Vyhodnocení soutěže - PESTROBAREVNÁ FAUNA Blog

Vyhodnocení soutěže - PESTROBAREVNÁ FAUNA

Martin LukešAktualizováno: 19. 10. 2017 v 11:45 • Rubrika: Blog

Soudě podle přihlášených snímků (687) a podle počtu soutěžících fotografů (286) patřila soutěž na téma zvířat k těm oblíbenějším. Naštěstí měla porota při vyhodnocování odborníka na slovo vzatého a garant soutěže Petr Bambousek nejen pomohl vybrat nejlepší fotografie, ale také přidal komentáře k těm deseti nejlepším.

Do soutěže vstoupila celá škála snímků a bylo vidět, že zadání soutěže s akcentem pestré fauny nebylo tak úplně snadné. Snímky posuzuji z mnoha úhlů – kompozice, příběh/emoce, technická kvalita/postproces, naplnění podstaty pestré fauny. Kupodivu velká část fotek má velmi špatnou technickou kvalitu, i když obsahem nejsou úplně špatné a zadání splňují, po rozkliknutí se bohužel na fotku nedá moc dívat. Dalším průšvihem je postproces, podle mě ho řada lidí podceňuje nebo naopak přeceňuje. Díky tomu je řada fotek buď "nedotažených“ nebo naopak „přepísknutých“. Přesycené barvy očí nedoženou ani chybějící pestrost ani absenci zajímavé kompozice. Jedním z těžko popsatelných elementů fotky nazývám „zapamatovatelnost“, tedy něco, co fotku činí zajímavou v záplavě mnoha jiných fotek a kvůli čemu si ji vždy rád otevřu i po čase. Následující pořadí je tedy esencí všeho zmíněného – jsou to fotky, které z mého pohledu oplývají nápaditým pojetím a přitom jsou vkusně upravené a prezentované tak, aby splňovaly zadání Pestrobarevná fauna.

https://cdn.megapixel.cz/gallery/w1024h1024/0/344800.jpg?v
1. místo - Jiří Sladký / Pohled do neznáma
Mlok mě zaujal hned napoprvé naprosto neokoukanou kompozicí a zahrnutím prostředí. Stále mě
bavilo se k fotce vracet a prožívat mlokovo putování lesem. Jednoznačně jsem ji zahrnul to TOP 5 a
nakonec ji vybral jako vítěznou fotku s nejlepším příběhem.

https://www.megapixel.cz/data/gallery/w1024h1024/2/345932.jpg?v
2. místo - Michal Žíla / Světlo pod hladinou
Symbióza sasanek a klaunů je pověstná. Na téhle fotce je jejich kooperace moc pěkně vidět, navíc je
to celé podáno ve velmi pěkných kontrastních barvách. Líbí se mi, že autor neusekal sasankám
všechna „chapadla“ a zakomponoval je neosekané. V postprocesu by se daly dotáhnout jemné
přepaly u rybky v popředí a namodralý odstín bílé u vzdálenější rybky. Celkově krásná podívaná.

https://cdn.megapixel.cz/gallery/w1024h1024/8/345448.jpg?v
3. místo - Jiří Hřebíček / Skalnak andsky
Velmi výtvarně pojatá fotka neposedného skalňáka, chladnější vyvážení bílé podtrhuje jejich časně
ranní aktivitu ještě před východem slunce. Kompozičně velmi vyladěná fotka s prostředím, působí
velmi harmonicky.

https://cdn.megapixel.cz/gallery/w1024h1024/3/344573.jpg?v
4.místo - Roman Dudek / Vlhy pestré
U ptáků se těžko zachycují emoce. Komunitní život vlh je však umožňuje zachytit a autorovi se to
povedlo na výbornou. U každé vlhy na obrázku je vidět nějaký postoj, od útoku, přes obranu až po
nezúčastněnou moudrost. Výborné foto z přírody.

https://www.megapixel.cz/data/gallery/w1024h1024/4/347864.jpg?v
5.místo - Štefan Csontos / Konfrontace
Barevně úžasně pojatá fotka kudlanek, dalo by se na ni dívat velmi dlouho, umím si ji představit jako
obraz na stěnu. Osobně bych se vzdal trnu v pravé části fotky, aby vznikla dokonale symetrická fotka.

https://cdn.megapixel.cz/gallery/w1024h1024/6/345666.jpg?v
6.místo - Robert Jahn / Papilio ulysses
Mrňavý barevný otakárek by v pestrém prostředí úplně zanikl. Líbí se mi, jak autor využil
monochromatického okolí k akcentu skvostných barev i tvarů motýlích křídel.

https://cdn.megapixel.cz/gallery/w1024h1024/5/344205.jpg?v
7.místo - Patrik Staněk / Žlutá je mé království... 
Fotka strdimila je úžasně barevně sladěná. Jediné tři barvy z prostředí – žlutá, zelená i modrá – se
vždy v nějakém monetu objevují i na zachyceném ptáčkovi a vytvářejí velmi harmonický snímek.

https://www.megapixel.cz/data/gallery/w1024h1024/0/345970.jpg?v
8.místo - Pavol Čepel / Zlatoočka
Velmi vtipně pojatá fotka zlatoočky, skoro bych řekl v „zig-zag“ kompozici. Příjemně rozptýlené světlo
umožnilo prokreslit jemná křídla. Osobně bych ubral 0,5 cm napravo a věnoval je prostoru za křídly.

https://www.megapixel.cz/data/gallery/w1024h1024/2/347652.jpg?v
9.místo - Marek Lokaj / Vážka rumělková
Jednoduchá a o to příjemnější kompozice vážky, která výborně vyplňuje celý prostor fotky. Přimlouval
bych se za kousek prostoru z každé strany fotky a o stupínek méně křiklavou barvu pozadí.

https://cdn.megapixel.cz/gallery/w1024h1024/4/348034.jpg?v
10.místo - Milan Lov  / Podzimní
Jedna z nepestřejších fotek v soutěži s příjemnou kompozicí a využitím přírodních barev do pozadí.
Mravenec by se za tuto fotku nad postelí určitě nemusel stydět.


Úvodní fotografie: cena diváků -  Roman Dudek / Lovci ještěrek



Vložit nový komentář

: *

:

: *


Tip: odkaz na konkrétní komentář vytvoříte tak, že napíšete jeho číslo do hranatých závorek. Příklad: [1] na webu zobrazí odkaz na komentář číslo 1

Komentáře slouží ke zveřejnění vašeho názoru, děkujeme za vaše příspěvky. Jako provozovatelé této diskuse si vyhrazujeme právo na odstranění nevhodných komentářů.


Související články

Doporučené produkty

Doporučené stránky

  • Jak fotit zvířata

    Krásné fotografie zvířat jsou vždy velmi oblíbené, ať už se jedná o snímky volně žijící zvěře, zvířat v ZOO a nebo například o fotky domácích…

  • Máme rádi zvířata

    Na druhou polovinu letních prázdnin jsme si připravili téma, které přímo koresponduje s tímto obdobím. Mnoho z vás vyrazí na výlety, procházky a…

  • Království zvířat

    Fotografie zvířat se těší v poslední době čím dál větší oblibě. I to je jeden z důvodů, proč tento žánr nemůže v naší celoroční foto soutěži chybět.…

Fotografie z galerie

Přejít do galerie

Související články

Nejbližší události

Nové recenze

Přihlásit

Přihlásit pomocí Facebooku

nebo e-mailem


Košík

Způsoby doručení

Doprava zdarma od 10 000 Kč

Nahrát fotku

Do fotosběrny Do galerie

Do fotosběrnyDo galerie

Používáme cookies, abychom Vám mohli nabídnout nejlepší možné služby na našich webových stránkách. Dozvědět se víc.
Souhlasím