Magazín

Rozhovory

Svatava Vašková - rozhovor s vítězkou soutěže "Tisíc barev, vůní a chutí světa"

Martin LukešVydáno: 6. 4. 2017 v 12:34 • Rubrika: Rozhovory

Svatava Vašková - rozhovor s vítězkou soutěže "Tisíc barev, vůní a chutí světa"

V naší únorové foto-soutěži jsme se věnovali kulinářské fotografii. V ní se stala jednoznačným vítězem profesionální food-blogerka Svatava Vašková. O tom, co obnáší takový koníček, který se jí stal nakonec povoláním, se dočtete v následujícím rozhovoru.

Obsah



Prozraďte něco o sobě, odkud jste, čím se živíte?
Před mateřskou dovolenou jsem byla manažerkou a produkční Klicperova divadla, když byl dceři asi rok, začala jsem psát svůj foodblog Coolinářka a pronikat do tajů fotografování. Teď, po dvou letech, se blogováním částečně živím a co bude dál, uvidíme :-)



V naší Galerii jste poměrně krátce, jak jste se o soutěži dozvěděla?
Myslím, že na Facebooku... 



Z Vašich fotografií v Galerii je zřejmé, že hlavním zájmem Vašeho focení je jídlo. Fotíte i jiné žánry?
S oblibou říkám, že fotím jen to, co se nehýbe. :-) Vyfotit slušně třeba dceru, je pro mě zatím oříšek. 



Zúčastníte se i soutěžních kol na jiná témata, nebo si netroufáte?
Zkusila jsem černobílé pokušení, ale bez většího úspěchu. Nadcházející sportovní fotografii nejspíš vynechám. :-)



Vím o vás že spravujete vlastní blog, který je věnovaný jídlu. Prozraďte, co obnáší život foodblogerky a o čem to celé je?
Blogování je především koníček. V mém případě to bylo takové rozptýlení v mateřské roli a to, že se blogování postupně stává i mou profesí, je malý zázrak! 
 


Všechna jídla na Vašem webu jste sama vařila, pekla a fotila?
Ano, jsem moc pyšná na to, že značkou Coolinářka stojím jen a jen já!



Kde berete recepty?
Hodně si postupy vymýšlím nebo čerpám z rodinných receptů.



Vaše fotografie jsou opravdu dobré a odpovídají současným moderním trendům kulinářské fotografie. Kde čerpáte inspiraci jak fotit, jak jídla aranžovat a jaký používat dekor?
Bezbřehou inspirací je pro mě sociální sítě Pinterest nebo Instagram. Myslím ale, že zejména pro aranžování a dekor musí mít člověk vrozený cit a vkus, to úplně naučit, nebo slepě kopírovat nelze. Mým heslem je: I fotka jídla může být sexy!



Máte nějaké vzory?
Moc se mi líbí práce fotografek Nadine Greeff nebo Valentiny Sofrini, u nás moc obdivuji Marka Bartoše a Marka Kučery. 



Čím fotíte a jaký používáte nejčastěji postup při focení?
Nic extra, fotím fotoaparátem Sony RX10 a jediným mým dalším fotovybavením je stativ. Jinak nic, vystačím si s denním světlem a polystyrenem místo odrazné desky. :-) Fotografie upravuji v Zoner 17.



Jak je to s dekoracemi a servisem, který používáte? To je všechno Vaše?
Ano, focení jídla je velmi prostorově náročný koníček, mám naštěstí k dispozici vedle kuchyně samostatnou místnost, kde hromadím všechno to nádobí, utěrky, sklenice, podkladové desky, atd...



Máte i nějaké zakázky v této oblasti?
Zatím jsou to spíš zakázky spojené i s blogování - recept a fotografie pro nějakou potravinářkou firmu a podobně. Také už rok spolupracuji s jednou fotoškolou, kde s kolegou učíme úplné začátečníky, jak atraktivně vyfotografovat jídlo v domácích podmínkách, část kurzu učíme obecné zásady fotografování (clona, čas, ISO, atd.) a dál pak dekorstyling a specifika při fotografování jídla.



Co pro Vás bylo dosavadním největším úspěchem?
Za největší úspěch považuji vydání mých dvou autorských kuchařek, které vyšly na podzim minulého roku: Coolinářka  - testováno na rodině a Vánoční kuchařka pro kluky a holky. Také mě moc potěšily úspěchy ve fotovýzvách na DPreview.com. 



A jaké máte cíle nebo sny, pokud nějaké jsou?
Ráda bych se ve fotografování dál zlepšovala, neztratila inspiraci a múzu a časem si třeba koupila lepší fotoaparát. 



Co byste poradila těm, kteří si chtějí založit vlastní food-blog, nebo těm kteří se chtějí věnovat focení jídla. Jak začít?
Já jsem začala doslova z ničeho, před dvěma lety jsem šla na kurz základů fotografování, kde jsem prvně slyšela o cloně, času, atd. Zároveň jsem hotové fotografie metodou pokus-omyl začala upravovat. A co radím? Fotit, fotit, fotit - klidně i chleba s máslem. :-)

Sdílet na


Komentáře k článku

Chráněno pomocí reCAPTCHA Tyto stránky jsou chráněny pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajůsmluvní podmínky společnosti Google.