Vyhlášení výsledků soutěže DOBROU CHUŤ! Blog

Vyhlášení výsledků soutěže DOBROU CHUŤ!

Martin LukešVydáno: 19. 2. 2016 v 14:30 • Rubrika: Blog

První kolo třetího ročníku soutěže ROK S MEGAPIXELEM 2016 bylo pro nás poměrně velkým překvapením. Podle soutěžních fotografií bylo vidět, že vás fotografování jídla opravdu bavilo a za některé fotografie by se nemuseli stydět ani renomovaní profesionální fotografové. O to složitější bylo pro porotu vybrat ty nejlepší snímky.

Naštěstí měl hlavní slovo při výběru vítězných fotografií odborník na slovo vzatý, kterým byl garant soutěže, profesionální fotograf Karel Kita. I ten chválil poměrně vysokou úroveň soutěžních snímků a nakonec rozhodl o následujícím pořadí.

/data/gallery/_orig/5/198913.jpg
1. místo - Jan Metlička / Sýrové jednohubky
Snímky autora jsou světelně a kompozičně vyvážené. Styling budí dojem velmi přirozeně a nerušivě zasazených objektů do scény snímků. Autor předvedl práci na velmi vysoké úrovni. Je tady vidět i cit pro detail. někdy bych si odpustil barevné posuny v postprodukci.

/data/gallery/_orig/5/197763.jpg
2. místo - Jan Vlček / BlackDog Burger
burger a další snímky jídel vypadají velmi chutně. celková barevnost a dekor je nejlepší mezi hodnocenými. Nasvícení scény je adekvátní a dobře provedené. Některé detaily by chtělo dotáhnout. někde u foodstylingu a někde u výběru dekoru.

/data/gallery/_orig/5/199870.jpg
3.místo - Zdeněk Dvořák / Jitrnice
I přes drobnou chybičku, že je scéna trochu nakřivo, jde o velmi zdařilou fotografie. Je zde vidět velmi nenuncené aranžmá a příjemná prace se světlme i barvami. Vše je podpořeno optimální hloubkou ostrosti, která vede diváka tam kam chtěl autor. Jde v podstatě o aplikaci klasického zátiší, včetně příjemného šerosvitu.

/data/gallery/_orig/5/203496.jpg
4. místo - Radka Budska / Sobotní fotooběd
Velmi hezky nasvícené s pečlivostí komponované. Možná až příliš pečlivě, ubírá to dojem přirozenosti a vypadá to více strojeně. Cit pro barevnost a radost práce s jídlem je uvěřitelná.

/data/gallery/_orig/5/200306.jpg
5. místo - Alžběta Chalivopulosová / Grilované sardinky
Musím ocenit působivý "fresh"  food styling. Pokud by se jemně dopracovalo digitální zpracování a vybíralo z několika kompozicí bylo by to ještě o úroveň lepší.

/data/gallery/_orig/5/199575.jpg
6. místo - Otakar Metlička / Sýrová tabule
Výborně naaranžované, výborně nasvícené. fotografii sráží barevný posun a úhel záběru. Působí to na mě malinko těžkopádně. Jinak velmi dobře provedené.

/data/gallery/_orig/5/203900.jpg
7. místo - Lukáš Zabystrzan / Sushi
Nelze nic vytknout produktové jídelní fotografii. Sushi je samo osobě zajímavé a podává se na jednoduchém prostírání, ale to už je asi moc jednoduché. Záleží na účelu, ale trochu nuda.

/data/gallery/_orig/5/197108.jpg
8. místo - Štefan Csontos / 4:25
Mohla by to být celkem povedená stock fotografie, pokud by byly doladěny některé detaily. Otočení vidličky nebo lžičky, linie skořápky a barva bílku + nejlepší záběr stékání. Není to zrovna jednoduché téma.

/data/gallery/_orig/5/201266.jpg
9. místo - Bohdan Šimeček / Bůček
Produktová fotografie s dobrým nasvícením, jen mi nějak nesedí barevnost, není to nic co by se nedalo spravit.

/data/gallery/_orig/5/202983.jpg
10. místo - Robert Jahn  / Feta
Snímek mě na první pohled zaujal barevností a způsobem svícení. Při bližším pohledu jsem našel některé malé nedostatky. zaostření mimo pozornost diváka - pak to tahá za oči. Více pozornosti je třeba věnovat styligu.

/data/gallery/_orig/5/196733.jpg
cena diváků: Ladislav Šos / Opečený toustový chléb s vejcem a slaninou

Všechny popisované fotografie jsou velmi zajímavé, opravdu skvělá práce. Gratuluji všem umístěným fotografům a mé výtky prosím berte jen jako snahu o konstruktivní kritiku pro zlepšení. Ne vždy u food fotografie jde o technickou dokonalost fotografa. Patříte mezi nejlepší v tomto kole soutěže.

Titulní foto: Tomáš Škvára / Čokoládová pěna v karamelu


Nezapomeňte, že aktuální měsíční kolo na téma MRAZIVÉ OKAMŽIKY končí o půlnoci 29.února 2016. Pokud ale přihlásíte snímky do 21.2.2016, můžete vyhrát speciální cenu, kterou je zahraniční workshop v Alpách, zaměřený na fotografování extrémních sportů.



Zobrazeny komentáře (1)

  • 1

    Avatar

    Tady se mi nejvíc líbí Zdeněk Dvořák.

    Jan Kocián, 20.02.2016 | Reagovat

Vložit nový komentář

: *

:

: *


Tip: odkaz na konkrétní komentář vytvoříte tak, že napíšete jeho číslo do hranatých závorek. Příklad: [1] na webu zobrazí odkaz na komentář číslo 1

Komentáře slouží ke zveřejnění vašeho názoru, děkujeme za vaše příspěvky. Jako provozovatelé této diskuse si vyhrazujeme právo na odstranění nevhodných komentářů.


Související články

Fotografie z galerie

Přejít do galerie

Související články

Nové recenze

Přihlásit

Přihlásit pomocí Facebooku

nebo e-mailem


Košík

Způsoby doručení

Doprava zdarma od 10 000 Kč

Nahrát fotku

Do fotosběrny Do galerie

Do fotosběrnyDo galerie

Používáme cookies, abychom Vám mohli nabídnout nejlepší možné služby na našich webových stránkách. Dozvědět se víc.
Souhlasím