Vyhodnocení soutěže - SVĚT POD LUPOU Blog

Vyhodnocení soutěže - SVĚT POD LUPOU

Martin LukešVydáno: 27. 7. 2017 v 13:29 • Rubrika: Blog

Přestože žánr makra obsahuje spoustu samostatných podtémat a do soutěže jste přihlásili detaily hmyzu, techniky či abstrakce, porota se překvapivě poměrně shodla a v následujícím článku bychom Vám rádi představili 10+1 nejlepších fotografií. Vítězům samozřejmě gratulujeme a těm, co se tentokrát neumístili přejeme hodně štěstí v dalších kolech naší celoroční soutěže ROK S MEGAPIXELEM 2017.


https://cdn.megapixel.cz/gallery/w1024h1024/2/334222.jpg?v
1. místo - Pavel Noga / Macro vesmír
Jako nejlepší fotografii tentokrát porota vybrala snímek z oblasti abstrakce. Fotografie plná zajímavých tvarů, barev a tajuplných obrazců patří ke špičce tohoto žánru a názorně ukazuje jak krásný záběr se dá pořídit, když se autor ponoří pod povrch a divákům nabídne to, co je jinak lidskému zraku skryté.

https://www.megapixel.cz/data/gallery/w1024h1024/7/334297.jpg?v
2. místo - Štefan Csontos / Ohnivé kapky

I druhá fotografie je tak trochu na pomezí abstrakce. Jde o poměrně často využívaný efekt odrazu v kapkách vody. Snímek je ale velmi precizně zpracován a divákovi nabízí kompozičně vděčný prvek v podobě diagonály a samozřejmě velmi příjemné barevné ladění.

https://cdn.megapixel.cz/gallery/w1024h1024/5/329815.jpg?v 3. místo - Petr Wolf / Ranní rosa
Žádná makro soutěž se neobejde bez zástupců fauny a zvláště pak hmyzí říše. Jinak to není ani v té naší. Fotografii obyčejné mouchy hodně zvedlo velmi výtvarné zpracování. Autor pracoval s kapičkami vody, které mouchu velmi oživily, dále s barevně velmi zajímavým pozadím a v neposlední řadě s perfektně zvolenou hloubkou ostrosti.

https://www.megapixel.cz/data/gallery/w1024h1024/9/332629.jpg?v
4. místo - Daniela Rapava / Šperk z vlasu
I ty nejobyčejnější věci mohou v hledáčku makro fotografa ožít v neskutečně krásné tvary a obrazce. A i obyčejný vlas vypadá úchvatně, když autor zapojí fantazii a trochu si s ním pohraje. Skvělá kompozice, perfektní barvy a v neposlední dobře bezchybná technická kvalita.

https://cdn.megapixel.cz/gallery/w1024h1024/0/334210.jpg?v
5. místo - Alžběta Chalivopulosová / . . .
Páté místo obsadila další úchvatná abstrakce, na které je vidět rozdíl mezi popisnou a kreativní fotografií. Tento nádherný obrazec si autorka sama vymyslela, stvořila a následně ho vyfotografovala. Fotografii si umím představit jako velkoformátovou zvětšeninu na stěně nějaké novodobé architektury, nebo v síni galerie s moderním uměním.

https://www.megapixel.cz/data/gallery/w1024h1024/3/332263.jpg?v 6. místo - David Jobák  / Ovád
Skládané super makro fotografie jsou v poslední době velkým fenoménem. A pokud je umí někdo tak dobře jako autor šesté nejlepší fotografie, zaslouží si velký obdiv. Jsou to desítky až stovky fotografií a hodiny práce, ale výsledek jednoznačně stojí za to.

https://cdn.megapixel.cz/gallery/w1024h1024/5/332945.jpg?v
7. místo - Eva Sýkorová / Svet bublín
Pár abstraktních motivů jste již viděli a přihodíme k nim ještě jeden další. I ten je postaven na duhovém spektru barev a zajímavých liniích. Krásné je na těchto fotografiích to, že fotograf mnohdy nemusí opustit teplo domova nebo hranici své zahrady a najde desítky zajímavých motivů.

https://www.megapixel.cz/data/gallery/w1024h1024/6/333076.jpg?v
8. místo - Petr Benda / Tři grácie
Motýli patří všeobecně k velmi vděčnému tématu makro fotografií. Pestré barvy, zajímavé tvary a obrazce a když se je podaří zasadit do nějakého zajímavého pozadí a pracuje se správně s hloubkou ostrosti, úspěch je zaručen.

https://cdn.megapixel.cz/gallery/w1024h1024/4/330744.jpg?v
9. místo - Pavla Čermáková / Mrazíkovka
Příroda mnohdy vykouzlí neuvěřitelné tvary a obrazce v podobě sněhových vloček. Bohužel jde často o skulptury tak malé, že zůstávají lidskému zraku utajeny. Vidět je tak můžeme jen díky makrofotografiím a snad právě proto nás tyto chladné útvary nikdy neomrzí.

https://www.megapixel.cz/data/gallery/w1024h1024/7/331707.jpg?v
10. místo - Standa Pavouk / Malá kniha džunglí
Pomyslnou TOP TEN naší makro soutěže uzavírá trochu drsný snímek ze života hmyzu. Přesto že snímek může vypadat na první pohled roztomile, jde doslova o boj na život a na smrt. Podobné lovy miniaturních predátorů bez makroobjektivu spatříme jen těžko.

https://cdn.megapixel.cz/gallery/w1024h1024/5/330185.jpg?v cena diváků: Jana Kupčíková / Na machu

Stejně tak fotografie, která bodovala nejvíce u diváků patří do kategorii ze života hmyzu. Jde o technicky velmi dobře zpracovaný záběr a cenu diváků si proto odnáší právem.

 

Titulní foto: Ondřej Reichmann / Kousavka obecná






Zobrazeny komentáře (4 - 1)

  • 4

    Avatar

    Příjemné pokoukání a určitě těžké rozhodování :)

    Rudolf Penkala, 02.08.2017 | Reagovat

  • 3

    Avatar

    Blahopřeji všem. Každá fotografie má něco do sebe, jsou nádherné.

    Jarmila Fyrčová Fryčová, 02.08.2017 | Reagovat

  • 2

    Jobák

    Velice dekuji ☺ všem vyhercum gratuluji

    David Jobák, 30.07.2017 | Reagovat

  • 1

    Fiala

    nádherné snímky...výhercům gratuluji

    Petr Fiala, 28.07.2017 | Reagovat

Vložit nový komentář

: *

:

: *


Tip: odkaz na konkrétní komentář vytvoříte tak, že napíšete jeho číslo do hranatých závorek. Příklad: [1] na webu zobrazí odkaz na komentář číslo 1

Komentáře slouží ke zveřejnění vašeho názoru, děkujeme za vaše příspěvky. Jako provozovatelé této diskuse si vyhrazujeme právo na odstranění nevhodných komentářů.


Související články

Fotografie z galerie

Přejít do galerie

Související články

Nové recenze

Přihlásit

Přihlásit pomocí Facebooku

nebo e-mailem


Košík

Způsoby doručení

Doprava zdarma od 10 000 Kč

Nahrát fotku

Do fotosběrny Do galerie

Do fotosběrnyDo galerie

Používáme cookies, abychom Vám mohli nabídnout nejlepší možné služby na našich webových stránkách. Dozvědět se víc.
Souhlasím