Svatava Vašková - rozhovor s vítězkou soutěže "Tisíc barev, vůní a chutí světa" Rozhovory

Svatava Vašková - rozhovor s vítězkou soutěže "Tisíc barev, vůní a chutí světa"

Martin LukešVydáno: 6. 4. 2017 v 12:34 • Rubrika: Rozhovory

V naší únorové foto-soutěži jsme se věnovali kulinářské fotografii. V ní se stala jednoznačným vítězem profesionální food-blogerka Svatava Vašková. O tom, co obnáší takový koníček, který se jí stal nakonec povoláním, se dočtete v následujícím rozhovoru.



Prozraďte něco o sobě, odkud jste, čím se živíte?
Před mateřskou dovolenou jsem byla manažerkou a produkční Klicperova divadla, když byl dceři asi rok, začala jsem psát svůj foodblog Coolinářka a pronikat do tajů fotografování. Teď, po dvou letech, se blogováním částečně živím a co bude dál, uvidíme :-)



V naší Galerii jste poměrně krátce, jak jste se o soutěži dozvěděla?
Myslím, že na Facebooku... 



Z Vašich fotografií v Galerii je zřejmé, že hlavním zájmem Vašeho focení je jídlo. Fotíte i jiné žánry?
S oblibou říkám, že fotím jen to, co se nehýbe. :-) Vyfotit slušně třeba dceru, je pro mě zatím oříšek. 



Zúčastníte se i soutěžních kol na jiná témata, nebo si netroufáte?
Zkusila jsem černobílé pokušení, ale bez většího úspěchu. Nadcházející sportovní fotografii nejspíš vynechám. :-)



Vím o vás že spravujete vlastní blog, který je věnovaný jídlu. Prozraďte, co obnáší život foodblogerky a o čem to celé je?
Blogování je především koníček. V mém případě to bylo takové rozptýlení v mateřské roli a to, že se blogování postupně stává i mou profesí, je malý zázrak! 
 


Všechna jídla na Vašem webu jste sama vařila, pekla a fotila?
Ano, jsem moc pyšná na to, že značkou Coolinářka stojím jen a jen já!



Kde berete recepty?
Hodně si postupy vymýšlím nebo čerpám z rodinných receptů.



Vaše fotografie jsou opravdu dobré a odpovídají současným moderním trendům kulinářské fotografie. Kde čerpáte inspiraci jak fotit, jak jídla aranžovat a jaký používat dekor?
Bezbřehou inspirací je pro mě sociální sítě Pinterest nebo Instagram. Myslím ale, že zejména pro aranžování a dekor musí mít člověk vrozený cit a vkus, to úplně naučit, nebo slepě kopírovat nelze. Mým heslem je: I fotka jídla může být sexy!



Máte nějaké vzory?
Moc se mi líbí práce fotografek Nadine Greeff nebo Valentiny Sofrini, u nás moc obdivuji Marka Bartoše a Marka Kučery. 



Čím fotíte a jaký používáte nejčastěji postup při focení?
Nic extra, fotím fotoaparátem Sony RX10 a jediným mým dalším fotovybavením je stativ. Jinak nic, vystačím si s denním světlem a polystyrenem místo odrazné desky. :-) Fotografie upravuji v Zoner 17.



Jak je to s dekoracemi a servisem, který používáte? To je všechno Vaše?
Ano, focení jídla je velmi prostorově náročný koníček, mám naštěstí k dispozici vedle kuchyně samostatnou místnost, kde hromadím všechno to nádobí, utěrky, sklenice, podkladové desky, atd...



Máte i nějaké zakázky v této oblasti?
Zatím jsou to spíš zakázky spojené i s blogování - recept a fotografie pro nějakou potravinářkou firmu a podobně. Také už rok spolupracuji s jednou fotoškolou, kde s kolegou učíme úplné začátečníky, jak atraktivně vyfotografovat jídlo v domácích podmínkách, část kurzu učíme obecné zásady fotografování (clona, čas, ISO, atd.) a dál pak dekorstyling a specifika při fotografování jídla.



Co pro Vás bylo dosavadním největším úspěchem?
Za největší úspěch považuji vydání mých dvou autorských kuchařek, které vyšly na podzim minulého roku: Coolinářka  - testováno na rodině a Vánoční kuchařka pro kluky a holky. Také mě moc potěšily úspěchy ve fotovýzvách na DPreview.com. 



A jaké máte cíle nebo sny, pokud nějaké jsou?
Ráda bych se ve fotografování dál zlepšovala, neztratila inspiraci a múzu a časem si třeba koupila lepší fotoaparát. 



Co byste poradila těm, kteří si chtějí založit vlastní food-blog, nebo těm kteří se chtějí věnovat focení jídla. Jak začít?
Já jsem začala doslova z ničeho, před dvěma lety jsem šla na kurz základů fotografování, kde jsem prvně slyšela o cloně, času, atd. Zároveň jsem hotové fotografie metodou pokus-omyl začala upravovat. A co radím? Fotit, fotit, fotit - klidně i chleba s máslem. :-)



Vložit nový komentář

: *

:

: *


Tip: odkaz na konkrétní komentář vytvoříte tak, že napíšete jeho číslo do hranatých závorek. Příklad: [1] na webu zobrazí odkaz na komentář číslo 1

Komentáře slouží ke zveřejnění vašeho názoru, děkujeme za vaše příspěvky. Jako provozovatelé této diskuse si vyhrazujeme právo na odstranění nevhodných komentářů.


Související články

Doporučené stránky

  • Dobrou chuť!

    Pamětníci počátků naší Galerie si možná vzpomenou, že první soutěž, kterou jsme před více než 2,5 lety vyhlásili, byla na téma JÍDLO V HLEDÁČKU. Nový…

  • Tisíc barev, vůní a chutí světa

    Gastronomie je v poslední době doslova společenským fenoménem. A není divu. Kdo by neměl rád dobré jídlo. Pryč je doba kaťáku a kuřecích steaků se…

  • Cvakni to mobilem

    První kolo naší celoroční vzdělávací soutěže ROK S MEGAPIXELEM 2017 začne trochu netradiční. Téma je tentokrát libovolné. Necháme na vás zda do…

Fotografie z galerie

Přejít do galerie

Související články

Nejbližší události

Nové recenze

Přihlásit

Přihlásit pomocí Facebooku

nebo e-mailem


Košík

Způsoby doručení

Doprava zdarma od 5 000 Kč

Nahrát fotku

Do fotosběrny Do galerie

Do fotosběrnyDo galerie

Používáme cookies, abychom Vám mohli nabídnout nejlepší možné služby na našich webových stránkách. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využíváním cookies a využití osobních údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech. Tyto souhlasy můžete kdykoliv změnit, vypnout nebo upravit v Nastavení soukromí, které otevřete kliknutím na odkaz níže.
Dozvědět se víc | Nastavení soukromí
Rozumím