dodáno.

Ověřený zákazník
ing. Miloš Fürst, 12.11.2012

5

<span class="adlink">[<a href="#comment2">2</a>]</span>erfektní, kvalitní kompakt na výlety, cesty a celodenní nošení. Mohl by mít lepší makro, jinak kvalita je výborná a je nejlepší z kompaktů, kterými jsem fotil. Výklopný displej by byl určitě užitečný.

Ověřený zákazník
Petr Peřina, 22.08.2012

5

Kvalitní kompakt, který můžete mít všude sebou a nebude zavazet. + Intuitivní focení, přednastavené scény. - ten displej mohl být opravdu výklopný.

Ověřený zákazník
Premysl Skotak, 09.08.2012

5

Popis a parametry

Popis a parametry

Sony pokročilý kompaktní fotoaparát s označením DSC RX100, ve kterém se nachází 20 Mpx snímač typu CMOS o poměru stran 3:2 a fyzických rozměrech 13,2 × 8,8 mm. Objektiv má o rozsahu odpovídajícím 28 – 100 mm kinofilmového přístroje se světelností F 1,8–4,9. Natáčí videa ve Full HD. Scénu uvidíme na 3,0" displeji s rozlišením 1 228 800 bodů.

Sony CyberShot DSC-RX100

Fotoaparát cílí především na pokročilé fotoamatéry, tudíž nechybí poloautomatické a plně manuální expoziční režim či podpora formátu RAW. Vestavěný objektiv se stabilizací obrazu a s rozsahem ohnisek 28-100 mm (ekv. kinofilmu) začíná na solidní světelnosti F1,8 a citlivost bude možné změnit až na hodnotu 25 600 ISO.

Specifikace:

  • 20megapixelový CMOS
  • Maximální rozlišení 5 472 × 3 648 obr. bodů
  • Objektiv s rozsahem ohnisek 28-100 mm (ekv. kinofilmu) a světelností F1,8-4,9
  • Rychlost závěrky 1/2 000 s až 30 s
  • Rozsah ISO citlivosti 100-25 600
  • Videozáznam s rozlišením 1 920 × 1080 px při 50, 60 nebo 24 sn./s
  • 3palcový LCD panel s rozlišením 1 228 800 obr. bodů
  • Optická stabilizace obrazu
  • Slot pro paměťové karty SD/SDHC/SDXC, Memory Stick Duo/Pro Duo/Pro-HG Duo
  • Rozměry 102 × 59 × 36 mm
  • Hmotnost 213 g

Díky novému fotoaparátu Cyber-shot™ DSC-RX100 cestovat nalehko už neznamená smířit se s kompromisy v oblasti obrazové kvality.

Elegantní hliníkové tělo modelu RX100, které vyniká pevností, lehkostí a luxusním vzhledem, v sobě ukrývá mnohé z pokročilých funkcí fotoaparátů Sony α s bajonetem A-mount a E-mount. Výborně se hodí na cestování, fotografování portrétů i života kolem nás a nabízí úžasnou obrazovou kvalitu při pohodlném, intuitivním ovládání - kompaktní RX100 představuje krok směrem k vyšší úrovni fotografování. Je to také ideální kapesní fotoaparát pro každého, kdo je neustále v pohybu a přitom chce pořizovat statické snímky i Full HD video vysoké kvality.

Srdcem fotoaparátu Cyber-shot™ RX100 je první Exmor CMOS snímač na světě1 typu 1,0 o rozlišení 20,2 efektivních megapixelů. Tento snímač, speciálně vyvinutý společností Sony, má plochu přibližně 4x větší než čip velikosti 1/2,3 běžný u kompaktních fotoaparátů. Zachycení mnohem většího množství světla je klíčem ke krásným, detailně prokresleným snímkům a Full HD videonahrávkám s nízkou hladinou obrazového šumu.

Velký snímač doplňuje ultrasvětelný objektiv Carl Zeiss Vario-Sonnar T* s 3.6x optickým zoomem. Oproti objektivům běžných kompaktních fotoaparátů velká světelnost objektivu F1,8 pouští k velkému snímači Exmor CMOS více světla.

Podobně jako u výkonných digitálních zrcadlovek, je objektiv vybaven sedmilamelovou kruhovou závěrkou, která usnadňuje vytváření profesionálně vyhlížejících snímků s ostře zobrazeným fotografovaným objektem na hladce rozostřeném pozadí. Objektiv obsahuje asférické optické členy typu AA (Advanced Aspherical) podílející se na extrémně kompaktních rozměrech fotoaparátu, avšak bez kompromisů v oblasti optických vlastností nebo ostrosti.

Snímač typu 1,0 a objektiv Carl Zeiss doplňuje optimalizovaný obrazový procesor BIONZ maximalizující fotografickou citlivost při zachování čistých, přirozených snímků a nabízející citlivost až ISO 256002 (pomocí technologie Multi Frame Noise Reduction), která i při fotografování z ruky při malém množství světla dává vzniknout výjimečně ostrým snímkům. Svižné sériové snímání rychlostí až 10 políček za sekundu (v plném rozlišení) umožňuje zachytit i ty nejrychlejší akce, zatímco vysokorychlostní autofokus zaostří na cíl již za 0,13 sekundy3.

I když fotografujete venku, na ostrém a kontrastním 7,5cm (3") LCD displeji Xtra Fine snadno rozeznáte jemné detaily a odstíny. Displej má rozlišení 1.229.000 obrazových bodů a poprvé představuje novou technologii WhiteMagic™ využívající pro zvýšení jasu kromě RGB i bílé pixely.

Fotoaparát nabízí širokou paletu manuálního nastavení umožňující detailní doladění obrazu jak při fotografování, tak při natáčení Full HD videa.

Pokročilí fotografové ocení unikání ovládací prvek Control Ring kolem těla objektivu, který nabízí jemné a přesné nastavení expozice, zoomu, režimu Picture Effect a dalších funkcí, známé z digitálních zrcadlovek.

Užitečné tlačítko Fn (funkce) umožňuje rychlý přístup k často používaným funkcím. Funkce Memory Recall ukládá až tři sady nastavení pro rychlé vyvolání z paměti a nabízí velkou časovou úsporu, když nechcete neustále upravovat nastavení pro své oblíbené scény.

Stejně jako u digitálních zrcadlovek je k dispozici celá řada automatických a manuálních režimů ostření pro ještě přesnější nastavení vašich snímků. Při ručním zaostřování máte k dispozici funkci MF asistent, která zvětšuje obraz a tím usnadňuje jemné úpravy ostrosti. Nabízí se také užitečná funkce Peaking, která na displeji zvýrazňuje přesně zaostřené oblasti obrazu.

Fotografické možnosti jak pokročilých, tak začínajících fotografů rozšiřuje velká nabídka uměleckých efektů a režimů. Své fotografie můžete snadno upravit pomocí jednoho ze šesti kreativních stylů. Režimy Picture Effect nabízejí úpravy snímků přímo ve fotoaparátu, které si můžete předem prohlédnout na LCD displeji: Toy Camera, Partial Colour, Pop Colour, HDR Painting, Miniature, Illustration, Watercolour a další. (Poznámka: Náhled v reálném čase není k dispozici u všech režimů Picture Effect.)

Funkce Auto Portrait Framing (která je k dispozici i na nejnovějších fotoaparátech z řad NEX a Alpha) usnadňuje pořizování portrétů příbuzných a přátel. Díky ní všechnu černou práci, jako je detekce obličejů nebo zmenšení fotografované scény, aby vypadala sevřeněji a profesionálněji při zachování plného počtu pixelů, provádí Cyber-shot™ automaticky.

Typ fotoaparátu

Typ fotoaparátu Kompakt
Podle použití Rodinný, Výkonný

Obrazový snímač

Formát snímače 1" / CX
Rozlišení 20,2 Mpx
Rozlišení fotografií 5472x3648
Obrazový snímač CMOS
Poměr stran snímku 16:9, 1:1, 3:2, 4:3
Poměr stran snímače 3:2
Stabilizátor snímače Ne
Velikost snímače (mm) 13,2 x 8,8

Obrazový procesor

Typ obrazového procesoru BIONZ

Objektiv

Optický zoom 3,6 x
Digitální zoom 14
Ohnisková vzdálenost (eqv. 35mm) 28-100
Minimální ohnisková vzdálenost 28 mm
Maximální ohnisková vzdálenost 100 mm
Světelnost objektivu - nejkratší ohnisko (F) 1,8
Světelnost objektivu - nejdelší ohnisko (F) 4,9
Typ stabilizátoru Optický
Stabilizátor optický Ano

Zaostřování

Makro od 5 cm
Pomocné světlo AF Ano
Manuální ostření Ano
Možnost filtrů Ne

Nastavení expozice

Způsob měření expozice Zónové, Středové, Bodové
Korekce expozice ± 3 EV po 1/3 EV
Blokování AE Ano
ISO - minimální citlivost 100
ISO - maximální citlivost 25600

Závěrka

Nejdelší expoziční čas 30
Nejkratší expoziční čas 1/2000
Bulb Ano

Fotografování

Expoziční režimy Auto, P, A (Av), M, S (Tv)
Histogram Ano
Rychlost sériového snímání 10 sn./s
Prodleva samospouště 10
Scénické režimy Ano
3D režim Ne
Panorama Ano
HDR Ano
Datové razítko Ano

Vyvážení bílé

Vyvážení bílé barvy Automatické / přednastavené hodnoty / ruční kalibrace / v Kelvinech

Hledáček

Typ hledáčku Nemá

LCD

Velikost displeje 3 "
Rozlišení displeje 1228800
Živý náhled (Live View) Ano
Dotykový displej Ne
Výklopný displej Ne

Blesk

Vestavěný blesk Ano
Korekce zábleskové expozice ± 3 EV po 1/3 EV
Možnost připojení externího blesku Ne

Záznam

Typ paměťového media SD / SDHC / SDXC, MS (Memory Stick)
Formáty souborů JPEG, RAW
Rozlišení videa Full HD (1920×1080)
Audiozáznam Ano
Bracketing Ano
Integrovaný GPS Ne
Snímková frekvence u videa 50 sn./s

Obecné

České menu Ano

Rozhraní a napájení

Wi-Fi Ne
Výdrž baterie (sn.) 330 snímků
Nabíječka a akumulátor v ceně Ano
Rozhraní USB 2.0, micro HDMI
Způsoby napájení Akumulátor

Fyzikální specifikace

Materiál těla Hliník
Rozměry v mm 102 x 59 x 36
Hmotnost 240 g
Vodotěsnost Ne

Ostatní

Číslo produktu DSCRX100.CEE8
Příslušenství v balení Dobíjecí baterie NP-BX1, AC adaptér AC-UD10, mikro USB kabel, popruh na zápěstí, adaptér ramenního popruhu, návod k obsluze
Ocenění EISA
Značka Sony

Zobrazit popis a parametry