Vyhodnocení foto soutěže - MÓDA Blog

Vyhodnocení foto soutěže - MÓDA

Martin LukešAktualizováno: 12. 12. 2017 v 12:01 • Rubrika: Blog

Říjnová foto soutěž na téma MÓDA je za námi a my Vám přinášíme, tak jako každý měsíc, plejádu nejlepších deseti fotografií. Ke každé z nich přidala garantka soutěže Laura Kovanská krátký komentář o tom co jí na daném záběru zaujalo. Nezapomeňte, že do uzávěrky celoroční soutěže ROK S MEGAPIXELEM zbývá pouhých 39 dnů a máte tak poslední možnost posbírat cenné body, které rozhodnou o celkovém vítězi. Ten si odnese hlavní cenu, kterou je digitální zrcadlovka Canon EOS 80D + 18-55 mm IS STM v hodnotě 33 990Kč!!

https://cdn.megapixel.cz/gallery/w1024h1024/9/352099.jpg?v
1. místo - Monika Veselá  / Lucie
TOP fashion fotka. Lucie tu u mne vyhrála. Nejvíce splňuje téma "fashion" a ohromila mne klidná atmosféra snímku v kombinace s jejím technickým zpracováním. Studiová fashion má svá specifika a najít způsob, jak vyfotit studiovou fotku netuctově a s přesahem, není snadná práce. Líbí se mi nasvíceni, styling a citlivá póza modelky. Její výraz evokuje klid, vyrovnanost a z nich pramenící krásu. Autorka fotky zachytila nejen produkt - modrý overal, ale také se ji podařilo zachytit jemnou krásu a eleganci její modelky Lucie. Gratuluji k zasloužené výhře!" 

 
https://www.megapixel.cz/data/gallery/w1024h1024/1/351801.jpg?v
2. místo / cena diváků - Pavlína Streinz   / Avantgarde
TOP fotka v galerii. Zaujala mne svým úhlem, dynamikou a kompozicí. Autorka hlásí, že se primárně o módní fotku nejedná, nicméně její úroveň ji posouvá do roviny, kdy ji za fashion fotku prohlásit můžeme. Póza, styling, modelka - vše je dotaženo do detailu. Postproces fotce velmi sluší, díky němu získala i jistou dávku dramatu. Jedinou výtku mám k chybějící ruce, ale já jsem opravdu přísná na detaily. Gratuluji ke krásné TOP fotce.

https://www.megapixel.cz/data/gallery/w1024h1024/1/352581.jpg?v 
3. místo - Miloš Nejezchleb / Envy
Fotka s konceptem je ve fashion vždy něco vítaného. Líbí se mi nápad a zpracování, fotka má jasné poselství, technicky dobře zpracovaná. Gratuluji ke skvělému nápadu a fotografii, těším na další!

https://cdn.megapixel.cz/gallery/w1024h1024/6/351816.jpg?v 
4. místo - Hušek Miroslav  / Káťa
TOP fotka z galerie, tento fashion portrét se potkává se vším, co od módní fotky čekám - nápad, krásu, čistotu, "něco" navíc. Menší připomínku mám ke kompozici snímku, nahoře je méně místa, ale je to můj osobní názor. Gratuluji ke zdařilému snímku.

https://www.megapixel.cz/data/gallery/w1024h1024/1/348481.jpg?v
5. místo - Richard Bauer / Tanečnice
V této fotografii vidím fashion fotku. Představuje nám unikátní etno oblečení v dramatické póze, dá se jen hádat, že je to druh exotického tance či cvičení. Dynamika snímku je obrovská, hodně jí pomáhá světlo a exotické prostředí, které zároveň fotku vůbec neruší a nekrade pozornost modelce a jejímu oblečení. Opět absence očního kontaktu táhne oči právě ke stylingu, nikoliv modelce jako takové. Být tam "opravdová" modelka - je to magazínový snímek. Pro mne zajímává  fotka s příběhem, který chci znát. Gratuluji k výhře.


https://cdn.megapixel.cz/gallery/w1024h1024/4/352844.jpg?v
6. místo - Martina Šimková  / Baroko
Tato fotografie má tajemnou atmosféru, cítím za ní skoro filmový příběh. Není to žádná "tuctovka" ani něco, co vídáme v mainstreamových časopisech. Balancuje na pokraji více žánrů - a to mne na ní baví. Někdy fashion fotografie nemusí splňovat formální představy o technické kvalitě nebo stylingu, jde o to dostat diváka do děje či situace, i když to může být mimo divákovu komforní zónu. Takové fotografie nás obohacují, fotografové by mohli mít více odvahy ve své tvorbě - třeba jako autorka této fotky. Gratuluji.

https://cdn.megapixel.cz/gallery/w1024h1024/3/352323.jpg?v
7. místo - Roman Dietrich / Zámecká paní
Fotka s time-less kvalitou. Nepoznám, kdy byla vyfocená, a to vzbuzuje mou zvědavost a otázky. Póza je elegatní a nádherná, líbí se mi nápad s Coca-colou. Modelka je sofistikovaná a krásně upravená. Podařený fashion portrét.

https://www.megapixel.cz/data/gallery/w1024h1024/9/353179.jpg?v 8. místo - Roman *Grebson* Grebeníček / Podpadková....
Tato fotografie by se mohla považovat za zátiší, nicméně fashion zátiší jsou v magazínech velmi publikované fotky, a tato fotka je velmi sofistikovaná, pracuje s odlesky a skvěle prezentuje módní obuv, pro mne velmi zdařilý a čistý snímek.


https://cdn.megapixel.cz/gallery/w1024h1024/2/350082.jpg?v
9. místo - Anna Turková / Markéta
Skvělá fotografie s velmi něžnou atmosférou, která přesahuje hranice žánru. Přestože jde o módní fotografii, tak jsou z ní cítit emoce a napětí. I zde je velmi dobrým prvkem absence očního kontaktu, díky které pohled modelky neodvádí pozornost od oblečení samotného.


https://cdn.megapixel.cz/gallery/w1024h1024/3/348663.jpg?v
10. misto - Marek Koláček / Princess
Moc hezká práce se světlem, perfektně sladěné barvy a velmi hezká póza modelky, která dá vyniknout nejen šatům, ale také dokonalým křivkám ženského těla.


titulní fotografie: Lenka Marcová / Marie



Zobrazeny komentáře (12 - 1)

  • 12

    Lukeš

    Reaguje na (11) | Přehozené komentáře jsou opraveny. Jak již jsem jednou konstatoval tak posuzování jakékoliv autorské tvorby je subjektivní a to že se Váš pohled neshoduje s pohledem poroty se samozřejmě stát může. Bohužel se vybranými fotografimi nemůžeme zavděčit všem a jsme si toho samozřejmě vědomi. Co se týče fakešných profilů, tak bohužel nemáme nástroj jak zjistit zda někdo podobným způsobem podvádí a proto můžeme jen těžko někoho osočovat. Na druhou stranu, po celou dobu konání soutěže docházelo k celkem výrazné shodě mezi tím co se líbilo divákům a porotě. Vzhledem k tomu, že hodnocení poroty je nezaujaté, tak si troufám říci, že jen těžko došlo k nějaké manipulaci.

    Martin Lukeš - Megapixel, Šéfeditor galerie, Lektor fotografických kurzů, 12.12.2017 | Reagovat

  • 11

    Možný

    Reaguje na (7) | Reaguje na (1) | Hodláte to prohození komentářů opravit, nebo to prostě už necháte tak?:D A to,že soutěž není zpoplatněna a že ste rozdali ceny za statisíce peněz, je obyčejnej argumentační faul. Nic z toho Vás přece neopravňuje nedodržovat pravidla, který navíc sami určujete. Když pošlete na 14. místo v Genius Loci fotku, kde to Loci reprezentuje kus chodníku a nic víc, prostě fraška je. To že se ta stejná fotka umístí v uživatelským hodnocení díky hlasům z falešných profilů, který se pod fotkou řeší už od jejího vložení, je jen třešnička na dortu.

    Pavel Možný, 02.12.2017 | Reagovat

  • 10

    Pyš

    Reaguje na (9) | to vše vysvětluje.. beru zpět tu frašku.. (emoce)

    Martin Pyš, 02.12.2017 | Reagovat

  • 9

    Lukeš

    Reaguje na (8) | Ano je to přesně tak. Každý autor se může umístit pouze s jednou fotografií.

    Martin Lukeš - Megapixel, Šéfeditor galerie, Lektor fotografických kurzů, 01.12.2017 | Reagovat

  • 8

    Pyš

    Reaguje na (7) | Soutěž je výborná. Třetím rokem se účastním. Pouze se mi nelíbilo toto kolo (móda). Ale podal jste mi rozumné vysvětlení- a to nízký počet vložených fotek. Chápu dobře, že když jeden autor vloží např dvě kvalitní fotky tak se (i když by porota vybrala obě) může umístit jen s jednou fotkou??

    Martin Pyš, 30.11.2017 | Reagovat

  • 7

    Lukeš

    Reaguje na (1) | Myslím, že chápu pocity všech autorů, kteří se v soutěži neumístí tak jak by si představovali. Na druhou stranu bych se rád ohradil, proti Vašemu komentáři. Rozhodně bych nenazýval fraškou soutěž, jejíž účast není zpoplatněna a ve které jsme v průběho jejího konání rozdali ceny v hodnotě několika set stisíc korun! Posuzování fotografií je subjektivní záležitost. Chápu, že ne každému se líbí pohled poroty, ale jednoduše v žádné soutěži se nelze zavděčit všem. Do tohoto kola se přihlásil rekordně nízký počet fotografů a tak vybrat 50 nejlepších byl docela oříšek. V podstatě se umístil více než každý třetí, takže s kvantitou trochu klesla i kvalita bodovaných fotografií. To ale není chyba poroty nebo nás jako pořadatele. Za prohození komentářů se omlouváme, nicméně to nemá žádný vliv na konečné pořadí soutěže.

    Martin Lukeš - Megapixel, Šéfeditor galerie, Lektor fotografických kurzů, 29.11.2017 | Reagovat

  • 6

    Lukeš

    Reaguje na (5) | Dobrý den, soutěž běží již čtvrtým rokem, takže nemyslím, že by šlo o nějaké "šití horkou jehlou". Co se týče klíče, tak ten v podstatě žádný neexistuje, pokud se bavíme o posuzování autorské tvorby. Její hodnocení je vždy subjektivní a 1000 lidí, 1000 názorů. Soutěž vyhodnocuje garant soutěže, ve spolupráci s dalšími členy poroty. Do té patřím já a další zástupci Megapixelu.

    Martin Lukeš - Megapixel, Šéfeditor galerie, Lektor fotografických kurzů, 29.11.2017 | Reagovat

  • 5

    Lánský

    Mohu mít dotaz, jakým klíčem jsou fotky vybírány. Je to v anonymním režimu? Kdo je odborná porota? Ono to opravdu působí dojmem jako šití horkou jehlou, zvláště díky té nešťastné záměně na devátém místě. Nechci se nikoho dotknout a chápu, že to je těžké hodnotit takové množství fotek. Já osobně soutěž se zájmem sleduji a vkládám vlastní fotky. Je to pro mě zdroj zábavy a poučení. Děkuji za to. :-)

    Petr Lánský, 25.11.2017 | Reagovat

  • 4

    Streinz

    Reaguje na (3) | Děkuji Lucie, každopádně jste ale vzhledem ke komentáři pod fotkou č.9 měla být v TOP 10 Vy ;-)

    Pavlína Streinz, 23.11.2017 | Reagovat

  • 3

    Avatar

    Reaguje na (2) | Mozna chyba v prekladu :) Jinak autorka uz neni clenem galerie, protoze by rada omezila publikovani na fotografickych serverech a radeji se soustredila na koncepcni tvoreni. At Vam to stale krasne foti Pavlino a gratuluji k hezkemu umisteni. Lucie

    Lucie Pesakova, 22.11.2017 | Reagovat

  • 2

    Streinz

    Taky si říkám, že komentář k fotce č.9 měl patřit asi fotce od Lucie H.Pešákové s názvem X, mladý muž v kabátě a rukavicích a kyticí, tu fotku si pamatuji, protože jsem jí dala hlas..ale fotka neměla tuším exif a ani autorka už není členem galerie..

    Pavlína Streinz, 22.11.2017 | Reagovat

  • 1

    Pyš

    Předem se omlouvám za můj komentář. Ale vyhodnocení tohoto kola je nehorázná fraška.. V žádném případě se nechci dotknout autorů oceněných snímků. Ale nastavíte si pravidla a stejně vyberete jinak.. připadá mi jako by jste vybrali 50ku z povinnosti.. jsem zklamaný za autory kteří se neprávem neumístili.. Váš komentář k 9. Místu to podtrh..

    Martin Pyš, 22.11.2017 | Reagovat

Vložit nový komentář

: *

:

: *


Tip: odkaz na konkrétní komentář vytvoříte tak, že napíšete jeho číslo do hranatých závorek. Příklad: [1] na webu zobrazí odkaz na komentář číslo 1

Komentáře slouží ke zveřejnění vašeho názoru, děkujeme za vaše příspěvky. Jako provozovatelé této diskuse si vyhrazujeme právo na odstranění nevhodných komentářů.


Související články

Doporučené stránky

  • Móda, čili fashion

    Na první polovinu prázdnin jsme si pro vás připravili zbrusu nové premiérové soutěžní téma, které je módní fotografie, neboli fashion. Zadání je to…

  • MÓDA

    Výstřední, noblesní, okázalá, praktická, avantgardní i křiklavá. Taková umí být "paní" móda, pro kterou bychom našeli ještě nesčetně dalších…

  • Cvakni to mobilem

    První kolo naší celoroční vzdělávací soutěže ROK S MEGAPIXELEM 2017 začne trochu netradiční. Téma je tentokrát libovolné. Necháme na vás zda do…

Fotografie z galerie

Přejít do galerie

Související články

Nové recenze

Přihlásit

Přihlásit pomocí Facebooku

nebo e-mailem


Košík

Způsoby doručení

Doprava zdarma od 5 000 Kč

Nahrát fotku

Do fotosběrny Do galerie

Do fotosběrnyDo galerie

Používáme cookies, abychom Vám mohli nabídnout nejlepší možné služby na našich webových stránkách. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využíváním cookies a využití osobních údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech. Tyto souhlasy můžete kdykoliv změnit, vypnout nebo upravit v Nastavení soukromí, které otevřete kliknutím na odkaz níže.
Dozvědět se víc | Nastavení soukromí
Rozumím