Vyhlášení výsledků soutěže DOBROU CHUŤ! Blog

Vyhlášení výsledků soutěže DOBROU CHUŤ!

Martin LukešVydáno: 19. 2. 2016 v 13:30 • Rubrika: Blog

První kolo třetího ročníku soutěže ROK S MEGAPIXELEM 2016 bylo pro nás poměrně velkým překvapením. Podle soutěžních fotografií bylo vidět, že vás fotografování jídla opravdu bavilo a za některé fotografie by se nemuseli stydět ani renomovaní profesionální fotografové. O to složitější bylo pro porotu vybrat ty nejlepší snímky.

Naštěstí měl hlavní slovo při výběru vítězných fotografií odborník na slovo vzatý, kterým byl garant soutěže, profesionální fotograf Karel Kita. I ten chválil poměrně vysokou úroveň soutěžních snímků a nakonec rozhodl o následujícím pořadí.

/data/gallery/_orig/5/198913.jpg
1. místo - Jan Metlička / Sýrové jednohubky
Snímky autora jsou světelně a kompozičně vyvážené. Styling budí dojem velmi přirozeně a nerušivě zasazených objektů do scény snímků. Autor předvedl práci na velmi vysoké úrovni. Je tady vidět i cit pro detail. někdy bych si odpustil barevné posuny v postprodukci.

/data/gallery/_orig/5/197763.jpg
2. místo - Jan Vlček / BlackDog Burger
burger a další snímky jídel vypadají velmi chutně. celková barevnost a dekor je nejlepší mezi hodnocenými. Nasvícení scény je adekvátní a dobře provedené. Některé detaily by chtělo dotáhnout. někde u foodstylingu a někde u výběru dekoru.

/data/gallery/_orig/5/199870.jpg
3.místo - Zdeněk Dvořák / Jitrnice
I přes drobnou chybičku, že je scéna trochu nakřivo, jde o velmi zdařilou fotografie. Je zde vidět velmi nenuncené aranžmá a příjemná prace se světlme i barvami. Vše je podpořeno optimální hloubkou ostrosti, která vede diváka tam kam chtěl autor. Jde v podstatě o aplikaci klasického zátiší, včetně příjemného šerosvitu.

/data/gallery/_orig/5/203496.jpg
4. místo - Radka Budska / Sobotní fotooběd
Velmi hezky nasvícené s pečlivostí komponované. Možná až příliš pečlivě, ubírá to dojem přirozenosti a vypadá to více strojeně. Cit pro barevnost a radost práce s jídlem je uvěřitelná.

/data/gallery/_orig/5/200306.jpg
5. místo - Alžběta Chalivopulosová / Grilované sardinky
Musím ocenit působivý "fresh"  food styling. Pokud by se jemně dopracovalo digitální zpracování a vybíralo z několika kompozicí bylo by to ještě o úroveň lepší.

/data/gallery/_orig/5/199575.jpg
6. místo - Otakar Metlička / Sýrová tabule
Výborně naaranžované, výborně nasvícené. fotografii sráží barevný posun a úhel záběru. Působí to na mě malinko těžkopádně. Jinak velmi dobře provedené.

/data/gallery/_orig/5/203900.jpg
7. místo - Lukáš Zabystrzan / Sushi
Nelze nic vytknout produktové jídelní fotografii. Sushi je samo osobě zajímavé a podává se na jednoduchém prostírání, ale to už je asi moc jednoduché. Záleží na účelu, ale trochu nuda.

/data/gallery/_orig/5/197108.jpg
8. místo - Štefan Csontos / 4:25
Mohla by to být celkem povedená stock fotografie, pokud by byly doladěny některé detaily. Otočení vidličky nebo lžičky, linie skořápky a barva bílku + nejlepší záběr stékání. Není to zrovna jednoduché téma.

/data/gallery/_orig/5/201266.jpg
9. místo - Bohdan Šimeček / Bůček
Produktová fotografie s dobrým nasvícením, jen mi nějak nesedí barevnost, není to nic co by se nedalo spravit.

/data/gallery/_orig/5/202983.jpg
10. místo - Robert Jahn  / Feta
Snímek mě na první pohled zaujal barevností a způsobem svícení. Při bližším pohledu jsem našel některé malé nedostatky. zaostření mimo pozornost diváka - pak to tahá za oči. Více pozornosti je třeba věnovat styligu.

/data/gallery/_orig/5/196733.jpg
cena diváků: Ladislav Šos / Opečený toustový chléb s vejcem a slaninou

Všechny popisované fotografie jsou velmi zajímavé, opravdu skvělá práce. Gratuluji všem umístěným fotografům a mé výtky prosím berte jen jako snahu o konstruktivní kritiku pro zlepšení. Ne vždy u food fotografie jde o technickou dokonalost fotografa. Patříte mezi nejlepší v tomto kole soutěže.

Titulní foto: Tomáš Škvára / Čokoládová pěna v karamelu


Nezapomeňte, že aktuální měsíční kolo na téma MRAZIVÉ OKAMŽIKY končí o půlnoci 29.února 2016. Pokud ale přihlásíte snímky do 21.2.2016, můžete vyhrát speciální cenu, kterou je zahraniční workshop v Alpách, zaměřený na fotografování extrémních sportů.



Zobrazeny komentáře (1)

  • 1

    Avatar

    Tady se mi nejvíc líbí Zdeněk Dvořák.

    Jan Kocián, 20.02.2016 | Reagovat

Vložit nový komentář

: *

:

: *


Tip: odkaz na konkrétní komentář vytvoříte tak, že napíšete jeho číslo do hranatých závorek. Příklad: [1] na webu zobrazí odkaz na komentář číslo 1

Komentáře slouží ke zveřejnění vašeho názoru, děkujeme za vaše příspěvky. Jako provozovatelé této diskuse si vyhrazujeme právo na odstranění nevhodných komentářů.


Související články

Fotografie z galerie

Přejít do galerie

Související články

Nové recenze

Přihlásit

Přihlásit pomocí Facebooku

nebo e-mailem


Košík

Způsoby doručení

Doprava zdarma od 10 000 Kč

Nahrát fotku

Do fotosběrny Do galerie

Do fotosběrnyDo galerie

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Souhlasím