Svatava Vašková - rozhovor s vítězkou soutěže "Tisíc barev, vůní a chutí světa" Rozhovory

Svatava Vašková - rozhovor s vítězkou soutěže "Tisíc barev, vůní a chutí světa"

Martin LukešVydáno: 6. 4. 2017 v 12:34 • Rubrika: Rozhovory

V naší únorové foto-soutěži jsme se věnovali kulinářské fotografii. V ní se stala jednoznačným vítězem profesionální food-blogerka Svatava Vašková. O tom, co obnáší takový koníček, který se jí stal nakonec povoláním, se dočtete v následujícím rozhovoru.



Prozraďte něco o sobě, odkud jste, čím se živíte?
Před mateřskou dovolenou jsem byla manažerkou a produkční Klicperova divadla, když byl dceři asi rok, začala jsem psát svůj foodblog Coolinářka a pronikat do tajů fotografování. Teď, po dvou letech, se blogováním částečně živím a co bude dál, uvidíme :-)



V naší Galerii jste poměrně krátce, jak jste se o soutěži dozvěděla?
Myslím, že na Facebooku... 



Z Vašich fotografií v Galerii je zřejmé, že hlavním zájmem Vašeho focení je jídlo. Fotíte i jiné žánry?
S oblibou říkám, že fotím jen to, co se nehýbe. :-) Vyfotit slušně třeba dceru, je pro mě zatím oříšek. 



Zúčastníte se i soutěžních kol na jiná témata, nebo si netroufáte?
Zkusila jsem černobílé pokušení, ale bez většího úspěchu. Nadcházející sportovní fotografii nejspíš vynechám. :-)



Vím o vás že spravujete vlastní blog, který je věnovaný jídlu. Prozraďte, co obnáší život foodblogerky a o čem to celé je?
Blogování je především koníček. V mém případě to bylo takové rozptýlení v mateřské roli a to, že se blogování postupně stává i mou profesí, je malý zázrak! 
 


Všechna jídla na Vašem webu jste sama vařila, pekla a fotila?
Ano, jsem moc pyšná na to, že značkou Coolinářka stojím jen a jen já!



Kde berete recepty?
Hodně si postupy vymýšlím nebo čerpám z rodinných receptů.



Vaše fotografie jsou opravdu dobré a odpovídají současným moderním trendům kulinářské fotografie. Kde čerpáte inspiraci jak fotit, jak jídla aranžovat a jaký používat dekor?
Bezbřehou inspirací je pro mě sociální sítě Pinterest nebo Instagram. Myslím ale, že zejména pro aranžování a dekor musí mít člověk vrozený cit a vkus, to úplně naučit, nebo slepě kopírovat nelze. Mým heslem je: I fotka jídla může být sexy!



Máte nějaké vzory?
Moc se mi líbí práce fotografek Nadine Greeff nebo Valentiny Sofrini, u nás moc obdivuji Marka Bartoše a Marka Kučery. 



Čím fotíte a jaký používáte nejčastěji postup při focení?
Nic extra, fotím fotoaparátem Sony RX10 a jediným mým dalším fotovybavením je stativ. Jinak nic, vystačím si s denním světlem a polystyrenem místo odrazné desky. :-) Fotografie upravuji v Zoner 17.



Jak je to s dekoracemi a servisem, který používáte? To je všechno Vaše?
Ano, focení jídla je velmi prostorově náročný koníček, mám naštěstí k dispozici vedle kuchyně samostatnou místnost, kde hromadím všechno to nádobí, utěrky, sklenice, podkladové desky, atd...



Máte i nějaké zakázky v této oblasti?
Zatím jsou to spíš zakázky spojené i s blogování - recept a fotografie pro nějakou potravinářkou firmu a podobně. Také už rok spolupracuji s jednou fotoškolou, kde s kolegou učíme úplné začátečníky, jak atraktivně vyfotografovat jídlo v domácích podmínkách, část kurzu učíme obecné zásady fotografování (clona, čas, ISO, atd.) a dál pak dekorstyling a specifika při fotografování jídla.



Co pro Vás bylo dosavadním největším úspěchem?
Za největší úspěch považuji vydání mých dvou autorských kuchařek, které vyšly na podzim minulého roku: Coolinářka  - testováno na rodině a Vánoční kuchařka pro kluky a holky. Také mě moc potěšily úspěchy ve fotovýzvách na DPreview.com. 



A jaké máte cíle nebo sny, pokud nějaké jsou?
Ráda bych se ve fotografování dál zlepšovala, neztratila inspiraci a múzu a časem si třeba koupila lepší fotoaparát. 



Co byste poradila těm, kteří si chtějí založit vlastní food-blog, nebo těm kteří se chtějí věnovat focení jídla. Jak začít?
Já jsem začala doslova z ničeho, před dvěma lety jsem šla na kurz základů fotografování, kde jsem prvně slyšela o cloně, času, atd. Zároveň jsem hotové fotografie metodou pokus-omyl začala upravovat. A co radím? Fotit, fotit, fotit - klidně i chleba s máslem. :-)



Vložit nový komentář

: *

:

: *


Tip: odkaz na konkrétní komentář vytvoříte tak, že napíšete jeho číslo do hranatých závorek. Příklad: [1] na webu zobrazí odkaz na komentář číslo 1

Komentáře slouží ke zveřejnění vašeho názoru, děkujeme za vaše příspěvky. Jako provozovatelé této diskuse si vyhrazujeme právo na odstranění nevhodných komentářů.


Související články

Doporučené stránky

  • Dobrou chuť!

    Pamětníci počátků naší Galerie si možná vzpomenou, že první soutěž, kterou jsme před více než 2,5 lety vyhlásili, byla na téma JÍDLO V HLEDÁČKU. Nový…

  • Tisíc barev, vůní a chutí světa

    Gastronomie je v poslední době doslova společenským fenoménem. A není divu. Kdo by neměl rád dobré jídlo. Pryč je doba kaťáku a kuřecích steaků se…

  • Cvakni to mobilem

    První kolo naší celoroční vzdělávací soutěže ROK S MEGAPIXELEM 2017 začne trochu netradiční. Téma je tentokrát libovolné. Necháme na vás zda do…

Fotografie z galerie

Přejít do galerie

Nejbližší události

Nové recenze

Přihlásit

Přihlásit pomocí Facebooku

nebo e-mailem


Košík

Způsoby doručení

Doprava zdarma od 10 000 Kč

Nahrát fotku

Do fotosběrny Do galerie

Do fotosběrnyDo galerie

Používáme cookies, abychom Vám mohli nabídnout nejlepší možné služby na našich webových stránkách. Dozvědět se víc.
Souhlasím