Recenze Sony FE 50mm f/1,8

Lukáš Zrůst

Lukáš Zrůst • 22. 07. 2016

Klady a zápory

Klady a zápory

Co se nám líbí?

  • lehký a kompaktní design
  • ostrý i na otevřené cloně
  • filtrový závit 49mm
  • sluneční clona v balení

Co se nám nelíbí

  • občasné pomalejší ostření

Ukázkové snímky

Ukázkové snímky

Snímky vytvořené s pomocí Sony FE 50 mm f/1,8 od členů naší Galerie

Zobrazit fotky z Sony FE 50 mm f/1,8 v Galerii

Snímky vytvořené s pomocí Sony FE 50 mm f/1,8

Představení Sony FE 50 mm f/1,8

Představení Sony FE 50 mm f/1,8

Bylo nebylo, byla jednou jedna pevná padesátka od Sony. Ano a dostala se mi do rukou ve krásný slunečný den po bouřce. Vycházka pěkná a příjemná ve společnosti mé kamarádky Sony A7R. Inu tak pojďme si popovídat se základní padesátkou. Světelnost je velice příjemných bokeh tvořících 1.8, což na FF Vám poskytne opravdu tvůrčí hloubku ostrosti a můžete krásně oddělit Vámi zaostřený objekt od scény na fotografii. Ostření je poněkud pomalejšího rázu nicméně i tak s ní dokážete krásně popovídat. Nemusel jsem ji ani k práci moc přemlouvat a společné focení bylo velice příjemné a přínosné.

Optické vlastnosti jsou vzhledem k příjemné ceně (oproti jiným objektivům) více než dobré. Aberace není nikterak výrazná resp. nic co by vybočovalo ve své třídě. I když není toto sklo zpracování luxusním procesem, neurazí a je nikde nic nevrže, neskřípe, nebzučí ani nevydává jiné nepřijemné zvuky - zkrátka a dobře vše krásně funguje a je příjemné na dotek, takže focení s ním pro Vás bude jistě velmi potěšující a zároveň Vás nebudou bolet záda po celodenním nošení a to ani na krku. Filtrový závit je krásných 49mm, takže filtry na ni jsou dobře dostupné a ne moc drahé. Je to rozhodně objektiv, který nesmí chybět ve společné domácnosti s bezzrcadlovkou sony. 

Hodnocení zákazníků (52)

Hodnocení zákazníků (52)

4.3462

Ověřený zákazník
Tadeáš Pešek, 18.01.2022

5

Ověřený zákazník
Jan Frei, 21.12.2021

5

Pomalé a hlasité zaostřování, dlouhé hledání i na A7R IV.. ale za ty peníze zdá se stojí, obraz ok

Ověřený zákazník
Ondřej Havelka, 19.12.2021

4

Ověřený zákazník
Bronislav Dufek, 03.12.2021

5

Ověřený zákazník
Zdeňka Škodová, 12.11.2021

5

Ověřený zákazník
Petr Popelka, 20.09.2021

5

Ověřený zákazník
Radim Hanzl, 19.07.2021

5

Ověřený zákazník
Petr Štefek, 18.07.2021

5

Ověřený zákazník
Karla Kohlert Žídková, 11.06.2021

5

Ověřený zákazník
Hai Hung Nguyen, 09.04.2021

5

Naprostá spokojenost. Dodání svižné, objektiv perfektní.

Ověřený zákazník
Rostislav Svoboda, 03.12.2020

5

Koupil jsem za 4490,- v akci "black friday". Když vezmu v potaz cenu, nemám co vytknout. Obraz velmi pěkný i při cloně F1,8, hezký jemný bokeh, pěkné barvy a kontrast. Jen by mohl rychleji ostřit, na sport to nebude vhodný kousek.

Ověřený zákazník
Ondřej Přikryl, 26.11.2020

3

Jako začátečník jsem nadšena :) za ty peníze super koupě :)

Ověřený zákazník
Veronika Stropková, 26.11.2020

5

Ověřený zákazník
Radek Miláček, 21.11.2020

3

Objektiv jsem si koupil jen proto, abych z prodejny s nějakým objektivem odjel a měl hned na co fotit, navíc v sadě byla úspora asi 300 Kč (objektiv 6.000 Kč). Objektiv má pomalé a hlasité ostření. Ostrost objektivu zcela průměrná. Slušná je světelnost, nicméně aby výstup nebyl úplné bláto, je třeba trochu přiclonit, alespoň na f/2,8. Konstrukce plastová, což se ale pozitivně projevuje na váze. Velkým překvapením po rozbalení bylo to, že je v sadě sluneční clona, což ani prodejce nevěděl. Pokud mám porovnat s objektivem FE 28/2, který jsem si pořídil asi o týden později, a který je relativně taky low-end, tak je to jakobyste přesedli z Fabie HTP do pseudo prémiovky od Volkswagenu (rychlé a téměř neslyšné ostření, v kombinaci s lepší konstrukcí a nepoměrně kvalitnějším obrazovým výstupem). Za mě - vyhozené peníze, a popravdě mě udivuje, že Sony takový objektiv vyrábí a kazí si tím jméno.

Ověřený zákazník
Martin Svoboda, 25.09.2020

2

na začátek za ty prachy paráda

Ověřený zákazník
Martin Fromelius, 07.08.2020

5

Za ty peníze slušná ostrost, akorát ostření je zdlouhavé a někdy neví na co má přesně zaostřit.

Ověřený zákazník
Robin Artim, 22.07.2020

3

Ověřený zákazník
Akop Chodžajan, 11.03.2020

5

Pro plnoformátové fotoaparáty Sony je to ideální = praktické sklo.

Ověřený zákazník
Lubomír Syrný, 04.03.2020

5

Malý, ostrý, levný objektiv. Myslím, že toto je základ :)

Ověřený zákazník
Jakub Lang, 20.02.2020

5

Krásná práce

Ověřený zákazník
Vladimír Zahurský, 24.12.2019

5

Ověřený zákazník
Dagmar Rádlová, 11.12.2019

5

Ověřený zákazník
Ivan Franc, 13.09.2019

3

Ověřený zákazník
Lukáš Kotas, 28.08.2019

5

Slušná kresba, ale af použitelný pouze pro fotografie.

Ověřený zákazník
Vojtěch Borák, 21.08.2019

4

Ověřený zákazník
Veronika Trázniková, 06.06.2019

3

Ostření je o něco málo pomalejší, ale přesné. Výstup velmi slušný.

Ověřený zákazník
Lukáš Bárta, 05.06.2019

4

Za tu cenu není co vytknout. Snad jen hlučnější a pomalejší autofocus, ale to vadí pouze u videa nebo u focení sportu

Ověřený zákazník
Jakub Hrubý, 03.05.2019

5

Ověřený zákazník
Michael Pompe, 25.04.2019

3

Ověřený zákazník
Eduard Wojtovič, 03.04.2019

3

Wonderful for the price but you could get a second hand one for half the price.

Ověřený zákazník
Cezar Babes, 26.03.2019

5

Ověřený zákazník
Šimon Malý, 07.02.2019

5

Dobrý den s fotoaparátem jsem velmi spokojen též z přiloženým objektivem zboží přišlo v pořádku.M.

Ověřený zákazník
Tomáš Mittig, 06.02.2019

4

Ověřený zákazník
Lukáš Wodecki, 23.01.2019

4

Ověřený zákazník
Jiří Babovák, 23.01.2019

5

Ověřený zákazník
Matej Koutsky, 22.01.2019

4

Ověřený zákazník
Zdenek Kachtík, 17.01.2019

3

Ověřený zákazník
Milan Pinder, 05.01.2019

5

Ověřený zákazník
Maxmilián Klimeš, 02.01.2019

5

Ověřený zákazník
Marie Bednářová, 30.12.2018

5

Na mé začátky super. Vytkl bych jen hlasité a trošku pomalejší ostření.

Ověřený zákazník
Pavel Čapek, 21.12.2018

4

Ověřený zákazník
Alojzy Raczkowski, 20.12.2018

4

Moc hezke sklo na portrety. Ostreni je pomalejsi, ale za ty penize skvela koupe a urcite nelituji.

Ověřený zákazník
Jiří Erben, 01.12.2018

3

Ověřený zákazník
Jaroslav Kunčík, 20.11.2018

5

Ověřený zákazník
Richard Tomešek, 15.10.2018

5

Ověřený zákazník
Svatava Duranova, 30.09.2018

5

Pomalejší ostření

Ověřený zákazník
Jiří Bešta, 13.09.2018

4

Pomaljší ostření, ale jako základ dobrý. 1,8 světelnost

Ověřený zákazník
Pavel Koníř, 10.08.2018

4

Poměr cena/výkon dostává 5* , na A7II a níž pomalejší ale přesné ostření.

Ověřený zákazník
Martin Fiala, 26.06.2018

5

Ověřený zákazník
Petr Vozák, 13.06.2018

4

Ověřený zákazník
Anonymní zákazník, 25.04.2018

3

Ověřený zákazník
Petr Marcián, 26.03.2018

5

Popis a parametry

Popis a parametry

Sony FE 50mm f/1,8 je kvalitní vysoce světelný objektiv vhodný pro full-frame i APS-C snímače bajonetu Sony E. Jeho minimální zaostřovací vzdálenost je 45cm a sluneční clona je součástí balení.

Mobilní a intuitivní pro aktivní fotografování

Ve spojení s modely řady Sony α7 nabízí tento objektiv vynikající ovládání, mobilitu a kompaktní systém Full-Frame. Jeho hmotnost činí pouhých 186 gramů.

Konfigurace objektivu

Precizní konstrukce fotoaparátů Sony klade důraz na spolehlivost, všestranné použití za různých podmínek a působivý optický výkon.

 

Objektiv

Typ bajonetu Sony E, Sony FE
Minimální ohnisková vzdálenost 50 mm
Maximální ohnisková vzdálenost 50 mm
Světelnost pevného objektivu 1,8
Maximální clona (F) 22
Konstrukce objektivu 6 členů / 5 skupin
Stabilizátor optický Ne
Typ sluneční clony ALC-SH146 (součást balení)
Délka objektivu 60 mm
Počet lamel clony 7
Vhodný pro žánr Portréty, Sport, Reportáže, Móda, Street foto, Koncerty, Produktová fotografie
Rozdělení podle ohniska Základní
Vhodný pro formát snímače Full Frame
Typ objektivu Pevné ohnisko

Zaostřování

Minimální zaostřovací vzdálenost 45 cm

Fyzikální specifikace

Hmotnost 186 g

Ostatní

Číslo produktu SEL50F18F.SYX
Značka Sony

Filtry

Průměr filtru 49 mm

Zobrazit popis a parametry