Recenze Sony FE 55mm f/1.8 ZA Sonnar T

Boris Stojanov

Boris Stojanov • 15. 04. 2014

Klady a zápory

Klady a zápory

Co se nám líbí?

  • Ve spojení s A7R nevídaná ostrost
  • Rychlost ostření
  • Nenápadnost
  • Nekompromisně eliminovaná hloubka ostrosti
  • S možností využití vysokého ISO perfektní společních na momentky při slabém osvětlení
  • Výkon v kresbě atakující etalony své třídy

Co se nám nelíbí

  • Je to rozmar, ale čísla f/1,4 mám radši
  • Krycí víčko je dosti malé a při nasazené sluneční cloně je pro velkou ruku trochu nedůstojné jej nasazovat

Ukázkové snímky

Ukázkové snímky

Snímky vytvořené s pomocí Sony FE 55 mm f/1,8 ZA Sonnar T od členů naší Galerie

Zobrazit fotky z Sony FE 55 mm f/1,8 ZA Sonnar T v Galerii

Snímky vytvořené s pomocí Sony FE 55 mm f/1,8 ZA Sonnar T

Představení Sony FE 55 mm f/1,8 ZA Sonnar T

Představení Sony FE 55 mm f/1,8 ZA Sonnar T

Nesnesitelná lehkost focení

Je jaro. Konečně. Teda, ne že by se ta „zima“ letos nedala vydržet, ale stejně nebylo na co koukat. Tak teď bude! A nemusí to být jen holky v sukních, nebo opálení borci v kraťasech. Prostě když je hezky, je na co koukat všeobecně, svět je tak trochu krásnější. I ulice Prahy se obléknou do nového kabátku, všechno pučí a raší, restauratéři pochopili, že truhlík kytek dokresluje příjemnou atmosféru zahrádek a v ulicích světlo vykresluje fantaskní stíny, odrazy a obrazy. Je fajn, když si naplánujete procházku na zkoušku objektivů ve večerním čase, kolem magické hodiny, kdy je nebe tak trochu potemnělé a světlo měkce hladí ulice, připravující se na večerní zážitky. To ovšem nesmíte mít pech a nesmí se pomalu zatahovat, pak samozřejmě s povděkem radostně cvakáte pokaždé, kdy se něco rozsvítí.

 

Reminiscenci s názvem slavného Kunderova románu ve mně vyvolal fakt, kdy jsme si balili výbavičku na večerní focení. Není to sice poprvé, kdy jsme balili něco ve velikosti NEXe, ale bylo to poprvé, kdy se nám pohromadě sešla kompletní sada A7/R, se kterou lze někam vyrazit. K dispozici jsme měli 2 těla – A7 a A7R a tři skla, FE 35/2,8ZA, FE 55/1,8ZA a FE 24-70/2,8ZA. Když se vše vešlo do malé brašny Crumpler, vyndal jsem jedno tělo, přidal iPAD Mini a začal počítat: 281 + 120 + 426 + 465 + 330 = 1622g! Představte si to, celá výbava bez brašny pro focení i editaci vážila dohromady něco více, než 1,5Kg! Došlo mi, jak je to fantastické nádobíčko a podíval se na srovnání s dospělým setem A99 + 24-70/2,8ZA. Další skla jsem již hledat nemusel, jen tyto dva kousky mají dohromady 1767g, takže o 150g více… Technologický posun tímto směrem mi opravdu vyhovuje, zejména v případě, kdy ta malá potvora nabízí ještě větší rozlišení, než ta velká! Ale v tom může být i problém.

 

Rozhodl jsem se pro společné zamyšlení u všech tří skel, protože budu zase mluvit hlavně o pocitech. Před lety, kdy jsem začal používat full frame zrcadlovku s rozlišením 24,6Mpx jsem se musel znovu naučit fotit. Rozlišení o 100% vyšší než jsem byl zvyklý, přineslo nádherné množství detailů a zároveň problém s množstvím detailů, kterému neunikla žádná chyba. Stačil nepatrný pohyb řas u portrétované osoby a snímek skončil v koši. Nyní přináší A7R o dalších 50% více. Pokud se na snímek podíváte v plné velikosti na monitoru, pak je vše v pořádku. Pokud jej vytisknete malý, dejme tomu 30x45, pak to bude taktéž ok. Ale nezvětšujte si jej na 100% na monitoru. S hrůzou jako já můžete zjistit, že pokud jen tak bloumáte a nefotíte opravdu s pekelným soustředěním, pak máte obrysovou neostrost i u tak triviálních hodnot, jako je 1/100s při 70mm ohnisku! Je to značně frustrující a zároveň si člověk uvědomí, jak obrovskou podporu dávala stabilizace na čipu. Nejsem žádné ořezávátko a s velkou zrcadlovkou dokážu dávat i 1s z ruky na 200mm ohnisku. Ale foťák s gripem a objektivem v tu chvíli váží téměř 3kg a tělo tak nějak automaticky vyvažuje tu zátěž v ruce. Ale tady držíte v ruce maximálně 3/4kg a v tom bude ten problém. Síla a pevnost, kterou vyvolává těžké vybavení, se zde nekoná a vy fotografujete s nesnesitelnou lehkostí. Možná si dovolím kacířskou myšlenku, za kterou mě nebudou mít šéfové rádi. Ono méně, je někdy více. Takže na takové to lehké cestování bude ta A7 lepší, než náročná A7R. Tu využijí hlavně jedinci v ateliéru, nebo ti, kteří mají chuť všude vláčet stativ.

Minimalizace je přesto skvělá, protože vesměs 90% obrázků skončí jako zmenšenina někde v online galerii, proto není třeba se bát. Ale osobně si myslím, že sebrat těmto skvělým strojkům stabilizaci na čipu a nadělit jim tak šílené rozlišení je tyranie! Na druhou stranu je třeba si přiznat, že když člověk fotí, tak by měl fotit a soustředit se na to. Na cvakání jednou rukou máme přeci telefony a stabilizace v objektivech je taky fajn. Ale když je na čipu, můžete nasadit novodurovou trubku a máte jí taky stabilizovanou!

 

Všechny snímky jsou nativní jpegy z obou těl, bez jakýchkoliv úprav. Při rozkliknutí některých z nich si můžete povšimnout jevu lehkého rozmazání, o kterém jsem mluvil. Pokud jej sledujete jako celek, fotka bude vypadat perfektně. Všechny tři objektivy mají jednoho společného jmenovatele: Perfektní ostrost a kresba. Tedy v případě, že se vám podaří udržet zařízení v klidu. Jeden z mých kolegů přišel se šíleným tvrzením, že i při dlouhém čase dokáže mechanizmus závěrky při expozici obraz rozostřit. Zdálo se mi to zpočátku paranoidní, ale nyní jsem se přesvědčil, že to je nový problém, nová výzva, kterou jsme dosud neznali a je třeba jí čelit. Takže je na čase oprášit stativy, pytlíky s pískem a hrachem přibalit do výbavy a pořídit si zase provázky k přišlápnutí na stativových šroubech. Zaostřit, komponovat, nádech, expozice, výdech a je to tam… Za to 1,5kg fakt stojí bojovat! Protože každé plus, přináší zákonitě mínus!

Hodnocení zákazníků (21)

Hodnocení zákazníků (21)

4.8571

Výborný objektiv, pěkná kresba, krásný bokeh

Ověřený zákazník
Ondřej Fiala, 20.04.2021

5

Ověřený zákazník
Filip Hodas, 12.11.2020

5

Ultra ostrý objektiv s krásnou kresbou. Super bokeh. Lehký a skladný. Za ty peníze je to must have.

Ověřený zákazník
Jan Spousta, 15.09.2020

5

Rychlý af, vysoký přenos světla, super barvy a bezvadná ostrost.

Ověřený zákazník
Radek Jedlička, 15.09.2020

5

Ověřený zákazník
pavel lhotsky, 08.09.2020

5

Ověřený zákazník
Tomas Levan, 29.12.2019

5

+Lehky,slusna svetelnost, hezky bokeh,ostrost ok, CA či zkreslení nevidim, koupeno black friday za supr cenu, jinak se mi jevil dost drahý -55mm proste není 50mm, fakt se to nezda, ale napr.v mistnosti na rodinné foto již rozdil 5mm zel prekvapive dělá docela dost a lehce to meni i geometrii obrazu( ano, jsem hnidopich) ,prekvapive docela pomaly, resp.prinejlesim prumerny AF( Zeiss ?!),jinak odzkouseno na ARII a A6300 ,navic i kdyz jen pri absolutnim tichu bez alespon externiho mikrofonu staci nasazeného v sankach slyset na zaznamu přeostrování (Zeiss?!) ,u clony 1.8 asi vinetace nebo co, takova divna, nevelka ale skoro pres cely obraz a prostredek je ok, celkove to teda pusobí , ze je obraz u stejné expozice u 1.8 vs vyssi clony jakoby tmavši cely , ale kdyz tedy date vyssí expozici u 1.8 zjistíte zase rozdil prostredek vs zvysek obrazu, ale rušivé to zvladt pro portety celkově není, realne to nezaregistrujete do chvile nez nezmenite clonu na vyssí a obraz se najednou projasni a je konstanne svetly v celem rozsahu, tohle jsem u Zeisse opet necekal, no alespon tam neni posun barev mezi clonami..( pritom zapla auto korekce) ,bez gumoveho tesnení u bajonetu ,ciste subj.nazor:lehce mne neprijemne prekvapil taky pomerne maly rozdil DOF u 1.8 oproti stejneho ohniska 55/ 2.8 u meho sony 24-70 2.8 GM?! Sumarum: zlakala mne ta akce black friday a vaha objektivu, ale 1.dnes by jsem radeji asi sel do Sigma 50/1.4 Art pro E, kde je jediné minus váha 2.budu preferovat bud Sigmu Art nebo Sony bez "Zeisse", lepe rady G a GM, "Zeiss" jako značka u mne lehce klesla , zvlast kdyz ctu recenze na jine jejich objektivy, kde pry dokonce variruje kus od kusu, ufuf , sorry Zeiss!

Ověřený zákazník
Stanislav Rolko, 27.12.2019

4

Ověřený zákazník
Jiří Voldán, 23.11.2019

5

Ověřený zákazník
Miloslav Dobšík, 23.11.2019

5

Dobrý den, jsem nadšený fotoamatér, nemohu hodnotit. Musím se naučit s objektivem pracovat. Myslím, že pro moje potřeby je skvělý.

Ověřený zákazník
Hana Kutějová, 11.08.2019

5

malý, ľahký, kvalitný objektív. Niekedy má zvláštny flaring v protisvetle, ale dá sa tomu celkom dobre zabrániť.

Ověřený zákazník
Marián Medlen, 25.07.2019

5

malý, ľahký, kvalitný objektív. Niekedy má zvláštny flaring v protisvetle, ale dá sa tomu celkom dobre zabrániť.

Ověřený zákazník
Marián Medlen, 25.07.2019

5

malý, ľahký, kvalitný objektív. Niekedy má zvláštny flaring v protisvetle, ale dá sa tomu celkom dobre zabrániť.

Ověřený zákazník
Marián Medlen, 25.07.2019

5

malý, ľahký, kvalitný objektív. Niekedy má zvláštny flaring v protisvetle, ale dá sa tomu celkom dobre zabrániť.

Ověřený zákazník
Marián Medlen, 25.07.2019

5

Výborný

Ověřený zákazník
Petr Peřina, 07.03.2019

5

Ověřený zákazník
Aleš Černý, 08.02.2019

3

Ověřený zákazník
Jan Dušek, 26.08.2018

5

Ověřený zákazník
Karel Skumanc, 21.08.2018

5

Ověřený zákazník
Jiří Poštulka, 10.08.2017

5

Ověřený zákazník
Josef Matoušek, 24.04.2016

5

Peněz jako s****k ale bože, TO FOTÍ!!! Vřele doporučuji všem Canon/Nikon uživatelům plnoformátových zrcadlovek zajít do Megapixelu a vyzkoušet. Celé combo (tedy tělo řady A7 a tento objektiv) je ve srovnání s mým Canonem poloviční, možná třetinové velikosti, skvěle se to drží, parádně se s tím fotí, a ta obrazová kvalita!!!! Toto je jednoznačně nejostřejší sklo, s jakým jsem přišel do styku, či o jakém jsem kdy slyšel. Je to pecka. Podání barev, atmosféra kterou to kteslí.. A ten bokeh. Bokeh je jeden z nejmáslovějších, jaké znám. Trochu jsem byl v očekávání, jak to dopadne s ohniskem 55mm, ale nevidím v tom rozdíl oproti standartní 50mm. Úžasné zpracování, ano ještě lepší než ZEISS 35mm stejné řady. V mých očích, opravdový král třídy!!!

Ověřený zákazník
Karel Horčík, 04.09.2015

5

Popis a parametry

Popis a parametry

Sony Sonnar T* 55mm f/1.8 FE je základní objektiv poskytující světelnost f/1,8, která nabízí ten nejlepší výkon při nízkém osvětlení a větší možnosti využití hloubky ostrosti. Carl Zeiss T * Antireflexní vrstva byla použita rovněž na optických členech objektivu za účelem snížit výskyt záblesků a stínů a tím zvýšit kontrast a věrnost barev. Prachu a vlhkosti odolná konstrukce navíc umožňuje použití i v nejnáročnějších podmínkách.

Výjimečná rychlost a kvalita ve formátu Full-Frame

Standardní objektiv s ohniskovou vzdáleností 55 mm a velkou maximální clonou F1,8 pro těla fotoaparátů Full-Frame s bajonetem E disponuje působivým kontrastem a rozlišením značky ZEISS® Sonnar. Fotografie můžete obohatit o efekt bokeh, s nímž focené objekty vystoupí oproti rozmazanému pozadí. Díky velké světelnosti můžete fotit z ruky za slabého osvětlení, aniž by utrpěla ostrost nebo čistota.

Dokonalé spojení Sony a ZEISS®

Technologie společností ZEISS® a Sony v přesném optickém designu s povrchem T* potlačují všechny typy aberace a umožňují dosáhnout vynikající ostrosti a kontrastu napříč celým snímkem.

Clona F/1,8 a široké možnosti

Proslulý kontrast a ostrost značky ZEISS® vytěží z fotoaparátů Full-Frame s bajonetem E to nejlepší a vysoká maximální clona F1,8 umožňuje vytvořit úchvatně krásný efekt bokeh na pozadí.

Perfektní bokeh, široké možnosti

Špičkový optický design a kruhová clona s 9 lamelami přispívají ke krásně plynulému efektu bokeh s přirozeným osvětlením pro snímky s patřičnou hloubkou a prostorovým dojmem.

Důraz na odolnost

Design odolný proti prachu a vlhkosti znamená, že objektiv bude fungovat bez problémů a spolehlivě za nejrůznějších podmínek a v náročných prostředích.

 

Objektiv

Typ bajonetu Sony E, Sony FE
Minimální ohnisková vzdálenost 55 mm
Maximální ohnisková vzdálenost 55 mm
Světelnost pevného objektivu 1,8
Maximální clona (F) 22
Konstrukce objektivu 7 členů / 5 skupin
Stabilizátor optický Ne
Typ sluneční clony ALC-SH131 (součást balení)
Délka objektivu 71 mm
Počet lamel clony 9
Vhodný pro žánr Portréty, Reportáže, Street foto, Koncerty, Produktová fotografie
Rozdělení podle ohniska Základní
Vhodný pro formát snímače Full Frame
Typ objektivu Pevné ohnisko

Zaostřování

Minimální zaostřovací vzdálenost 50 cm

Fyzikální specifikace

Hmotnost 281 g
Utěsnění (prach/vlhkost) Ano

Ostatní

Číslo produktu SEL55F18Z.AE
Značka Sony

Filtry

Průměr filtru 49 mm

Zobrazit popis a parametry