Recenze Nikon 50mm f/1,4 AF-S NIKKOR G

MaComiX X

MaComiX X • 25. 09. 2008

Klady a zápory

Klady a zápory

Co se nám líbí?

  • špičková světelnost
  • skvělá optická kvalita i při nízkých clonách
  • použitelný jak na DX, tak na FX snímačích
  • při ostření nemění své rozměry
  • velmi příjemný bokeh (rozostřené pozadí)
  • ostří i s D40/40x/60/5000

Co se nám nelíbí

  • relativně pomalejší ostření

Představení Nikon 50 mm f/1,4 AF-S NIKKOR G

Představení Nikon 50 mm f/1,4 AF-S NIKKOR G

Jestliže hledáte prvotřídní portrétní objektiv pro svou zrcadlovku Nikon s DX snímačem a nebo ten nejlepší základní objektiv pro Nikon s FX snímačem, vřele doporučuji zvolit právě tento objektiv.

Nikon 50 mm F 1,4 AF-S NIKKOR G je jednoduše to nejlepší, co můžete v daném ohnisku pro svůj přístroj pořídit. Na DX snímačích je prvotřídní pro focení portrétů a na FX snímačích teprve vyniknou jeho kvality. Mám na mysli skvělé výsledky i při malých clonách a velmi vyrovnaný výkon v celé ploše snímku, dokonce i v rozích. Na rozdíl od svého předchůdce má daleko lépe konstruovanou clonu, takže tzv. bokeh (rozostřené pozadí) působí velmi přirozeně i při nízkých clonách. I když je zde použit ultrazvukový ostřící motor, je ostření překvapivě o něco pomalejší, než u předchozí verze. Zato je však znatelně tišší, možná o trochu přesnější, ale především funguje i s přístroji Nikon D40/40x/60/5000.

Hodnocení zákazníků (19)

Hodnocení zákazníků (19)

4.8421

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Pavel, Kyjov, 01.09.2022

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Jiří, 20.06.2022

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Adam, Plzeň, 29.12.2021

5

Skvělý

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Martin, Klobouky u Brna, 16.12.2021

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Luboš, Kutná Hora, 16.01.2020

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
David, Olomouc, 12.06.2019

5

Přešel jsem z Nikon 50 1,8G a musím říct byla to pro mě velmi přijemná změna i když je troch měkčí na cloně 1,4. Tak má opravdu užasnou kresbu ale zárověn i ostrost. Poměr cena výkon určitě skvělý objektiv, který by neměl chybět v žádne fotobrašně.

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Tomáš, Ořechov u Brna, 08.12.2018

5

Vyborny, bez chyby...

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Josef, Praha, 05.10.2018

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Kamil, Napajedla, 31.10.2017

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Miloš, Jablonec nad Nisou, 21.09.2017

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Pavel, Roudnice nad Labem, 16.02.2016

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Miroslav, Praha 9, 05.02.2016

4

Úžasný objektiv, všem moc doporučuji.... :o)

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Vilém, Žďár nad Sázavou, 21.01.2016

5

Velmi dobrá kvalita obrazu, na plnou díru měkčí kresba, ale skvěle malá hloubka ostrosti. Na kratší vzdálenost občas tápe automatické zaostřování, ale jinak maximální spokojenost.

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
František, Křtiny, 13.06.2015

4

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Miloslav, Plzeň, 26.02.2015

5

Naprostá spokojenost.

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Miloslav, Praha, 10.02.2015

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Michal, Benešov, 01.01.2015

5

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Dušan, Lužná, 17.07.2014

4

Zboží bylo velmi rychle dodáno:)..S objektivem se učím,ale je úžasnej!!:)

Ověřený zákazník Hodnotit mohou jen zákazníci, kteří produkt zakoupili.
Iveta, Kostelec nad Orlicí, 20.11.2011

5

Popis a parametry

Popis a parametry

Profesionální, světelný objektiv Nikon 50mm, s minimální clonou f/1,4 funguje ja na přístrojích formátu FX (FULL FRAME), tak na digitálních zrcadlovkách DX (APS-C). Na těch se ohnisko přepočítává na hodnotu 75mm. Objektiv je vybaven ultrazvukovým zaostřovacím motorem, který zajišťuje automatické ostření na všech zrcadlovkách Nikon. Díky svému ohnisku a možnosti kontrolovat hloubku ostrosti se objektiv skvěle hodí na fotografování portrétů, produktové fotografie, středně vzdálených objektů, reportáží, dokumentů a momentek všeobecně.

AF-S NIKKOR 50mm f/1,4G

Vysoce světelný základní objektiv s ohniskovou vzdáleností 50 mm, vysoce kvalitní optikou a exkluzivním ultrazvukovým zaostřovacím motorem Nikon pro téměř neslyšný chod. Objektiv se vyznačuje vysokou světelností f/1,4 zaručující jasný obraz v hledáčku a je ideální pro fotografování za nízké hladiny osvětlení a při požadavku malé hloubky ostrosti.

  • Základní objektiv s vysokou světelností a ohniskovou vzdáleností 50 mm (při použití na formátu DX: ekvivalent ohniskové vzdálenosti 75 mm na kinofilmu).
  • Vysoká světelnost f/1,4.
  • Pokročilá optická konstrukce minimalizující vznik závoje a korigující barevnou vadu.
  • Ultrazvukový zaostřovací motor (SWM) pro tiché a rychlé automatické zaostřování.
  • Dva zaostřovací režimy: M/A (autofokus s prioritou manuálního zaostření) a M (manuální zaostřování).
  • Systém vnitřního zaostřování pro dosažení konstantní délky objektivu.
  • Pevná přední část tubusu s filtrovým závitem umožňující použití kruhových polarizačních filtrů a zábleskového příslušenství.
  • Zaostřovací kroužek objektivu, který se neotáčí při automatickém zaostřování.

 

Obrazový snímač

Formát snímače 2/3

Objektiv

Typ bajonetu Nikon F
Ohnisková vzdálenost (eqv. 35mm) 50
Minimální ohnisková vzdálenost 50 mm
Maximální ohnisková vzdálenost 50 mm
Světelnost objektivu (nejkratší ohnisko) 1,4
Světelnost objektivu (nejdelší ohnisko) 1,4
Maximální clona (F) 16
Konstrukce objektivu 8 členů / 7 skupin
Stabilizátor obrazu Ne
Typ sluneční clony HB-47 (součást balení)
Délka objektivu 54 mm
Počet lamel clony 9
Vhodný pro žánr Portréty, Móda, Street foto, Koncerty, Produktová fotografie
Rozdělení podle ohniska Základní
Vhodný pro formát snímače Full Frame
Typ objektivu Pevný

Ostření

Minimální zaostřovací vzdálenost 46 cm

Fyzikální specifikace

Průměr filtru 58 mm
Hmotnost 281 g

Ostatní

Číslo produktu JAA014DA
Značka Nikon

Zobrazit popis a parametry