Vyhodnocení soutěže - ULICE, JAKO JEVIŠTĚ I HLEDIŠTĚ Blog

Vyhodnocení soutěže - ULICE, JAKO JEVIŠTĚ I HLEDIŠTĚ

Martin LukešAktualizováno: 25. 8. 2016 v 8:10 • Rubrika: Blog

V minulém týdnu jsme vyhodnotili naší červencovou fotosoutěž na téma ULICE, JAKO JEVIŠTĚ I HLEDIŠTĚ. I tentokrát se v soutěži sešlo mnoho opravdu skvělých fotografií, nebojím se říci, světové úrovně. Při konečném výběru nejlepších snímků měl slovo garant soutěže David Gaberle. Jeho komentáře k deseti nejlepším záběrům si můžete přečíst v následujícím článku.


http://megapixel.cz/data/gallery/_orig/0/255990.jpg
1. místo - Sbohem a šáteček / 1984
Dobrá anti-utopie. Pro mě nejsilnější fotka, protože její kompozice i vizuální zpracování posilují sdělení, o které se zde jedná. Doufám, že autor doopravdy takovou situaci zachytil bez zinscenování.

http://megapixel.cz/data/gallery/_orig/6/258356.jpg
2. místo - Martina Šimková  / Kampa
Tady mě baví kompozice, která není úplně tradiční. Navíc má fotografie i silný emoční náboj díky výrazu dítětě vpopředí.

http://megapixel.cz/data/gallery/_orig/4/250594.jpg
3. místo - Zuzka Vitvarová   / ,,,
Není jednouché na ulici najít a zachytit vtipný moment - tady se to ovšem rozhodně podařilo.

http://megapixel.cz/data/gallery/_orig/6/253126.jpg
4. místo -  / Myslel jsem si, že je to láska
Asi nejlepší fotografie v soutěži, ale protože už získala jedno důležité ocenění, tak jsem se rozhodl dát tentokrát šanci jiným. Jinak samozřejmě skvěle zachycený okamžik.

http://megapixel.cz/data/gallery/_orig/1/250591.jpg
5. místo / Cena diváků - Jitka Unverdorben  / Chodec
Zde je správně zachycený moment, perfektní kompozice, rytmus a kvalitní zpracování fotografie. Na můj vkus je fotografie možná až příliš čistá a dotažená, což jí trochu ubírá na emocích.

http://megapixel.cz/data/gallery/_orig/7/255007.jpg
6. místo - Jana Andělová   / Muž ve stínu
Není lehké dělat kvalitní barevné street fotografie. Zde mě baví kompozice, prostředí i dobré načasování. Trochu mě mrzí úprava nebe, která působí uměle.

https://cdn.megapixel.cz/gallery/w1400h1400/7/257747.jpg
7. místo - Milan Jůza  / Babička s mobilem
Milá fotka, jak obsahem tak barevným zpracováním. Jen škoda, že se pán kouká do objektivu a upozorňuje tak na přítomnost fotografa.


http://megapixel.cz/data/gallery/_orig/8/256958.jpg
8. místo - Martin Šťovíček / Žít v Sarajevu  
Líbí se mi, že šel fotograf blízko a paní se nekouká do foťáku. Zde jde především o emoci, ale baví mě i to měkké světlo.

http://megapixel.cz/data/gallery/_orig/5/255095.jpg
9. místo - Jan Vošalík  / Drážďany
Dobře zachyný moment. Podexponování zde rozhodně fotce pomohlo. Trochu by mě zajímalo, jaká fotka by vznikla při prvním kontaktu dítěte a vody.

http://megapixel.cz/data/gallery/_orig/6/258636.jpg
10. místo - Jaroslav Boklažuk  / Tanec na lodi
Dobré siluety a vztah mezi dvěma hlavními postavami. Určitě by pomohlo, kdyby alespoň jedna z postav byla ostrá, ale i tak je fotografie silná a místo v první desítce si zaslouží.

Titulní foto:  Tomáš Javorek / Drážďany



Zobrazeny komentáře (17 - 1)

  • 17

    Avatar

    Reaguje na (2) | foto inscenovane není, na tento záběr jsem čekal již před dvěma týdny, kdy se mi zrodil v hlavě i název, tenkrát mi ovsem odešla karta (a ani takové štěstí jsem neměl) takže jsem se vrátil a fotil znovu večer a nasledne i ráno jsem čekal na správnou chvíli, vyplatilo se a plakat sundali kolem 7 hodiny ráno, takže obrovské štěstí.

    sbohem a šáteček, 14.09.2016 | Reagovat

  • 16

    Vágo

    foto č.10 U takového snímku je neostrost skoro neomluvitelná. Asi clonil, clonil až přeclonil

    Rudolf Vágo, 29.08.2016 | Reagovat

  • 15

    Orlík

    Reaguje na (3) | Přesně tak. Převod do černobíla totiž téměř stoprocentně zahladí chyby, které udělal fotograf při výběru scény. Je to takový "barevný bokeh", kdy všechno barevné, co ruší, náhle splyne se zbytkem fotky. To je taky důvod, proč nesouhlasím s názorem dobrá v BW, je stejně dobrá i v barvě.

    Jaroslav Orlík, 29.08.2016 | Reagovat

  • 14

    Orlík

    Reaguje na (6) | To je naprosto nesmyslný názor.

    Jaroslav Orlík, 29.08.2016 | Reagovat

  • 13

    Avatar

    Abychom si rozuměli: Fotka "Chodec" by byla dobrá i barevná. Fotka "Kampa" je dobrá jenom díky tomu, že není barevná. Ještě lepší než tyto dvě fotky, je fotka Zuzky Vitvarové, kterou ale kazí úprava à la HDR.

    Jan Kocián, 27.08.2016 | Reagovat

  • 12

    Šimková

    Reaguje na (6) | dekuji, Vas komentar me tesi. Nicmene jen poznamka, zde neslo o prevod, material je cb film.

    Martina Šimková, 26.08.2016 | Reagovat

  • 11

    Avatar

    Tak třeba takové západy slunce. Je to krásné! Ale každý řekne, že je to kýč. Fotka krásného západu slunce přece nemůže být ošklivá. To ne, ale umělecká hodnota je velmi nízká. I cena je nízká. Pokud to ovšem nevyfotí nějaká celebrita. V tom případě je finanční hodnota takovéto fotky vysoká, byť umělecká hodnota je pořád nízká.

    Jan Kocián, 25.08.2016 | Reagovat

  • 10

    Bouška

    Dobrý den, omlouváme se za chybu, jméno jsem opravil.

    Luděk Bouška - Megapixel, Šéfredaktor magazínu, Lektor fotografických kurzů, 25.08.2016 | Reagovat

  • 9

    Unverdorben

    Reaguje na (8) | Jistě... A u fotografií květin, krajiny a lidí zaslouží obdiv příroda, ne fotograf :-D

    Jitka Unverdorben, 25.08.2016 | Reagovat

  • 8

    Avatar

    Reaguje na (7) | "Barva může odvádět pozornost od samotného obsahu fotografie." .................................... Přesně tak! Fotograf by se měl snažit, aby na jeho fotce bylo jen to podstatné (klidně i v několika rovinách), ale bez zbytečností, které by odváděly pozornost diváka. Dobrý fotograf to dokáže. No a ti ostatní to dokáží díky převodu do B&W. Ale ta vaše fotka by byla stejně dobrá i barevná. Nicméně u fotografií tohoto typu si největší obdiv zaslouží architekti a stavitelé. Ne fotograf! :D

    Jan Kocián, 24.08.2016 | Reagovat

  • 7

    Unverdorben

    Autorem 5. fotografie není Michal Bartoš, ale Jitka Unverdorben. Můj názor k "Není lehké dělat kvalitní barevné street fotografie." : barva u streetfotografie je nutná pouze tehdy, pokud na fotografii hraje nějakou významnou roli. Jinak streetfotografie většinou vypráví nějaký příběh, a barva může odvádět pozornost od samotného obsahu fotografie.....

    Jitka Unverdorben, 24.08.2016 | Reagovat

  • 6

    Avatar

    Reaguje na (5) | Převedení do černobílé vylepší fotku o jeden level. Z velmi dobré fotky vznikne výborná fotka. Z dobré fotky vznikne fotka velmi dobrá. I v případě fotky Martiny Šimkové na Kampě, platí, že z obyčejné fotky dokázala udělat dobrou fotku. Nikoli velmi dobrou nebo snad výbornou.

    Jan Kocián, 24.08.2016 | Reagovat

  • 5

    Šimková

    Děkuji!

    Martina Šimková, 23.08.2016 | Reagovat

  • 4

    Avatar

    "Určitě by pomohlo, kdyby alespoň jedna z postav byla ostrá." ................. Ano, siluety samy o sobě obsahují "málo informací" pro oko/mozek diváka. Člověk skoro nic nevidí. Tak je nutné, aby "toto nic" bylo ostré (ostře ohraničeno).

    Jan Kocián, 22.08.2016 | Reagovat

  • 3

    Avatar

    "Není lehké dělat kvalitní barevné street fotografie." ....................... Ano, to je ten hlavní důvod, proč je přes 80 % street fotek černobílých. Je to lehčí.

    Jan Kocián, 22.08.2016 | Reagovat

  • 2

    Avatar

    "Doufám, že autor doopravdy takovou situaci zachytil bez zinscenování." .................. No tak by čekal hodinu dvě, a měl by to taky! Prostě by si tu fotku "vyčekal".

    Jan Kocián, 22.08.2016 | Reagovat

  • 1

    Avatar

    "Jen škoda, že se pán kouká do objektivu a upozorňuje tak na přítomnost fotografa." ................. Někomu se zase líbí upřený pohled do foťáku...

    Jan Kocián, 22.08.2016 | Reagovat

Vložit nový komentář

: *

:

: *


Tip: odkaz na konkrétní komentář vytvoříte tak, že napíšete jeho číslo do hranatých závorek. Příklad: [1] na webu zobrazí odkaz na komentář číslo 1

Komentáře slouží ke zveřejnění vašeho názoru, děkujeme za vaše příspěvky. Jako provozovatelé této diskuse si vyhrazujeme právo na odstranění nevhodných komentářů.


Související články

Doporučené stránky

  • Jak fotit street foto

    Tento žánr si v posledních letech získal ohromnou popularitu. Každou vteřinu se na ulicích po celém světě odehrávají miliardy příběhů, z nichž každý…

  • Hledáčkem reportéra

    Slovo reportáž je odvozené z francouzštiny a dalo by se přeložit jako zpráva, nebo sdělení. Dobrý reportážní fotograf se musí dostat do víru událostí…

  • Černobílý svět

    První dochované fotografie byly černobílé. Trvalo cca dalších 50 let, než se dočkaly barvy. I dnes, téměř po dvou stoletích má černobílá fotografie…

Fotografie z galerie

Přejít do galerie

Související články

Nejbližší události

Nové recenze

Přihlásit

Přihlásit pomocí Facebooku

nebo e-mailem


Košík

Způsoby doručení

Doprava zdarma od 10 000 Kč

Nahrát fotku

Do fotosběrny Do galerie

Do fotosběrnyDo galerie

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Souhlasím