Vyhodnocení soutěže - SVĚT POD LUPOU Blog

Vyhodnocení soutěže - SVĚT POD LUPOU

Martin LukešVydáno: 27. 7. 2017 v 13:29 • Rubrika: Blog

Přestože žánr makra obsahuje spoustu samostatných podtémat a do soutěže jste přihlásili detaily hmyzu, techniky či abstrakce, porota se překvapivě poměrně shodla a v následujícím článku bychom Vám rádi představili 10+1 nejlepších fotografií. Vítězům samozřejmě gratulujeme a těm, co se tentokrát neumístili přejeme hodně štěstí v dalších kolech naší celoroční soutěže ROK S MEGAPIXELEM 2017.


https://cdn.megapixel.cz/gallery/w1024h1024/2/334222.jpg?v
1. místo - Pavel Noga / Macro vesmír
Jako nejlepší fotografii tentokrát porota vybrala snímek z oblasti abstrakce. Fotografie plná zajímavých tvarů, barev a tajuplných obrazců patří ke špičce tohoto žánru a názorně ukazuje jak krásný záběr se dá pořídit, když se autor ponoří pod povrch a divákům nabídne to, co je jinak lidskému zraku skryté.

https://www.megapixel.cz/data/gallery/w1024h1024/7/334297.jpg?v
2. místo - Štefan Csontos / Ohnivé kapky

I druhá fotografie je tak trochu na pomezí abstrakce. Jde o poměrně často využívaný efekt odrazu v kapkách vody. Snímek je ale velmi precizně zpracován a divákovi nabízí kompozičně vděčný prvek v podobě diagonály a samozřejmě velmi příjemné barevné ladění.

https://cdn.megapixel.cz/gallery/w1024h1024/5/329815.jpg?v 3. místo - Petr Wolf / Ranní rosa
Žádná makro soutěž se neobejde bez zástupců fauny a zvláště pak hmyzí říše. Jinak to není ani v té naší. Fotografii obyčejné mouchy hodně zvedlo velmi výtvarné zpracování. Autor pracoval s kapičkami vody, které mouchu velmi oživily, dále s barevně velmi zajímavým pozadím a v neposlední řadě s perfektně zvolenou hloubkou ostrosti.

https://www.megapixel.cz/data/gallery/w1024h1024/9/332629.jpg?v
4. místo - Daniela Rapava / Šperk z vlasu
I ty nejobyčejnější věci mohou v hledáčku makro fotografa ožít v neskutečně krásné tvary a obrazce. A i obyčejný vlas vypadá úchvatně, když autor zapojí fantazii a trochu si s ním pohraje. Skvělá kompozice, perfektní barvy a v neposlední dobře bezchybná technická kvalita.

https://cdn.megapixel.cz/gallery/w1024h1024/0/334210.jpg?v
5. místo - Alžběta Chalivopulosová / . . .
Páté místo obsadila další úchvatná abstrakce, na které je vidět rozdíl mezi popisnou a kreativní fotografií. Tento nádherný obrazec si autorka sama vymyslela, stvořila a následně ho vyfotografovala. Fotografii si umím představit jako velkoformátovou zvětšeninu na stěně nějaké novodobé architektury, nebo v síni galerie s moderním uměním.

https://www.megapixel.cz/data/gallery/w1024h1024/3/332263.jpg?v 6. místo - David Jobák  / Ovád
Skládané super makro fotografie jsou v poslední době velkým fenoménem. A pokud je umí někdo tak dobře jako autor šesté nejlepší fotografie, zaslouží si velký obdiv. Jsou to desítky až stovky fotografií a hodiny práce, ale výsledek jednoznačně stojí za to.

https://cdn.megapixel.cz/gallery/w1024h1024/5/332945.jpg?v
7. místo - Eva Sýkorová / Svet bublín
Pár abstraktních motivů jste již viděli a přihodíme k nim ještě jeden další. I ten je postaven na duhovém spektru barev a zajímavých liniích. Krásné je na těchto fotografiích to, že fotograf mnohdy nemusí opustit teplo domova nebo hranici své zahrady a najde desítky zajímavých motivů.

https://www.megapixel.cz/data/gallery/w1024h1024/6/333076.jpg?v
8. místo - Petr Benda / Tři grácie
Motýli patří všeobecně k velmi vděčnému tématu makro fotografií. Pestré barvy, zajímavé tvary a obrazce a když se je podaří zasadit do nějakého zajímavého pozadí a pracuje se správně s hloubkou ostrosti, úspěch je zaručen.

https://cdn.megapixel.cz/gallery/w1024h1024/4/330744.jpg?v
9. místo - Pavla Čermáková / Mrazíkovka
Příroda mnohdy vykouzlí neuvěřitelné tvary a obrazce v podobě sněhových vloček. Bohužel jde často o skulptury tak malé, že zůstávají lidskému zraku utajeny. Vidět je tak můžeme jen díky makrofotografiím a snad právě proto nás tyto chladné útvary nikdy neomrzí.

https://www.megapixel.cz/data/gallery/w1024h1024/7/331707.jpg?v
10. místo - Standa Pavouk / Malá kniha džunglí
Pomyslnou TOP TEN naší makro soutěže uzavírá trochu drsný snímek ze života hmyzu. Přesto že snímek může vypadat na první pohled roztomile, jde doslova o boj na život a na smrt. Podobné lovy miniaturních predátorů bez makroobjektivu spatříme jen těžko.

https://cdn.megapixel.cz/gallery/w1024h1024/5/330185.jpg?v cena diváků: Jana Kupčíková / Na machu

Stejně tak fotografie, která bodovala nejvíce u diváků patří do kategorii ze života hmyzu. Jde o technicky velmi dobře zpracovaný záběr a cenu diváků si proto odnáší právem.

 

Titulní foto: Ondřej Reichmann / Kousavka obecná






Zobrazeny komentáře (4 - 1)

  • 4

    Avatar

    Příjemné pokoukání a určitě těžké rozhodování :)

    Rudolf Penkala, 02.08.2017 | Reagovat

  • 3

    Avatar

    Blahopřeji všem. Každá fotografie má něco do sebe, jsou nádherné.

    Jarmila Fyrčová Fryčová, 02.08.2017 | Reagovat

  • 2

    Jobák

    Velice dekuji ☺ všem vyhercum gratuluji

    David Jobák, 30.07.2017 | Reagovat

  • 1

    Fiala

    nádherné snímky...výhercům gratuluji

    Petr Fiala, 28.07.2017 | Reagovat

Vložit nový komentář

: *

:

: *


Tip: odkaz na konkrétní komentář vytvoříte tak, že napíšete jeho číslo do hranatých závorek. Příklad: [1] na webu zobrazí odkaz na komentář číslo 1

Komentáře slouží ke zveřejnění vašeho názoru, děkujeme za vaše příspěvky. Jako provozovatelé této diskuse si vyhrazujeme právo na odstranění nevhodných komentářů.


Související články

Fotografie z galerie

Přejít do galerie

Související články

Nové recenze

Přihlásit

Přihlásit pomocí Facebooku

nebo e-mailem


Košík

Způsoby doručení

Doprava zdarma od 5 000 Kč

Nahrát fotku

Do fotosběrny Do galerie

Do fotosběrnyDo galerie

Používáme cookies, abychom Vám mohli nabídnout nejlepší možné služby na našich webových stránkách. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využíváním cookies a využití osobních údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech. Tyto souhlasy můžete kdykoliv změnit, vypnout nebo upravit v Nastavení soukromí, které otevřete kliknutím na odkaz níže.
Dozvědět se víc | Nastavení soukromí
Rozumím