Vyhodnocení foto soutěže - MÓDA Blog

Vyhodnocení foto soutěže - MÓDA

Martin LukešAktualizováno: 12. 12. 2017 v 12:01 • Rubrika: Blog

Říjnová foto soutěž na téma MÓDA je za námi a my Vám přinášíme, tak jako každý měsíc, plejádu nejlepších deseti fotografií. Ke každé z nich přidala garantka soutěže Laura Kovanská krátký komentář o tom co jí na daném záběru zaujalo. Nezapomeňte, že do uzávěrky celoroční soutěže ROK S MEGAPIXELEM zbývá pouhých 39 dnů a máte tak poslední možnost posbírat cenné body, které rozhodnou o celkovém vítězi. Ten si odnese hlavní cenu, kterou je digitální zrcadlovka Canon EOS 80D + 18-55 mm IS STM v hodnotě 33 990Kč!!

https://cdn.megapixel.cz/gallery/w1024h1024/9/352099.jpg?v
1. místo - Monika Veselá  / Lucie
TOP fashion fotka. Lucie tu u mne vyhrála. Nejvíce splňuje téma "fashion" a ohromila mne klidná atmosféra snímku v kombinace s jejím technickým zpracováním. Studiová fashion má svá specifika a najít způsob, jak vyfotit studiovou fotku netuctově a s přesahem, není snadná práce. Líbí se mi nasvíceni, styling a citlivá póza modelky. Její výraz evokuje klid, vyrovnanost a z nich pramenící krásu. Autorka fotky zachytila nejen produkt - modrý overal, ale také se ji podařilo zachytit jemnou krásu a eleganci její modelky Lucie. Gratuluji k zasloužené výhře!" 

 
https://www.megapixel.cz/data/gallery/w1024h1024/1/351801.jpg?v
2. místo / cena diváků - Pavlína Streinz   / Avantgarde
TOP fotka v galerii. Zaujala mne svým úhlem, dynamikou a kompozicí. Autorka hlásí, že se primárně o módní fotku nejedná, nicméně její úroveň ji posouvá do roviny, kdy ji za fashion fotku prohlásit můžeme. Póza, styling, modelka - vše je dotaženo do detailu. Postproces fotce velmi sluší, díky němu získala i jistou dávku dramatu. Jedinou výtku mám k chybějící ruce, ale já jsem opravdu přísná na detaily. Gratuluji ke krásné TOP fotce.

https://www.megapixel.cz/data/gallery/w1024h1024/1/352581.jpg?v 
3. místo - Miloš Nejezchleb / Envy
Fotka s konceptem je ve fashion vždy něco vítaného. Líbí se mi nápad a zpracování, fotka má jasné poselství, technicky dobře zpracovaná. Gratuluji ke skvělému nápadu a fotografii, těším na další!

https://cdn.megapixel.cz/gallery/w1024h1024/6/351816.jpg?v 
4. místo - Hušek Miroslav  / Káťa
TOP fotka z galerie, tento fashion portrét se potkává se vším, co od módní fotky čekám - nápad, krásu, čistotu, "něco" navíc. Menší připomínku mám ke kompozici snímku, nahoře je méně místa, ale je to můj osobní názor. Gratuluji ke zdařilému snímku.

https://www.megapixel.cz/data/gallery/w1024h1024/1/348481.jpg?v
5. místo - Richard Bauer / Tanečnice
V této fotografii vidím fashion fotku. Představuje nám unikátní etno oblečení v dramatické póze, dá se jen hádat, že je to druh exotického tance či cvičení. Dynamika snímku je obrovská, hodně jí pomáhá světlo a exotické prostředí, které zároveň fotku vůbec neruší a nekrade pozornost modelce a jejímu oblečení. Opět absence očního kontaktu táhne oči právě ke stylingu, nikoliv modelce jako takové. Být tam "opravdová" modelka - je to magazínový snímek. Pro mne zajímává  fotka s příběhem, který chci znát. Gratuluji k výhře.


https://cdn.megapixel.cz/gallery/w1024h1024/4/352844.jpg?v
6. místo - Martina Šimková  / Baroko
Tato fotografie má tajemnou atmosféru, cítím za ní skoro filmový příběh. Není to žádná "tuctovka" ani něco, co vídáme v mainstreamových časopisech. Balancuje na pokraji více žánrů - a to mne na ní baví. Někdy fashion fotografie nemusí splňovat formální představy o technické kvalitě nebo stylingu, jde o to dostat diváka do děje či situace, i když to může být mimo divákovu komforní zónu. Takové fotografie nás obohacují, fotografové by mohli mít více odvahy ve své tvorbě - třeba jako autorka této fotky. Gratuluji.

https://cdn.megapixel.cz/gallery/w1024h1024/3/352323.jpg?v
7. místo - Roman Dietrich / Zámecká paní
Fotka s time-less kvalitou. Nepoznám, kdy byla vyfocená, a to vzbuzuje mou zvědavost a otázky. Póza je elegatní a nádherná, líbí se mi nápad s Coca-colou. Modelka je sofistikovaná a krásně upravená. Podařený fashion portrét.

https://www.megapixel.cz/data/gallery/w1024h1024/9/353179.jpg?v 8. místo - Roman *Grebson* Grebeníček / Podpadková....
Tato fotografie by se mohla považovat za zátiší, nicméně fashion zátiší jsou v magazínech velmi publikované fotky, a tato fotka je velmi sofistikovaná, pracuje s odlesky a skvěle prezentuje módní obuv, pro mne velmi zdařilý a čistý snímek.


https://cdn.megapixel.cz/gallery/w1024h1024/2/350082.jpg?v
9. místo - Anna Turková / Markéta
Skvělá fotografie s velmi něžnou atmosférou, která přesahuje hranice žánru. Přestože jde o módní fotografii, tak jsou z ní cítit emoce a napětí. I zde je velmi dobrým prvkem absence očního kontaktu, díky které pohled modelky neodvádí pozornost od oblečení samotného.


https://cdn.megapixel.cz/gallery/w1024h1024/3/348663.jpg?v
10. misto - Marek Koláček / Princess
Moc hezká práce se světlem, perfektně sladěné barvy a velmi hezká póza modelky, která dá vyniknout nejen šatům, ale také dokonalým křivkám ženského těla.


titulní fotografie: Lenka Marcová / Marie



Zobrazeny komentáře (12 - 1)

  • 12

    Lukeš

    Reaguje na (11) | Přehozené komentáře jsou opraveny. Jak již jsem jednou konstatoval tak posuzování jakékoliv autorské tvorby je subjektivní a to že se Váš pohled neshoduje s pohledem poroty se samozřejmě stát může. Bohužel se vybranými fotografimi nemůžeme zavděčit všem a jsme si toho samozřejmě vědomi. Co se týče fakešných profilů, tak bohužel nemáme nástroj jak zjistit zda někdo podobným způsobem podvádí a proto můžeme jen těžko někoho osočovat. Na druhou stranu, po celou dobu konání soutěže docházelo k celkem výrazné shodě mezi tím co se líbilo divákům a porotě. Vzhledem k tomu, že hodnocení poroty je nezaujaté, tak si troufám říci, že jen těžko došlo k nějaké manipulaci.

    Martin Lukeš - Megapixel, Šéfeditor galerie, Lektor fotografických kurzů, 12.12.2017 | Reagovat

  • 11

    Možný

    Reaguje na (7) | Reaguje na (1) | Hodláte to prohození komentářů opravit, nebo to prostě už necháte tak?:D A to,že soutěž není zpoplatněna a že ste rozdali ceny za statisíce peněz, je obyčejnej argumentační faul. Nic z toho Vás přece neopravňuje nedodržovat pravidla, který navíc sami určujete. Když pošlete na 14. místo v Genius Loci fotku, kde to Loci reprezentuje kus chodníku a nic víc, prostě fraška je. To že se ta stejná fotka umístí v uživatelským hodnocení díky hlasům z falešných profilů, který se pod fotkou řeší už od jejího vložení, je jen třešnička na dortu.

    Pavel Možný, 02.12.2017 | Reagovat

  • 10

    Pyš

    Reaguje na (9) | to vše vysvětluje.. beru zpět tu frašku.. (emoce)

    Martin Pyš, 02.12.2017 | Reagovat

  • 9

    Lukeš

    Reaguje na (8) | Ano je to přesně tak. Každý autor se může umístit pouze s jednou fotografií.

    Martin Lukeš - Megapixel, Šéfeditor galerie, Lektor fotografických kurzů, 01.12.2017 | Reagovat

  • 8

    Pyš

    Reaguje na (7) | Soutěž je výborná. Třetím rokem se účastním. Pouze se mi nelíbilo toto kolo (móda). Ale podal jste mi rozumné vysvětlení- a to nízký počet vložených fotek. Chápu dobře, že když jeden autor vloží např dvě kvalitní fotky tak se (i když by porota vybrala obě) může umístit jen s jednou fotkou??

    Martin Pyš, 30.11.2017 | Reagovat

  • 7

    Lukeš

    Reaguje na (1) | Myslím, že chápu pocity všech autorů, kteří se v soutěži neumístí tak jak by si představovali. Na druhou stranu bych se rád ohradil, proti Vašemu komentáři. Rozhodně bych nenazýval fraškou soutěž, jejíž účast není zpoplatněna a ve které jsme v průběho jejího konání rozdali ceny v hodnotě několika set stisíc korun! Posuzování fotografií je subjektivní záležitost. Chápu, že ne každému se líbí pohled poroty, ale jednoduše v žádné soutěži se nelze zavděčit všem. Do tohoto kola se přihlásil rekordně nízký počet fotografů a tak vybrat 50 nejlepších byl docela oříšek. V podstatě se umístil více než každý třetí, takže s kvantitou trochu klesla i kvalita bodovaných fotografií. To ale není chyba poroty nebo nás jako pořadatele. Za prohození komentářů se omlouváme, nicméně to nemá žádný vliv na konečné pořadí soutěže.

    Martin Lukeš - Megapixel, Šéfeditor galerie, Lektor fotografických kurzů, 29.11.2017 | Reagovat

  • 6

    Lukeš

    Reaguje na (5) | Dobrý den, soutěž běží již čtvrtým rokem, takže nemyslím, že by šlo o nějaké "šití horkou jehlou". Co se týče klíče, tak ten v podstatě žádný neexistuje, pokud se bavíme o posuzování autorské tvorby. Její hodnocení je vždy subjektivní a 1000 lidí, 1000 názorů. Soutěž vyhodnocuje garant soutěže, ve spolupráci s dalšími členy poroty. Do té patřím já a další zástupci Megapixelu.

    Martin Lukeš - Megapixel, Šéfeditor galerie, Lektor fotografických kurzů, 29.11.2017 | Reagovat

  • 5

    Lánský

    Mohu mít dotaz, jakým klíčem jsou fotky vybírány. Je to v anonymním režimu? Kdo je odborná porota? Ono to opravdu působí dojmem jako šití horkou jehlou, zvláště díky té nešťastné záměně na devátém místě. Nechci se nikoho dotknout a chápu, že to je těžké hodnotit takové množství fotek. Já osobně soutěž se zájmem sleduji a vkládám vlastní fotky. Je to pro mě zdroj zábavy a poučení. Děkuji za to. :-)

    Petr Lánský, 25.11.2017 | Reagovat

  • 4

    Streinz

    Reaguje na (3) | Děkuji Lucie, každopádně jste ale vzhledem ke komentáři pod fotkou č.9 měla být v TOP 10 Vy ;-)

    Pavlína Streinz, 23.11.2017 | Reagovat

  • 3

    Avatar

    Reaguje na (2) | Mozna chyba v prekladu :) Jinak autorka uz neni clenem galerie, protoze by rada omezila publikovani na fotografickych serverech a radeji se soustredila na koncepcni tvoreni. At Vam to stale krasne foti Pavlino a gratuluji k hezkemu umisteni. Lucie

    Lucie Pesakova, 22.11.2017 | Reagovat

  • 2

    Streinz

    Taky si říkám, že komentář k fotce č.9 měl patřit asi fotce od Lucie H.Pešákové s názvem X, mladý muž v kabátě a rukavicích a kyticí, tu fotku si pamatuji, protože jsem jí dala hlas..ale fotka neměla tuším exif a ani autorka už není členem galerie..

    Pavlína Streinz, 22.11.2017 | Reagovat

  • 1

    Pyš

    Předem se omlouvám za můj komentář. Ale vyhodnocení tohoto kola je nehorázná fraška.. V žádném případě se nechci dotknout autorů oceněných snímků. Ale nastavíte si pravidla a stejně vyberete jinak.. připadá mi jako by jste vybrali 50ku z povinnosti.. jsem zklamaný za autory kteří se neprávem neumístili.. Váš komentář k 9. Místu to podtrh..

    Martin Pyš, 22.11.2017 | Reagovat

Vložit nový komentář

: *

:

: *


Tip: odkaz na konkrétní komentář vytvoříte tak, že napíšete jeho číslo do hranatých závorek. Příklad: [1] na webu zobrazí odkaz na komentář číslo 1

Komentáře slouží ke zveřejnění vašeho názoru, děkujeme za vaše příspěvky. Jako provozovatelé této diskuse si vyhrazujeme právo na odstranění nevhodných komentářů.


Související články

Doporučené stránky

  • Móda, čili fashion

    Na první polovinu prázdnin jsme si pro vás připravili zbrusu nové premiérové soutěžní téma, které je módní fotografie, neboli fashion. Zadání je to…

  • MÓDA

    Výstřední, noblesní, okázalá, praktická, avantgardní i křiklavá. Taková umí být "paní" móda, pro kterou bychom našeli ještě nesčetně dalších…

  • Cvakni to mobilem

    První kolo naší celoroční vzdělávací soutěže ROK S MEGAPIXELEM 2017 začne trochu netradiční. Téma je tentokrát libovolné. Necháme na vás zda do…

Fotografie z galerie

Přejít do galerie

Související články

Nové recenze

Přihlásit

Přihlásit pomocí Facebooku

nebo e-mailem


Košík

Způsoby doručení

Doprava zdarma od 10 000 Kč

Nahrát fotku

Do fotosběrny Do galerie

Do fotosběrnyDo galerie

Používáme cookies, abychom Vám mohli nabídnout nejlepší možné služby na našich webových stránkách. Dozvědět se víc.
Souhlasím